Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Marija, Marika, Marina

Katrs brīdis sniedz jaunus atklājumus

Druva
10:10
27.07.2012
7
Kinas Celojums

Katram, izdzirdot vārdu Ķīna, rodas savs priekšstats par šo valsti, bet pārliecināties par to pareizību var, tikai apmeklējot šo zemi. Un, visticamāk, izrādīsies – patiesība būs daudz pārsteidzošāka. To apliecina arī cēsniece Gunta Kaugare, kura šopavasar divas nedēļas pabija Ķīnā: “Biju izfantazējusi, ka tur viss būs liels un grandiozs, bet realitāte desmitkārt pārspēja priekšstatus par šo valsti.”

Visa ir daudz

Vēlme doties uz Ķīnu radusies mirkļa iespaidā, jo Gunta vairs neplānojot ceļojumu virzienus. Allaž esot kāds notikums, kas aizvirza uz pareizo vietu. “Ja es zinātu, ko konkrētajā vietā gribu apskatīt, iespējams, pat nebrauktu. Vilinājums ir tas, ka nezini, ko sagaidīt, brauc – un ir pārsteigums,” saka ceļotāja, piebilstot, ka sava nozīme ceļojuma mērķa izvēlē bijusi arī tam, ka grupu vadījis Edgars Kuzmans, kurš labi pazīst šo valsti.

Kopš ceļojuma jau pagājis kāds laiks, bet atmiņā joprojām daudz iespaidu par tik pārsteidzošo valsti. Katra diena, katrs brīdis nesis atklājumus, pārdzīvojumus un piedzīvojumus.

Mazpilsētas iedzīvotājam, nonākot daudzmiljonu pilsētās, nākas piedzīvot pamatīgu šoku. Jo tur visa kā daudz – cilvēku, veikalu, mašīnu, visa cita. Gunta stāsta, ka šoks bijis arī atgriežoties dzimtajā pilsētā: “Pēdējos gados jau aprasts, ka Cēsīs ir maz cilvēku, bet pēc ceļojuma pa Ķīnu bija sajūta, ka te vispār neviena nav. Ķīnā pabijām dažādās pilsētās, lielās un mazās, lai gan šajā jomā mūsu priekšstati nesaskan ar ķīniešu. Viņiem maziņš ciematiņš skaitās tāds, kur mīt apmēram trīs miljoni iedzīvotāji, un ap to vēl trīs. Bijām arī megapolēs Šanhajā un Pekinā, kas ir ļoti atšķirīgas pilsētas. Pekina rada nomācošu sajūtu, tur milzīgs smogs, karstums, milzums cilvēku, ielas pilnas mašīnu. Arī Šanhajā valda rosība, šķiet, pat vēl lielāka, un augstceltnes augstākas, bet tur pavisam cita gaisotne, ar daudz pozitīvākām sajūtām. Bet ilgi tādu iedzīvotāju, ēku un mašīnu blīvumu grūti izturēt, tāpēc kā burvīga atslodze starp abām lielpilsētām bija trīs dienu kruīzs pa Jandzi upi ar kuģi, uz kura bija tikai 150 cilvēku. Pēc atkal varēja mesties Ķīnas varenībā.”

Šanhajā uzbraukts pagaidām augstākajā debesskrāpī – 428 metrus virs pilsētas. Tiesa, pilnībā pilsētu izbaudīt nav iespējams, pie tā vainojams smogs. Gunta stāsta, ka Ķīnu pārņemot vainas, no kurām mēs cenšamies attālināties. Gribam dzīvot videi draudzīgi, vairāk braukt ar velosipēdiem, bet Ķīnā viss ir otrādi. Mīts, ka tur visi brauc ar velosipēdiem, vairs neesot aktuāls, tur skaitās prestiži, ja tev pieder mašīna. Mēs šo vēlmi izjūtam, skatoties uz augošajām degvielas cenām.

Vēsture un zīmoli Ceļotāja stāsta, ka divās nedēļās Ķīnu iepazīt nevar, var gūt tikai nelielu iespaidu, aptvert, kas tas ir. Sajūtas par Ķīnu un ķīniešiem devušas arī vietas, kurās vislabāk redzama un sajūtama valsts vēsture.

“Mēs tiecamies pēc viņu apgarotības, gudrībām, medicīnas, jo uzskatām to par kaut ko īpašu. Viņi paši no tā attālinājušies, drīzāk tiecas pēc tā eiropiskā, kam mēs esam izgājuši cauri. Tagad Ķīnā valda naudas un mantas kults. Taču noteikti jāapmeklē Ķīnas Lielais mūris, Aizliegtā pilsēta Pekinā, citi unikāli vēstures pieminekļi, kam līdzīgu nav pasaulē.

Ķīnas mūri apskatījām agri no rīta, kad bija skaidras debesis un tālu varēja redzēt. Iespaidīgi, ko cilvēki uzbūvējuši! Tāpat kā Terakotas armija, kas veidota no apdedzināta māla. Imperators lika uzbūvēt veselu armiju, apmēram 8000 karavīru ar visiem zirgiem dabiskā lielumā, lai viņu apsargātu pēc nāves. Uz mani gan tā neatstāja tādu iespaidu, kā biju domājusi. Varbūt man nesimpatizē ideja, kāpēc tā uzbūvēta, iespējams, nemācēju novērtēt šo pasaules brīnumu.

Unikāla ir Aizliegtā pilsēta daudzu desmitu hektāru platībā, to nevar aprakstīt, tā jāredz. Lai gan dienas laikā tur var tikai izskriet cauri, redzot vien nelielu daļu. Šajā vietā tiek uzņemtas vēsturiskās filmas, un tagad ķīniešu filmas skatos ar pavisam citām acīm,” stāsta Gunta.

Blakus vēsturei ir milzīgā ražošana un tirdzniecība, jūtams, ka Ķīna strādā, lai saražotu preces visai pasaulei. Ķīnā ikviens varot atrast savām prasībām un maksāšanas līmenim atbilstošas preces, turklāt pat viena un tā paša zīmola. Pasaulē pazīstama zīmola veikalā par dārgu naudu var nopirkt, piemēram, pulksteni. Bet var arī turpat pie veikala satikt cilvēku, kurš lēti pārdod izcilu atdarinājumu ar visu sertifikātu. Neviens nesatraucoties par to, tā esot normāla prakse.

“Katrā ziņā tirdzniecības un ekonomikas apmēri ir pārsteidzoši. Šajā jomā atklājums bija tas, ka komunistiskajā iekārtā valda pilnīgs kapitālisms. Zināms paradokss, bet tā ir,” stāsta Gunta.

Brīnišķais gulbis Džons Ķīnieši ar savām tradīcijām, pasaules izpratni atšķiras no mums, vajadzīgs laiks, lai viņus saprastu. Te, šķiet, vietā teiciens, ka austrumi – tā ir smalka lieta. Protams, saprasties traucē valodas barjera. Tūrismā strādājošie prot angliski, bet ārpus pilsētām saziņa notiek tikai un vienīgi vietējā valodā. Cilvēki atsaucīgi, bet paiet laiks, kamēr abas puses saprot, ko kurš grib.

“Grūti izbraukt Ķīnu vienam pašam, bet tas ir piedzīvojums, ko kādreiz gribētu izmēģināt,” saka Gunta. “Tiesa, arī Ķīnā arvien prestižāk skaitās mācīties angļu valodu, jo tas ir ceļš uz pasauli, bet viņi uz to ļoti tiecas.”

Angļu valoda ienākot arī īpašvārdos. Tradicionāli ķīnieši bērniem dod vārdu ar nozīmi. Piemēram, dēliem (tie ķīniešu ģimenē ir gaidītāki nekā meitas) dod vārdu Skaistais saulriets, Brīnišķais gulbis. Bet mūsdienās nereti ķīniešu vārdam blakus

esot arī angliskais vārds. Varam iztēloties, ka tur mīt arī Brīnišķais gulbis Džons.

Pārsteidzoši bijis vērot, kā ķīnieši organizē savas fiziskās aktivitātes un brīvo laiku. Parkos, noliek radio, uzgriež mūziku – vingro, dejo. Publiskās vietās nodarbojas ar dažādiem sporta veidiem, spēlē prāta spēles, parkos ir trenažieri. Koki tur aptīti ar īpašu materiālu, lai cilvēks var pieiet un pamasēt muguru gar koku.

“Divu nedēļu laikā pārsteigumi nebeidzās, un viss ceļojums bija kā patiess baudījums, ko gribas izjust vēlreiz. Gan jau laiks rādīs, kad to izdosies īstenot,” norāda Gunta. Jānis Gabrāns

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Pārraut apburto loku

06:02
16.07.2024
47

Jauno māmiņu un grūtnieču atbalsta centrs “Madaras”, kas darbojas Liepā, nosvinējis 20 gadu jubileju. Tā darbība organizēta kā ģimenes modelis ar atbilstošu vidi, lai katrai māmiņai veltītu individuālu uzmanību. Šobrīd “Madarās” uzturas septiņas mammas un deviņi bērni, daļa māmiņu ir ar īpašām vajadzībām. Bet šo gadu laikā palīdzēts vairākiem simtiem sieviešu. Teju no pirmsākumiem biedrības […]

Svešumā latviskums uztur garu

08:03
11.07.2024
36

Jāņa Vecozola dzīve metusi dažādus līkumus. “Kā daudziem latviešiem šajos laikos,” viņš saka un piebilst, ka vasarā gribas būt Latvijā. Jānis dzimis un bērnību pavadījis Cēsīs, tad ģimene pārcēlās uz Priekuļiem, tur mācības pamatskolā, tad Jāņmuižas lauksaimniecības skolā, armija, darbs un ģimene Cēsīs. “Strādāju par šoferi, lai tiktu pie dzīvokļa, pārgāju uz celtniecību. Tad sākās […]

Suns māca dzīvot rotaļīgi un dalīties ar to

06:24
08.07.2024
34

 “Kanisterapija ir suņu asistēta terapija. Nereti šķiet, ka tā ir suņa glaudīšana, un dažreiz tā tas arī var izskatīties, taču kanisterapija ir daudzveidīga gan atkarībā no mērķauditorijas, gan suņa,” teic kanisterapijas speciāliste Tamāra Kabakova. “Bērni visbiežāk vēlas suni paglaudīt, pabužināt, samīļot. Tāpēc arī lielos pasākumos ir svarīgi stāstīt, kā ar suni pareizi darboties. Es to […]

Savā īpašajā vietā

07:21
07.07.2024
85

“Kamēr vēl mitrs un neput, zāle jānopļauj,” saka Solvita Jansone un steidz appļaut mājas apkārtni. Viņa atzīst, ka pagaidām vasara ilgstoši nav bijusi tik karsta kā  pērn, bet puķes nācās regulāri un cītīgi laistīt, dārzam gan bija jāpietiek ar rezervēm un rasu. “Lietus bija ļoti vajadzīgs, tagad apkārt    svaigums, viss var augt,” teic Solvita […]

Radošais process kā terapija

05:26
07.07.2024
37

Saruna ar digitālā satura veidošanas un skatuves mākslinieci DĀRTU ZVANERI Daudziem Dārtas vārds noteikti pazīstams caur labskanīgā ķeltu arfas un čella dueta “Infini” skaņām. Ar viņu sarunājāmies par mūzikas ceļu, teātri un to, ka dzīve allaž zina labāk, kas mums vajadzīgs. -Daudzi jūs iepazinuši caur mūziku, bet pati sakāt, ka esat ļoti radoša būtne – […]

Veselīgu matu augšanas noslēpums

14:31
05.07.2024
329

Veselīgu matu veidošana ir kopīgs mērķis daudziem, tomēr bieži vien tas šķiet kā slepenas dārgumu medības ar grūti iegūstamām balvām. Patiesi veselīgu matu pamatā ir ne tikai spīdīgi attēli reklāmās un nemitīgi mainīgās matu kopšanas tendences, bet arī izpratne par to unikālajām vajadzībām un rūpes par tām. Veselīgu matu kopšanas nozīme ir nepārspīlēta; tā nav […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
26
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
18
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
24
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
31
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi