Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Ābols ir nedaudz nenovērtēts

Liene Lote Grizāne
12:27
15.10.2015
39
Img 2342 1

Šogad ābeles ir pilnas augļu, bieži nākas dzirdēt, ka ābolus nav, kur likt, un tie sapūst zemē. Laikraksts “Druva” kopā ar pavāri Vinetu Cipi no kafejnīcas “Cēsu dome” nolēma piedāvāt dažas receptes, kā izmantot ābolus. Pavāre bilst, ka ābols ir īstens mūsu dārza auglis un vienmēr kārtīgam latvietim pie mājas augušas dažādu šķirņu ābeles.

V. Cipe atzīst, ka ābols ir ideāli piemērots, lai ar to vienkārši našķotos, turklāt neuztraucoties par pieņemšanos svarā. Izrādās, ābolos nav holesterīna, tajos ir maz tauku un nātrija, turklāt tie ir labs kālija avots. Der atcerēties, lai uzņemtu pēc iespējas vairāk šķiedrvielu, jāēd āboli ar visu mizu. Jo vairāk ābols tiek apstrādāts, jo mazāks kļūst šķiedrvielu saturs.

“Rudens ir ābolu novākšanas laiks, kad augļi glīti un uzmanīgi tiek salikti kastēs. Man pagrabā glabājas dārzeņi, šādos pagrabos ābolus uzglabāt ir ļoti grūti. Tas tādēļ, ka ābols uzsūc dažādas smaržas un tad pamazām pazaudē labo smaržu un garšu. Vislabāk ābolus uzglabāt atsevišķā pagrabā,” stāsta V. Cipe un teic, ka viņa cenšas ābolu kastes uzglabāt mājas vēsajā gaitenī. Protams, tā gan neizdodas tos saglabāt visu ziemu, bet kādu laiku mājinieki var mieloties ar pašu dārza āboliem.

Pavāre norāda, ka ābolus ziemai saglabāt var dažādi. Piemēram, tos kaltējot. “Tas ir visgaršīgākais našķis ziemā. Turklāt šādu našķi var sagatavot, visai ģimenei darbojoties kopā. Ābolus nomizo, sagriež plānās šķēlītēs un izkārto uz kāda trauka, kurā ieklāts cepampapīrs. Sagrieztos ābolus liek žāvēt vai nu uz silta mūrīša, vai uz izkurinātas, jau padzisušas krāsns. Tā āboli var izžūt četrās piecās dienās. Protams, ir nopērkami arī eklektriskie žāvētāji, bet man tie nepatīk. Ļoti lieliski ābolus var izžāvēt ar mūsu mammu vai vecmāmiņu metodēm,” norāda pavāre.

Vēl Vineta norāda, ka no āboliem noteikti vajag spiest sulu.

“Ja mājās to nevar izdarīt, tad iespējams ābolus aizvest uz kādu saimniecību, kur sulu spiež. Katrā pagastā jau tāda vieta ir. Mēs vedam ābolus uz kādu saimniecību Kārļos, tur izspiež sulu, tā ir fantastiska. Pēc tam atliek vien mājās sulu saliet trīslitru burkās un nokarsēt. Metāla vāki virsū, un burkas pagrabā glabājas pat četrus piecus gadus,” saka Vineta. Viņa atklāj, ka ir iemācījusies gatavot arī ābolu vīnu, apmeklējusi īpašus vīndaru kursus. Viņa teic, ka šo vīnu arī var mēģināt pagatavot katrs, nekas jau daudz nav vajadzīgs – ābolu sula, vīna raugs un cukurs. “Protams, jāiegādājas trauks. Pirmās zināšanas var smelties internetā, kur recepšu netrūkst. Katram jau rodas sava pieredze, es, piemēram, ābolu sulu vispirms nedaudz atšķaidu ar ūdeni, tad sanāk labāks vīns,” smaidot saka pavāre, piebilstot, ka atklājusi arī labās ābolu etiķa īpašības. “Ar ābolu etiķi var parīvēt kājas. Tas atvieglo smaguma sajūtu kājās un palīdz tiem, kuriem ir problēmas ar vēnām. To man pastāstīja paziņa,” bilst Vineta.
Runājot par āboliem, pavāre norāda, ka šis auglis ir ļoti daudzveidīgi izmantojams virtuvē, bet latvieši īsti nav novērtējuši ābolu.

“Ābolu virtuvē var izmantot ļoti daudzveidīgi, bet cilvēki to īsti nepieņem. Es bieži gatavoju biešu salātus ar āboliem. Vienkārši sarīvēti un samaisīti. Bet cilvēki bieži vien nogroza galvu un saka, ka tad gan tos salātus nevēlas. Drīzāk viņi vēlas, ka bietes ir kopā ar ķiploku vai ķimenēm. Bet ābols ir ļoti labs, tas ēdienam dod sulīgumu. Tas ir dabīgs produkts. Kāpēc, piemēram, likt citronskābi, ja skābuma iegūšanai var izmantot skābo šķirņu ābolus. Un ābols jau ir lielisks dažādos salātos. Ļoti garšīgi salāti ir selerijas kāti kopā ar āboliem. Vai āboli ar burkāniem vai ar kāļiem. Tiesa gan, grūtāk šādus salātus pagatavot ir publiskās ēdināšanas vietās, jo ābols kļūst melns. Kā zinām, cilvēks ēd ar acīm, tādēļ jādomā, kā ābolu pasniegt,” norāda pavāre.
“Taču āboli lieliski garšo kopā ar gaļas ēdieniem – vistas, cūkas vai pat truša gaļu. Šodien pagatavosim dažas receptes, kur parādīsim, ka ābols ir lielisks ne tikai saldajā ēdienā vai salātos, bet arī kopā ar gaļu,” saka V. Cipe.

Trusis ābolu mērcē

Nepieciešams:
½ truša (var aizstāt ar vistu);
2 kūpināta bekona šķēles;
glāze ābolu sulas, labāk mājās spiestās;
glāze gaļas buljona (var gatavot no kubiciņa);
3 tomāti;
1 sarkanā paprika;
1 dzeltenā paprika;
2 selerijas kāti;
100 grami olīvu;
4 ķiploku daiviņas;
4 lieli sīpoli;
eļļa;
2 lauru lapas, naža gals malta koriandra, sāls, pipari, cukurs, nedaudz pētersīļu.

Trusi (vai vistu) sadala gabalos, ierīvē ar sāli, pipariem un cukuru. Ķiplokus, sīpolus sagriež četrās daļās. Bekonu sagriež gabalos. Sakarsē eļļu, uz ātras uguns apcep trusi un pārliek katliņā. Pannā kopā ar sīpoliem un ķiplokiem apcep bekona šķēles un liek katliņā pie truša gaļas. Visu pārlej ar ābolu sulu un sagatavoto buljonu. Uz nelielas uguns lēni sautē.

Kad trusis jau pasautējies, pievieno dārzeņus: gabaliņos sagrieztus seleriju kātus, šķēlēs sagrieztu papriku un blanšētus, daiviņās sagrieztus tomātus. Visu kopā sautē vēl 20 minūtes, un tad ēdiens gatavs pasniegšanai.

Cūkgaļas fileja ar karamelizētiem āboliem

Nepieciešams:
cūkgaļas fileja;
āboli;
saldais krējums;
sāls, cukurs (vai medus), pipari, sojas mērce, graudu sinepes.

Cūkgaļas filejas šķēles iemarinē ar sāli, pipariem un sojas mērci. Cep uz grila vai karstas pannas.
Tad gatavo karamelizētus ābolus: pannā izkausē sviestu un pieber nedaudz cukuru vai pieliek medu. Kad sviests ar cukuru pannā izkausēts, liek ābolu ripiņas un tās no abām pusēm apcep. Tad šīs ābolu ripiņas liek virsū katrai apceptajai filejas šķēlei.

Gatavo mērci: nelielā katliņā ielej saldo krējumu, pievieno graudu sinepes, nedaudz cukura, piparus, sāli un visu nedaudz uzvāra. Šādu mērcīti pārlej pāri gaļai ar karamelizētajiem āboliem.

Bērnības ābolu saldais

Nepieciešams:
kaltēti āboli;
saldais krējums;
cukurs.

Kaltētos ābolus ieliek bļodiņā un pārlej ar ūdeni, lai tie nedaudz atdzeras. Kad kļuvuši mīksti, ābolus izņem, nosusina un ar nazīti sagriež nelielos gabaliņos. Sakuļ putukrējumu un tajā iecilā sagrieztos ābolu gabaliņus. Šis ir vienkāršs, bet ļoti garšīgs saldais. Var pasniegt arī ar ķīseli.
Paldies par sarūpēto pārtikas grozu un kopīgo darbošanos virtuvē pavārei Vinetai Cipei un kafejnīcai “Cēsu dome”! Bērzaines 5; tālr. 29238208.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Pārraut apburto loku

06:02
16.07.2024
47

Jauno māmiņu un grūtnieču atbalsta centrs “Madaras”, kas darbojas Liepā, nosvinējis 20 gadu jubileju. Tā darbība organizēta kā ģimenes modelis ar atbilstošu vidi, lai katrai māmiņai veltītu individuālu uzmanību. Šobrīd “Madarās” uzturas septiņas mammas un deviņi bērni, daļa māmiņu ir ar īpašām vajadzībām. Bet šo gadu laikā palīdzēts vairākiem simtiem sieviešu. Teju no pirmsākumiem biedrības […]

Svešumā latviskums uztur garu

08:03
11.07.2024
36

Jāņa Vecozola dzīve metusi dažādus līkumus. “Kā daudziem latviešiem šajos laikos,” viņš saka un piebilst, ka vasarā gribas būt Latvijā. