Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Vafeles – bērnības garša

Druva
14:39
02.12.2014
39
Vafeles3

Kafejnīcas “2 Locals” vadītāja Jolanta Sausiņa kopā ar pavāriem šoreiz iepazīstināja ar vairākām vafeles garšām, uzsverot, ka vafeles var būt ne tikai saldas, bet arī sāļas.

Talkā “Druvai” un pavāriem šoreiz nāca cēsniece, SIA “Latgales druka” vadītāja Ilona Kazaka, kura norādīja, ka viņai, kā daudziem no mums, vafeles saistās ar bērnības garšu.

“Kad bērni bija mazi, cepu vafeles, pankūkas, kēksus un visu ko citu. Laikam ejot un bērniem pieaugot, tas gan ir mainījies,” teic Ilona un piebilst, ka pēdējos gados vairāk gatavo dažādus salātus un arvien meklē interesantus veidus, kā pagatavot gaļu. Ilona domā, ka noteikti atgriezīsies pie vafeļu cepšanas, kad viņai būs mazbērni.

“Pēc izglītības esmu bioloģe, savulaik esmu bijusi veselības mācības skolotāja, tādēļ man ir arī savs viedoklis par pareizu uzturu. Tiesa gan, arī šajā jomā daudz kas mainās. Ja kādreiz sacīja, ka saldumi kaitē veselībai, tad šobrīd pamazām šis viedoklis mainās, un laikam jau jāpiekrīt teicienam, ka galvenais, lai viss būtu ar mēru,” teic Ilona.

Stāstot par savu ikdienu, viņa atklāj, ka laiks paiet starp Cēsīm, kur viņa dzīvo, un Rēzekni, kur atrodas viņas uzņēmums “Latgales druka”. Nedēļas pirmās četras dienas paejot Latgalē, bet piektdiena, sestdiena, svētdiena vairāk darba darīšanās Vidzemē un mājās Cēsīs.

“Sākumā šķita, ka būs traki un šāds dzīves ritms nebūs mans, taču nu jau esmu pieradusi. Esmu arī iemīļojusi Latgali un sirsnīgos latgaliešus, savukārt saprotu, ka bez vidzemniekiem un Cēsīm arī nevarētu iztikt. Tā nu mana dzīve ir iekārtojusies. Un kontrasts ir milzīgs. Esmu novērtējusi to, cik Cēsis ir skaista, tīra un droša pilsēta. Te valda miers. Taču esot Latgalē, man ir arī pietiekami liela saistība ar mājām. Mēs tipogrāfijā drukājam laikrakstu “Druva”, kā arī citus Vidzemes reģiona laikrakstus. Daudzi cēsnieki pie mums veic pasūtījumus. Tā kā visu laiku esmu cieši saistīta gan ar Cēsīm, gan cēsniekiem,” stāsta Ilona. Runājot par ikdienas ritmu, viņa teic, ka darba dienās īpašu ēdienu gatavošanai nepievēršas, bet brīvdienās gan, ja ir vēlme un laiks, labprāt paeksperimentē virtuvē, izdomājot ko jaunu un garšīgu.

“Ja vēl domāju par savām bērnības garšām, tad prātā nāk vecmāmiņas ceptās ābolu pankūkas un mammas gatavotais šokolādes krēms. Mūsdienās modē nākušas daudzas jaunas receptes. Man patīk gatavot arī medību gaļu,” atklāj Ilona.

Daloties pārdomās par Adventa laiku, Ilona bilst, ka šis laiks viņai tuvs. Viņas mīļākie svētki esot Ziemassvētki, kas, viņasprāt, ir ģimenes svētki.

“Svētkos latvieši vispār klāj bagātīgus galdus. Tas varbūt saistīts ar latviešu sīkstumu, darba tikumu un turību, un bagātīgi klāts galds vienmēr to apliecinājis. Interesanti, bet latgalieši ir ļoti viesmīlīgi cilvēki. Viņiem ledusskapī ir pat plaukts, kurā nolikti produkti gadījumam, ja ierodas negaidīti viesi, un tas ir fantastiski,” stāsta Ilona un bilst, ka Ziemassvētku laikā mājai noteikti jāsmaržo pēc piparkūkām un siltiem pīrādziņiem.

Kamēr runājam par latviešu galda tradīcijām, gatavas jau pirmās vafeles. J. Sausiņa teic, ka pirmās divas būs sāļo vafeļu receptes.

“Bieži mājās tiek ceptas pankūkas, bet tikpat gardas ir ar bērnības atmiņām saistītās vafeles. Pirmās ir timiāna – bazilika sāļās vafeles, kuras var pasniegt ar kausēto sieru un garnelītēm. Šādas mazas vafelītes var būt arī uzkoda, vakarā ģimenei kopā skatoties filmas vai ko citu darot,” iesaka J. Sausiņa, norādot uz vairākām niansēm, kas jāievēro, lai izdotos gardas vafeles.

“Pirmkārt, jābūt pareizi sagatavotai vafeļu mīklai. Ja kaut kā būs par daudz vai par maz, vafeles nebūs labas. Tāpat der atcerēties, ka, pērkot vafeļu pannu, jāraugās, vai tā ir paredzēta plānajām, kraukšķīgajām vafelēm, jo citviet ārzemēs ļoti populāras ir mīkstās, uzpūstās vafeles, ko ēd ar putukrējumu un ievārījumu. Biezo vafeļu pannās kraukšķīgas vafeles nevarēs izcept,” norāda kafejnīcas “2 Locals” vadītāja J. Sausiņa. Viņa bilst, ka vafeles cep daudzi, internetā varot sameklēt ap 500 dažādu vafeļu recepšu. Tā kā katram atliek vien izraudzīties sev piemērotāko.

Runājot par saldajām vafelēm, Jolanta iesaka tās pasniegt ar ievārījumu, šokolādi, iebiezināto pienu vai karameļu krēmu. Jau gatavs nopērkams tepat mūspusē, piensaimnieku sabiedrībā “Straupe”, ražotais karameļu krēms.

Degustējot gatavās vafeles, Ilona atzina, ka viņai lielākais pārsteigums ir tieši sāļās vafeles. “Patiešām tādas nebiju gatavojusi, un man tas ir kaut kas jauns. Noteikti šajos Ziemassvētkos bērniem uzcepšu sāļās vafelītes,” atzina šīs reizes viešņa. Sāļās timiāna un bazilika vafeles Nepieciešams 2 olas 250 g miltu 200 ml ūdens 2 ēdamkarotes cepamā pulvera ķiploka daiviņa tējkarote sāls šķipsniņa cukura tējkarote sausā bazilika tējkarote sausā timiāna

No izejvielām izveido viendabīgu masu. Uzkarsē vafeļu pannu un cep nelielas, apaļas vafelītes. Tās var ēst kā uzkodu vai servēt uz šķīvja ar piedevām.

Šoreiz vafeles pasniegtas ar kausēto sieru, garnelēm un zaļumiem. Taču šīs vafeles var pasniegt ar mazsālītu lasi vai apceptiem vistas filejas gabaliņiem.

Sāļās siera – ķimeņu vafeles Nepieciešams 150 g siera glāze krējuma 100 grami sviesta tējkarote ķimeņu 0,5 tējkarotes sodas 1,5 glāzes miltu Sarīvē sieru, pievieno izkausētu sviestu un pēc tam arī visas pārējās sastāvdaļas. Uzkarsētā vafeļu pannā cep apaļas vafelītes. Pasniedz ar mērci un piedevām pēc izvēles.

Mērce: sablenderētas svaigās zemenes ar baziliku, olīveļļu un nedaudz ķiploka. Sāls, pipari pēc garšas.

Bērnības saldās vafeles Nepieciešams 8 olas glāze miltu glāze cukura 200 grami sviesta šķipsniņa sāls šķipsniņa sodas glāze piena

Ja vēlas pagatavot šādu vafeļu groziņu, kurā iepildīt krēmu, vajag siltu vafelīti uzlikt uz glāzes apakšas, izveidot šādu formu un nedaudz paturēt.

Šoreiz vafeli pasniedzam ar mandarīnu krēmu, kurš pagatavots, samaisot putukrējumu ar Maskarpones sieru un pievienojot nedaudz mandarīnu su-lu un cukuru. Vafeles garnē ar mandarīnu daiviņām. Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Pārraut apburto loku

06:02
16.07.2024
47

Jauno māmiņu un grūtnieču atbalsta centrs “Madaras”, kas darbojas Liepā, nosvinējis 20 gadu jubileju. Tā darbība organizēta kā ģimenes modelis ar atbilstošu vidi, lai katrai māmiņai veltītu individuālu uzmanību. Šobrīd “Madarās” uzturas septiņas mammas un deviņi bērni, daļa māmiņu ir ar īpašām vajadzībām. Bet šo gadu laikā palīdzēts vairākiem simtiem sieviešu. Teju no pirmsākumiem biedrības […]

Svešumā latviskums uztur garu

08:03
11.07.2024
36

Jāņa Vecozola dzīve metusi dažādus līkumus. “Kā daudziem latviešiem šajos laikos,” viņš saka un piebilst, ka vasarā gribas būt Latvijā. Jānis dzimis un bērnību pavadījis Cēsīs, tad ģimene pārcēlās uz Priekuļiem, tur mācības pamatskolā, tad Jāņmuižas lauksaimniecības skolā, armija, darbs un ģimene Cēsīs. “Strādāju par šoferi, lai tiktu pie dzīvokļa, pārgāju uz celtniecību. Tad sākās […]

Suns māca dzīvot rotaļīgi un dalīties ar to

06:24
08.07.2024
34

 “Kanisterapija ir suņu asistēta terapija. Nereti šķiet, ka tā ir suņa glaudīšana, un dažreiz tā tas arī var izskatīties, taču kanisterapija ir daudzveidīga gan atkarībā no mērķauditorijas, gan suņa,” teic kanisterapijas speciāliste Tamāra Kabakova. “Bērni visbiežāk vēlas suni paglaudīt, pabužināt, samīļot. Tāpēc arī lielos pasākumos ir svarīgi stāstīt, kā ar suni pareizi darboties. Es to […]

Savā īpašajā vietā

07:21
07.07.2024
85

“Kamēr vēl mitrs un neput, zāle jānopļauj,” saka Solvita Jansone un steidz appļaut mājas apkārtni. Viņa atzīst, ka pagaidām vasara ilgstoši nav bijusi tik karsta kā  pērn, bet puķes nācās regulāri un cītīgi laistīt, dārzam gan bija jāpietiek ar rezervēm un rasu. “Lietus bija ļoti vajadzīgs, tagad apkārt    svaigums, viss var augt,” teic Solvita […]

Radošais process kā terapija

05:26
07.07.2024
37

Saruna ar digitālā satura veidošanas un skatuves mākslinieci DĀRTU ZVANERI Daudziem Dārtas vārds noteikti pazīstams caur labskanīgā ķeltu arfas un čella dueta “Infini” skaņām. Ar viņu sarunājāmies par mūzikas ceļu, teātri un to, ka dzīve allaž zina labāk, kas mums vajadzīgs. -Daudzi jūs iepazinuši caur mūziku, bet pati sakāt, ka esat ļoti radoša būtne – […]

Veselīgu matu augšanas noslēpums

14:31
05.07.2024
329

Veselīgu matu veidošana ir kopīgs mērķis daudziem, tomēr bieži vien tas šķiet kā slepenas dārgumu medības ar grūti iegūstamām balvām. Patiesi veselīgu matu pamatā ir ne tikai spīdīgi attēli reklāmās un nemitīgi mainīgās matu kopšanas tendences, bet arī izpratne par to unikālajām vajadzībām un rūpes par tām. Veselīgu matu kopšanas nozīme ir nepārspīlēta; tā nav […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
26
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
18
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
24
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
31
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi