Svētdiena, 22. decembris
Vārda dienas: Saulvedis, Saule

Alus cauri gadsimtiem

Sarmīte Feldmane
09:55
07.04.2024
233
Karlis Tomsons1

Kārlis Tomsons. FOTO: Sarmīte Feldmane

Ilggadējais Cēsu alus darītavas vadītājs Kārlis Tomsons veicis pētniecisku darbu par alus rūpniecības attīstību Latvijā. Ar to ikviens var iepazīties grāmatā “Alus rūpniecība Latvijā. Ar ieskatu alus darīšanas vissenākajā vēsturē” . Sarunā par daudzu gadu darbu, interesi par vēsturi un aktīvu dzīvi.

Prieks, ka grāmata ir izdota. Alus ražošana ir tautsaimniecības nozare, un to tāpat kā citas    ietekmē ekonomiskā situācija. Vēsture mani vienmēr interesējusi. Kad 1966.gadā sāku strādāt “Aldara” iesala pētniecības laboratorijā, man bija iespēja satikt Jēkabu Spilvu, pirmo un vienīgo brīvvalsts laika “Aldara” rīkotājdirektoru. Viņš bija atgriezies no Sibīrijas. Toreiz par brīvvalsts laiku daudz nerunāja, tikai divatā vai pie kafijas tases. Viņš stāstīja par “Aldara” tapšanu Ulmaņa laikā, kā baltvācus izspieda no tirgus. Tā bija valsts politika, ko neafišēja. Tā fakti krājās. Kad aizgāju pensijā, radās laiks un lasīju dažādu alus darītavu dokumentus – pārskatus, valdes sēžu protokolus, atmiņas, tikos ar tiem, kurus interesē alus darīšanas vēsture Latvijā. Taču stimulu vairāk laika veltīt Cēsu alus darītavas vēsturei deva tās 400. gadadiena. Toreiz Cēsīs, Izstāžu namā, bija alus rekvizītu kolekciju izstāde. Kad nodibināja Latvijas Alus darītāju savienību, viens no tās mērķiem bija arī alus rūpniecības pētniecība.    Diemžēl iesāktais apsīka. Gribējās turpināt, bija atbalstītāji – gan “Cēsu alus”, gan domubiedri.    

– Līdz 19.gadsimtam alus brūvēšana bija kā amatniecība, tad sākās rūpnieciskā.

-Laukos savam patēriņam alu brūvēja mājās. Tas nav bijis aizliegts nevienos laikos no agrajiem viduslaikiem līdz mūsdienām. Arī kolhoza laikā katrā pagastā bija vīri, kuri to prata. Jau 13.gadsimtā latvieši    no vāciešiem pārņēma iesala žāvēšanu ne tikai pirtiņā, bet arī uz mūra krāsns, uz palagiem. Tas uzlaboja alus kvalitāti. Tad arī sāka izmantot alus mucas, kādas tās ir vēl tagad. 19.gadsimtā Eiropā tika izgudroti jauni tehnoloģiski risinājumi rūpnieciskai ražošanai. Cēla speciālas iesala kaltes, sāka izmantot tvaika katlus, un pilnībā mainījās alus misas iegūšanas process. Iesaistījās dažādu nozaru zinātnieki, lai attīstītos alus ražošana. 1880.gadā patentēja alus izliešanu krogos no mucām ar ogļskābās gāzes palīdzību. Alu sāka tirgot pudelēs. 1878. gadā grāfs Zīverss Cēsīs uzbūvēja rūpnieciska alus darītavu.
Cariskās Krievijas laikā Rīga bija ekonomiskais centrs un to sau­ca par Krievijas Minheni, jo alu tirgoja no Varšavas līdz Vladivostokai. Rīgā darbojās deviņas lielas darītavas. Latvijas brīvvalsts laikā, kad sākās zemes reforma, muižnieki alus darītavas pārdeva vietējiem uzņēmējiem. Cēsu darītava pārtop par AS “Augļu dārzs”. 30.gados starp alus darītavām bija liela konkurence. Visi cerēja, ka ražos Krievijai. Cerība tāda pati kā mums pēc Atmodas.

“Augļu dārza” valdes sēžu protokolos lasāms, ka aldaris saskābējis alu, viņu atbrīvo no darba, bet citu atrast nevar, jo latviešu aldaru nav. Sarunāja Vācijas pavalstnieku,    bet viņam neļāva uzturēties Latvijā.    Zīmīgi, ka līdz ar “Aldara” jaunās rūpnīcas uzcelšanu 1937.gadā interese par alus ražošanu palielinās. 1939.gadā      Zemkopības ministrija lemj, ka studenti pēc prakses brauks mācīties Vācijā, bet sākās karš.  Par alus darītavu darbu vācu laikā var uzzināt no informācijas uz etiķetēm.    

– Padomju laiks daudz mainīja.

– Pēckara gados Latvijā ražotā alus labo slavu vēl uzturēja vecie aldari, kuri nebija aizbraukuši. Interesantas ir Latvijā pazīstamā aldara Kārļa Zālīša atmiņas. Viņš atgādina, cik svarīgas ir etiķetes. Tūlīt pēc kara bijusī “Kymmel” darītava, tad jau    Rīgas alus darītava Nr.2, alu piegādāja arī Kremļa saimniekam. Taupījuši vecās “Kymmel” etiķetes. Tad tās beigušās. Uz Maskavu aizsūtītas pudeles ar etiķeti, uz kuras rakstīts “Rīgas alus darītava Nr.2”. Staļins, neieraugot pazīstamo etiķeti, novērtējis, ka šis alus nav labs. Tā piegādes uz Kremli pārtrauktas.

Katrs laiks, katra vara atstāj savas pēdas, bet dzīve, arī saimnieciskā, turpinās. Jaunas tehnoloģijas aizvien ienāk arī alus ražošanā. Bet alus brūvēšanas vēsture ir gadsimtiem sena un arī gana interesanta. Tur daudz, ko pētīt, precizēt.    

– Kas pašam ir “Cēsu alus”?

-Ar to saistīts mans daudzu gadu darbs. Gribēju būt tehnologs, aldaris, kļuvu par saimniecisko vadītāju. “Cēsu alu” vadīju no 1972. līdz 1985. gadam un no 1991. līdz 2000. gadam. Sāku darba gaitas “Aldarī”, pa vidu atkal strādāju tur.  

– Kāda bija iedzīvošanās Cē­sīs?

– Sākt dzīvi Cēsīs bija lielas bažas, sapratu, vide vai nu pieņems, vai ne. Pirmajā vasarā, kad vien retais mani pazina, ar autobusu braucu uz Raiskumkrogu peldēties. Divas sieviņas sarunājās: “Vai vari iedomāties, kāds vakar brūža direktors gāja mājās? Nesaprata, kur iet.” Nostājos abām priekšā, lai taču paskatās uz mani, turpināja tik runāt, nepazina. Cilvēkiem jau vajag stāstus, jo trakāki, jo labāk.

Jau pirmajā gadā iepazinu Cēsu radošo sabiedrību. Uzreiz veidojās kontakts ar muzeju, direktori Tatjanu Zauerhāgenu. Pilsētā rīkoja Mākslas dienas, kuras darītava atbalstīja. Biju jauns, daudz ko pastāvošajā sistēmā nesapratu, tā  bija jāapgūst. Kad Ha­ralds Sīmanis mainīja baznīcai jumtu, skatījos, pie dievnama plāksnīte – aizsargājams kultūras piemineklis. Kādā sarunā nezinu kam minēju, kāpēc gan baznīcai nevar uzlikt kārtīgu kapara jumtu. Manis teiktais bija aizskanējis līdz mācītājam Rubenim. At­skanēja viņa zvans, jautāja, vai es teicis par kapara jumtu. Sa­tikāmies Pils dārzā, parunājāmies, bija priecīgs, ka kāds interesējas, un uzreiz atzina, ka tas nav iespējams. Drīz pēc tam atskanēja cits zvans, bet jau ar norādījumu, ka par šo jautājumu runāt nevajadzētu. Uz baznīcu ekskursijā tolaik vienmēr vedu atbraukušos kolēģus,    arī tos, kas bija no Mas­kavas. Uz baznīcu kā vēsturisku celtni. Draugiem rādīju arī vitrāžu ar Latvijas karogu. Baznīca man kļuva par tādu kā pieturpunktu.

-Arī tikai nezināšanas dēļ tika atklāti Cēsu alus darītavas pirmsākumi.

-1977.gadā vēsturnieks Ro­berts Malvess veica pils saimniecības ēku vēsturisko izpēti. Iz­pildkomiteja lūdza alus darītavu to finansēt. To izdarījām ar noteikumu, ka izpētīs arī alus brūzi. Pētnieks lietuviešu – poļu metrikā atrada, ka 1590.gadā minēts alus brūzis Cēsu pilī. Pēc tam ministrija pārmeta, ka esmu naudu iztērējis, neesmu saskaņojis. Viss gan labi beidzās, jo bija pierādījumi par “Cēsu alus” vēsturi.

-Pēc Atmodas arī “Cēsu alum” nebija viegls laiks.

-111 darbinieki izveidojām akciju sabiedrību, kas privatizēja alus darītavu. Bija skaista ilūzija pastāvēt. Kredītus saņemt nevarēja, vienīgais risinājums bija atrast investoru. Norvēģijas- Latvijas attīstības fonds ieguva kontrolpaketi, bet nebija ieinteresēts kaut ko darīt. Somu ģimenes uzņēmums “Olvi Oyj” nāca kā glābēji. Ja tā nebūtu, “Cēsu alus” nebūtu. Pakāpeniski sāka ieguldīt. Pat­laban “Cēsu alus” ir lielākais alus ražotājs Latvijā. Starp citu, somu alus darītava arī dibināta 1878.gadā, tad pat, kad Zīverss uzcēla alus darītavu Cēsīs.

-Esat “Cēsu alus” pensionāru kluba vadītājs.

-Jau desmit gadus. Valdes priekšsēdētāja Eva Sietiņsone piezvanīja, ka vajag satikties. Biju ieintriģēts. Viņa izstāstīja, ka vēlas dibināt pensionāru klubu, un piemetināja, ka es cilvēkus pazīstu. Darbinieki te strādā    paaudzēs. Uz pirmo tikšanos atnāca 12, un ar katru reizi aizvien vairāk. Tagad esam 42. Ik gadu mums ir viena vai divas eks­kursijas. Esam bijuši visos “Olvi” kompānijas uzņēmumos Somijā, Lietuvā, Igaunijā, tikušies ar viņu pensionāriem. Bijām arī “Pie­balgas alū”. Tās ir skaistas eks­kursijas, kurās daudz redzam. Satiekamies Ziemassvēt­kos kopīgās pusdienās, ir arī dāvanas. Par to visu gādā alus darītava. Mums ir svarīgi, ka neesam aizmirsti, ka zinām, kā uzņēmums, kurā daudzi nostrādājuši gadu desmitus, attīstās.

-Kāda ir pensionāra Kārļa Tomsona ikdiena?

-Cik veselība ļauj, darbojos, esmu diezgan aktīvs. Kad sasniegts zināms gadu skaits, jūti, kā daudz arī pašam mainās. Jāpriecājas par katru nodzīvoto dienu. Vairs līdz rītam nevar dejot valsi. Dzīvoju laukos, Raunas pagastā, esmu piezemētāks. Krāsnis jākurina, malka jāgādā. Mežu tīrām, pa divām nedēļām reizi eju pirtī, vasarā zāle jāpļauj. Ceļos agri, tad dodos garākās pastaigās. Ar sievu Ināru minam krustvārdu mīklas, viens iesāk, otrs turpina. Braucam uz teātriem. Gaidām mazmeitu un mazdēlu, bet viņi tāpat kā vecāki aizņemti.    Mazdēls aizrāvies ar futbolu,    mazmeita spēlē tenisu un dejo. Apkopoju vēsturiskos materiālus, kas sakrājušies par “Cēsu alu”, mani mudina, ka vajag savu piedzīvoto aprakstīt. Gribētos jau.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Māksla ir process, kurā gūt sev kaut ko nozīmīgu un nepieciešamu

06:55
20.12.2024
67

Viņa nupat par skulptūru “Trejdeviņu koks” ieguvusi Cēsu novada mākslas gada “Balvas 2024” augstāko apbalvojumu “Zelta balva”. Ar mākslinieci ANNU EGLI sarunājāmies par emocijām, kas papildina šādu atzinību, par radošo procesu un tuvojošos gadu miju. Lai arī viņa pašlaik dzīvo Rīgā, ar Cēsīm mākslinieci saista īpašas atmiņas, kad bērnībā daudz laika pavadīts dzimtas lauku mājās […]

Adīšana piedzīvo renesansi

06:53
19.12.2024
52

Adīšana piedzīvo renesansi – tā saka jaunā adīšanas entuziaste Baiba Dambe. Šomēnes viņa Cēsu kinozālē organizēja “Adīšanas kino seansu”. Pieredze līdzīgu notikumu rīkošanā viņai jau bija. Cēsīs sarunu festivālā “Lampa” sadarbībā ar Ģimenes telti Baiba organizēja “Mammu adīšanas pikniku”. Lielākoties tur bija mammas, kam pavisam mazi bērni, sievietes varēja kopā paadīt, parunāties, arī iemācīties uzadīt […]

Daiļrecepšu grāmata ar humora devu

06:22
18.12.2024
75

Vircoti lasāmgabali miesai un dvēselei jeb humoristiski pastāstiņi ar atbilstošām receptēm savīti Lienes Margevičas un Natas Brambergas sarakstītajā un “Zvaigzne ABC” izdotajā grāmatā “Vienaldzīgo nav!”. Tā stāsts “Pusdienas slimnīcā” papildināts ar recepti – makaronu zupa ar piena plēvi, stāstam “Vīramāte ir klāt!” pievienots ēdiens – bujabēze ar fenheli, bet “Heavy Metal” – biezeņzupa ar selerijām. […]

Mežā savējais

07:07
15.12.2024
38

Dabā miers, tā atpūšas. Cilvēks vēro, gūst sevī saskaņu ar mežu, ezeru, upi, ainavu. Par būšanu dabā, saprašanos ar meža dzīvniekiem un zivju viltību izzināšanu, par dabas mainību gadalaikos un pēdējās desmitgadēs saruna ar Kasparu Dukaļski, mednieku kluba “Drusti” biedru, makšķernieku. -Bērnībā ar vectēvu un tēvu braucām medībās un makšķerēt. Vēlēšanās būt dabā, svaigā gaisā ir […]

Grāmata, kas piepilda – ne vien vēderu, bet arī prātu un garu

06:39
14.12.2024
184

“Tā ir dāvana mums un dāvana Latvijai,” par tikko no tipogrāfijas iznākušo grāmatu “Pavāru māja Līgatnē” pauž Pavāru mājas saimnieks Ēriks Dreibants. Grāmata ir veltījums gan pašai Pavāru mājai, gan tās cilvēkiem, sākot no pavāriem un produktu audzētājiem, beidzot ar dizaineriem un arhitektiem. Tāpat grāmatā varēs atrast Pavāru mājas viesu iecienītāko ēdienu receptes. Par ieceri […]

Gatavo ar mīlestību un sniedz mieru

06:36
13.12.2024
307

Cēsniece Linda Zaula, kura uzaugusi Līgatnē, četrus gadus vada kafejnīcu “Pande cafe”. Sākumā tā bija Līgatnē, tagad divus gadus ir Cēsīs. Pande – atgādinājums no pandēmijas laika Īpašniece atklāj, ka kafejnīcas nosaukums nebūt nav saistīts ar pandām, kā daudziem liekas. “Uzņēmējdarbību sāku pandēmijas laikā, kas nebija viegls periods, jo mēs katrs cīnījāmies par kaut ko- […]

Tautas balss

Balvas kā no pārpilnības raga

18:43
17.12.2024
23
Seniore T. raksta:

“Saprotams, ka katra nozare, ministrija, organizācija grib savu jomu celt saulītē. Tiek rīkoti dažnedažādi konkursi, vērtēšanas. Un nu gada balvas birst kā no pārpilnības raga, nav nedēļas, kad negodina vismaz trīs četru sfēru sasniegumus. Vai tas nav mazliet par traku, un vai tā nedevalvējas pagodinājumu vērtība? Beigās jau sajūk, kas ko kam pasniedzis, kas ko […]

Iela grimst tumsā

18:42
17.12.2024
25
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Viestura ielas posmā, kas ved gar dzīvnieku patversmi, labu gabalu ir pilnīga tumsa. Nedeg pat tās pāris laternas, kas tur atrodas. Māju šai apkārtnē maz, taču cilvēki dodas pastaigās, un tagad, decembra pusē, tumšs jau ap pulksten četriem pēcpusdienā,” sacīja apkaimes iedzīvotāja.

Neizdarība kavē palīdzību

18:42
17.12.2024
22
Lasītāja V. raksta:

“Diezgan traki dzirdēt, ka cilvēkiem ar invaliditāti tehnisko palīglīdzekļu trūkst tādēļ, ka iestādes, kas par to rūpējas, neprot organizēt darbu. Mēs pārmetam valdībai, ka tā nedod pietiekami daudz līdzekļu, bet, izrādās, nauda iedota, vajadzīgais sagādāts, tikai lietas nenokļūst pie tiem, kam tās nepieciešamas. Iestāde, kas sadala tehniskos palīglīdzekļus, nemaz nezina, kas ir noliktavā, nesteidzas ar […]

Rada gaismas svētkus

18:41
17.12.2024
19
Silvija raksta:

“Ziemassvētku noskaņu, protams, katrs rada pats. Taču nevaram neietekmēties, redzot skaisto – tad sirds gavilē un acīs ir prieks. Nedēļas nogalē iznāca pabūt Taurenē un Dzērbenē pie radiem. Sasmēlos gaismu. Cik skaists Nēķena muižas parks, Dzērbenes muiža un izrotātās eglītes! Arī iedzīvotāji izgaismojuši pagalmus, balkonus, mājas. Var doties nesteidzīgā braucienā, ja negribas iet kājām. Un […]

Kā tālāk dzīvosim

22:00
16.12.2024
24
1
Lasītāja M. raksta:

“Bail klausīties, ka ASV stāsies laukā no NATO! Kas tad būs mūsu, Baltijas valstu, aizstāvis no agresīvajiem lielajiem kaimiņiem? Tad mūs var glābt tikai, ja Eiropas Savie­nība izveidojas par konfederāciju. Ja visa Eiropa būs kā viens, tad tai būs lielāks spēks. Un Krievijai jau vajag Fran­ciju, Itāliju, Vāciju, ja būsim cieši kopā, mazākas bažas, ka […]

Sludinājumi

Pārdod

23:57
24.11.2024
31

Mēs tīram dīzeļfiltrus visiem automobiļu, kravas transporta, traktoru, harvestera, kombaina un iekrāvēju modeļiem. Neatkarīgi no jūsu transportlīdzekļa veida, piedāvājam profesionālu un efektīvu tīrīšanu. Šī dīzeļfiltru tīrīšanas tehnoloģija ar augstu tvaika temperatūru neietver ķīmisku līdzekļu izmantošanu procesa atvieglošanai, kas nozīmē, ka process ir pilnībā ekoloģisks. Jautājumu gadījumā rakstiet uz e-pastu vai zvaniet.

Pārdod

23:57
24.11.2024
32

Piedāvājam kvalitatīvas rekuperācijas un ventilācijas sistēmas Jūsu mājām un birojam. Nodrošinām svaigu gaisu un energoefektivitāti, samazinot siltuma zudumus un uzlabojot iekštelpu mikroklimatu. Piedāvājam pilnu servisu – sākot no konsultācijas līdz uzstādīšanai. Uzlabojiet gaisa kvalitāti un ietaupiet enerģiju ar mūsu uzticamajiem risinājumiem. Sazinieties ar mums, lai izvēlētos piemērotāko sistēmu Jūsu vajadzībām! Jautājumu gadījumā rakstiet uz e-pastu […]

Pārdod

23:56
24.11.2024
28

Piedāvājam dažādus apkures risinājumus Jūsu mājām un/vai biznesam. Mūsu klāstā atradīsiet grīdas apsildes sistēmas, infrasarkanos paneļus, gāzes sildītājus un citus energoefektīvus risinājumus, kas nodrošinās komfortu un ietaupīs Jūsu izdevumus. Nodrošinām profesionālu konsultāciju un uzstādīšanu, lai Jūs varētu izvēlēties piemērotāko variantu savām vajadzībām. Sazinieties ar mums jau šodien un uzziniet, kā varam uzlabot Jūsu apkures sistēmu! […]