Svētdiena, 30. jūnijs
Vārda dienas: Tālivaldis, Mareks

Veido namiņu, kur vecļaudis jūtas labi

Marta Meldra Martinsone
07:32
30.06.2024
13
Intervija 30

Inga Gunta Paegle. FOTO: Iveta Rozentāle

Cēsu pilsētas pansionātam 12. jūlijā apritēs 30 gadi. Vairāk nekā pusi no šī laika sociālās aprūpes un rehabilitācijas iestādes direktore ir Inga Gunta Paegle.

-Pansionātam ir 30 gadu jubileja. Kā tas šo gadu laikā mainījies?

-Es kā šodien atceros 1994. gada 12. jūliju, kad pansionāts no Glūdas kalna Cēsīs ienāca šeit, Cīrulīšos. Glūdas kalnā istabiņās dzīvoja desmit divpadsmit cilvēki, siltā ūdens nebija, sadzīve bija ļoti smaga. Te, bijušās sanatorijas “Cīrulīši” telpās, apstākļi bija kā luksus klasē, katru iemītnieku varēja izmitināt savā istabiņā.

Es tajā laikā biju Cēsu domes deputāte, kopā ar kolēģiem Ievu Eglīti un Arkādiju Suškinu bijām jauno telpu atklāšanā. Atceros, bija doma pansionātam izmantot arī blakus esošo ēku, bet tam nebija pietiekama atbalsta.

Sākotnēji pansionātā bija 80 līdz 90 iemītnieki, guļošie bija tikai piektajā stāvā, citiem te vienkārši bija mājas, daudzi darbojās pansionāta dārzā. Tagad mūsu iestādē no 130 klientiem 30 ir staigājoši, pārējie ir ratiņkrēslos vai guļoši, dzīvo istabiņās pa divi. Ir arī sprauni deviņdesmitgadnieki, kas labprāt darbojas, tikai viņu ir daudz mazāk nekā agrāk. Vairāk ir klientu ar vecuma demenci, ar nopietnām saslimšanām ir pat sešdesmitgadīgie.

Tāpēc būtu vajadzīgs vairāk darbinieku, pie mums vienam jāaprūpē divpadsmit līdz četrpa­dsmit klientu, lai gan normāli būtu trīs četri, un citviet pasaulē tā ir. Protams, cilvēki vēlas, lai viņus aprūpē ne tikai fiziski, bet arī parunājas, lai izstāsta, kas notiek līdzās un pasaulē.

Nereti pansionāta iemītniekiem vajag ārstu palīdzību, vedam uz slimnīcu ne tikai Cēsīs, arī Valmierā, Limbažos, Rīgā uz Stradiņiem, jo tur speciālisti vairāk pieejami.

Mēs esam sociālās aprūpes un rehabilitācijas, ne ārstniecības institūcija, bet to nereti nesaprot pat klientu piederīgie, kas nereti jautā, kāpēc viņu tuvinieku neārstējam. Bet mūsu mediķi tikai izpilda ģimenes ārstu ieteikto. Labi, ka uz pansionātu reizi nedēļā brauc dakteris Jānis Briģis, tas atvieglo arī mūsu darbu. Pansionātā katru dienu strādā divas medicīnas māsas, katrai no viņām ir 65 pacienti, tas vienai speciālistei ir ļoti daudz, jo jāizdala zāles, jāveic dažādi veselības mērījumi, jāapkopj un jāpārsien brūces.

Lai atvieglotu pansionāta darbību, varētu likvidēt virtuves bloku, bet tas rada māju sajūtu. Kad gatavo pusdienas, viss namiņš smaržo. Tāpat, ja cilvēkam ir īpaša diēta, to uzreiz varam pielāgot. Varam arī paši papildināt ēdienkarti. Nesen “Līgatnes ābele” piedāvāja pirmās avenes, iedevām launagā, visi bija priecīgi. Un izmantojam arī sava dārza ražu, sasaldējam ziemai upenes, jāņogas, sagatavojam ābolus.

