Sestdiena, 23. novembris
Vārda dienas: Zigrīda, Zigfrīda, Zigrīds

Ko pagatavot no puskilograma reņģu un zivju konserviem

Druva
12:34
07.02.2013
48
Gatavojam Kopaa Prau 4

Krodziņa “Glendeloka” šefpavāre Anita Krasnā šoreiz no tirgus pārnāca ar puskilogramu svaigu reņģu un pāris kārbām skumbrijas. Šefpavāre atzina, ka raudzīs celt galdā kaut ko no šiem produktiem. Ciemiņa lomā šoreiz iejutās cēsnieks Ivars Prauliņš. Viņš atklāja, ka neesot liels makšķernieks, bet zivis garšojušas vienmēr. I. Prauliņš, tīrot reņģes no asakām, atminas padomju laikus un ceturtdienas, kas tika nodēvētas par zivju dienām. “Kā jau tajos laikos, daudz kas notika plānveidīgi. Tā arī tika noteikta zivju diena , lai rosinātu cilvēkus ēst zivis, kas patiesībā ir veselīgas un organismam nepieciešamas. Tā ka tolaik ceturtdienās ēdienkartē neizbēgami parādījās cepta menca, siļķe un vēl kārtīga zivju zupa,” smaidot stāsta I. Prauliņš, uzsverot, ka tajos laikos jau gan tika ķerti arī nēģi, taču tos latviešu bāleliņi neredzēja. Tie kopā ar citiem gardumiem vilciena vagonos tika transportēti uz Krieviju. Runājot par zivīm, šefpavāre norāda, ka zivis ir jāēd, jo tajās ir daudz vērtīgas taukskābes, minerālvielas un vitamīni. Viņa pastāsta, ka pēc tauku satura zivis var iedalīt liesajās – līdakas, mencas, asari, kā arī treknajās – laši, karpas, zuši, stores, skumbrijas, siļķes, reņģes un citas. Tiesa gan, no trekno zivju taukiem nav jāuzmanās, jo tie satur vērtīgās nepiesātinātās taukskābes, kuru labvēlīgā ietekme uz sirds veselību ir pierādīta.

“Vislabāk zivis gatavot mājās pašiem, vārot zupas vai cepot cepeškrāsnī, nevis pirkt jau gatavas. Veselīgākas būs krāsnī ceptas zivis bez panējuma. Lasis ir ļoti vērtīga, trekna zivs. Garda būs laša zupa, kas vārīta no spurām un galvas, fileja vislabāk derēs mazsālīta. Kādreiz tik populārā menca patlaban kļuvusi teju par delikatesi. Tā ir liesa un viegli sagremojama zivs ar neuzkrītošu garšu, īpaši noder bērnu uzturā. Nopērkamas ir arī karpas, atliek tās tikai atbrīvot no zvīņām un iekšām, un var pagatavot cepeškrāsnī un pasniegt ar dārzeņiem un rīsiem. Arī salīdzinoši lētās reņģes ir ļoti vērtīgas. Svarīgi tās nepārcept un nepārsālīt,” saka I. Krasnā un bilst, ka zivis jāēd vismaz divas reizes nedēļā un labāk svaigas. Savukārt kūpinājumi, konservētas un marinētas zivis lai paliek uzkodām. I.Prauliņš atzīst, ka nekas nevar būt labāks par svaigi žāvētu reņģīti. Pats ar draugiem savulaik reņģes žāvējis kastēm. “Tāpat kādreiz ēdu žāvētus asarus, tos varēja ēst kā maizi. Tie bija lēti un garšīgi. Tagad zivīm cenas stipri mainījušās. Ja toreiz tie bija santīmi, tad tagad zivis maksā krietni dārgāk,” saka I. Prauliņš un atzīstas, ka pašam dzīvē zivi īsti nav izdevies noķert, ja neskaita vienu amizantu gadījumu: “Vienu vasaru divus mēnešus ar laivu nobraukāju pa ezeru, bet nevienu zivi nenoķēru. Tad kopā ar draugiem devāmies zvejā. Kamēr draugs kaut ko laivā darīja, iedeva paturēt makšķeri. Un kamēr es turēju, kaut kas tam āķim tomēr pieķērās. Un tas bija visai liels asaris, ko gan draugs pats izvilka. Es baidījos, ka zivs aizpeldēs. Tā ka varu teikt – tā zivs tika noķerta ar manu līdzdalību,” smejot stāsta cēsnieks. Viņš arī atminas, ka savulaik pilsētas centrā bijis kāds krodziņš, kurā bijušas ļoti garšīgas ķilavmaizes. “Tagad gan nezinu, vai kur pilsētā tādas ir,” piebilst I. Prauliņš. Šefpavāre, runājot par zivīm, atzīst, ka izvairīties nevajag arī no malto zivju masas, garšīgas esot arī zivju kotletes. Savukārt, ja pērk saldētu zivi, vislabāk to atkausēt istabas temperatūrā.

“Zivis var pasniegt ar sautētiem dārzeņiem vai dārzeņu biezeņiem. Vēl zivi var pasniegt ar siera kroketēm, kuras var viegli pagatavot – 200 gramus Krievijas siera sarīvē, pievieno pāris olas un rīvmaizi. Taisa bumbiņas vai kotletītes un eļļā uz pannas apcep. Ļoti garšīga piedeva pie zivs,” uzsver šefpavāre. Kamēr runājam par zivīm un zivju ēdieniem, iztīrīts arī puskilograms reņģu. Tas liek bļodā, pārkaisot ar sāli, pipariem. Pēc tam cep uzkarsētā pannā, panējot miltos un olā.

“Ja vēlas interesantāku garšu, iztīrītas siļķes var pildīt. Apcep, piemēram, sīpolus, burkānus, pievieno tomātu mērci un pilda siļķē. Tad to aizloka, panē miltos, olā un apcep. Pasniedz ar dārzeņu biezeņiem,” pamāca A. Krasnā. Cepot reņģes, I. Prauliņš atzina, ka īsti uzreiz neatceras, kad tās pēdējo reizi būtu ēdis. Tāpat teic, ka zivis mājās arī sen nesot cepis. “Atminos pēdējo reizi, kad brālis atveda lielu maisu

nēģu. Tad es tos cepu, taču ne savā dzīvoklī, bet virtuvē vienu stāvu zemāk, kur neviens nedzīvoja. Bet tik un tā visa māja pēc tam vēl divas nedēļas spēcīgi smaržoja. Jo nēģim aromāts ir īpatnējs. Taču nēģi gan sanāca izcili garšīgi,” stāsta viesis. Viņš arī teic, ka pats ikdienā labprāt gatavo dažādus ēdienus un ēd visu. Turklāt visaugstāk novērtēts tiek tas, kas izaudzis tepat Latvijā.

Baudot pagatavotos ēdienus, I. Prauliņš atzina, ka ir patīkami pārsteigts, ka no it kā vienkāršām sastāvdaļām var pagatavot tik garšīgu maltīti. “Zupa ir vienreizēja. Ja vēl pielej saldo krējumiņu, piekož rupjmaizi ar kaņepju sviestu – gardi! Arī ceptās un marinētās reņģītes tik garšīgas. Tiešām man te ir jaunatklājumi, ko savā virtuvē ieviesīšu,” atzina šīs reizes šefpavāres ciemiņš. Liene Lote Grizāne Paldies krodziņam “Glendeloka” par sarūpēto pārtikas grozu, viesmīlību un atsaucību. www.glendeloka.lv

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Cienīt laika nospiedumus

06:44
22.11.2024
26

Atjaunotais Uzvaras piemineklis Cēsu centrā    ir līdz šim arhitekta Imanta Timermaņa vērienīgākais darbs. Par Atmodas gadu notikumiem un šodienu saruna ar SIA “Arhitekta Imanta Timermaņa birojs” vadītāju. -Par pieminekļiem runā, diskutē, ceļ un nojauc arī šodien. -Šķiet, virziens aizgājis ne īstajās dimensijās. Andreja Upīša    pieminekļa zāģēšana ir muļķība. Ja ir kādi izteikti ideoloģiski […]

Viens bez otra nevaram nekādi

10:41
21.11.2024
324

Straupes pagasta bioloģisko zemnieku saimniecību “Eicēni” divi skoloti dārznieki Elita un Jānis Reinhardi nodibināja pagājušā gadsimta deviņdesmitajos, drīz pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Sāka tā romantiski – ar mazu siltumnīcu pie Elitas dzimtas mājām, kurā koši izauga izjukušās kopsaimniecības pamesti rožu stādi. Veidojot saimniecību, piedzīvota gan ziedēšana, gan ērkšķu dūrieni, un nu jau abi dārznieki ar […]

Katrā augā ir kas vērtīgs. Jāprot to izmantot

11:32
20.11.2024
34

Pastāv uzskats, ka kaut kur tālās zemēs ir tie vērtīgie augi, kas veselību var ļoti pozitīvi ietekmēt. Patiesībā viss, kas ir vajadzīgs mums, aug tepat tuvumā, atzīst dabas velšu vācēja, aktīva ārstniecības augu pētniece un augu valsts izzinātāja ELITA MELNE. “Savs jaukums ir būt dabā arī šajā nosacīti drūmajā laikā, tas ļauj izjust zināmu pirmatnību. […]

Militārā tehnika – stāsts par Latvijas vēsturi

11:04
18.11.2024
21

Cēsniekam Lūkasam Matutim bija pieci gadi, kad televīzijā redzēja, kā brauc tanki. “Tas šķita kas tik liels un interesants,” ar smaidu atceras Lūkass. Jau padsmitnieka gados viņš sāka izgatavot dažādas tehnikas modeļus. Un, protams, arī tanku. Līdztekus arī izzināja Latvijas militārās tehnikas vēsturi. Cēsu muzejā šomēnes apskatāma viņa veidoto modeļu    izstāde “Latvijas militārās tehnikas […]

Kā ikdienas paradumi var uzlabot zobu veselību

19:03
16.11.2024
30

Ikdienas paradumi spēlē būtisku lomu zobu veselības uzturēšanā un var novērst daudzas mutes dobuma problēmas. Regulāra un pareiza zobu kopšana palīdz ne vien uzturēt skaistu smaidu, bet arī izvairīties no biežām zobārsta vizītēm saistībā ar infekcijām, kariesu un smaganu iekaisumu. Aplūkosim trīs vienkāršus ieradumus, kas var ievērojami uzlabot zobu veselību. Regulāra un pareiza zobu tīrīšana […]

Vai plastiskā ķirurģija patiesi ir ceļš uz pārliecinošāku ārieni?

19:00
16.11.2024
26

Šis jautājums, kas sākotnēji var šķist vienkāršs, patiesībā slēpj sevī vairākus aspektus, kas saistīti gan ar fiziskajām, gan psiholoģiskajām izmaiņām. Plastiskā ķirurģija ne vienmēr nozīmē tikai ārējas pārmaiņas – tā bieži ietekmē arī cilvēka pašpārliecību un kopējo dzīves kvalitāti. Daudziem pacientiem šīs izmaiņas ir ceļš uz harmoniskāku dzīvi, kurā viņi izjūt gan iekšēju, gan ārēju […]

Tautas balss

Vai svarīgākā ir domes vadība

11:01
21.11.2024
49
J. raksta:

“Pagājušajā “Druvas” numurā bija ziņa, ka Cēsu novada pašvaldība par labu darbu valsts svētkos apbalvo 50 darbiniekus. Neviens pagodinātais vārdā nebija nosaukts, bet domes priekšsēdētājs un viņa vietnieki gan minēti pilnībā. Vai tad tikai viņi pelnījuši tādu godu, citi ne,” neapmierinātību ar publikāciju izteica J.

Sveiciens glābējiem un policistiem

11:01
21.11.2024
16
14
Seniore raksta:

“Noskatījos dokumentālo filmu par ugunsdzēsēju glābēju darbu. Tajā bija uzskatāmi parādīti Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieku pienākumi, reālas situācijas, kādās viņi strādā, ar kādu bīstamību jāsastopas un cik profesionāli viņi atrisina situācijas. Gribu novēlēt visiem, kas strādā šajā dienestā, veselību un izturību un visus sveikt svētkos. Paldies vēlos teikt arī Valsts policijai. Arī tas […]

Kur novilkt robežu

11:39
20.11.2024
32
Lasītāja raksta:

“Lasu, ka Cēsīs Leona Paegles ielai atjaunots Ģimnāzijas ielas nosaukums. Nosaukumā, protams, nav nekā slikta, taču, manuprāt, nav pareizi, ka mēs cenšamies aizslaucīt visu mūsu vēsturi. Šoreiz varbūt ne tik daudz par Cēsīm, bet kopumā. Nav jau neviens cilvēks ideāls, arī rakstnieki, mākslinieki. Katram savi un varbūt daudziem nepareizi uzskati, bet vai tāpēc viņu vārdi […]

Pilsoniska atbildība

11:39
20.11.2024
27
M.N. raksta:

“Paldies priekulietim Gundaram Muceniekam, kurš Lāčplēša dienas rītā Priekuļu birzītē pie piemiņas zīmes Kārlim Ulmanim nopļāva kūlu. G.Mucenieks nežēloja savu laiku un izmantoja arī savu trimmeri,” pastāstīja M.N.

Nevar atrast tualetes

14:54
13.11.2024
65
Seniore no kaimiņu novada raksta:

“Mēs, trīs kundzes astotajā gadu desmitā, no kaimiņu novada bijām ciemos Cēsīs. Izstaigājām pilsētu, vēsturiskās vietas. Kā jau ekskursijā, katrai bija līdzi ūdens pudele. Pienāca brīdis, kad, kā mēdz teikt, daba sauc. Tā kā man Cēsis zināmākas, vedu draudzenes uz Rožu laukumu, atceros, tam līdzās bija pārvietojamās tualetes. Aizgājām, bet nekā, to vairs nav. Un […]

Sludinājumi