Piektdiena, 27. septembris
Vārda dienas: Ādolfs, Ilgonis
casibom bahsegel jojobet

Izbrīvēt mirkli, lai ieklausītos mūzikā

Sarmīte Feldmane
06:51
26.09.2024
21
Aleksandra//2023

Aleksandra Špicberga. FOTO: no albuma

Uzrunāt ar mūziku, iedrošināt meklēt atbildes sev svarīgajam, uzmundrināt, pilnveidoties un atklāt pasauli, tā var raksturot Aleksandras Špicbergas pašas ceļu mūzikā un viņas muzikālo darbību.

Viņa ir viena no spilgtākajiem un daudzpusīgākajiem jaunās paaudzes mūziķiem Latvijā, kurai vienlīdz tuva ir kā akadēmiskā, tā baznīcas un tautas mūzika. Šopavasar saņēmusi Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio gada balvu “Kilograms kultūras” nominācijā    “Starts”.    Sestdien viņa kopā ar domubiedriem priecēs koncertā “Laimes flauta” Cēsu Sv. Jāņa baznīcā.

-Kāds bijis pašas ceļš mūzikā?

-Mūzikā esmu no bērnības. Sākums ir Doma kora skola, dziedāšana “Dzeguzītē”, vidusskolā mācījos kordiriģēšanu pie Mār­tiņa Klišāna. Tagad studēju Mūzikas akadēmijā 3.kursā, pie Andra Veismaņa mācos kordiriģēšanu. Man ir svarīgs un patīk darbs ar cilvēkiem, arī jauniešiem. Viņiem mācu dziedātprieku, to, ka katrs varam dziedāt, ir tikai jāuzdrīkstas.  To man iemācījuši pedagogi – mūzika ir cilvēkam nepieciešama. Esmu pārliecināta, ka mūzika ir būtiska, lai pilnvērtīgi dzīvotu saticībā, gūtu mieru, uzmundrinājumu. Ja arī pats nedziedi, nespēlē, mūzika    ir valoda, kas uzrunā, dziedina. Tāpēc ne tikai dziedu, arī diriģēju, jo koris man būtisks.    

-Ar kādiem kolektīviem strādājat?

-Trešo sezonu vadu zēnu vokālo grupu “Puikas”, dziedu korī “Ave Sol”, Rīgas Lutera draudzē kopā ar Matīsu Tuču savulaik strādāju ar kori. Nesen bija pirmā meistarklasē Iecavā, ar kora klases bērniem    runājām par mūziku, dziedājām.

-Vai jaunākajai paaudzei attieksme pret mūziku, nerunājot par žanru izvēlēm, nav citāda?

-Svarīgi, kādu mūziku jaunietis izvēlas klausīties, kādai viņš ieinteresēts sekot un, protams, ko viņam piedāvā. Liela loma izvēlē ir vecākiem. Jauniešus saista interneta vide, kur piedāvājums ir ļoti plašs. Negribu teikt, ka jaunieši neklausās nopietno mūziku. Kat­ram interesē kas savs. Tikai apmeklējot koncertus, var atrast to, kas pašam vistuvākais. Notvert mirkli, kad saproti, ka tā ir mana mūzika.    

-Dzīvojam skrējiena laikā, dzīves ritms dzen uz priekšu, garīgā mūzika, rosinot ieklausīties, apstādina. To sev cilvēki atklāj aizvien biežāk.

-Tā ir. Tie ir jaunieši, kuri atrod šo mūziku. Ir priekšstats, ka garīgā mūzika ir korāļi Baha aran­žijā, bet, kad sāk interesēties, atklāj sev, cik tā ir daudzveidīga, krāsaina, bagāta, ka tā ir cita kultūras pasaule, garīgās mūzikas klausītāju loks palielinās. Viens no    koncerta “Laimes flauta” mērķiem arī    ir raisīt pārdomas – kam atdodam laiku, kā atklājam pasauli, kāda tā ir. Tagad, kad tik daudz satraucošu notikumu, traģēdiju,    netiekam galā ar ikdienas darbiem, bet ir jāatrod laiks mūzikai,    lūgšanām. Koncerts ir mirklis, kuru velti mūzikai un sev.

-Pati darbojaties dažādos žanros, kā tos savienot?

-Mani interesē un saista arī folklora, kas ir latviešu mūzikas pamats. Labprāt izpildu mūsdienu latviešu komponistu skaņdarbus, un man tuva arī spāņu kamermūzika.  Izpildīt dažādu mūziku ir vokālais izaicinājums. Daudz klausos pasaules dziedātājus, cenšoties izprast nianses, kā izdziedāt, piemēram, spāņu mūziku.

-“Kilograms kultūras” nominācija ir apliecinājums varēšanai.

-Tas bija liels prieks, uzmundrinājums, ka jāturpina iesāktais. Reizē arī apliecinājums, ka cilvēkiem vajag to, ko daru. 

-Koncertu ciklā “Laiks. Tu. Lūgšana” “Laimes flauta” ir otrā programma. Katru koncertprogrammu veido domubiedru grupa.

-Svarīgs ir stāsts, kuru gribam izstāstīt. Tad domājam, kādiem mūzikas instrumentiem to atklāt, producente izraugās, kurš spēlēs.    Katrreiz ir kas jauns. Kad noticam,    ka tas jādara, ka varam, sākas programmas veidošana. Kopš koncertēju, sakrājusies mūzika, ko gribas atskaņot. Lielai daļai dziesmu, skaņdarbu nav nošu, klausos, pierakstu, veidoju aranžijas. Tad sākas mēģinājumi. Šis koncerts tapa gada laikā.  Pirms tam bija    “Laiks. Tu. Lūgšana. Dziedājumi un Arvo Perts”, koncertuzvedums “Nestāstot”.

-“Laimes flauta” – tas nav tikai romantisks nosaukums.

-XIII gs. persiešu musulmaņu dzejnieks, jurists, teologs un sūfistu mistiķis Rūmī teicis: “Spēlē laimes flautu! Tu pats esi melodija.” Koncertā flauta izspēlēs emocijas, kuras nevar izteikt vārdiem. Varam dziedāt, muzicēt, gūt prieku, bet emocijas ir mirklis,    ko katrs pārdzīvo pats, tās nevar izstāstīt. Dvēseles dziļumos mītošo šoreiz ļauts izdziedāt flautām un stabulēm izcilā flautista, multiinstrumentālista Anda Klučnie­ka sniegumā.

Koncertā skanēs dažādu gad­simtu un tradīciju baznīcas dziedājumi un lūgšanas    dažādu pasaules tautu valodās: spāņu, grieķu, armēņu, baznīcslāvu, latviešu. Līdzās seniem nezināmu autoru dziedājumiem skanēs melodijas no kolorītiem, tautas mūzikā balstītiem, pagājušā gadsimta komponistu radītiem garīgās mūzikas opusiem – “Kreoliešu mesa” un “Flamenko mesa”. Pār­steigums klausītājiem noteikti būs dziedājums no beļģu franciskāņu mūka komponētās “Lubas mesas”, kurā sadzirdamas Āf­rikas tautas bantu tradicionālās mūzikas krāsas. Muzicēs izcilie instrumentālisti Vladimirs Kud­rins un Elvijs Endelis. Dziedā­jumi mīsies ar instrumentālām skaņu gleznām un gaismām, kuras režisējis Ivars Vācers.   
Koncertā katrs sadzirdēs ko jaunu,  dažādu gadsimtu mūzikas dažādība veidos vienotu stāstu.    Tā centrā    cilvēka iekšējās cīņas ceļš mūža garumā, meklējot patiesību. Reizē stāsts ir dziļi intīms. Koncertā skanēs arī flamenko. To radām uz vietas, jo flamenko nepieraksta, ir melodiskas līnijas, un katrreiz izpildījumā ir jauni akcenti. Koncerts noteikti    iedvesmos. Varu droši teikt, ka Latvijā    garīgajā mūzikā līdzīgs koncerts nav bijis.

-Jūsu koncertdzīve saistīta ar vokālo mūziku, bet esat arī diriģente.

-Mācos pie vokālās pedagoģes Kristīnes Gailītes, pilnveidojos. Koris pilnveido balsi, paplašina redzeslauku. Kora diriģents reizē ir arī aktieris, viņam jāspēj iedvesmot, uzrunāt, būt tādam, kuram gribas sekot. Esmu ne tikai dziedātāja, man koncertā svarīgi būt ne tikai solistei, arī iesaistīt citus, kopā radot un bagātinot skanējumu. “Laimes flautā” bez “Puikām” piedalās arī vīru vokālā grupa. Tajā liela daļa    Rīgas Doma kora skolas zēnu kora absolventu. Pulcējot dziedātājus, gribu atrast zelta vidusceļu starp akadēmisku un dabisku dziedāšanas manieri, saglabājot autentisku, pirmatnēju balsu skanējumu. Cēsu Sv. Jāņa baznīcā ikvienu gaida emocijām bagāts muzikāls ceļojums.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Fun Flowers - labākie ziedi Rīgā

09:37
23.09.2024
49

Meklējot ideālus ziedus Rīgā, Fun Flowers ir viens no labākajiem ziedu veikaliem pilsētā. Fun Flowers, kas atrodas pašā Rīgas centrā, piedāvā plašu svaigu, augstas kvalitātes ziedu klāstu, kas ir rūpīgi atlasīti jebkuram gadījumam. Neatkarīgi no tā, vai jums nepieciešams satriecošs pušķis īpašām svinībām vai vienkārši vēlaties kādam sagādāt prieku, Fun Flowers ir ieguvis reputāciju kā […]

Aug piebaldzēni

07:54
23.09.2024
170

Inita Šimane ar dēliem Reini un Matīsu dzīvojas pa bērnu rotaļu laukumu. Puikas ne brīdi nav mierā, vienu aizraušanos ātri vien nomaina cita. Mamma vēro dēlus, abu spēles. “Matīss būšot aktieris, patīk un māk tēlot, Reinim patīk mācīties, rakstīt, varētu būt skolotājs. Abi saprotas labi, viņiem divatā vienmēr ir, ko darīt. Savu reizi sastrīdas, tad […]

Vecpiebalgā rod līdzsvaru

07:52
22.09.2024
97

“Daudz kur esmu pabijis un tagad atgriezies. Vecpiebalgā esmu mājās,” saka Jānis Roberts Krams. Pēc pamatskolas mācījās Valmierā, tad studēja un strādāja ārzemēs, bet pandēmijas laiks mudināja atgriezties. “Sakrita vairāki faktori, bet mājsēdē vienatnē nebija viegli. Atgriežoties te bija tas, ko man pēc straujā dzīves ritma, intensīvā darba, vajadzēja. Un vēl -  latviešu valoda ikdienā. […]

Aicinām uz koncertu LAIMES FLAUTA Cēsu Sv. Jāņa baznīcā 28. septembrī plkst. 19.30

16:05
19.09.2024
58

“Spēlē laimes flautu! Tu pats esi melodija.” /Rūmī/ “LAIMES FLAUTA” ir jau otrā programma koncertu ciklā “Laiks. Tu. Lūgšana”. Šoreiz programmas vadmotīvs – cilvēka iekšēju cīņu ceļš, visa mūža garumā meklējot Patiesību.Koncertuzvedumā piedalās dziedātāja Aleksandra ŠPICBERGA un VĪRU VOKĀLĀ GRUPA, flautists Andis KLUČNIEKS, ģitārists Vladimirs KUDRINS, un sitaminstrumentālists Elvijs ENDELIS un zēnu vokālā grupa “PUIKAS”. […]

Sajūtas aizķeras notīs

07:42
19.09.2024
184

Dzejas dienu noskaņās Cēsu Centrālajā bibliotēkā notika komponista Jura Krūzes autorvakars. Viņš sarakstījis vairāk nekā 300 dziesmas. Tās skan teātru izrādēs, dzied ansambļi, izpilda pats. -Kā ar jaunām dziesmām? -Nerakstās. Neesmu iemīlējies. Dziesma “Cēsīm” ar Laumas Daugišas vārdiem, ar ko sākās pasākums, ir pēdējā. Tā skanēja izrādē “Cēsnieku stāsti” kā fināla dziesma. -Kā dziesmas sāk […]

Būt Cēsu Gaismaspils direktorei

07:38
15.09.2024
208

Pusotru mēnesi Cēsu Centrālās bibliotēkas direktores amatā ir Lāsma Vasmane-Mašina. Saruna par darbu savā kolektīvā, bibliotēku šodienu un nākotni. -Mans darbs nav tikai Cēsu Gaismaspilī, tas aptver visas novada bibliotēkas un Cēsu Valdemāra bibliotēku. Rūpes jātur par 25 bibliotēkām, kopā esam vairāk nekā 50 darbinieku.     -Kāda bija pirmā problēma, kuru nācās risināt direktores amatā? […]

Tautas balss

Pilsētas vidū – ne šis, ne tas

11:00
25.09.2024
28
Lasītāja raksta:

“Biju Cēsu tirgū uz garšu festivālu. Bija jauks pasākums, tikai viss bija diezgan saspiesti, nav jau ap halli daudz vietas. Tad man atkal nāca prātā doma par veco tirgus laukumu, cik ilgi tas stāvēs neapsaimniekots, neizmantots. Tā taču ir pašvaldības zeme! Pilsētas parki, laukumi sakopti, tikai tā vieta tāda – ne šis, ne tas. Cik […]

Jālabo dzelzceļa pārbrauktuve

10:59
25.09.2024
18
11
Liepas pagasta iedzīvotājs raksta:

“Dzelzceļa pārbrauktuve Liepas pagastā kļūst arvien sliktāka, segums ir bedru bedrēs. Pārbrauktuve plata, ved ne tikai pār vienu sliežu ceļu, mašīnām aizvien bīstamāk braukt. Pārbrauktuvi šķērso arī kravas transports, kas no netālās rūpnīcas izved būvmateriālus. Nāks ziema, segums bojāsies vēl vairāk. Jāaicina “Latvijas Dzelz­ceļš”, lai taču beidzot pamana, ka te vajadzīgs remonts,” uzsvēra Liepas pagasta […]

Kā motosacīkstes gar māju

10:58
25.09.2024
24
Gaujas ielas iedzīvotāja S. raksta:

“Bieži vakaros, galvenokārt brīvdienās, Cēsīs pa Gaujas ielu viens aiz otra, tādā kā barā, brauc vairāki motobraucēji, radot lielu troksni. Nezinu, vai braucamajiem noņemti trokšņa slāpētāji vai motoru troksnis tik spalgs ir citu iemeslu dēļ, bet pat dzīvoklī sajūta tāda, ka esi mototrasē. Kad lūdzu palīdzību pašvaldības policijai, man saka, lai nosaucu kāda braucamā valsts […]

Suņu rejas baida garāmgājējus

10:58
25.09.2024
26
1
Cēsniece raksta:

“Cēsīs jārunā par suņu pieskatīšanu. Dažos privātmāju kvartālos dzīvniekus tur pagalmos, tie aprej gājējus tik nikni, ka cilvēkiem bail iet pa ietvi garām šīm vietām. Īpaši jau mazi bērni nobīstas, kad suns, bet dažā pagalmā divi un vairāk, rejot metas gar žogu, šķiet, ka tūlīt tiks laukā no sētas un uzbruks. Manuprāt, dzīvnieku saimniekiem jānodrošina, […]

Kāpēc vairs nekursē skolēnu busiņš

15:39
20.09.2024
28
Raiskumiete raksta:

“Kur pazudis skolēnu busiņš, kas savulaik, kad vēl bija Pārgaujas novads, Raiskuma pagasta bērnus veda uz skolu Cēsīs? Raiskumiešu ģimenēm tagad skolēni uz pilsētas mācību iestādēm jāaizved pašiem. Brauc sabiedriskais transports, bet tas no Cēsīm atiet ātrāk, nekā skolā beidzas stundas. Autobuss caur Raiskumu uz Jātnieku pusi nereti brauc gandrīz tukšs, savukārt vecākiem jāorganizē bērnu […]

Sludinājumi