Bet jāteic, darbinieki ir izdeguši, arī algas neattaisno viņu smago darbu. Ne tikai pašvaldības, bet arī valsts līmenī vajadzētu domāt, kā darbiniekus atbalstīt un novērtēt – iespēja doties ātrāk pensijā, garāki atvaļinājumi, degvielas kompensācija par nokļūšanu darbā vai darba dienās rast iespēju izmantot pašvaldības dienesta viesnīcu.

Kamēr esam pašvaldības iestāde, bonusus darbiniekiem, atvieglojumus grūtāk ieviest. Esmu runājusi ar novada domi un Sarkano Krustu, ka ar laiku pansionātu varētu pārņemt šī organizācija, jo tā ir daudzviet Latvijā. Tad iespējams brīvāk rīkoties, piemēram, ja valde izlemj, ka darbiniekiem pienākas brīvpusdienas, tā arī notiek. Pašvaldī­bas iestādei likums to neļauj.           

-Kas jūs atveda līdz darbam pansionātā?

-Ar pansionātu esmu saistīta no 1981. gada 8. septembra, kad sāku strādāt Cēsu Sociālās nodrošināšanas nodaļā, kurai pakļāvās arī pansionāti. Es kā sadzīves inspektore bieži braucu uz pansionātu un zināju tā darbu. Tādēļ teicu, ka nekad pansionātā nestrādāšu. Tomēr 2008. gada janvārī kļuvu par pansionāta direktori, pateicoties tā brīža kolēģiem Initai Pokkerei, Rudītei Šulmeistarei un Mārim Niklasam, kuri mani pierunāja un ievadīja šajā darbā. Tāpēc nekad nesaki nekad.

Piekritu, jo darbs bija ļoti pazīstams, ar cilvēkiem pratu strādāt. Jau sociālās apdrošināšanas nodaļā secināju, ka ne tikai materiālais atbalsts, ko dodam, bet labais vārds, iespēja izrunāties sniedz cilvēkiem gandarījumu, kad palīdz aizmirst viņa sāpi. Esmu tā, kas cenšas uzklausīt, ja varu – palīdzēt. Tāpēc arī man ir ļoti daudz draugu, kas atbalsta gan priekos, gan bēdās. Bet, protams, visiem vienmēr labs nebūsi, tādēļ ir arī ienaidnieki. Vadošā amatā tā vienmēr būs. Gadās, ka jāatlaiž kāds darbinieks, kurš nestrādā pietiekami kvalitatīvi, cilvēks sadusmojas, ar sūdzībām vēršas valsts institūcijās. Tā pagājušajā gadā bija jāatbild gan Darba inspekcijai, gan Lab­klājības ministrijai, Tiesībsargam, visiem iespējamiem, bet, kā redzams, izturēju, tikai tas prasīja daudz nervu. Tikt galā ar stresu man palīdz pastaigas mežā, sēņošana, ogošana.

-Darbs ir izaicinājumu pilns. Kas palīdzējis turpināt?

-Pēc horoskopa esmu Auns, ieskrienu ar pieri sienā, bet no mērķa neatkāpjos. Man ir laba komanda, kolektīvs. Esam nosprieduši, ka noturēsim stafeti un, kad iesim prom, tad visi kopā. Bet tagad cits citu atbalstām un darbojamies.      

-Ne vienmēr pansionātiem ir viegli nodrošināt visu nepieciešamo iemītniekiem. Ko vajadzētu, lai situācija būtu vieglāka un lai arī senioram būtu pēc iespējas labāka dzīves kvalitāte?

-Domāju, valstij vajadzētu ieviest papildu nodokli, kas nodrošinātu iespēju cilvēkiem uzturēties pansionātos tā, lai bērniem nebūtu jāmaksā par    piederīgajiem, jo pieaugušajiem bērniem ir sava dzīve, bērni. Viņiem nebūtu jāuztur tēvs un māte, kuri visu mūžu strādājuši un nodokļus maksājuši. Vecuma pensijas nereti sedz tikai pusi no uzturēšanās izdevumiem.

Sociālās aprūpes un rehabilitācijas iestādēs vajadzētu daudz vairāk sociālo aprūpētāju, sociālo rehabilitētāju, fizioterapeitu, arī infrastruktūru, kas veicina kustēšanos, piemēram, peldbaseinu, vairāk sporta nodarbību. Jo cilvēks vairāk kustas, jo labāk jūtas.

Esmu rosinājusi arī novada domi un Izglītības pārvaldi, ka vasarā pie mūsu senioriem varētu aicināt ciemos skolēnus, jaunieši tos, kas pārvietojas ratiņkrēslos, varētu izvest ārā, parunāties, palasīt jaunāko presi. Arī bērniem, jauniešiem tāda saskare būtu noderīga, mūsu klienti ir pieredzes bagāti, ar izcilām zināšanām vēsturē. Brīvprātīgie ir laipni gaidīti.

Lai veicinātu namiņa izaugsmi, aicinu arī uzņēmējus, kuri atbalsta mūsu darbību, veikt ziedojumus. Tas ļoti palīdzētu.

-Sabiedrība noveco, veselība ne vienmēr cilvēkiem ir tik laba, lai varētu mūža nogali sagaidīt mājās. Pansionāts ir iespēja dzīvot pilnvērtīgi un saņemt aprūpi. Vai sabiedrības un arī iemītnieku, kuri iestājas pansionātā, attieksme pret uzturēšanos iestādē laika gaitā mainījusies?

-Agrāk teica – nabagmāja. Tas stereotips ir izzudis. Man ir doma, ka pansionātam būtu jābūt kā atpūtas vietai. Mēs pansionātu dēvējam par namiņu, atpūtas namu. Te cilvēks atnāk pensijas vecumā, bauda pasākumus, spēlē spēles, ja vēlas, uzdejo, parušinās dārzā, un tad viņam ir savs stūrītis, kur atpūsties. Pansionāts nav tikai vieta, kur pavadīt pēdējos dzīves gadus.

Rosība namiņā ir liela. Pie mums brauc gan autoveikals, gan ir pieejami friziera pakalpojumi, ir daudz pasākumu, jo ļoti labi strādā kultūras dzīves organizatore Baiba Leitena. Bet paldies varu teikt visiem: aprūpētājām par klientu aprūpes veikšanu, medicīnas personālam par klientu veselības uzturēšanu, virtuves personālam par garšīgi gatavotajiem ēdieniem, tehniskajam personālam par iespēju klientiem dzīvot kvalitatīvās telpās, sociālajiem darbiniekiem par klientu socializāciju un visiem pārējiem, kas strādā namiņā.

Svarīga vieta ir mūsu dārzs. Par tā skaistumu rūpējas Ilze Pizāne un Vladimirs Kalukānovs. Īpaši liels paldies 85 gadus vecajiem pansionāta klientei Vilijai Valdai Plēsumai par dāsno ieguldījumu pansionāta apkārtnes lab­iekārtošanā, viņa ravē mūsu puķu dobes, dārzu, jo bez darba neprot dzīvot. Par dārzu ir prieks ne tikai klientiem, arī viņu tuviniekiem un citiem viesiem. Ziedi cilvēku paceļ, dara bagātu. Ja man būtu divi maizes klaipi, es noteikti vienu samainītu pret ziediem.      

-Reizēm pret tiem, kuri atrodas pansionātā, mēdz izjust žēlumu. Bet tie ir seniori, kuri nodzīvojuši bagātu mūžu, pelnījuši cieņu. Kā jūs redzat seniorus, namiņa iemītniekus?

-Mums bija pasākums, kurā kultūras akadēmijas studente, izstrādājot kursa darbu, klausījās klientu atmiņu stāstos. Tas bija ļoti interesanti. Secinājām, ir jāsāk rakstīt dienasgrāmata vai grāmata iz namiņa iemītnieku dzīves. Dažs slimības dēļ nevar atcerēties, ko ēda brokastīs, bet par jaunību var pastāstīt sīkākās nianses.      

-Kā ir ar senioru tuviniekiem. Vai brauc ciemos, turpina rūpēties par ģimenes saikni?

-Ir bērni, radi, kas bieži nāk pie piederīgajiem. Ir arī tādi, kas ierodas ar pilnām gardumu somām, un reizēm liekas, ka tā grib atpirkties no vecā cilvēka. Cilvēki ir dažādi, arī tādi, kas ievieto tuvinieku pansionātā un neliekas vairs ne zinis.

-Ar kādām sajūtām sagaidāt pansionāta 30 .jubileju?

-Ar dzīvespriecīgām, jo tomēr 30 gadi ir kārtīgs briedums. Pa šiem gadiem ir daudz izdarīts, esam attīstījušies, paplašinājušies no 90 līdz 130 klientiem, tāpat arī darbinieku skaits palielinājies. Šie svētki lielākoties ir domāti mūsu klientiem, esam pateicīgi daudzajiem brīvprātīgajiem, kas uzstāsies, kas mūs atbalsta. Par svētkiem var tikai priecāties. Jo vairāk svētku, jo priecīgāki un laimīgāki būsim.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Mērķis - cilvēkiem palīdzēt atgūt veselību, dzīvesprieku un enerģiju

10:24
27.06.2024
434

Saruna ar holistiskās medicīnas eksperti Ingrīdu Mergupi – Leitlandi -Jums ir interesants uzvārds. Tāds rets – Mergupe. -Manas saknes ir no Mālpils. Tur ir upe Mergupe, un šo uzvārdu nes arī mana dzimta. 1928. gadā vectētiņš Jānis Mergups lika pirmo akmeni dzimtas mājai. Un tā nu arī es izceļojos pa pasauli, apgūstot zināšanas, un vēlāk ar […]

Dzīve enerģētiski spēcīgā vietā – kalna galā

10:12
25.06.2024
256

“Jau četrdesmit gadus strādāju Krimuldas vidusskolā par skolotāju, esmu tur kopš skolas dibināšanas brīža. Man jau ir pensionāres statuss, bet darbu turpinu, pēc diviem gadiem gan došos pavisam pensijā,” tā par sevi stāsta Edīte Kanberga, saimniece Drabešu pagasta Kārļu “Eglainēs”. “Eglaines” ir arī viesu nams un atpūtas bāze, bet Jāņu laiku ģimene aizvada savā lokā. […]

Jāņuzāles klimata pārmaiņās

09:54
25.06.2024
52

Par ziedošām pirmsjāņu pļavām, par trejdeviņu ziedu vainadziņu un dabas norišu izpratni saruna ar zālāju biotopu eksperti Maiju Medni. -Jāņi klāt, brienam pļavās, lai no trejdeviņām puķītēm pītu vainadziņu. Vai to var izdarīt?    -Ar katru gadu to izdarīt ir aizvien grūtāk. Lielāka iespēja saplūkt trejdeviņas jāņuzāles ir bioloģiski vērtīgos zālājos, bet tādi Latvijā ir mazāk […]

Balto ceriņu smarža gadu desmitu garumā

06:30
19.06.2024
118

Dace un Alfrēds Jurciņi izstaigā dārzu. Puķes šopavasar steidzas ziedēt, arī rozes pie namdurvīm. Karstās dienās paēnu un spēku dod nelielā birzīte. “Dzīvojam šo dzīvi, kaut reizēm gadās dzelkšņi vai iekož asa nātre. Dzīvojam kopā jau 50 gadus. Visi saka, ka pamatā ir mīlestība, bet šis vārds tāds novalkājies, reizē dziļš un skan dvēselē. Visjaukāk […]

Maza vieta ar lielu sapni

06:13
17.06.2024
88

Pasaules latviešu mākslas centrs darbu Cēsīs sāka pirms desmit gadiem. To vada Čikāgā dzimušais Kārlis Kanderovskis, kurš jau vairākus gadus dzīvo Cēsīs. Mākslas centra galvenais mērķis ir veicināt mākslas vērtību saglabāšanu, ko radījuši Otrā pasaules kara laikā trimdā devušies latviešu mākslinieki, kā arī ārzemēs dzīvojošā jaunā paaudze. Centrs bez maksas ir atvērts ikvienam un darbojas, […]

Ja ir ideja, vēlēšanās un prasme – ir arī nauda

06:39
16.06.2024
39

Jaunajā Eiropas Savienības plānošanas periodā turpinās programma “Leader”, kurā finansējumu Cēsu un arī Smiltenes novada Raunas un Drustu pagastos apsaimnieko  biedrība “Cēsu rajona lauku partnerība”. Ir izstrādāta   stratēģija, kurā iezīmēti attīstības virzieni un mērķi. Būtiska vieta atvēlēta mikro un mazās uzņēmējdarbības attīstībai un dažādošanai, sekmējot pakalpojumu pieejamību un augstas pievienotās vērtības uzņēmējdarbības attīstīšanu. Biedrība rīkoja […]

Tautas balss

Zāļu ražotāji negodprātīgi

12:29
28.06.2024
12
Lasītāja raksta:

“Re nu! Eiropā ražotāji zāļu cenas valstīm nosaka slepeni, mazākās un nabadzīgākās valstis maksā vairāk. Tāpēc jau arī mums ir tik dārgi medikamenti un jauno zāļu maz. Te būtu gudri, ja, piemēram, Baltijas valstis vienotos un iepirktu vajadzīgo kopā. Bet varbūt jautājums jārisina Eiropas Savienības līmenī?” sprieda lasītāja.

Autobusu pieturā lietū un vējā

12:29
28.06.2024
50
Vilma raksta:

“Ikdienā diezgan bieži nākas ar autobusu braukt no Valmieras un Cēsu autoostas. Autobusa gaidīšanu abās pilsētās nevar salīdzināt. Valmierā nojume pasargā pasažierus no lietus un saules, Cēsīs pa bedrainu laukumu no stacijas ēkas var aizklunkurēt līdz pieturai, sēdēt uz soliņa, lai kādi laikapstākļi, un skatīties uz apdrupušo mūra sienu,” pārdomās dalījās Vilma un piebilda, ka […]

Pasaki, kas ir tavs draugs…

10:01
25.06.2024
21
Politikas vērotājs raksta:

“Kā gan Krievijas sabiedrība var nejusties pazemota, ja viņu valsts līderim jāslēdz vienošanās ar visu citu pasaules valstu ignorēto un nosodīto Ziemeļkoreju? Tas taču ir kauns, ka par sabiedroto jāizvēlas kas tāds!” pauda politikas vērotājs.

Vai tiešām ietaupīja

10:01
25.06.2024
16
Zaubēniete raksta:

“Zaubē vairs nav pagasta pārvaldes. Nezinu, cik daudz paš­valdība ietaupīja, bet cilvēkiem gan tagad grūtāk. Nav speciālista, kas var pastāstīt par visiem jautājumiem pagastā, par katru jāiet pie cita darbinieka. Kad bija pārvalde, bija tā kā drošāk, zināji, ka ir, uz kuru paļauties, arī kam prasīt atbildību,” pastāstīja zaubēniete.

Arī deputātu darbs jākontrolē

10:00
25.06.2024
23
Lasītājs K. raksta:

“Beidzot taču atlaista Rēzeknes dome! Līdz šim izskatījās tā, ka pašvaldībā var darīt visu, kas ienāk prātā, un neviens nevar iejaukties. Kaut vēlēta, arī vietējā vara ir jākontrolē. Ja paši vēlētāji to nespēj, tad taču jābūt kādai institūcijai, kas var pieņemt lēmumus, ja redzams, ka iets pavisam aplams ceļš,” viedokli izteica lasītājs K.

Sludinājumi