Svētdiena, 14. decembris
Vārda dienas: Auseklis, Gaisma

Izmest ēdienu, kaitēt videi un radīt zaudējumus sev

Sarmīte Feldmane
05:55
04.12.2025
48
Pr Ed1

Vai būs garšīgi? Tā šefpavāram Nilam Ģēvelem pirms dārzeņu fermentēšanas jautāja ne viens vien. Pagaršojot sālītos dārzeņus, domas mainījās. FOTO: Sarmīte Feldmane

Todien Priekuļu pamatskolā valdīja liela rosība – notika diskusijas, sarunas, meistarklases – , un  viss tikai par pārtiku. Gan to, ko ēdam un neapēdam, bet izmetam atkritumos, gan kā to izmantot ilgāk.

Priekuļu pamatskolai ir ekoskolas statuss. Audzēkņi arī ikdienā izzina un cenšas ievērot videi draudzīgas dzīves pamatus. “Skolā ir nopietna pieeja videi un ilgtspējīgiem risinājumiem,” vērtēja Ekoskolu programmas vadītājs  Daniels Trukšāns un pastāstīja, ka savā skolā rīkot “Nākotnes garšu festivālu” vēlējās 16 izglītības iestādes Latvijā, bet priekuliešu pieteikums bijis vispamatotākais, tāpēc saņēmis atbalstu.
“Skola sagatavojusi daudzveidīgu, interesantu pasākumu. Esam pozitīvi pārsteigti par plašo programmu, iesaistīti skolēnu vecāki, vecvecāki, vietējie uzņēmēji, eksperti.    Ar interesi vēroju skolēnus. Ir  zinoši, ir tādi, kam ir daudz, par ko runāt, rādāmu jaunumu, bet būtiskākais ir zinātkāre. Skolēni ir pārmaiņu vēstneši, viņi izglītos vecākus,” stāsta projekta koordinators Dānijas Kultūras institūtā  Artis Dobrovoļskis un atgādina, ka ikdienā ir svarīgi uzsvērt, ka, izmetot pārtiku, ietekmējam ne tikai vidi, arī katrs savu maciņu.

A. Dobrovoļskis pastāsta, ka “Nākotnes garšas festivāls” ir aizsākums plašākam projektam “Nākotnes garša – par skolām un kopienām bez pārtikas atkritumiem”, ko Baltijas valstīs īsteno Dānijas Kultūras institūts sadarbībā ar Dānijas un Zviedrijas vēstniecībām Latvijā. Aktiv­i­tātes Latvijā tiek īstenotas sadarbībā ar Latvijas Ekoskolu tīklu.

Visas dienas garumā skolēni iesaistījās dažādās norisēs. Sākumā skeptiski, bet vēlāk jau ar interesi katrs gribēja pagatavot savu burciņu ar fermentētiem dārzeņiem. Meistarklasi vadīja “Michelin” ceļveža “Jaunā šefpavāra” izcilības balvas ieguvējs, restorāna “Ferma” šefpavārs  Nils Ģēvele. “Ilgt­spēja, zaļā domāšana bijusi viena no manas veiksmes atslēgām, dzīvesveids, kā izturamies pret citiem, “Druvai” atzina N. Ģēvele un pastāstīja, ka vecākajai paaudzei fermentēti jeb skābēti dārzeņi nav    jaunums, bet jaunieši ir pārsteigti, cik vienkārši tos sagatavot, lai ilgāk uzglabātu.

Skolas ekopadomes priekšsēdētāja vietniece Veronika Vese­lova pastāstīja, ka bijis interesanti gatavoties festivālam. Paši izdomāja, par ko diskutēt, un vadīja sarunas, tāpat arī izrotāja skolu, iekārtoja telpas meistarklasēm.  “Katrs, kurš gribēja, uzzināja kaut ko jaunu,” uzsvēra V. Veselova. Dažam jaunums bija, ka bioloģiski audzētiem produktiem ir savs marķējums, citam, ka gardumus var pagatavot no tā, ko izmetam atkritumos, ka arī no augļiem un dārzeņiem var izgatavot dekorus un rotājumus.

Priekuļu pamatskolas ekopadomes koordinatore skolotāja Agnese Ramata pastāstīja, ka pirms festivāla ekopadome skolā veica monitoringu, rūpīgi uzskaitīja,    cik pāri palikušā ēdiena no skolas virtuves nonāk atkritumos. “Rezultāti pārsteidza      skolēnus un pedagogus. Aptu­veni simts kilogramu pārtikas atkritumu nedēļā nonāk konteineros, gadā apmēram sešas tonnas. Tiesa, uzskaitīts ne tikai neapēstais ēdiens, bet arī, piemēram, mizas un citi pārpalikumi, kas rodas ēdiena gatavošanā. Skolēni meklēja atbildes, ko skolā varētu darīt, lai atkritumu daudzumu samazinātu,” stāstīja A. Ramata.

Skolēni piedāvāja savas idejas situācijas uzlabošanai. Jaunieši uzskata, ka atkritumu daudzums mazinātos, ja viņi paši varētu iesaistīties ēdienkartes sastādīšanā, paši izvēlēties, ko un cik daudz likt uz šķīvja. Labi būtu, ja iepriekšējā dienā katrs ēdienkartē varētu atzīmēt, ko no piedāvājuma neēdīs, pavāres zinātu, ka mazāk jāgatavo. N. Ģēvele savukārt skolas pavāriem novēlēja, lai skolēnu teiktais, ka skolā ir garšīgas pusdienas, kļūst par ikdienu. “Visu laiku ir jāmācās,  tā ir prasme, kas jāattīsta. Jāpiedāvā daudzveidīgs ēdiens un noteikti ir jāieklausās  skolēnos,” sacīja šefpavārs.   

A. Ramata atzina, ka ir gandarījums par festivālu. “Iesai­stījās skolēnu vecāki, dalījās pieredzē, neviens, kuru uzrunāju, neatteica atbalstu,”  viņa vērtēja un norādīja uz gaumīgo foto stūrītī, kurā daudz zaļumu. Tos “Kli­ģeni” aizdevuši, tā augi tiek izmantoti vairākkārt.

“Nākamajā gadā  būs programma motivētākajiem skolēniem, tiks rīkoti pasākumi, lai viņi iegūtās zināšanas, kā pārtiku izmantot racionāli un samazināt atkritumus, var nodot tālāk. Tiksimies arī ar pašvaldību, lai runātu par sadarbību un jauniem projektiem, ” pastāstīja A. Dobrovoļskis.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Jauniešu mājas popularizēšanai rada video

05:16
11.12.2025
78

Cēsīs daudzus gadus darbojas Jauniešu māja, kur jaunajiem cilvēkiem ir iespēja kopā saturīgi pavadīt brīvo laiku, kā arī izaicināt sevi, organizējot dažādus jauniešiem interesantus pasākumus. Jauniešu mājā darbojas arī 12. klases skolniece Annija Līce. Viņa bija aizdomājusies, kāpēc šo vietu neapmeklē vairāk jauniešu, kas tam varētu būt par iemeslu. Un, tā kā viņas vien­audžiem ikdienas […]

Pirmais Vidzemes reģiona konkurss pūšaminstrumentu spēlē

05:11
10.12.2025
117

Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolā (AKCMV) norisinājās pirmais Vidzemes reģiona mūzikas skolu audzēkņu konkurss pūšaminstrumentu spēlē “Wenden Wind”. Tajā piedalījās 43 dalībnieki no Vidzemes, tajā skaitā pieci no AKCMV un četri no Jaunpiebal­gas Mūzikas un mākslas skolas. Konkursa nosaukumā simboliski apvienots senais Cēsu pilsētas vārds “Wenden” un pū­šaminstrumentu starptautiskā skanējuma vārds “Wind”, akcentējot gan vietējo […]

"Draudzīgie" – skola, kur mācās skolēni un skolotāji

05:51
02.12.2025
180

“Druva” ar Draudzīgā Aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzijas (DACVĢ) direktoru Oskaru Kaulēnu un direktora vietnieci izglītības jomā Līgu Piksi-Zvirbuli tiekas, lai runātu par skolas 35. jubileju, bet tieši šajās dienās skolas vadība saņēmusi vairākus apbalvojumus par veiksmīgu darbu. Skolas direktoram piešķirta Cēsu novada pašvaldības “Gada balva izglītībā” kategorijā “Vadītājs-līderis”, bet pēc sarunas uzzinām, ka L. Pikse-Zvirbule […]

Plāceņi un ievārījums no miziņām

05:04
30.10.2025
135

Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikuma (VTDT) audzēkņi līdzdarbojas Cēsu novada pašvaldības iniciatīvai “Dalies ar pārtiku Cēsu novadā”. Lai Cēsu novadniekos iedzīvinātu apzinātu un arī apzinīgāku attieksmi pret pārtikas atkritumiem, nupat tautā laisto tālruņu lietotni “Whatsapp” un sociālā medija “Facebook” kontu produktu bezmaksas apmaiņai iecerēts papildināt arī ar studentu pārbaudītām ēdienu receptēm, kur sastāvdaļās ir visiem […]

Skolēni papildina dabas taku barības krājumus

06:03
29.10.2025
97

Cēsu 1.pamatskolas skolēni šoruden sagādā patīkamu pārsteigumu Līgatnes dabas takām. 5.-9.klašu audzēkņu komanda – Elza, Paula, Marta Amēlija un Toms – rosināja skolas biedrus gādāt pārtiku taku iemītniekiem, aicinot lasīt zīles un dalīties ģimenes dārza ražā. Elza, Paula, Marta Amēlija un Toms ar skolotājas Ingas Kraftes-Dambes atbalstu piedalījās skolēnu pašpārvalžu konkursā “Brīvprātīgo darbs skolas un […]

Jāgatavo jaunā paaudze, lai veidotos pēctecība

06:23
15.10.2025
198

Kopš septembra Cēsu Bērnu un jauniešu centra paspārnē esošajai Jaunatnes lietu nodaļai ir jauna vadītāja- Andra Strautiņa. Viņa uz Cēsu novadu pārcēlusies no Liepājas. Iepriekš Andra strādājusi dažādās jomās, piemēram, komunikācijā un karjeras konsultēšanā. Jaunatnes lietu nodaļas vadītāja priecājas, ka varēs strādāt ar savu mīļāko auditoriju – jauniešiem. Viņa atzīst, ka jauniešu enerģija un dzīvesprieks […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
16
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
16
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
34
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
37
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
35
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi