Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Ģimenes maciņš

Monika Sproģe
09:41
09.09.2015
11

Ģimenes budžeta plānošana ir svarīgs solis pretī finansiālajai labklājībai. Budžeta plānošana nozīmē ne tikai savas ģimenes izdevumu un ienākumu uzskaiti, bet arī pašu plānošanu, nospraužot konkrētus mērķus.

Anna Broka, Vidzemes Augstskolas Pārvaldības virziena direktore, pauž pārliecību, ka salīdzinājumā ar citām pasaules valstīm Latvijas labklājības līmenis nav visbēdīgākais, tomēr situācija jāvērtē valsts iekšienē. Valstī ir ļoti mazs turīgo slānis un ļoti liels skaits to cilvēku, kas nevar atļauties daudzas labklājības valstīm atbilstošas lietas. Kopumā sabiedrība nedzīvo labos apstākļos. A. Broka saka: „Problēma arī tajā, ka atsevišķas ģimenes, lai kā vēlētos, netiek laukā no tā sociālā slāņa, kurā atrodas jau vairākus gadus, pat gadu desmitus (seniori, personas ar invaliditāti, ģimenes ar bērniem, bez darba esošie). Daudzas ģimenes ir uz nabadzības sliekšņa robežas. Pie situācijas, kādā daudzi ir nonākuši, nav vainojami tikai paši cilvēki. Jābūt godīgiem un jāatzīst, ka labklājības līmenis nav tikai indivīda atbildība, bet arī valsts politiskā griba – rīcība dažādos laika periodos, tai skaitā krīzes periodā.”

Faktiski bērns ģimenē neprasa milzīgus resursus. Tas ir mediju un sabiedrības uzspiests viedoklis, un, ja mēs salīdzinām, kā bija atjaunotās Latvijas sākumā, tad tādi sociālie pabalsti kā, piemēram, bērnu pabalsti toreiz vispār neeksistēja. Pakāpeniski, situācijai mainoties, parādījās simboliskas summas. Pēdējā laikā pabalstu sistēma ir uzlabota, ja esi strādājošs vecāks, tad māmiņalga ir pietiekama, pie nosacījuma, ka nav ekskluzīvu vajadzību. Piemēram-mazam zīdainim viss pilnīgi jauns, pats labākais un daudz. „Arī es kā divu bērnu mamma sazinos ar draugiem un paziņām par lietotiem ratiem, gultiņu un drēbītēm. Zīdaiņu gultiņu nevar nolietot ne divu, ne triju gadu laikā, līdzīgi ar drēbēm un citiem piederumiem,” atzīst A. Broka.

Pārtika

Izmaksas sadārdzinās, ja runājam par pārtiku. No vienas puses, labi, ja visu var nopirkt veikalā, no otras puses, jānovērtē, un ir atbalstāma ģimenes iniciatīva iekopt savu dārzu, izaudzēt burkānus, tomēr arī par dārza kopšanu, jāatzīst, ka ne vienmēr izmaksas sanāk lētas – jāparēķina braukāšana un audzēšana. Par pārtiku runājot, noteikti atmaksājas mājās gatavošanas princips. Tad iespējams plānot un gatavot saskaņā ar savu ēdienkarti. „Pārtikas izmaksas Latvijā ir samērā zemas pret ES līmeni. Maize, dārzeņi, arī piena produkti (jogurts, biezpiens un tml.) pie mums joprojām ir lētāki nekā citur Eiropā. Sezonalitātē ļoti labi palīdz kaimiņu būšana, taču zivis, gaļa un arī siers uzskatāmi par samērā dārgām precēm. Tieši tāpēc gatavošanas un plānošanas prasmes palīdz saturēt ģimenes ikmēneša budžetu. Kaut arī viss netiek pierakstīts uz papīra, kaut kādam plānam galvā nedēļas skatījumā vajadzētu būt. Tas samazina arī nevajadzīgus izdevumus, braukājot pēc katra sīkuma uz veikalu, un disciplinē nepirkt vairāk, kā vajadzīgs,” saka Anna Broka. Paturot to prātā, veikalā vieglāk iegādāties preces cenu akciju laikā. Saldētavā vienmēr var atrast brīvu vietu un paglabāt nopirkto kādam laikam, tas atvieglo saimniekošanas principus. Ņemot vērā dzīves straujumu, mūsdienās ir daudz dinamisku vecāku un problēmas drīzāk sagādā laika plānošana. Jāraugās, lai ģimenē, kurā ir ma- zi bērni, katru vakaru nav ma- karoni ar sieru. „Tie vienkāršie ēdieni izrādās arī tie veselīgākie un vieglāk pagatavojamie, tiklīdz gatavo ko eksotisku, piemēram, suši, tā trīskāršojas gan izmak- sas, gan laika patēriņš-līdz ar to suši vakari retāk, kartupeļi, griķi, rīsi ar mērcīti, kotletes, vistas gaļa un salātiņi biežāk,” stāsta A.Broka.

Budžeta grāvēji

Noteicošais, kas jāņem vērā, veidojot budžetu ģimenei ar bērniem, ir bērnu vecums. Bērnam pieaugot, izmaksas strauji palielināsies. Kamēr viņi ir mazi, vecākam ir vara noteikt, ko bērni ēdīs un ko vilks mugurā, kurus pulciņus apmeklēs, bet uz kurām ballītēm neies. Bērnam pieaugot, nākas secināt, ka arī sociālā vide ārpus mājas maksā.
“Viens, ko es varu iztērēt savam bērnam savā mājā, bet pavisam kas cits, kad esi pakļauts spiedienam no malas. Tad izmaksas kļūst neprognozējamas. Latvijā ir tradīcijas svinēt ne vien dzimšanas dienas, bet arī vārda dienas, par citiem svētkiem nemaz nerunājot, jāapciemo radu un draugu loks-tās visas ir papildu izmaksas. It kā ietaupi un saki: „Ai! Nu mēs tā pieticīgi nosvinēsim manu vārda dienu,” bet tanī pašā laikā pārtērējamies citai vārda dienai, kas ir ārpus ģimenes loka. Izrādās, ka visi svētki ir budžeta grāvēji, tāpēc šajā gadījumā taupības princips būtu rīkošanās iepriekš. Varētu ņemt piemēru no skandināviem, kuri par Ziemassvētkiem domā laikus -jau tagad. Iepērk dāvanas, izmantojot sezonas preču atlaides,” norāda A.Broka. Arī alkohola lietošanas paradumi Latvijā pasākumu var sadārdzināt trīskārt. Atsakoties no alkohola, samazinās izmaksas un arī bērnu drošība ir prioritāte. Latvijā vieni jubilejas svin šitā, otri tā, un kopumā sanāk kaut kā, tāpēc arī izdevumos tas atspoguļojas ļoti dažādi. Tālredzīga domāšana attiecībā uz dāvanām un svētkiem sanāk izdevīgāka un mierīgāka.

Veselība

Tāpat slimošana vienmēr izmaksā dārgi. Arī šī nav tikai vecāku atbildība. Ja palūkojas ciešāk, sabiedrība ļoti grēko. “Varam runāt par veselību un imunitāti, bet, ja bērnudārzā, skolā vienā nelielā telpā, kurā visu dienu uzturas bērni, kāds apslimis vai neizārstējies, viņš aplipina citu, un tas automātiski visiem sadārdzina izmaksas,” atzīst A.Broka. Bērna veselība nav atkarīga tikai no vecākiem, no tā, vai bērns tiek rūdīts vai nerūdīts, kārtējo reizi tas ir sabiedrības kopējais domāšanas līmenis. Savā ģimenē ikvienam var būt augsti higiēnas standarti, bet, palaižot viņu uz skolu vai bērnudārzu, vecāks par atvases veselību vairs nevar galvot, un līdzekļus zālēm neviens neatliek, jo šīs lietas, protams, nevar ieplānot.

Sadzīves tehnika un mēbeles

Kas Latvijā, salīdzinot ar citām valstīm, pietrūkst? Tā ir nauda kvalitatīvai sadzīves tehnikai, mājokļa iekārtām un mēbelēm, kas kalpotu vismaz 10-15 gadus: „Šeit tehnika, ko vidējais slānis var atļauties, jāmaina drīz pēc garantijas laika beigām, kas parasti ir divi gadi. Laba sadzīves tehnika noteikti ietaupītu naudu ilgtermiņā. Līdzīgi ir ar mēbelēm, mājokļu remontu, lai dzīves vide bērniem un ģimenei būtu labvēlīga. Daudzas problēmas, negadījumi un veselība ir atkarīga tieši no tā, kāds ir tavs mājoklis. Vēsturiski būvētās ēkas ir mitras, pelē, centrālapkures sistēma (siltais ūdens) nav pieejams lielai daļai ģimeņu,” vērtē A.Broka.

No algas līdz algai

“Visos laikos ir iedzīvotāju grupa, kas iztiek no algas līdz algai. Var runāt par grupu ar vidēji zemiem ienākumiem, bet var arī runāt par cilvēku dažādo dzīvesveidu. Ir sabiedrības slānis, kas visos laikos dzīvo vienai dienai, bet ir vēl arī citi. No malas vērojam kādu ģimeni, kas dzīvo ļoti pieticīgi, bet te pēkšņi viņiem nopirkts viedtālrunis, labs televizors, vēl kaut kas. Visbiežākā reakcija – seko pārmetums un nosodījums: “Nu, kā! Jūs te knapi ēdat, bet tādas ekstras sapirkuši!” Bet te jāpaveras ciešāk, kā tad sabiedrībā ir definēta normāla dzīve? Bērns aiziet uz skolu, bet tur viņu izsmej par tālruni, kas pilda tikai visvienkāršākās un pašas nepieciešamākās funkcijas,” skaidro speciāliste.

Jāaicina vecāki aizdomāties, par ko viņi ģimenē runā ar saviem bērniem. Kā materializē vērtības, kā paši izsakās par apģērbu, jaunām tehnoloģijām, zīmoliem. Tas, kas šobrīd notiek, tas nav veselīgi un atspēlējas skolās. „Arī manā paziņu lokā ir bijuši gadījumi, kad skolā notiek materiālais mobings (pazemošana). Bērnam izsaka nicinošas piezīmes un pazemo apģērba dēļ vai tādēļ, ka viņa vecāki nevar atļauties dažādas ekstras. Vislielākā vecāku kļūda ir teikt, ka tā ir norma, jo tāda situācija ir bijusi arī viņu bērnībā. Šāda rīcība spiež tās ģimenes, kurām jau tā ir finansiāli grūti, tērēt faktiski neesošus līdzekļus, ņemt kredītus ekskluzīvām lietām, kuras nav pirmās prioritātes un arī nav īsti nepieciešamas bērna attīstībai, lai tikai viņa bērns skolā starp vienaudžiem netiktu sodīts par to, ka viņam nav,” uzsver Vidzemes Augstskolas Pārvaldības virziena direktore A. Broka.

Rēķini

Kas attiecināms uz rēķiniem, iespējams, der apsvērt izlīdzināto maksājumu. Tas palīdz mobilizēties.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Pārraut apburto loku

06:02
16.07.2024
47

Jauno māmiņu un grūtnieču atbalsta centrs “Madaras”, kas darbojas Liepā, nosvinējis 20 gadu jubileju. Tā darbība organizēta kā ģimenes modelis ar atbilstošu vidi, lai katrai māmiņai veltītu individuālu uzmanību. Šobrīd “Madarās” uzturas septiņas mammas un deviņi bērni, daļa māmiņu ir ar īpašām vajadzībām. Bet šo gadu laikā palīdzēts vairākiem simtiem sieviešu. Teju no pirmsākumiem biedrības […]

Svešumā latviskums uztur garu

08:03
11.07.2024
36

Jāņa Vecozola dzīve metusi dažādus līkumus. “Kā daudziem latviešiem šajos laikos,” viņš saka un piebilst, ka vasarā gribas būt Latvijā. Jānis dzimis un bērnību pavadījis Cēsīs, tad ģimene pārcēlās uz Priekuļiem, tur mācības pamatskolā, tad Jāņmuižas lauksaimniecības skolā, armija, darbs un ģimene Cēsīs. “Strādāju par šoferi, lai tiktu pie dzīvokļa, pārgāju uz celtniecību. Tad sākās […]

Suns māca dzīvot rotaļīgi un dalīties ar to

06:24
08.07.2024
34

 “Kanisterapija ir suņu asistēta terapija. Nereti šķiet, ka tā ir suņa glaudīšana, un dažreiz tā tas arī var izskatīties, taču kanisterapija ir daudzveidīga gan atkarībā no mērķauditorijas, gan suņa,” teic kanisterapijas speciāliste Tamāra Kabakova. “Bērni visbiežāk vēlas suni paglaudīt, pabužināt, samīļot. Tāpēc arī lielos pasākumos ir svarīgi stāstīt, kā ar suni pareizi darboties. Es to […]

Savā īpašajā vietā

07:21
07.07.2024
85

“Kamēr vēl mitrs un neput, zāle jānopļauj,” saka Solvita Jansone un steidz appļaut mājas apkārtni. Viņa atzīst, ka pagaidām vasara ilgstoši nav bijusi tik karsta kā  pērn, bet puķes nācās regulāri un cītīgi laistīt, dārzam gan bija jāpietiek ar rezervēm un rasu. “Lietus bija ļoti vajadzīgs, tagad apkārt    svaigums, viss var augt,” teic Solvita […]

Radošais process kā terapija

05:26
07.07.2024
37

Saruna ar digitālā satura veidošanas un skatuves mākslinieci DĀRTU ZVANERI Daudziem Dārtas vārds noteikti pazīstams caur labskanīgā ķeltu arfas un čella dueta “Infini” skaņām. Ar viņu sarunājāmies par mūzikas ceļu, teātri un to, ka dzīve allaž zina labāk, kas mums vajadzīgs. -Daudzi jūs iepazinuši caur mūziku, bet pati sakāt, ka esat ļoti radoša būtne – […]

Veselīgu matu augšanas noslēpums

14:31
05.07.2024
329

Veselīgu matu veidošana ir kopīgs mērķis daudziem, tomēr bieži vien tas šķiet kā slepenas dārgumu medības ar grūti iegūstamām balvām. Patiesi veselīgu matu pamatā ir ne tikai spīdīgi attēli reklāmās un nemitīgi mainīgās matu kopšanas tendences, bet arī izpratne par to unikālajām vajadzībām un rūpes par tām. Veselīgu matu kopšanas nozīme ir nepārspīlēta; tā nav […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
26
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
18
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
24
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
31
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi