Piektdiena, 5. decembris
Vārda dienas: Sabīne, Sarma, Klaudijs

Gatavo kolēģēm 8.marta pārsteigumu

Druva
13:00
07.03.2013
134
Eedk 8marts 15

Šoreiz ēst gatavošana bija īpaši nozīmīgs notikums, jo Sieviešu dienā kolēģes iepriecināt bija nolēmis SIA „Vinda” valdes priekšsēdētājs Varis Ādamsons. Viņam talkā nāca pieredzējušais “Cafe 2 Locals” šefpavārs Jānis Solovjevs, kurš bija īpaši padomājis, lai svētku pusdienas dāmām būtu jaukas. Savukārt Varis Ādamsons atzina – šī ir pirmā reize, kad viņš kolēģēm gatavo maltīti. Rosījāmies “Vindas” virtuvītē, kurā darbinieki pārtraukumā malko kafiju vai ēd pusdienas. Uzņēmuma vadītājs norāda, ka pie darba galdiem un kabinetos darbinieki nekafijo, tam paredzēta virtuvīte un atpūtas telpa, kurā kolēģi kopā sanāk arī svinīgos brīžos. “Uzskatu, ka jebkura kolektīva vadīšana ir liels un nopietns darbs. Nenoliedzami, kolektīva sievietes 8. martā neaizmirstam un ziedus dāvinām, tāpat kā tas bija senāk. Turklāt uzskatu, ka svētku nevar būt par daudz, turklāt šie ir tādi kā pavasara priekšvēstnesis. Taču kolektīvam nelielus pārsteigumus organizējam ik pa laikam. Manā dzimšanas dienā nevis tikai ēdam kūku, bet cenšos kolēģus uzaicināt kādā izbraucienā. Esam, piemēram, bijuši Līgatnes dabas takās un braukuši zirga pajūgā. Tas saliedē kolektīvu, tā ir iespēja visiem kopā ne tikai ikdienā strādāt, bet pabūt arī ārpus ierastās darba vides. Turklāt, ja runājam par sievietēm, viņām patīk pārsteigumi un vīrieši ar izdomu,” norāda V. Ādamsons. Vaicāts, kāda, viņaprāt, ir atšķirība starp sieviešu un vīriešu kolektīvu, V. Ādamsons bilst, ka nemaz jau tik lielas atšķirības neesot. Turklāt viņam paveicies, ka “Vindas” kolektīvā ir gan vīrieši, gan sievietes. „Protams, tehniskos darbus ikdienā veic vīrieši, taču birojā ir desmit dāmas. Man jau kopš skolas un studiju gadiem nācies būt galvenokārt meiteņu kolektīvos, tas nemaz nav slikti. Galvenais, kam esmu pievērsis uzmanību, lai nerodas situācija, ka kolektīvs sadalās grupējumos. Tas nav labi, tādēļ gan veidojam kopēju gaisotni ikdienā, gan esam kopā dažādos pasākumos,” saka SIA „Vinda” vadītājs. Tā pamazām, runājot par sievietēm un Sieviešu dienu, šefpavārs J. Solovjevs norādīja, ka šīs būs īpašas pusdienas, turklāt būs uzsvērts, ka galds tiek klāts dāmām.

„Šoreiz maltītē jūras veltes, sākot no austerēm, beidzot ar mīdijām un mazajiem astoņkājīšiem. Gatavosim zaļos salātus ar gardu mērci. Saldajā dāmām pasniegsim saldējuma bumbas zemeņu mērcē,” sacīja “Cafe 2 Locals” šefpavārs. Īpašs pārsteigums dāmām – tika servētas austeres. Šefpavārs norāda, ka, iegādājoties austeres, jāskatās, lai tās nebūtu atvērušās. Tas nozīme, ka tās būs beigtas. Abi kungi ķērās pie austeru atvēršanas, kas ir visai sarežģīts process. „Austeru atvēršanai būs nepieciešams vai nu speciāls metāla cimds, vai dvielis, kurā austeri turēt. Neiztikt arī bez nazīša ar īsu, spicu asmeni. Austeri satver rokā vai dvielī ar plakano virsmu uz augšu. Ar naža galu iedur austerei vienā sānā un, griežot nazi pulksteņa rādītāja virzienā, atlauž vaļā. Protams, jābūt uzmanīgam, lai nesavainotu roku. Atverot čaulu, ar naža galu paceļ vienu austeres maliņu, lai ielaistu zem tās gliemenes sulu. Tad austeri atdala no čaulas. Ja austere ir svaiga, uzpilinot citrona sulu, tā viegli saraujas. Daži gardēži iesaka austerei uzliet vīna etiķi un nedaudz tam ļaut ievilkties. Ja nav pacietības gaidīt, var ēst arī uzreiz. Ja gribas pilnībā izbaudīt austeru garšu, tad to uzreiz nenorij, bet gan ar mēli viegli piespiež pie aukslējām. Arī ēšanas procesā ir nianses, ko gardēži uzskata par baudas pastiprināšanu – austeri, kurai uzpilināta citrona sula un uzbērts nedaudz piparu, kuriem jābūt svaigi maltiem, no vāka kopā ar visu šķidrumu iesūc mutē. Ja nu kādam šis “strēbšanas” process šķiet pārlieku skaļš un nepieņemams, var izmantot dakšiņu. Protams, austeres tiek baudītas kopā ar atdzesētu šampanieti vai vīnu, kas izceļ savdabīgo sāls un joda niansi un kopā veido harmonisku pēcgaršu,” stāsta šefpavārs un atvērtās austeres kārto lielā šķīvī, uz kura uzbērts samalts ledus. Šķīvī kā dekoru vai uzkodu liek arī šķēlītēs sagrieztu citronu. Rosoties pa virtuvi, V. Ādamsons atzīstas, ka ar ēst gatavošanu neaizraujas. Viņš zinot, kur mājās ir pagrabs un kur var atrast kartupeļus. Tāpat nepieciešamības gadījumā var pagatavot mannā putru, izvārīt kartupeļus un pagatavot piena mērci.

„Kā palīgs varu daudz ko izdarīt, man patīk izgarnēt ēdienu. Taču savulaik sievai iemācīju izcept torti pēc savas receptes, ko viņa arī dara. Runājot par biznesa pusdienām, ļoti labi ir zivju ēdieni un uzkodas, jo tos sarunas laikā viegli sakošļāt un nekad negadīsies situācija kā varbūt ar steiku, kuru, ja nelāgi pagatavots, nevar sakošļāt,” saka SIA “Vinda” valdes priekšsēdētājs un, rosoties pa virtuvi, atzīst, ka vīrieši un sievietes virtuvē darbojas ļoti atšķirīgi.

„Sievietes zina mērķi- jāpagatavo vakariņas, to dara ātri, reizē izdarot vēl daudzas citas lietas. Taču, ja man jāmizo kartupeļi, es to daru lēni, nesteidzīgi un izlobot katru netīrumu. Tāpat, ja vīrieši gatavo vakariņas, tad tas bieži vien nozīmē, ka pa vidu pāris reižu būs jābrauc uz veikalu. Sievietes vienmēr kaut ko pielāgo un pagatavo maltīti tāpat,” domās dalās Varis Ādamsons. Sarunas un darbi ritēja raiti, kolektīva dāmas tieši pusdienlaikā tika aicinātas pie galda. Viņas bija patiesi pārsteigtas un priecīgas par sarūpēto pusdienu galdu. Pēc maltītes V. Ādamsons atzina: „Kolēģes ir laimīgas. Un tiešām gandarītas par šodienas pusdienām.” Liene Lote Grizāne

Vietējais krodziņš ar terasi

“2 Locals” Rīgas iela 24a, Cēsis. Tālr.: 28377783, Twitter: cafe2Locals; www.draugiem.lv – profils: Cafe 2 Locals Svētku pusdienas, vakariņas, viesību galdi un izbraukuma banketi – dažādām gaumēm un maciņiem!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ilze Liepa - kopš piecu gadu vecuma teātrī

05:51
04.12.2025
139

“Cēsu Mazais teātris” sevi pieteica 2019.gadā ar iestudējumu “Antālija”. Latvijā jaunu profesionālu mazās formas teātri izveidoja aktrise Ilze Liepa, kura līdz tam bija redzama uz Valmieras teātra skatuves. Aktrise piepildīja pirms kāda laika radušos ideju par savu teātri. Ilze pastāsta “Druvai” gan par Cēsu Mazā teātra aktu­alitātēm, gan pakavējas atmiņās par tapšanas vēsturi un savu […]

No Kanādas atgriežas uz dzīvi Cēsīs

05:03
03.12.2025
632
1

Liene Sestule pēc 15 gadu ilgas prombūtnes Kanādā atgriezusies dzimtajā Cēsu novadā. Viņa “Druvai” atzīst, ka, atgriežoties pēc tik ilga laika, esot sajūta, ka viss atkal dzīvē jāsāk no jauna. Daudz šo gadu laikā esot mainījies, piemēram, banku sistēma. “Es it kā ne mirkli nepārtraucu kontaktus ar Latviju un katru gadu braucu šurp. Tomēr, kad […]

Tieši drūmākajā gadalaikā spēt ieraudzīt dzīves skaistumu

05:00
02.12.2025
147

Ceļā uz veikalu iepirkties “Druva” sastop amatieti Anitu Daiju. Uz vaicājumu, kā klājas, Anitai nav citu domu, kā ar azartu teikt: “Ļoti labi!” Izrādās, viņa tikai pirms nepilna mēneša devusies pelnītā pensijā un vēl ir kā apreibusi no brīvības sajūtas. Anita aizvadītos gadus strādājusi par sētnieci, tīrījusi Ģikšu pagasta centru, visus galvenos celiņus. “Esmu ļoti […]

Ceļā pretim gaismai un brīnumam

05:55
01.12.2025
247

Svētdien Pirmā Advente. Sākas pārdomu laiks un ceļš pretī Ziemassvētkiem, pretī gaismai. Par notikumiem apkārt, sevis meklējumiem, atvērtību saruna ar evaņģēliski luteriskās baznīcas Vecpiebalgas, Jaunpiebalgas un Apšu – Lodes draudžu mācītāju Andri Vilemsonu. -Par Adventi, Ziemas­svētkiem jau krietnu laiku skandē lielveikali, reklāmas, atgādina dažādas labdarības akcijas. -Tā bijis vienmēr. Mana dzīves filozofija – vislabākā diena […]

No notīm līdz emocijām

05:35
28.11.2025
43

Dainis Skutelis un viņa lielākā radošā loma Pirmo reizi Latvijā ir skatāms Franca Lehāra meistardarbs, operete “Džudita”, mīlas stāsts par kaislīgu satikšanos un šķiršanos, kad Džuditas mīļotais Oktāvio dodas karā. Operete atklāj kaisles, likteņa, mīlestības un arī nodevības spēku. Lai gan darbu iestudējusi starptautiska komanda, operetes teksti un dziesmas ir latviešu valodā. Izpirkta un skatītāju […]

Aukstajam laikam šuj siltas segas

06:32
27.11.2025
449

“Milzīgs paldies mammai Skaidrītei, kas mani vienmēr atbalstījusi, un māsai Ingai, viņa man ir bijusi paraugs un palīdzējusi virzīties uz priekšu,” sarunā par uzņēmējdarbību šuvējas arodā būtiskāko uzsver Ilvija Tīrone-Gabrānova, akcentējot, ka ģimenes atbalsts vienmēr ir bijusi viņas stiprā aizmugure. Ilvija dzīvojusi un dzīvo Cēsu novadā, izņemot periodus, kad mācījās Rīgā un kādu brīdi mitinājās […]

Tautas balss

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
29
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Ielas daļa joprojām tumsā

08:29
24.11.2025
42
1
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Lenču ielā, garš posms joprojām tumšajā diennakts laikā nav apgaismots. Ja jau tur nav iespējams pievadīt elektrību, varbūt pašvaldība var izvietot gaismekļus, kas izmanto saules enerģiju. Privā­tajās teritorijās tādi mēdz būt. Ielu laternas, protams, tie neaizvietos, tomēr būs daudz patīkamāka sajūtu gan gājējiem, gan braucējiem,” ieteica Lenču ielas apkaimes iedzīvotāja.

Ja nav savas automašīnas

08:29
24.11.2025
31
Līgatnes iedzīvotāja raksta:

“Ja nav sava transporta, mums, līgatniešiem, nav iespējas aizbraukt uz koncertu vai izrādi Cēsīs. Pēdējais autobuss uz mūsu pusi nāk astoņos vakarā, bet arī ar to var aizbraukt tikai līdz Augšlīgatnei, ne pilsētai. Tātad var teikt, ka kultūras pasākumi pilsētā mums nav pieejami. Kā to varētu mainīt?” jautāja Līgatnes iedzīvotāja.

Veidenbauma prēmijai jāatgriežas Liepā

08:27
23.11.2025
35
Literatūras cienītāja raksta:

“Izlasīju “Druvā”, ka Eduarda Veidenbauma prēmiju šogad pasniegs Cēsīs, ne Liepā, kā tas bijis tradicionāli. Uzskatu, ka tas nav pareizi. Tieši tas, ka pagodinājuma pasniegšanas ceremonija gandrīz 60 gadu notiek dzejnieka dzimtajā pagastā Liepā, ir īpašā pievienotā vērtība. Tā ir kā visu Veidenbauma novadnieku novērtējums literātam, Veidenbauma prēmijas saņēmējam. Cēsīs un Cēsu Izstāžu namā notiek […]

Atbildība arī gājējam

08:26
22.11.2025
29
Cēsniece V. raksta:

“Agrāk bērniem skolā mācīja satiksmes noteikumus. Atceros, ka teica: “Pirms šķērsojiet brauktuvi, vispirms paskatieties pa kreisi, pēc tam pa labi, vai nebrauc kāda automašīna. Tikai pēc tām ejiet pāri ielai.” Un tas attiecas ne tikai uz vietām, kur nav gājēju pārejas, bet arī tur, kur tās ir. Taču tagad bērni un jaunieši vispār neskatās, vai […]

Sludinājumi