Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Marija, Marika, Marina

Svētku galds uzklāts

Druva
15:17
15.11.2012
22
Taisam Est Uz Nov 24

Svētku galdu savai ģimenei klāja viesnīcas „Kārļamuiža” saimniece Baiba Stepiņa kopā ar jaunāko meitu Dārtu. Abām saimniecēm pa virtuvi rosīties palīdzēja “Cafe 2 Locals” šefpavārs Jānis Solovjevs un pavārs Zigfrīds Blāķis. Baiba Stepiņa stāsta, ka viņas ģimenē 18. novembris ir svētki un šajā dienā tiek klāts arī svētku galds ģimenei un draugiem.

„Ierasti galdā ceļam cūkgaļas cepeti, gatavoju arī saldo ēdienu. Pašai ikdiena ir saistīta ar galdu klāšanu, jo viesnīcas viesiem pasniedzam brokastis un vakariņas. Man patīk virtuvē eksperimentēt, ko arī daru,” saka Baiba un stāsta, ka viesi, īpaši ārvalstu ciemiņi, visvairāk iecienījuši Kārļos audzētās foreles. Baiba atzīst, ka ārzemniekiem patīk, ja galdā tiek celti vietējās izcelsmes produkti. Novērtē siļķi, biezpienu.

Mazā Dārta virtuvē darbojas kopā ar mammu. Meitene teic, ka viņai ļoti patīk palīdzēt gatavot ēst. Dārtai garšo pankūkas, parasti viņa arī palīdz tās cept. Kamēr virtuvē jau virmo dažādas smaržas un gatavojas ēdiens, Baiba ar Dārtu dodas klāt svētku galdu. „Svētkos maltītei jābūt noformētākai īpašāk nekā ikdienā. Noteikti vajag uz galda klāt baltu galdautu. Turklāt varbūt kādu īpašu, kas mantots no mammas, vecmāmiņas. Manuprāt, galda klāšana ir radošs process, kurā nav jābaidās improvizēt, nevajag turēties pie kaut kādiem kanoniem un standartiem. Arī es šodien apskatījos, ko no tā, kas atrodas līdzās, varu izmantot galda klāšanā. Svecīti novietošu uz pašas veidota svečtura – stikla glāzē iebēru lielogu dzērvenes, apgāzu to otrādi un uz kājiņas uzliku svecīti. Uz svētku galda var būt ziedi. Šajā vēsajā laikā izmantoju puķu podus, tos var apsiet ar baltu vai bēšu lentīti. Protams, vajadzīgas arī salvetes, kas, glīti salocītas, rada īpašu svētku sajūtu,” saka Baiba. Savukārt šefpavārs Jānis atklāj kādu viltību: „Nereti gadās, ka no skapja izņemtam galdautam ir redzamas locījumu vietas, tas nav pietiekami gluds. Varu ieteikt galdautu apslacīt ar ūdeni, tad klāt uz galda. Galdauts pastāvēs un izlīdzināsies.” Baiba teic, ka tradīcijas, svētku sajūtu bērniem var iemācīt vecāki. „Nenoliedzami, arī skolas daudz ko izdara, taču, runājot par vērtību un tradīciju audzināšanu, piemērs jārāda vecākiem. Lieliski, ja arī svētku maltītes gatavošanā iesaistās visa ģimene. Turklāt bērniem patīk darboties virtuvē,” saka „Kārļamuižas” saimniece. Šefpavāra izraudzītie ēdieni tika pagatavoti divās stundās. Baiba atzina, kas tas ir vidējais laiks, lai pagatavotu svētku vakariņas ar vairākiem ēdieniem. „Šefpavāra piedāvātais ēdienkartes variants man šķiet ļoti labs, viss garšo lieliski. Dārtai garšoja burkānu biezenis, kas man ir pārsteigums, jo ikdienā burkānus viņa ēd tā viduvēji. Deserts bija lielisks. Un kopumā galdā celtā maltīte bija latviska,” atzina B. Stepiņa. Šefpavārs, gatavojot maltīti, aicināja cilvēkus svinēt valsts svētkus. Un nevis lielveikalos, bet patiesi – ar kopīgām maltītēm mājās vai ārpus tās. Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Pārraut apburto loku

06:02
16.07.2024
47

Jauno māmiņu un grūtnieču atbalsta centrs “Madaras”, kas darbojas Liepā, nosvinējis 20 gadu jubileju. Tā darbība organizēta kā ģimenes modelis ar atbilstošu vidi, lai katrai māmiņai veltītu individuālu uzmanību. Šobrīd “Madarās” uzturas septiņas mammas un deviņi bērni, daļa māmiņu ir ar īpašām vajadzībām. Bet šo gadu laikā palīdzēts vairākiem simtiem sieviešu. Teju no pirmsākumiem biedrības […]

Svešumā latviskums uztur garu

08:03
11.07.2024
36

Jāņa Vecozola dzīve metusi dažādus līkumus. “Kā daudziem latviešiem šajos laikos,” viņš saka un piebilst, ka vasarā gribas būt Latvijā. Jānis dzimis un bērnību pavadījis Cēsīs, tad ģimene pārcēlās uz Priekuļiem, tur mācības pamatskolā, tad Jāņmuižas lauksaimniecības skolā, armija, darbs un ģimene Cēsīs. “Strādāju par šoferi, lai tiktu pie dzīvokļa, pārgāju uz celtniecību. Tad sākās […]

Suns māca dzīvot rotaļīgi un dalīties ar to

06:24
08.07.2024
34

 “Kanisterapija ir suņu asistēta terapija. Nereti šķiet, ka tā ir suņa glaudīšana, un dažreiz tā tas arī var izskatīties, taču kanisterapija ir daudzveidīga gan atkarībā no mērķauditorijas, gan suņa,” teic kanisterapijas speciāliste Tamāra Kabakova. “Bērni visbiežāk vēlas suni paglaudīt, pabužināt, samīļot. Tāpēc arī lielos pasākumos ir svarīgi stāstīt, kā ar suni pareizi darboties. Es to […]

Savā īpašajā vietā

07:21
07.07.2024
85

“Kamēr vēl mitrs un neput, zāle jānopļauj,” saka Solvita Jansone un steidz appļaut mājas apkārtni. Viņa atzīst, ka pagaidām vasara ilgstoši nav bijusi tik karsta kā  pērn, bet puķes nācās regulāri un cītīgi laistīt, dārzam gan bija jāpietiek ar rezervēm un rasu. “Lietus bija ļoti vajadzīgs, tagad apkārt    svaigums, viss var augt,” teic Solvita […]

Radošais process kā terapija

05:26
07.07.2024
37

Saruna ar digitālā satura veidošanas un skatuves mākslinieci DĀRTU ZVANERI Daudziem Dārtas vārds noteikti pazīstams caur labskanīgā ķeltu arfas un čella dueta “Infini” skaņām. Ar viņu sarunājāmies par mūzikas ceļu, teātri un to, ka dzīve allaž zina labāk, kas mums vajadzīgs. -Daudzi jūs iepazinuši caur mūziku, bet pati sakāt, ka esat ļoti radoša būtne – […]

Veselīgu matu augšanas noslēpums

14:31
05.07.2024
329

Veselīgu matu veidošana ir kopīgs mērķis daudziem, tomēr bieži vien tas šķiet kā slepenas dārgumu medības ar grūti iegūstamām balvām. Patiesi veselīgu matu pamatā ir ne tikai spīdīgi attēli reklāmās un nemitīgi mainīgās matu kopšanas tendences, bet arī izpratne par to unikālajām vajadzībām un rūpes par tām. Veselīgu matu kopšanas nozīme ir nepārspīlēta; tā nav […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
26
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
18
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
24
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
31
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi