Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Marija, Marika, Marina

Ogu laiks sācies

Druva
13:40
19.07.2013
35
Taisam Ees Ogas 5

Vasara ir ogu laiks, tiekam lutināti ar bagātu aveņu, ķiršu, melleņu, lāceņu un jāņogu ražu. Krodziņa “Glendeloka” šefpavāre Anita Krasnā norāda – kaut veikalos visu gadu ir pieejamas arī saldētas ogas, tomēr nekas nevar aizstāt svaigu, nesen lasītu dārza un meža velšu baudīšanu. Šoreiz šefpavāre dalījās pamācībās, kā pagatavot dažādas ogas. Ēdienus gatavot palīdzēja līgatniete Liene Grosberga, kura strādā Cēsu rajona tiesā par arhivāri.

Šefpavāre bilst, ka vasara ir laiks, kad jāizmanto svaigas ogas, dārzeņi, no tiem gatavoti ēdieni, tā krājot vitamīnus ziemai. “Augļi un ogas ir arī lieliski enerģijas sniedzēji, jo to cukurs iešaujas asinīs zibenīgi. Līdz ar to augļi ir ļoti ieteicami, ja darām smagu garīgu vai fizisku darbu. Vislabāk augļi iedarbojas tukšā dūšā, tātad pirms ēdienreizēm. Tāpat jāteic, ka ogās, augļos un dārzeņos ir daudz ūdens, pat 90 un vairāk procentu. Gatavojot kopā ar “Druvu”, jau esam runājuši, ka augļiem un dārzeņiem būtu jāveido trešā daļa no ikdienas uztura daudzuma. Pieauguša cilvēka diennakts deva ir divas līdz četras porcijas augļu un trīs līdz četras porcijas dārzeņu. Kopā dienā vajadzētu būt vidēji septiņām porcijām. Vislabāk, ja uzturā tik iekļauti dažādas krāsas augļi un dārzeņi,” norāda A. Krasnā un bilst, ka šoreiz ēdienu pagatavošanā izmantos upenes, zemenes, lācenes un avenes.

“Nenoliedzami, vasarā tiekam lutināti ar ogām. Melleņu laikā šīs ogas būtu jāēd katru dienu, lai uzņemtu antioksidantus, kas pasargā acis no saules staru un datora kaitīgās ietekmes. Mellenes ieteicamas arī gados veciem cilvēkiem gan acu veselībai, gan domu skaidrībai un mundrumam. Mellenes stiprina arī urīnceļu veselību. Ziemai mellenes var saglabāt saldētas vai pildītas burkās un pārlietas ar vārītu, atdzesētu ūdeni, tās var glabāties arī pagrabā vai saldētavā. Dārzos jau gatavi ķirši, no kuriem var vārīt ne tikai ievārījumu vai kompotu, bet arī tos sasaldēt. Ne tikai garšīgas, bet veselīgas ir avenes, kas bagātas ar tādām minerālvielām kā magnijs, kalcijs, cinks un kālijs, kas sevišķi svarīgs sirdij un asinsvadiem. Avenes veicina organisma attīrīšanos. Savukārt aveņu sēkliņas regulē asinsspiedienu un tonizē organismu. Ziemai vāra aveņu ievārījumu, ogas saldē, tējai kaltē no meža atvestos avenājus. Tie noderēs, ja ziemā būsiet saaukstējies,” stāsta šefpavāre un turpina: “Dārzos jau gatavojas upenes, ērkšķogas un jāņogas. Der atcerēties, ka skābās ogas ieteicams ēst pie trekna un grūti sagremojama ēdiena. Vērtīgākas ir sarkanās, nevis baltās jāņogas. Upenes satur daudz C vitamīna, veicina smadzeņu darbību, kavē novecošanos un sviedrē, tādēļ noder drudža gadījumā. Sevišķi veselīgas ir upeņu sēklas un miziņas, tādēļ nevajadzētu tās mest ārā, gatavojot sulu, bet izkaltēt un izmantot tējai. Savukārt ērkšķogās ir daudz pektīna, kas palīdz ievārījumam labāk sarecēt, vajadzīgs mazāk cukura. Ērkšķogu ievārījums garšos labāk, ja vārot tam pievienos sauju ķiršu lapu.” Arī L. Grosberga teic, ka noteikti izmanto vasaras dārzu veltes, īpaši izvēlas ēst ogas svaigas. Ar lielu interesi Liene ķērās pie dažādu ēdienu pagatavošanas, atzīstot gan, ka ikdienā mājās gatavo reti. Šo pienākumu ierasti uzņemas omīte, kura labprāt pabaro visu mājinieku saimi. “Ēdienos neesmu ļoti izvēlīga. Ļoti garšo cūkgaļas karbonādes, bet vasarā topa ēdiens ir aukstās zupas. Labprāt ēdu dārzeņus un augļus, tos uzturā lietoju bieži,” saka viešņa un bilst, ka ogas tiek gatavotas ziemai saldējot. A. Krasnā teic, ka ogu saldēšana ir labs veids, kā ogās esošos vitamīnus saglabāt ziemai. “Lai gan latviešiem garšo ievārījumi, tomēr tas ir našķis, piedeva, kas papildināta ar daudz cukura, bet svaigi saldēti produkti saglabā daļu vitamīnu un priecē mūs ziemā. Tiem, kuri dārzos novāc bagātīgu ražu, šī ir iespēja saglabāt pārtiku veselīgā veidā. Īpaši svarīga saldēšana ir, ja mājās ir mazi bērni un ģimenē ievēro veselīgus ēšanas paradumus. Nekas nevar būt jaukāks kā mafini ar mellenēm aukstā ziemas dienā, kad zemi klāj sniegs, vai brokastu pankūkas ar svaigām avenēm,” norāda A. Krasnā un teic, ka, saldējot ogas, jāievēro dažas nianses. Pirmkārt, jāatceras, ka visam, ko liekam saldētavā, ir jābūt svaigam, sausam un bez pelējuma. Otrkārt, produktiem jābūt gataviem, bet ne pārlieku mīkstiem. “Produktus saldē trauciņos vai speciāli paredzētos saldēšanas maisiņos tieši tik daudz, cik domā izmantot vienā reizē. Zemenes un avenes var saldēt veselas vai saspaidītas ar pavisam nedaudz cukura. Lācenes, upenes, jāņogas – svaigas, saspaidītas ar cukuru. Meža zemenes, mellenes, ērkšķogas, dzērvenes un brūklenes – vislabāk svaigas,” padomu dod krodziņa “Glendeloka” šefpavāre. Viņa arī saka, ka, baudot vasaru, mājās var pagatavot aukstu zemeņu- baltvīna sorbertu. Nepieciešams 200 gramu zemenes un tikpat daudz baltvīna. Sajauc samaltas zemenes, baltvīnu, pūdercukuru un piparmētru. Visu liek saldētavā un ik pa laikam apmaisa, lai veidojas viznīši. Kad masa sasalusi vajadzīgajā konsistencē, izņem no saldētavas. Gatavo kārumu liek traukā

un dekorē ar piparmētru lapiņu. Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Pārraut apburto loku

06:02
16.07.2024
47

Jauno māmiņu un grūtnieču atbalsta centrs “Madaras”, kas darbojas Liepā, nosvinējis 20 gadu jubileju. Tā darbība organizēta kā ģimenes modelis ar atbilstošu vidi, lai katrai māmiņai veltītu individuālu uzmanību. Šobrīd “Madarās” uzturas septiņas mammas un deviņi bērni, daļa māmiņu ir ar īpašām vajadzībām. Bet šo gadu laikā palīdzēts vairākiem simtiem sieviešu. Teju no pirmsākumiem biedrības […]

Svešumā latviskums uztur garu

08:03
11.07.2024
36

Jāņa Vecozola dzīve metusi dažādus līkumus. “Kā daudziem latviešiem šajos laikos,” viņš saka un piebilst, ka vasarā gribas būt Latvijā. Jānis dzimis un bērnību pavadījis Cēsīs, tad ģimene pārcēlās uz Priekuļiem, tur mācības pamatskolā, tad Jāņmuižas lauksaimniecības skolā, armija, darbs un ģimene Cēsīs. “Strādāju par šoferi, lai tiktu pie dzīvokļa, pārgāju uz celtniecību. Tad sākās […]

Suns māca dzīvot rotaļīgi un dalīties ar to

06:24
08.07.2024
34

 “Kanisterapija ir suņu asistēta terapija. Nereti šķiet, ka tā ir suņa glaudīšana, un dažreiz tā tas arī var izskatīties, taču kanisterapija ir daudzveidīga gan atkarībā no mērķauditorijas, gan suņa,” teic kanisterapijas speciāliste Tamāra Kabakova. “Bērni visbiežāk vēlas suni paglaudīt, pabužināt, samīļot. Tāpēc arī lielos pasākumos ir svarīgi stāstīt, kā ar suni pareizi darboties. Es to […]

Savā īpašajā vietā

07:21
07.07.2024
85

“Kamēr vēl mitrs un neput, zāle jānopļauj,” saka Solvita Jansone un steidz appļaut mājas apkārtni. Viņa atzīst, ka pagaidām vasara ilgstoši nav bijusi tik karsta kā  pērn, bet puķes nācās regulāri un cītīgi laistīt, dārzam gan bija jāpietiek ar rezervēm un rasu. “Lietus bija ļoti vajadzīgs, tagad apkārt    svaigums, viss var augt,” teic Solvita […]

Radošais process kā terapija

05:26
07.07.2024
37

Saruna ar digitālā satura veidošanas un skatuves mākslinieci DĀRTU ZVANERI Daudziem Dārtas vārds noteikti pazīstams caur labskanīgā ķeltu arfas un čella dueta “Infini” skaņām. Ar viņu sarunājāmies par mūzikas ceļu, teātri un to, ka dzīve allaž zina labāk, kas mums vajadzīgs. -Daudzi jūs iepazinuši caur mūziku, bet pati sakāt, ka esat ļoti radoša būtne – […]

Veselīgu matu augšanas noslēpums

14:31
05.07.2024
329

Veselīgu matu veidošana ir kopīgs mērķis daudziem, tomēr bieži vien tas šķiet kā slepenas dārgumu medības ar grūti iegūstamām balvām. Patiesi veselīgu matu pamatā ir ne tikai spīdīgi attēli reklāmās un nemitīgi mainīgās matu kopšanas tendences, bet arī izpratne par to unikālajām vajadzībām un rūpes par tām. Veselīgu matu kopšanas nozīme ir nepārspīlēta; tā nav […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
26
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
18
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
24
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
31
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi