Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Marija, Marika, Marina

Sēņu laikā jāgatavo un jāēd gailenes

Druva
10:13
27.07.2012
38
Img 1894

Kopā ar krodziņa “Glendeloka” šefpavāri Anitu Krasno šomēnes kopīgu maltīti gatavoja Cēsu pilsētas Mākslas skolas direktors un pūtēju orķestra “Cēsis” saksofonists Vilnis Kļaviņš. Galdā tika celtas gailenes – marinētas, ceptas un vārītas. Pirms V. Kļaviņš ķērās klāt pie gaileņu tīrīšanas, šefpavāre Anita Krasnā parādīja, kā viņa to dara, turklāt sacīja, ka pašas lasītas gailenes nemēdzot mazgāt ūdenī. “Man nepatīk gailenītes mazgāt vai mērcēt ūdenī, jo tās pazaudē garšu. Tāpat nekad gailenes netīru ar nazi un neko daudz neskrāpēju nost. Ar tīru salvetīti vien apslauku kātiņu un gailenes virsiņu. Tas arī viss,” saka šefpavāre un ļauj Vilnim tikt galā ar lielo gaileņu bļodu.

A.Krasnā norāda, ka sēnes sēņu laikā vajag ēst, turklāt viņa uzteic saimnieces, kuras kaltē baravikas un gatavo baraviku pulveri. “Turklāt tas nav ļoti sarežģīti. Baravikas sagriež un kaltē siltā cepeškrāsnī vai labi vēdinātos bēniņos. Pēc nedēļas, pusotras, kad baravikas izkaltētas, tās saberž pulverī, kuru var pievienot jebkurai mērcei, zupai, sautējumam vai jebkuram citam ēdienam, kuram baraviku garša iederas,” teic šefpavāre, uzsverot, ka baraviku pulveris jāglabā noslēgtā traukā.

Runājot par sēņu saglabāšanu ziemai, šefpavāre teic, ka biežāk cilvēki cenšas sēnes vispirms apcept un tad likt saldētavā, kas arī ir vislabāk. “Var jau gailenes neapstrādātas saldēt ziemai, bet atkausētas tās būs ūdeņainas un ar rūgtenu garšu. Lai tiktu vaļā no rūgtenuma, atlaidinātās gailenītes nepieciešams apliet ar verdošu ūdeni un tikai tad cept. Taču es parasti iesaku gailenītes notīrīt, sagriezt un nedaudz apcept sviestā bez piedevām, tikai piebērt sāli. Jācep tieši sviestā, nevis eļļā vai taukos, jo arī tad gailenītes var būt rūgtenas. Sviestā apceptas gailenes var droši likt saldētavā un glabāt ziemai. Baravikas gan var sagriezt un saldēt, tām pēc atkausēšanas nebūs nekādas vainas,” padomus dod šefpavāre. Runājot par sēnēm, A. Krasnā norāda, lai gan sēnes uzturvērtības ziņā nav izcils produkts, tās ir garšīgas. “Saka jau, ka sēnes uzsūc sevī visu slikto no zemes, arī radiāciju. Tomēr man sēnes ļoti garšo, labprāt tās gatavoju un ēdu. Sēnes gan nevajadzētu lasīt ceļmalās,” norāda šefpavāre. Rosoties virtuvē, V. Kļaviņš teic, ka ēst gatavot viņam patīk. Ēdienkartē esot arī sēnes. “Man patīk sēņot, bet šai nodarbei neatliek daudz laika. Bet ar ogošanu gan ir tā, ka mani grūti dabūt no meža laukā. Ja tieku mežā, tad uz ilgu laiku,” smejot saka V. Kļaviņš un norāda, ka nemaz nesūdzētos, ja dzīvē ceļš būtu iegrozījies tā, ka būtu jāstrādā par pavāru. “Ēst gatavoju labprāt, man patīk. Ģimenē auga četri dēli, un bija laiks, kad cītīgi stāvēju pie plīts. Ja vajag, varu gan zupu uzvārīt, gan pasniegt gardu karbonādi ar piedevām. Pēdējā laikā gan esmu nedaudz slinkumā palaidies,” saka Vilnis, sakot, ka vīrieši ir labi pavāri un tur nav melots ne vārda. Vilnis vērtē, ka, gadiem ejot, ēšanas paradumi manāmi mainījušies. Putras, piena zupas ar putraimiem un klimpām no ikdienas ēdienkartes pazudušas. “Gadi nāk un projām neiet, tādēļ bieži aizdomājos par to, ko un kā ēdam. Turklāt nepareiza ēšana, nenoliedzami, ar gadiem liek sevi manīt. Jāteic, ar lielveikalu ienākšanu mūsu ikdienā daudz kas kļuvis pieejamāks, taču tajā pašā laikā arī vairāk lietojam neveselīgus produktus. Es gan bieži vien sevi palutinu, piemēram, vāru piena zupu ar putraimiem un zirņiem, ko citi nemaz ģimenē neēstu. Bet tas kuņģim mierīgāk un nav arī negaršīgi,” saka V. Kļaviņš un atminas bērnības dienu ēdienu – piena zupu ar kartupeļu klimpām. Vēlāk, sēžoties pie galda un baudot kopā ar šefpavāri pagatavoto maltīti, V. Kļaviņš bija pārsteigts, cik ātri un cik īsā laikā var pagatavot dažādus un gardus ēdienus no gailenēm. “Kas var būt labāks par vārītiem jaunajiem kartupelīšiem un šādām gaileņu mērcēm! Mērce ar vistas gaļu ļoti interesanta un garšīga. Ar tomātiem- tā nedaudz skābenāka, bet arī ļoti garšīga. Tāpat jāteic, ka šādi marinētas gailenes ir labi baudāmas ziemā. Te jau marinādē tās paspēja pastāvēt pavisam nedaudz, bet, ja tās pēc pāris mēnešiem iznes no pagraba… Nu vienkārši fantastika!” sacīja šīs reizes ciemiņš un ar īpaši labiem vārdiem novērtēja arī gaileņu zupu: “Nedaudz atmiņā atsauca bērnību. Zupa tiešām viegla un bezgala garšīga. Turklāt tā tika pagatavota ļoti ātri.” Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Pārraut apburto loku

06:02
16.07.2024
47

Jauno māmiņu un grūtnieču atbalsta centrs “Madaras”, kas darbojas Liepā, nosvinējis 20 gadu jubileju. Tā darbība organizēta kā ģimenes modelis ar atbilstošu vidi, lai katrai māmiņai veltītu individuālu uzmanību. Šobrīd “Madarās” uzturas septiņas mammas un deviņi bērni, daļa māmiņu ir ar īpašām vajadzībām. Bet šo gadu laikā palīdzēts vairākiem simtiem sieviešu. Teju no pirmsākumiem biedrības […]

Svešumā latviskums uztur garu

08:03
11.07.2024
36

Jāņa Vecozola dzīve metusi dažādus līkumus. “Kā daudziem latviešiem šajos laikos,” viņš saka un piebilst, ka vasarā gribas būt Latvijā. Jānis dzimis un bērnību pavadījis Cēsīs, tad ģimene pārcēlās uz Priekuļiem, tur mācības pamatskolā, tad Jāņmuižas lauksaimniecības skolā, armija, darbs un ģimene Cēsīs. “Strādāju par šoferi, lai tiktu pie dzīvokļa, pārgāju uz celtniecību. Tad sākās […]

Suns māca dzīvot rotaļīgi un dalīties ar to

06:24
08.07.2024
34

 “Kanisterapija ir suņu asistēta terapija. Nereti šķiet, ka tā ir suņa glaudīšana, un dažreiz tā tas arī var izskatīties, taču kanisterapija ir daudzveidīga gan atkarībā no mērķauditorijas, gan suņa,” teic kanisterapijas speciāliste Tamāra Kabakova. “Bērni visbiežāk vēlas suni paglaudīt, pabužināt, samīļot. Tāpēc arī lielos pasākumos ir svarīgi stāstīt, kā ar suni pareizi darboties. Es to […]

Savā īpašajā vietā

07:21
07.07.2024
85

“Kamēr vēl mitrs un neput, zāle jānopļauj,” saka Solvita Jansone un steidz appļaut mājas apkārtni. Viņa atzīst, ka pagaidām vasara ilgstoši nav bijusi tik karsta kā  pērn, bet puķes nācās regulāri un cītīgi laistīt, dārzam gan bija jāpietiek ar rezervēm un rasu. “Lietus bija ļoti vajadzīgs, tagad apkārt    svaigums, viss var augt,” teic Solvita […]

Radošais process kā terapija

05:26
07.07.2024
37

Saruna ar digitālā satura veidošanas un skatuves mākslinieci DĀRTU ZVANERI Daudziem Dārtas vārds noteikti pazīstams caur labskanīgā ķeltu arfas un čella dueta “Infini” skaņām. Ar viņu sarunājāmies par mūzikas ceļu, teātri un to, ka dzīve allaž zina labāk, kas mums vajadzīgs. -Daudzi jūs iepazinuši caur mūziku, bet pati sakāt, ka esat ļoti radoša būtne – […]

Veselīgu matu augšanas noslēpums

14:31
05.07.2024
329

Veselīgu matu veidošana ir kopīgs mērķis daudziem, tomēr bieži vien tas šķiet kā slepenas dārgumu medības ar grūti iegūstamām balvām. Patiesi veselīgu matu pamatā ir ne tikai spīdīgi attēli reklāmās un nemitīgi mainīgās matu kopšanas tendences, bet arī izpratne par to unikālajām vajadzībām un rūpes par tām. Veselīgu matu kopšanas nozīme ir nepārspīlēta; tā nav […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
26
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
18
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
24
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
31
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi