Pirmdiena, 20. maijs
Vārda dienas: Venta, Salvis, Selva

Vai Rāmuļu pamatskolu likvidēs

Andra Gaņģe
15:28
16.01.2024
59
Vaive 2

Rāmuļu pamatskolu plānots slēgt, to, tiekoties ar Vaives iedzīvotājiem, ceturt­dien, 11.janvārī, teica Cēsu novada domes priekšsēdētāja vietnieks Atis Egliņš-Eglītis. Juridisks lēmums gan vēl nav pieņemts, Rāmuļu skolas darbības izbeigšana paredzēta konceptuālajā ziņojumā par 14 novada skolām, kurās iecerētas pārmaiņas. Ziņojumu tās pašas dienas rītā bija atbalstījusi deputātu Izglītības un sociālo lietu komiteja, tādam risinājumam piekritusi arī novada skolu direktoru padome.

Piepildīto Vaives tautas nama zāli pāršalca emocijas. Uz tikšanos ar vietvaras vadību bija ieradušies Rāmuļu skolas pedagogi un audzēkņu vecāki, viņus atbalstīja citi vaivēnieši. Viedoklis bija nepārprotams – skolai jāpaliek. Rāmuļu pamatskolas direktora pienākumu izpildītāja Inga Andersone pauda mācību iestādes prioritāti – palīdzēt bērniem, kuri kādu psihoemocionālu iemeslu, veselības dēļ nevar iekļauties un nespēj sekot mācībām lielu skolu daudzskaitlīgās klasēs. Rāmuļu nelielajās klasēs skolotājas var ļoti individuāli darboties ar katru bērnu, ņemt vērā viņa īpatnības, ir cieša sadarbība arī ar skolēnu vecākiem. I.Andersone ar pārliecību balsī sacīja: “Rāmuļu skolu nedrīkst likvidēt!”

Skolēnu mammas pie paš­valdības pārstāvjiem vērsās gan ar pārmetumiem, gan lūgumiem saglabāt mācību iestādi. Pēc ģimeņu stāstītā Rāmuļu skola daudziem nākusi kā glābiņš. Vai­rākas mātes dalījās ar ļoti personīgiem stāstiem par saviem bērniem, kuri nav varējuši iekļauties lielās skolās, lielās klasēs, nav spējuši sekot līdzi mācībām. Vita Dūra-Klieče, kas pati ir Rāmuļu skolas pedagoģe, pastāstīja, ka viņas bērnam ir mediķu atzīts uzmanības deficīts. Lielās skolās trūkst personāla kapacitātes, lai strādātu ar tādiem audzēkņiem, tāpēc, meklējot risinājumu, nācies vairākkārt mainīt mācību iestādi. Tikai nonākot Rāmuļos, bērns iekļāvies gan mācību procesā, gan kolektīvā. Un piebilda: “Arī es nespēju strādāt lielā skolā. Ja Rāmuļu skolu slēgs, izglītības sistēma būs zaudējusi vienu pedagogu.” Savukārt Zvannieku mājas pārstāve Sandra Dzenīte-Cālīte pastāstīja par audžubērniem, kuru dzīve iepriekš bijusi piepildīta ar tādiem sarežģījumiem, ka, arī nonākot ģimeniskā vidē, viņi nav varējuši iekļauties nevienas skolas ikdienā, tikai Rāmuļos izveidotā vide spējusi šiem bērniem palīdzēt iegūt pamata izglītību.

Skolas pedagogi un skolēnu vecāki uzsvēra arī Rāmuļu skolas atrašanās vietas priekšrocības. Plašā apkārtne, pļavu un mežu tuvums ļauj skolēniem starpbrīžos, brīvajā laikā izkustēties, aktīvi darboties, kas mēdz būt īpaši svarīgi dažādu psihoemocionālo traucējumu gadījumos. Skolēni ir ciešā saskarsmē ar dabu, turklāt rāmulieši jau gadiem piedalās ekoskolu programmā, kas pilnveido gan izpratni par vidi un dabu, gan rada iespēju bērniem praktiski darboties.

Skaidrojot, kāpēc plānots Rāmuļu pamatskolu slēgt, A.Egliņš-Eglītis vaivēniešus iepazīstināja ar kritērijiem, pēc kuriem vērtēta mācību iestādes nākotne. Viens no tiem –audzēkņu skaits nevienā klašu grupā nesa­sniedz Izglītības un zinātnes ministrijas zemākos pieļaujamos rādītājus, lai pilnībā saņemtu valsts finansējumu programmu īstenošanai. Ņemts arī vērā, ka no 65 Rāmuļu skolas audzēkņiem 28 dzīvesvieta ir Cēsis, bet Vaives pagastā dzīvo tikai 34. Savukārt 125 Vaives pagastā deklarētie bērni mācās Cēsu skolās. Kā arguments bija arī 9.klašu centralizēto valsts eksāmenu rezultāti. Pārbaudes darbā matemātikā Rāmuļu skolā vidējais sniegums ir 20,5%, bet novadā vidējais 42,29; latviešu valodā rāmuliešiem vidēji 47,28, novadā vidēji 59,4; angļu valodas valsts pārbaudījumā attiecīgi 53,3 un 66,7%. A.Egliņš-Eglītis gan uzsvēra, ka centralizēto eksāmenu rezultāti nav raksturojošākais kritērijs, tomēr, piemēram, Cēsu Bērzaines pamatskolā, kas pagājušajā mācību gadā vēl bija speciālā mācību iestāde, 9.klašu beidzēju vidējais sniegums matemātikas eksāmenā bija tūlīt pēc ģimnāziju devītklasnieku rādītājiem.

Inga Andersone atgādināja, ka jāsaprot, Rāmuļu skola pārbaudījumos nekad nesasniegs tādus vidējos rezultātus kā kopumā pilsētas skolas. (No zāles gan skanēja atgādinājums, ka Rāmuļos mācās arī bērni, kuriem ir augstas sekmes un kuri piedalās arī mācību olimpiādēs.) Rāmuļos svarīgs ir kas cits, proti, dot iespēju tiem, kas izkrīt no lielajām skolām. “Mums 8.klasē ir seši skolēni, kas atnāca nesekmīgi, tagad visi ir sekmīgi,” piemēru minēja direktora pienākumu izpildītāja. “Atnāk bērns, kura vērtējums iepriekšējā skolā ir nesekmīgs, bet pēc gada tas jau ir četri. Kurai skolai vēl ir tāda pievienotā vērtība?”

Gan I.Andersonei, gan skolas pedagogiem, gan bērnu ģimenēm bija viens jautājums – kas notiks ar Rāmuļu skolēniem, ja mācību iestāde beigs darbu. Tas vairāk bija retorisks, satraukuma un pat sašutuma pilns, bet atbilde bija racionāla. “Kopā ar novada Izglītības pārvaldi, Rāmuļu skolas vadītāju jau pērn vienojāmies, ka jautājums, kur tālāk bērnam mācīties, ar katru ģimeni jārisina individuāli. Varam piedāvāt divas iespējas. Viena ir Drabešu Jaunā pamatskola, kur ievieš arī alternatīvo pedagoģiju. Šī mācību iestāde ir samērā tuvu Cēsīm, kur dzīvo diezgan daudzi Rāmuļu skolas audzēkņi. Otra – Cēsu Bērzaines pamatskola, kas kopš šī mācību gada vairs nav speciālā izglītības iestāde. Tur ir uzkrāta nopietna pieredze iekļaujošajā izglītībā, ir atbildoši speciālisti. Un abās šajās skolās ir mazskaitlīgas klases, kur skolotāji var labi veikt individuālu darbu ar katru skolēnu,” teica A.Egliņš-Eglītis.

Tomēr gandrīz divas stundas ilgusī saruna par Rāmuļu skolas pastāvēšanu beidzās nepārprotami – skolēnu vecāki, pedagogi un, izskatījās, visi vaivēnieši, kas piedalījās sapulcē, ir pārliecināti, ka mācību iestāde Rāmuļos jāsaglabā.

Domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs sarunas beigās sacīja: “Zinām un saprotam, ka mazā skolā lielākoties katram bērnam ir savs individuāls, unikāls stāsts. Kā jau teica Atis Egliņš-Eglītis, pašvaldībai nav viegli apsvērt kādas mācību iestādes slēgšanu. Bet te arī jāpaskaidro, ka Izglītības un zinātnes ministrija nespiež mūs kaut ko likvidēt. Ministrija dod rāmi, kritērijus, pasakot, ka atbilstoši tiem saņemam finansējumu. Ja skolu tīklā kaut kas tam neatbilst, tas paliek pašvaldības ziņā. Runājot par Rāmuļu pamatskolu, apsvērumos par tās darba pārtraukšanu nav kāds viens vai divi kritēriji. Ir mazliet no kvantitatīviem rādītājiem, pēc kuriem saņemams valsts finansējums, mazliet no kvalitatīviem, mazliet no nepieciešamajām investīcijām skolas infrastruktūras attīstībā. Un vēl arī citi, piemēram, demogrāfijas rādītāji. Zināms, ka pagājušajā gadā Latvijā bija absolūti zemākā dzimstība. Tas viss veido kopējo situāciju.”

Sarunas par Rāmuļu pamatskolas pastāvēšanu turpināsies. To uzsvēra arī pašvaldības vadītājs, solot vietvaras pārstāvjiem atkal tikties ar skolas kolektīvu, individuāli runāt ar skolēnu vecākiem.
Vaives pagasta iedzīvotāji asi ar pašvaldību runāja arī par citām problēmām: par ceļu uzturēšanu ziemā, par nepietiekamu iedzīvotāju interešu aizstāvību saules paneļu parka ierīkošanas vietu izvēlē. Vaivēnieši arī vēlējās izprast Kosmosa izziņas centra pienesumu novadam un tieši viņu pagastam, izmaksas šīs iestādes uzturēšanai.

 

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Skaļās lasīšanas sacensībās uzvar skolniece no Jaunpiebalgas

00:00
17.05.2024
34

Cēsu novada mācību iestāžu 5. klašu skolēnu skaļās lasīšanas sacensībās par novada čempioni kļuva Adele Laganovska no Jaunpiebalgas vidusskolas. Otro vietu ieguva Emīls Lapiņš no Cēsu 1. pamatskolas. Žūrijas simpātiju balvas saņēma Marta Brence no Cēsu Pilsētas vidusskolas, Artis Ozoliņš no Priekuļu vidusskolas un Karolina Ontu­žāne no Jaunpiebalgas vidusskolas. Sacensības rīkoja Cēsu Centrālās bibliotēkas Bērnu […]

Darbojoties kopā, jaunieši stiprina miera izpratni

21:27
16.05.2024
50

Cēsu Pilsētas vidusskolas 25 vidusskolēni 8. maijā tiešsaistē tikās ar Rovaniemi vidusskolas Somijā skolēniem, lai iepazītos un rudenī kopīgi piedalītos Erasmus projekta tiešsaistes seminārā “Miera mācības un medijpratība”, bet pēc gada tiktos klātienē Somijas pilsētā Inari pie Polārā loka. Cēsu Pilsētas vidusskolas skolotāji Andra Gulbe, Natālija Volkova, Emīls Ķimens, Eliza­bete Oldermane un skolēni piedalās trīs […]

Diena, kad satiktas skolēnu pašpārvaldes

05:11
14.05.2024
31

Skolēnu domju sadraudzības pasākuma “Spuldze”, ko rīko Cēsu Valsts ģimnāzija (CVĢ), mērķis ir satikt un iepazīties ar citu līdzīgu mācību iestāžu pašpārvalžu pārstāvjiem, neformālā gaisotnē veidojot kontaktus sadarbībai. “Spuldzē” piedalījās viesi no desmit skolām: Valmieras Valsts ģimnāzijas, Valmieras Pārgaujas Valsts ģimnāzijas, Rīgas Valsts 1.ğimnāzijas, Dau­gavpils Valsts ģimnāzijas, Jel­gavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas, Aizkraukles novada vidusskolas, Jēkabpils […]

Bērnu vecāki iepazīst Jauno Līderu vidusskolas piedāvājumu

05:06
13.05.2024
35

Jauno Līderu vidusskolas audzēkņu vecākiem Līderības nedēļā bija iespēja sekot mācību iestādes ikdienas darbam, piedaloties stundās, individuāli tiekoties ar skolotājiem un skolas vadību, baudot pusdienas jaunajā ēdamzālē, piedaloties skolas padomes sēdē, līdzdarbojoties līderības aktivitātēs, spēlējot spēles.“Lai aktualizētu skolas vērtības un līderības prasmes, aktivizētu vecāku iesaisti skolas dzīvē un atvērtu skolu apskatei, tādu nedēļu rīkojam otro […]

Diena skolā ar vecvecākiem

05:05
03.05.2024
90

Priekuļu vidusskolas sākumskolas audzēkņiem bija iespēja aizvadīt skaistu aprīļa nogales dienu kopā ar saviem vecvecākiem. 19.aprīlī pirmajā stundā skolēni bija uzaicinājuši vecmāmiņas un vectētiņus uz klases stundu, mazbērni kopā ar viņiem gatavoja krūzītes paliktnīšus, kas būs mīļa piemiņa no dienas pasākuma, parādīja savu klasi, sarunājās. “Visi bērni no rīta bija saposušies, priecīgi un satraukti, sagaidot […]

Rūpēs par vidi – stādīt kokus

05:11
01.05.2024
75

“Ir idejas, kas briest gadiem, bet zvaigznes “nesastājas” tā, lai tās realizētos. Un tad vienā jaukā dienā viss notiek, jo kāds tomēr tās zvaigznes sabīda, kā vajag,” tā par aizvadīto koku stādīšanas akciju Cēsu Jaunās skolas 4. un 5.klašu skolēniem un viņu vecākiem teic klašu audzinātāja Jolanta Briša. Viņa kopā ar kolēģi, dabas zinību skolotāju […]

Tautas balss

Runā pilnīgus melus

21:00
16.05.2024
19
Seniore raksta:

“Kad klausies, ko saka dažu prokrievisko partiju politiķi, ir ne tikai dusmas, bet arī ļoti bēdīgi. Cilvēki bauda visus labumus, ko dod Latvijas valsts un sabiedrība un tajā pašā reizē tā nomelno notiekošo. Kā var teikt, ka skolēniem skolā nedod ēst, ja līdz ceturtajai klasei visiem bērniem pusdienas apmaksā valsts! Tad kā tu vari vispār […]

Jābūt modriem

10:21
13.05.2024
24
"Druva" lasītājs raksta:

“Raksta, ka “Balticom” ka­nālos Maskavas 9.maija parādi varēja redzēt kiberuzbrukuma rezultātā. Es gan domāju, ka vajag kārtīgi pārbaudīt arī pašu televīzijas pakalpojumu sniedzēju, cilvēkus, kas tajā brīdī bija atbildīgi. Lai nu ko kurš saka, aizdomu ēna tomēr paliek, ka viss var nebūt tik vienkārši,” pārdomās dalījās lasītājs.

Svinēsim svētkus kopā

10:21
13.05.2024
21
Seniore Z. raksta:

“Priecājos par 4.maija svētkiem Cēsīs. Bija ļoti sirsnīgs un patriotisks pasākums. Protams, palīdzēja arī tas, ka bija skaists laiks. Ir jauki, ka svētkos varam sanākt kopā, kopā priecāties un svinēt. Tādus pasākumus vajadzētu rīkot biežāk. Piemēram, arī Jāņu vakarā pilsētniekiem varētu būt skaista kopā sanākšana. Nav jau visiem lauku, kur aizbraukt. Tad Zāļu vakarā varētu […]

Krūmi aizsedz krustojumus

12:21
05.05.2024
48
Druva raksta:

“Viss sazaļojis, saplaukuši arī krūmi. Tāpēc gribētos lūgt dažos Cēsu ielu krustojumos tos pavērtēt, vai nevajag apcirpt, lai netraucē autovadītājiem pārskatīt ceļu. Nezinu, kuram dienestam vajadzētu apsekot pilsētu, bet gan jau tāds ir. Īpaši jau bažas par to, ka no krustojuma pa ietvi var izbraukt velosipēdists vai skrejriteņa vadītājs. Tie pārvietojas ātrāk nekā gājēji, un […]

Lielisks pakalpojums

12:20
05.05.2024
36
Druva raksta:

“Izlasīju avīzē par Cēsu Veselības istabu. Arī es gribu teikt paldies, ka ir vieta , kur var uzzināt to, ko par savu veselību nesaproti, jo nereti ģimenes ārstam tādas it kā vienkāršas lietas neērti prasīt. Māsiņa pastāsta, izskaidro, pasaka, kad tiešām jāmeklē dakteris, kad pietiek ar to, ko pats ikdienā vari uzlabot,” sacīja seniore.

Sludinājumi