Trešdiena, 17. decembris
Vārda dienas: Hilda, Teiksma

Arī katrā AT piena pakā ir dzīvs piens

Druva
18:33
27.10.2009
187
Piens

Piens ir unikāls un neaizstājams cilvēka ikdienas uztura elements. Tāpat kā daudzu citu produktu, arī piena piedāvājums mūsdienās ir visai liels, un izvēles iespējas, ieejot veikalā, – plašas. Vēl vairāk – jau gandrīz 15 gadus Latvijas patērētājiem tiek piedāvāts augstā temperatūrā karsēts un īpašās pakās pildīts piens (AT piens), kura derīguma termiņš ir vairāki mēneši, turklāt tā uzglabāšanai neatvērtā veidā nav nepieciešams ledusskapis. Pasaulē šī tehnoloģija nav nekāds jaunums. Radīts 20.gadsimta 60-tajos gados, šobrīd, piemēram, Portugālē un Spānijā AT piena īpatsvars pārsniedz pat 95% no kopējā apstrādātā piena patēriņa. Latvijā pieejami trīs zīmolu – „Lāse”, „Optima Līnija” un „Rimi” – augstā temperatūrā apstrādāts piens. AT piens tiek pakļauts apstrādes tehnoloģijai augstā temperatūrā un pildīts īpašā „Tetra Pak” daudzslāņu kartona pakā, un tie ir vienīgie iemesli tam, ka produkts var saglabāt savas vērtīgās īpašības neatvērtā veidā pat vairākus mēnešus. Savukārt pēc atvēršanas tas gluži tāpat kā jebkurš dabisks produkts sabojāsies dažu dienu laikā. Starp citu – tikpat ātri tas notiks arī ar parastu pasterizētu pienu. Patērētājiem bieži vien garais AT piena derīguma termiņš liek maldīgi uzskatīt, ka tas atšķiras no parasti pasterizēta piena, lai gan patiesībā svarīgas ir katra paša zināšanas par piena pārstrādes tehnoloģijām un piena marķējumu, lai izvērtētu – produkts ir vai nav ražots no dabīgām izejvielām. Katra piena ražotāja pienākums ir sniegt informāciju par savu produktu uz tā iepakojuma, savukārt patērētāja uzdevums ir mācēt pareizi to izlasīt un izdarīt savu izvēli. Kas īsti ir pasterizēts piens un AT piens? Šobrīd Latvijas tirgū viennozīmīgi dominē pasterizēts piens. Tomēr šim faktam nav itin nekādas saistības ar produkta dabīgumu, bet tikai un vienīgi ar tā apstrādes tehnoloģijām. AT piena ražošanas tehnoloģijas ir sarežģītākas, tādēļ arī dārgākas, un šī iemesla dēļ ne visi Latvijas ražotāji var atļauties ražot AT pienu. Jebkuram pienam nepieciešama termiskā apstrāde, jo piens ir ideāla vide mikroorganismu attīstībai, kuri var būt bīstami patērētāja veselībai un pat dzīvībai. Būtiskākās un teju vienīgās atšķirības starp pasterizēta piena un AT piena termisko apstrādi ir karsēšanas temperatūra un laiks, kā arī piena iepakojuma materiāls. Pasterizēts piens. Pasterizācijas procesā tiek izmantota zemāka temperatūra un ilgāks karsēšanas laiks. Tajā piens tiek termiski apstrādāts aptuveni 15 sekundes, karsējot to 72oC vai augstākā temperatūrā. Pasterizācija iznīcina lielu daļu nevēlamo mikroorganismu, kā arī aizkavē atsevišķu sporu augšanu, tajā pašā laikā saglabājot pienā esošās svarīgās barības vielas. Šāda piena derīguma termiņš ir tikai aptuveni nedēļa, turklāt nepieciešams ievērot ārkārtīgi stingrus uzglabāšanas noteikumus, jo arī neatvērts iepakojums ļauj piekļūt gaisam, kurā atrodas mikroorganismi, kas no jauna ierosina tā bojāšanos. AT piens. AT piens ir augstā temperatūrā karsēts un īpašās pakās pildīts piens. Tas tiek uzkarsēts 134-140oC temperatūrā un izturēts 3-5 sekundes. Šo apstrādes veidu uzskata par vienu no progresīvākajiem un efektīvākajiem piena termiskās apstrādes veidiem pasaulē. Augstajā piena apstrādes temperatūrā iet bojā mikroorganismu veģetatīvās formas un sporas, bet uzturvērtība saglabājas. AT piena ražošana notiek aseptiskos apstākļos (bez gaisa piekļuves), un tas tiek pildīts īpašā „Tetra Pak” daudzslāņu kartona iepakojumā, kas arī uzglabāšanas laikā neļauj AT pienam piekļūt gaismai un gaisam ar visiem tajā esošajiem mikroorganismiem. Šī tehnoloģija pilnībā izskaidro to, kādēļ piens pakā var stāvēt pat vairākus mēnešus – visi mikroorganismi apstrādes laikā ir iznīcināti, savukārt pakas gaisa necaurlaidība nodrošina, ka arī jauni mikroorganismi tam piekļūt nevar. Kā gan produkts varētu bojāties, ja tam nepiekļūst mikroorganismi, kas bojāšanos izraisa? Jāuzsver, ka pasterizēta piena un AT piena īpašības, uzturvērtība un izejviela (gotiņas piens) neatšķiras. Atšķirība ir piena apstrādes tehnoloģijā un iepakojumā.

Informācija, kurai jābūt atrodamai uz piena iepakojuma Ikvienam piena pārstrādes uzņēmumam jādarbojas saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) un pašmāju noteikumiem. Būtībā tas nozīmē, ka piena ražotāji pienu drīkst ražot tikai no kvalitatīva, svaiga piena. Savukārt gadījumā, ja ražošanas procesā produktam pievienotas kādas papildu vielas, tas obligāti jānorāda produkta marķējumā. Latvijas Republikas likumdošana reglamentē prasības attiecībā uz piena marķējumu un tajā norādāmo informāciju, ļaujot marķējumam kalpot kā vārdnīcai, kas patērētājam sniedz visu nepieciešamo informāciju par pienu. Latvijā šobrīd darbojas kopējie Ministru Kabineta Pārtikas preču marķēšanas noteikumi (MK noteikumi nr.964.), kas stingri nosaka to, kas ražotājam obligāti jānorāda arī uz AT piena iepakojuma. Saistoša ir arī „Vienotā TKO regula” (Eiropas Komisijas regula Nr.1234/2007, ar ko paredz īpašus noteikumus dažiem lauksaimniecības produktiem, tostarp pienam), kas skaidri definē arī to, kas ir piens. Savukārt Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) uzrauga šo noteikumu izpildi un ievērošanu. Pēc likumdošanas definīcijas „piens ir produkts, kas iegūts, slaucot vienu vai vairākas govis”. Tas nozīmē, ka jebkurš veikalā nopērkamais piens, tostarp AT piens, ir iegūts pilnīgi dabīgā ceļā no gotiņām. Terminu piens atļauts attiecināt uz pienu, kas atbilst minētajai definīcijai, turklāt apstrādāts, nemainot tā sastāvu. Tātad, garajā apstrādes procesā no gotiņas līdz pat piena pakai tas nemaina savu šķidro stāvokli. Saskaņā ar MK noteikumiem pienam nav pieļaujams pievienot nekādas krāsvielas un konservantus. Lai gan likumdošana neļauj uz iepakojuma norādīt, ka produkts ir „dabīgs” vai „bez konservantiem”, skaidrs ir viens – ja AT piena sastāvā nav norādīti konservanti vai citas pārtikas piedevas, to tur nav! ES noteiktās kvalitātes pārbaudes ir ļoti stingras, tādēļ produktu ražotājiem ir gandrīz neiespējami šos noteikumus pārkāpt. Tas nodrošina, ka līdz patērētājam AT piens īpašajos iepakojumos nonāk atbilstošs visaugstākajiem kvalitātes rādītājiem. Una Statkus, Pārtikas un veterinārā dienesta Piena un olu produktu uzraudzības sektora vadītāja

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Izlocīt puķes

06:08
17.12.2025
77

Rīdzenē vienā no ārēji tik līdzīgajiem daudzdzīvokļu namiem sastopu bijušo bērnudārza audzinātāju Annu Kosovu. Viņa no saviem 70 gadiem vairāk nekā divus desmitus gandrīz katru brīvo mirkli veltījusi japāņu papīra locīšanas mākslai jeb origami. “Vienkārši esmu cilvēks, kurš grib visu ko pamēģināt,” iesākumu atceras kundze, atklājot, ka pēc kādā video ieraudzītā parauga ienācis prātā izlocīt […]

Pilsētvides risinājumi – dizains, kas apvieno funkcionalitāti un drošību

10:30
16.12.2025
23

Pilsētvides attīstība balstās trīs galvenajos principos – estētikā, funkcionalitātē un drošībā. Labi izstrādāta vide kalpo iedzīvotājiem, uzņēmumiem un pilsētas viesiem, radot vietu, kur cilvēki var ērti pārvietoties, strādāt, socializēties un atpūsties. Pilsētvides kvalitāti nosaka ne tikai arhitektūra, bet arī pārdomāts aprīkojums, kas nodrošina kārtību, orientēšanās ērtību un patīkamu atmosfēru. Pilsētvides aprīkojumam ir nozīmīga loma šajā […]

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
286
1

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
64

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1061
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
140

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Tautas balss

Egle rada prieku

09:57
17.12.2025
13
Cēsniece L. raksta:

“Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
32
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
29
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
45
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
45
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Sludinājumi