Piektdiena, 5. decembris
Vārda dienas: Sabīne, Sarma, Klaudijs

Ko pagatavot no puskilograma reņģu un zivju konserviem

Druva
12:34
07.02.2013
96
Gatavojam Kopaa Prau 4

Krodziņa “Glendeloka” šefpavāre Anita Krasnā šoreiz no tirgus pārnāca ar puskilogramu svaigu reņģu un pāris kārbām skumbrijas. Šefpavāre atzina, ka raudzīs celt galdā kaut ko no šiem produktiem. Ciemiņa lomā šoreiz iejutās cēsnieks Ivars Prauliņš. Viņš atklāja, ka neesot liels makšķernieks, bet zivis garšojušas vienmēr. I. Prauliņš, tīrot reņģes no asakām, atminas padomju laikus un ceturtdienas, kas tika nodēvētas par zivju dienām. “Kā jau tajos laikos, daudz kas notika plānveidīgi. Tā arī tika noteikta zivju diena , lai rosinātu cilvēkus ēst zivis, kas patiesībā ir veselīgas un organismam nepieciešamas. Tā ka tolaik ceturtdienās ēdienkartē neizbēgami parādījās cepta menca, siļķe un vēl kārtīga zivju zupa,” smaidot stāsta I. Prauliņš, uzsverot, ka tajos laikos jau gan tika ķerti arī nēģi, taču tos latviešu bāleliņi neredzēja. Tie kopā ar citiem gardumiem vilciena vagonos tika transportēti uz Krieviju. Runājot par zivīm, šefpavāre norāda, ka zivis ir jāēd, jo tajās ir daudz vērtīgas taukskābes, minerālvielas un vitamīni. Viņa pastāsta, ka pēc tauku satura zivis var iedalīt liesajās – līdakas, mencas, asari, kā arī treknajās – laši, karpas, zuši, stores, skumbrijas, siļķes, reņģes un citas. Tiesa gan, no trekno zivju taukiem nav jāuzmanās, jo tie satur vērtīgās nepiesātinātās taukskābes, kuru labvēlīgā ietekme uz sirds veselību ir pierādīta.

“Vislabāk zivis gatavot mājās pašiem, vārot zupas vai cepot cepeškrāsnī, nevis pirkt jau gatavas. Veselīgākas būs krāsnī ceptas zivis bez panējuma. Lasis ir ļoti vērtīga, trekna zivs. Garda būs laša zupa, kas vārīta no spurām un galvas, fileja vislabāk derēs mazsālīta. Kādreiz tik populārā menca patlaban kļuvusi teju par delikatesi. Tā ir liesa un viegli sagremojama zivs ar neuzkrītošu garšu, īpaši noder bērnu uzturā. Nopērkamas ir arī karpas, atliek tās tikai atbrīvot no zvīņām un iekšām, un var pagatavot cepeškrāsnī un pasniegt ar dārzeņiem un rīsiem. Arī salīdzinoši lētās reņģes ir ļoti vērtīgas. Svarīgi tās nepārcept un nepārsālīt,” saka I. Krasnā un bilst, ka zivis jāēd vismaz divas reizes nedēļā un labāk svaigas. Savukārt kūpinājumi, konservētas un marinētas zivis lai paliek uzkodām. I.Prauliņš atzīst, ka nekas nevar būt labāks par svaigi žāvētu reņģīti. Pats ar draugiem savulaik reņģes žāvējis kastēm. “Tāpat kādreiz ēdu žāvētus asarus, tos varēja ēst kā maizi. Tie bija lēti un garšīgi. Tagad zivīm cenas stipri mainījušās. Ja toreiz tie bija santīmi, tad tagad zivis maksā krietni dārgāk,” saka I. Prauliņš un atzīstas, ka pašam dzīvē zivi īsti nav izdevies noķert, ja neskaita vienu amizantu gadījumu: “Vienu vasaru divus mēnešus ar laivu nobraukāju pa ezeru, bet nevienu zivi nenoķēru. Tad kopā ar draugiem devāmies zvejā. Kamēr draugs kaut ko laivā darīja, iedeva paturēt makšķeri. Un kamēr es turēju, kaut kas tam āķim tomēr pieķērās. Un tas bija visai liels asaris, ko gan draugs pats izvilka. Es baidījos, ka zivs aizpeldēs. Tā ka varu teikt – tā zivs tika noķerta ar manu līdzdalību,” smejot stāsta cēsnieks. Viņš arī atminas, ka savulaik pilsētas centrā bijis kāds krodziņš, kurā bijušas ļoti garšīgas ķilavmaizes. “Tagad gan nezinu, vai kur pilsētā tādas ir,” piebilst I. Prauliņš. Šefpavāre, runājot par zivīm, atzīst, ka izvairīties nevajag arī no malto zivju masas, garšīgas esot arī zivju kotletes. Savukārt, ja pērk saldētu zivi, vislabāk to atkausēt istabas temperatūrā.

“Zivis var pasniegt ar sautētiem dārzeņiem vai dārzeņu biezeņiem. Vēl zivi var pasniegt ar siera kroketēm, kuras var viegli pagatavot – 200 gramus Krievijas siera sarīvē, pievieno pāris olas un rīvmaizi. Taisa bumbiņas vai kotletītes un eļļā uz pannas apcep. Ļoti garšīga piedeva pie zivs,” uzsver šefpavāre. Kamēr runājam par zivīm un zivju ēdieniem, iztīrīts arī puskilograms reņģu. Tas liek bļodā, pārkaisot ar sāli, pipariem. Pēc tam cep uzkarsētā pannā, panējot miltos un olā.

“Ja vēlas interesantāku garšu, iztīrītas siļķes var pildīt. Apcep, piemēram, sīpolus, burkānus, pievieno tomātu mērci un pilda siļķē. Tad to aizloka, panē miltos, olā un apcep. Pasniedz ar dārzeņu biezeņiem,” pamāca A. Krasnā. Cepot reņģes, I. Prauliņš atzina, ka īsti uzreiz neatceras, kad tās pēdējo reizi būtu ēdis. Tāpat teic, ka zivis mājās arī sen nesot cepis. “Atminos pēdējo reizi, kad brālis atveda lielu maisu

nēģu. Tad es tos cepu, taču ne savā dzīvoklī, bet virtuvē vienu stāvu zemāk, kur neviens nedzīvoja. Bet tik un tā visa māja pēc tam vēl divas nedēļas spēcīgi smaržoja. Jo nēģim aromāts ir īpatnējs. Taču nēģi gan sanāca izcili garšīgi,” stāsta viesis. Viņš arī teic, ka pats ikdienā labprāt gatavo dažādus ēdienus un ēd visu. Turklāt visaugstāk novērtēts tiek tas, kas izaudzis tepat Latvijā.

Baudot pagatavotos ēdienus, I. Prauliņš atzina, ka ir patīkami pārsteigts, ka no it kā vienkāršām sastāvdaļām var pagatavot tik garšīgu maltīti. “Zupa ir vienreizēja. Ja vēl pielej saldo krējumiņu, piekož rupjmaizi ar kaņepju sviestu – gardi! Arī ceptās un marinētās reņģītes tik garšīgas. Tiešām man te ir jaunatklājumi, ko savā virtuvē ieviesīšu,” atzina šīs reizes šefpavāres ciemiņš. Liene Lote Grizāne Paldies krodziņam “Glendeloka” par sarūpēto pārtikas grozu, viesmīlību un atsaucību. www.glendeloka.lv

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ilze Liepa - kopš piecu gadu vecuma teātrī

05:51
04.12.2025
134

“Cēsu Mazais teātris” sevi pieteica 2019.gadā ar iestudējumu “Antālija”. Latvijā jaunu profesionālu mazās formas teātri izveidoja aktrise Ilze Liepa, kura līdz tam bija redzama uz Valmieras teātra skatuves. Aktrise piepildīja pirms kāda laika radušos ideju par savu teātri. Ilze pastāsta “Druvai” gan par Cēsu Mazā teātra aktu­alitātēm, gan pakavējas atmiņās par tapšanas vēsturi un savu […]

No Kanādas atgriežas uz dzīvi Cēsīs

05:03
03.12.2025
628
1

Liene Sestule pēc 15 gadu ilgas prombūtnes Kanādā atgriezusies dzimtajā Cēsu novadā. Viņa “Druvai” atzīst, ka, atgriežoties pēc tik ilga laika, esot sajūta, ka viss atkal dzīvē jāsāk no jauna. Daudz šo gadu laikā esot mainījies, piemēram, banku sistēma. “Es it kā ne mirkli nepārtraucu kontaktus ar Latviju un katru gadu braucu šurp. Tomēr, kad […]

Tieši drūmākajā gadalaikā spēt ieraudzīt dzīves skaistumu

05:00
02.12.2025
146

Ceļā uz veikalu iepirkties “Druva” sastop amatieti Anitu Daiju. Uz vaicājumu, kā klājas, Anitai nav citu domu, kā ar azartu teikt: “Ļoti labi!” Izrādās, viņa tikai pirms nepilna mēneša devusies pelnītā pensijā un vēl ir kā apreibusi no brīvības sajūtas. Anita aizvadītos gadus strādājusi par sētnieci, tīrījusi Ģikšu pagasta centru, visus galvenos celiņus. “Esmu ļoti […]

Ceļā pretim gaismai un brīnumam

05:55
01.12.2025
243

Svētdien Pirmā Advente. Sākas pārdomu laiks un ceļš pretī Ziemassvētkiem, pretī gaismai. Par notikumiem apkārt, sevis meklējumiem, atvērtību saruna ar evaņģēliski luteriskās baznīcas Vecpiebalgas, Jaunpiebalgas un Apšu – Lodes draudžu mācītāju Andri Vilemsonu. -Par Adventi, Ziemas­svētkiem jau krietnu laiku skandē lielveikali, reklāmas, atgādina dažādas labdarības akcijas. -Tā bijis vienmēr. Mana dzīves filozofija – vislabākā diena […]

No notīm līdz emocijām

05:35
28.11.2025
43

Dainis Skutelis un viņa lielākā radošā loma Pirmo reizi Latvijā ir skatāms Franca Lehāra meistardarbs, operete “Džudita”, mīlas stāsts par kaislīgu satikšanos un šķiršanos, kad Džuditas mīļotais Oktāvio dodas karā. Operete atklāj kaisles, likteņa, mīlestības un arī nodevības spēku. Lai gan darbu iestudējusi starptautiska komanda, operetes teksti un dziesmas ir latviešu valodā. Izpirkta un skatītāju […]

Aukstajam laikam šuj siltas segas

06:32
27.11.2025
449

“Milzīgs paldies mammai Skaidrītei, kas mani vienmēr atbalstījusi, un māsai Ingai, viņa man ir bijusi paraugs un palīdzējusi virzīties uz priekšu,” sarunā par uzņēmējdarbību šuvējas arodā būtiskāko uzsver Ilvija Tīrone-Gabrānova, akcentējot, ka ģimenes atbalsts vienmēr ir bijusi viņas stiprā aizmugure. Ilvija dzīvojusi un dzīvo Cēsu novadā, izņemot periodus, kad mācījās Rīgā un kādu brīdi mitinājās […]

Tautas balss

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
29
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Ielas daļa joprojām tumsā

08:29
24.11.2025
42
1
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Lenču ielā, garš posms joprojām tumšajā diennakts laikā nav apgaismots. Ja jau tur nav iespējams pievadīt elektrību, varbūt pašvaldība var izvietot gaismekļus, kas izmanto saules enerģiju. Privā­tajās teritorijās tādi mēdz būt. Ielu laternas, protams, tie neaizvietos, tomēr būs daudz patīkamāka sajūtu gan gājējiem, gan braucējiem,” ieteica Lenču ielas apkaimes iedzīvotāja.

Ja nav savas automašīnas

08:29
24.11.2025
31
Līgatnes iedzīvotāja raksta:

“Ja nav sava transporta, mums, līgatniešiem, nav iespējas aizbraukt uz koncertu vai izrādi Cēsīs. Pēdējais autobuss uz mūsu pusi nāk astoņos vakarā, bet arī ar to var aizbraukt tikai līdz Augšlīgatnei, ne pilsētai. Tātad var teikt, ka kultūras pasākumi pilsētā mums nav pieejami. Kā to varētu mainīt?” jautāja Līgatnes iedzīvotāja.

Veidenbauma prēmijai jāatgriežas Liepā

08:27
23.11.2025
35
Literatūras cienītāja raksta:

“Izlasīju “Druvā”, ka Eduarda Veidenbauma prēmiju šogad pasniegs Cēsīs, ne Liepā, kā tas bijis tradicionāli. Uzskatu, ka tas nav pareizi. Tieši tas, ka pagodinājuma pasniegšanas ceremonija gandrīz 60 gadu notiek dzejnieka dzimtajā pagastā Liepā, ir īpašā pievienotā vērtība. Tā ir kā visu Veidenbauma novadnieku novērtējums literātam, Veidenbauma prēmijas saņēmējam. Cēsīs un Cēsu Izstāžu namā notiek […]

Atbildība arī gājējam

08:26
22.11.2025
29
Cēsniece V. raksta:

“Agrāk bērniem skolā mācīja satiksmes noteikumus. Atceros, ka teica: “Pirms šķērsojiet brauktuvi, vispirms paskatieties pa kreisi, pēc tam pa labi, vai nebrauc kāda automašīna. Tikai pēc tām ejiet pāri ielai.” Un tas attiecas ne tikai uz vietām, kur nav gājēju pārejas, bet arī tur, kur tās ir. Taču tagad bērni un jaunieši vispār neskatās, vai […]

Sludinājumi