Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Marija, Marika, Marina

Lieldienu jampadracis virtuvē ar koristiem

Druva
14:43
27.03.2013
39
Gatavo Koris 14

Gatavojoties Lieldienu svinēšanai, muzikālās kafejnīcas “Vendene” šefpavāre Anita Krasnā aicināja gatavot ēdienus no olām. Šoreiz ciemiņi – Cēsu Karmīnkrāsas karoga kora dalībnieki – Gunita Aļļena un Rihards Saule ar astoņgadīgo dēlu Sebastianu. Abi koristi “Druvai” atzina, ka ikdienā virtuvē pavada daudz laika. Abiem ir arī iecienītākie ēdieni, kurus ceļ galdā mājiniekiem. G. Aļļena teic, ka viņai ļoti patīk gatavot, tikai netīk, ja tas jādara steigā. “Tagad, kad piedalos šovā un ir daudz mēģinājumu, pietrūkst laika visu nepieciešamo izdarīt bez steigas, arī ēst gatavošana notiek visai ātri,” saka Gunita, atklājot, ka labprāt gatavo Cēzara salātus un krēmzupas. Viena no iecienītākajām ir tomātu krēmzupa, kas garšo arī mājiniekiem. Tāpat bērniem garšo kartupeļu pankūkas, kuras ģimenē gatavo bieži. Virtuvē bieži rosās arī R. Saule. Tā kā viņš jau piecus gadus ir veģetārietis, negatavo gaļas un zivju ēdienus. “Gatavoju pastu ar spinātiem, zupas, bieži biešu zupu. Manas zupas atšķiras ar to, ka ir ļoti biezas un tajās ir daudz dārzeņu. Taču nevaru teikt, ka man ļoti patīk darboties virtuvē. Turklāt uzskatu, ka vēdera piepildīšana cilvēkam aizņem pārāk daudz laika,” saka R. Saule un atzīst, ka Cēsīs kafejnīcās un krodziņos ēdienu piedāvājums ir visai vienveidīgs un maz no tā piemērots viņam.

Runājam par Lieldienu svinēšanu un olu ēdieniem. Šefpavāre A. Krasnā norāda, ka pēc Lieldienām ierasti paliek pāri daudz vārītu olu, kuras var likt lietā, gatavojot uzkodas un salātus. Arī šodien tiks gatavoti divi ēdieni, kuros izmanto vārītas olas. R. Saule bilda: “Tas ir interesanti, jo es Lieldienās olas ēdu tikai ar sāli un majonēzi. Noteikti būtu interesanti iemācīties kādu jaunu recepti,” sacīja korists, kurš atzīst, ka dažkārt Lieldienās apēsts pat vairāk par duci olu. “Tad gan ir tā, ka ilgu laiku vairs uz olām pat skatīties negribas, kur nu tās vēl ēst,” smejot saka Rihards.

Ar olu ēšanu Lieldienās saistās arī dažādi ticējumi. “Olas noteikti jāapēd pāra skaita. Un, kurš Lieldienu rītā pirmais pieceļas, tas noloba olu un sagriež to tik daļās, cik mājinieku. Sagriezto olu visi kopīgi apēd, tad būs saticīga dzīvošana. Un vēl vienu olu vajag mest pār sētu kaimiņam, lai viņš nenoskaustu,” ticējumus stāsta A. Krasnā, aicinot svētkus svinēt priecīgi. Stāstot par olu krāsošanu, A. Krasnā norāda, lai labāk turētos krāsa, pirms vārīšanas olas rūpīgi nomazgā vieglā sāls vai etiķa ūdenī – tā čaumalas attaukosies un tajās labāk pieķersies krāsa. Lai olas neplīstu, jāpatur tās vismaz stundu istabas temperatūrā, tad jāliek siltā ūdenī vai krāsvielu šķīdumā un jāvāra uz nelielas uguns. “Lai olu krāsa būtu spilgtāka un noturīgāka, ūdenim var pievienot sāli un aptuveni tējkaroti etiķa. Taču ar etiķi nevajag pārspīlēt – tas čaumalu padara trauslu. Pēc krāsošanas Lieldienu olas skalo aukstā ūdenī, iztin no lupatiņām, ļauj, lai nožūst un spīdumam ietauko ar speķādiņu vai eļļu,” stāsta A. Krasnā, kurai ir arī daudz padomu, kā olas nokrāsot košas un raibas. “Visbiežāk lietotā metode – novārīt olas sīpolu mizās. Rezultāts – sarkanbrūnas olas. Ja sīpolu mizu lapiņas pieliks pie olas un ietīs drāniņā, iegūs raibus rakstus. Interesantu un daudz košāku toni var iegūt, krāsojot olas sarkano sīpolu mizās. Tumši sarkanu toni var iegūt, izmantojot aveņu zarus. Zilas olas var iegūt, krāsojot tās bietēs vai mellenēs, der gan melleņu ievārījums vai kompots, gan saldētas mellenes, taču veikalā pirkts ievārījums košu rezultātu parasti nesniedz. Olas var krāsot arī aroniju sulā. Taču galvenais atcerēties – melleņu ievārījumu vai aroniju sulu nevajag šķaidīt ar ūdeni, tad olas nebūs vēlamajā krāsā. Teju melnas olas sanāk, tās krāsojot spēcīgā sīpolu mizu un melleņu novārījumā. Rozā toni dod dzērvenes, avenes, arī sarkanie sīpoli. Dzeltenīgi rudas olas var iegūt, pievienojot ūdenim kariju. Ja olas vāra pirtsslotu lapās vai siena gružos, tad olas top zaļas. Alkšņa pumpuros vārītas olas kļūst brūnas,” stāsta A. Krasnā. Liene Lote Grizāne Kafejnīca “Vendene” Cēsīs, Raunas ielā 17, aicina apmeklētājus ik dienas uz brokastīm, pusdienām un vakariņām.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Pārraut apburto loku

06:02
16.07.2024
47

Jauno māmiņu un grūtnieču atbalsta centrs “Madaras”, kas darbojas Liepā, nosvinējis 20 gadu jubileju. Tā darbība organizēta kā ģimenes modelis ar atbilstošu vidi, lai katrai māmiņai veltītu individuālu uzmanību. Šobrīd “Madarās” uzturas septiņas mammas un deviņi bērni, daļa māmiņu ir ar īpašām vajadzībām. Bet šo gadu laikā palīdzēts vairākiem simtiem sieviešu. Teju no pirmsākumiem biedrības […]

Svešumā latviskums uztur garu

08:03
11.07.2024
36

Jāņa Vecozola dzīve metusi dažādus līkumus. “Kā daudziem latviešiem šajos laikos,” viņš saka un piebilst, ka vasarā gribas būt Latvijā. Jānis dzimis un bērnību pavadījis Cēsīs, tad ģimene pārcēlās uz Priekuļiem, tur mācības pamatskolā, tad Jāņmuižas lauksaimniecības skolā, armija, darbs un ģimene Cēsīs. “Strādāju par šoferi, lai tiktu pie dzīvokļa, pārgāju uz celtniecību. Tad sākās […]

Suns māca dzīvot rotaļīgi un dalīties ar to

06:24
08.07.2024
34

 “Kanisterapija ir suņu asistēta terapija. Nereti šķiet, ka tā ir suņa glaudīšana, un dažreiz tā tas arī var izskatīties, taču kanisterapija ir daudzveidīga gan atkarībā no mērķauditorijas, gan suņa,” teic kanisterapijas speciāliste Tamāra Kabakova. “Bērni visbiežāk vēlas suni paglaudīt, pabužināt, samīļot. Tāpēc arī lielos pasākumos ir svarīgi stāstīt, kā ar suni pareizi darboties. Es to […]

Savā īpašajā vietā

07:21
07.07.2024
85

“Kamēr vēl mitrs un neput, zāle jānopļauj,” saka Solvita Jansone un steidz appļaut mājas apkārtni. Viņa atzīst, ka pagaidām vasara ilgstoši nav bijusi tik karsta kā  pērn, bet puķes nācās regulāri un cītīgi laistīt, dārzam gan bija jāpietiek ar rezervēm un rasu. “Lietus bija ļoti vajadzīgs, tagad apkārt    svaigums, viss var augt,” teic Solvita […]

Radošais process kā terapija

05:26
07.07.2024
37

Saruna ar digitālā satura veidošanas un skatuves mākslinieci DĀRTU ZVANERI Daudziem Dārtas vārds noteikti pazīstams caur labskanīgā ķeltu arfas un čella dueta “Infini” skaņām. Ar viņu sarunājāmies par mūzikas ceļu, teātri un to, ka dzīve allaž zina labāk, kas mums vajadzīgs. -Daudzi jūs iepazinuši caur mūziku, bet pati sakāt, ka esat ļoti radoša būtne – […]

Veselīgu matu augšanas noslēpums

14:31
05.07.2024
329

Veselīgu matu veidošana ir kopīgs mērķis daudziem, tomēr bieži vien tas šķiet kā slepenas dārgumu medības ar grūti iegūstamām balvām. Patiesi veselīgu matu pamatā ir ne tikai spīdīgi attēli reklāmās un nemitīgi mainīgās matu kopšanas tendences, bet arī izpratne par to unikālajām vajadzībām un rūpes par tām. Veselīgu matu kopšanas nozīme ir nepārspīlēta; tā nav […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
26
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
18
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
24
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
31
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi