Trešdiena, 3. jūlijs
Vārda dienas: Benita, Everita, Verita, Emerita

Protēžu izgatavošana Cēsīs joprojām pieprasīta – arī pasaules mērogā

Anna Kola
00:00
10.02.2024
11
Designedtolive 16

Uzņēmums “Designed to Live”, kas atrodas Cēsīs, turpina piedalīties projektā “Mission: Ukraine” (“Misija: Ukraina”) un gatavo protēzes Ukrainas karavīriem, kas Krievijas uzbrukumu laikā un cīņās pret ienaidnieku zaudējuši kādu ekstremitāti.

Jau pirms pāris gadiem “Druva” rakstīja par amerikānieti Keitiju Ledervudu, kas Cēsīs nodibinājusi uzņēmumu, kurā cilvēkiem ar zaudētiem locekļiem palīdz atgriezties normālā dzīvē, izmantojot protēzes.

Projekts “Mission: Ukraine” arvien turpina attīstīties. To nefinansē Latvijas valdība, un tas ir nodalīts no citiem projektiem Latvijā, kas nodrošina protezēšanu ukraiņiem. K.Ledervuda stāsta: “Tas ir privāts projekts, ko finansē atsevišķi cilvēki, mazie uzņēmumi un organizācijas. Līdz šim ar “Mission: Ukraine” atbalstu esam nodrošinājuši roku un kāju protezēšanu 30 Ukrainas karā cietušajiem.”

Ukrainas pacientu protezēšanās mēdz būt ļoti izaicinoši gadījumi. “Nereti amputācijām ir komplikācijas, amputāciju līmenis nav gluži ierastais, tas ir sarežģīts, turklāt daudziem ir vēl citas traumas,” atklāj K.Ledervuda. Taču ne viens vien Ukrainas karavīrs, kurš saņēmis Cēsīs gatavotās protēzes, ir atgriezies Ukrainā un turpina cīnīties par uzvaru. Daži atrodas frontes līnijās, kaujās, daži pilda citus militāros pienākumus. “Mēs uzturam ciešu kontaktu ar lielāko daļu pacientu, kuri atgriežas Ukrainā,” stāsta Keitija. Viņa arī piebilst, ka divi ukraiņi, izmantojot “De­signed to Live” izgatavotās rokas protēzes, piedalās karavīru sporta spēļu sacensībās, kas ved līdz pat starptautiski pazīstamajām ievainoto militārpersonu spēlēm “Invictus Ga­mes”.

“Pie mums Cēsu “Designed to Live” studijā joprojām notiek dievkalpojumi, veltīti ukraiņiem, tos katru svētdienu vada Dāvids Jarmočiks un Oļegs Dzērve. Esam izveidojuši partnerību ar organizāciju “Samaritan’s Pur­se”, lai paplašinātu un uzlabotu projekta “Mission: Ukraine” iespējas,” pauž Keitija.

Jautāta par nākotnes plāniem, K.Ledervuda atzīst, ka joprojām ir iecerēts paplašināt “Mission: Ukraine” darbību gan Latvijas uzņēmumā, gan arī Ukrainā. “Mēs plānojam vairāk piesaistīt ukraiņus, lai nodrošinātu protezēšanas iespējas. Vēlos teikt arī lielu paldies Cēsu novada pašvaldībai par atbalstu šim projektam.” Viņa pastāsta, ka plānos ir arī sūtīt “Designed to Live” komandu uz Ukrainu, lai tur apmācītu cilvēkus tehniskajam darbam, kas saistīts ar protēžu izgatavošanu. “Ukrainā tiek veidota mobilā protezēšanas aprūpes klīnika. Tas mūsu pacientiem, kuri ir atgriezušies Ukrainā, nodrošinās pēcpārbaudes pieejamību -protēžu remontus, regulēšanu, nomaiņu -, kā arī sagatavos jaunus pacientus, kuri plāno ierasties Latvijā.”

Uzņēmumā izgatavo protēzes arī Latvijas pacientiem. “Mums ir liela slodze. Pagājušajā gadā vietējiem pacientiem nodrošinājām vairāk nekā 35 jaunas ekstremitāšu protēzes,” teic “Designed to Live” izveidotāja. “Pie mums pēc palīdzības ierodas cilvēki no dažādām Latvijas vietām. Tiek novērtēta unikālā pacientu aprūpes pieeja. Tā ir mūsu prioritāte, un to papildina ieviestās augstās tehnoloģijas un dizaina iespējas,” pastāsta Keitija.

“Designed to live” protēžu izgatavošana ir pilnībā digitalizēta. “Visas protēzes ražojam, par pamatu ņemot 3D attēlu vajadzīgajai ķermeņa daļai, tad 3D dizainu, kas izstrādāts specializētā programmā, un visbeidzot 3D printēšanu protēzes ligzdai. Patlaban strādājam ar diviem industriālajiem 3D printeriem. Mums no sadarbības partnera Zviedrijā pieejams arī protēžu ligzdu 3D printeris MJF tehnoloģijā,” sīkāk izklāsta K.Ledervuda. “Esam vienīgais protezēšanas centrs Latvijā ar tehnoloģiju, kas nodrošina 3D drukātās ligzdas un projektēšanas procesu. Šīs ligzdas ir augstākās kvalitātes, vieglas un ļoti izturīgas. Pie mums ir viesojušies daudzi Latvijas un citu valstu pārstāvji, lai uzzinātu vairāk par mūsu darbu un to, kā viņi to var atbalstīt.”

K.Ledervuda piebilst, ka Cēsis patiešām ir viņas mājas. “Kad dodos uz ASV, lai apciemotu ģimeni, ļoti vēlos atgriezties mājās Cēsīs. Mani draugi, mana dzīve, mans darbs un manas mājas – tas viss ir te. Pilsēta ir maza, bet bagāta ar izaugsmes iespējām. Ir aizraujoši redzēt jaunus uzņēmumus un uzlabojumus. Starp mazpilsētas priekšrocībām var minēt “Melno Gulbi”, labāko kafejnīcu Latvijā. Tur, kad esi ienācis pa durvīm, jau zina, ko vēlēsieties pasūtīt, tur patīkami pusdienās saņemt pilsētas mēra sveicienu. Mūsu telpu saimnieki ir gatavi atbalstīt mūsu darbu ar darba vietas uzlabojumiem. Novērtējam vietējo iedzīvotāju aktīvo atbalstu ukraiņiem, kas šeit ierodas, lai projektā “Mission: Ukraine” saņemtu iespēju dzīvot kvalitātīvāk.”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Seši padomi bērnu drošībai internetā vasaras brīvlaikā

06:29
03.07.2024
9

Vasaras brīvdienās bērni mēdz pavadīt internetā ilgākas stundas nekā skolas laikā. Tādēļ vecāku pienākums ir parūpēties, lai bērni pavadītu savos datoros un viedierīcēs pēc iespējas mazāk laika, un lieku reizi atgādināt, ka internets nedrīkst aizstāt saziņu un attiecības klātienē. Gādājot par bērnu drošību internetā, ir vērts izrunāt ar viņiem virkni būtisku kiberhigiēnas jautājumu. Pirmkārt, ir […]

Ceļa zīme vērīgākos var samulsināt

06:10
03.07.2024
17

Redakcijā vērsās cēsniece V., paužot neizprati par ceļa apzīmējumiem atjaunotajā ielas posmā Cēsīs, Bērzainē. Ceļa zīmē norādītie celiņi gājējiem un velobraucējiem nesakrīt ar apzīmējumiem uz asfalta. Ja ņem vērā apzīmējumus ceļa zīmē, tad iznāk, ka riteņbraucējiem jāturpina pārvietoties pa gājējiem paredzēto ietvi, savukārt gājējiem jāiet pa velo celiņu. “Druva” sazinājās ar Cēsu novada Īpašumu apsaimniekošanas […]

Āraisim ir noslēpumi. Arheologi tos atklāj

00:00
03.07.2024
21

Divas dienas Āraišu ezerā lietuviešu zemūdens arheoloģes, Klaipēdas universitātes pētnieces Elenas Pranckenaites vadībā pētīja iespējamo būvju atliekas. Pēdējo reizi šāda izpēte notika pirms 30 gadiem, 1994.gada vasarā. Toreiz nirējs Voldemārs Rains zem ezera dūņu slāņa konstatēja koka žoga paliekas.   “Zemūdens arheologi veica visa ezera skenēšanu ar 3D sān­skata sonāru, ekrānā uzreiz bija redzams, kas atrodas […]

Vētra atcēla kapu svētkus Cēsu Meža kapos

13:18
02.07.2024
266

Par to, ka šīs nedēļas nogalē plānotie kapu svētki Meža kapos nenotiks, Cēsu novada dome vēstīja jau otrdienas, 2.jūlija rītā. Pašvaldība arī ziņoja, ka kapsētas sakopšanā strādā vietvaras darbinieki, bet tiek meklēts ārpakalpojuma sniedzējs. Pirmdienas, 1.jūlija pēcpusdienā, vēja brāzmas pamatīgi postīja Cēsu Mežu kapu jaunāko apbedījumu kalniņu un tai pretim esošo vecākās kapsētas daļu. Lauztas […]

Par laupīšanu grupā policija Valmierā aiztur divus vīriešus

09:10
02.07.2024
33

Aizvadītajā piektdienā Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Rietumvidzemes iecirkņa amatpersonas par laupīšanu grupā Valmierā aizturēja divus vīriešus, kuri, pielietojot vardarbību, aplaupīja kādu vīrieti. Par notikušo sākts kriminālprocess, izmeklēšana kriminālprocesā turpinās. Aizvadītajā piektdienā, 28.jūnijā, ap pulksten 16.17 Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Rietumvidzemes iecirkņa amatpersonas saņēma izsaukumu uz Strazdu ielu, Valmierā, kur, pielietojot vardarbību, tika aplaupīts […]

Lauksaimniecībā jaunas šķirnes, metodes un tehnoloģijas

00:00
02.07.2024
56

Saimniekošana laukos attīstās, zinātnieki rada jaunas augstražīgas šķirnes, tiek izstrādātas jaunas tehnoloģijas, zemnieki apgūst un izmanto jaunas pieredzes. Latvijas Lauku konsultāciju centra (LLKC) augkopības konsultanti no visas Latvijas apmeklēja Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) Priekuļu pētniecības centru, zemnieku saimniecības “Kliģeni” siltumnīcas Cēsīs, “Kalna Smīdes 1” Drabešu pagastā un “Eicēnus” Straupes pagastā. “Reizi gadā braucam uz […]

Tautas balss

Pļauj, ka putekļi pa gaisu

10:12
02.07.2024
19
Priekulietis A. raksta:

“Priekuļu centrā pagājušajā nedēļā pašvaldība pļāva zāli, putekļi vien gāja pa gaisu. Zā­līte tik īsa un nīkulīga, ka tur nav, ko pļaut. Bet laikam jau noteiktie kvadrātmetri jāno­pļauj, citādi nesaņems naudu. Manuprāt, pļaušanu nevajadzētu organizēt pēc grafika, bet gan tad, kad tas nepieciešams,” pārdomās dalījās priekulietis A.

Zāļu ražotāji negodprātīgi

12:29
28.06.2024
18
Lasītāja raksta:

“Re nu! Eiropā ražotāji zāļu cenas valstīm nosaka slepeni, mazākās un nabadzīgākās valstis maksā vairāk. Tāpēc jau arī mums ir tik dārgi medikamenti un jauno zāļu maz. Te būtu gudri, ja, piemēram, Baltijas valstis vienotos un iepirktu vajadzīgo kopā. Bet varbūt jautājums jārisina Eiropas Savienības līmenī?” sprieda lasītāja.

Autobusu pieturā lietū un vējā

12:29
28.06.2024
59
Vilma raksta:

“Ikdienā diezgan bieži nākas ar autobusu braukt no Valmieras un Cēsu autoostas. Autobusa gaidīšanu abās pilsētās nevar salīdzināt. Valmierā nojume pasargā pasažierus no lietus un saules, Cēsīs pa bedrainu laukumu no stacijas ēkas var aizklunkurēt līdz pieturai, sēdēt uz soliņa, lai kādi laikapstākļi, un skatīties uz apdrupušo mūra sienu,” pārdomās dalījās Vilma un piebilda, ka […]

Pasaki, kas ir tavs draugs…

10:01
25.06.2024
26
Politikas vērotājs raksta:

“Kā gan Krievijas sabiedrība var nejusties pazemota, ja viņu valsts līderim jāslēdz vienošanās ar visu citu pasaules valstu ignorēto un nosodīto Ziemeļkoreju? Tas taču ir kauns, ka par sabiedroto jāizvēlas kas tāds!” pauda politikas vērotājs.

Vai tiešām ietaupīja

10:01
25.06.2024
22
Zaubēniete raksta:

“Zaubē vairs nav pagasta pārvaldes. Nezinu, cik daudz paš­valdība ietaupīja, bet cilvēkiem gan tagad grūtāk. Nav speciālista, kas var pastāstīt par visiem jautājumiem pagastā, par katru jāiet pie cita darbinieka. Kad bija pārvalde, bija tā kā drošāk, zināji, ka ir, uz kuru paļauties, arī kam prasīt atbildību,” pastāstīja zaubēniete.

Sludinājumi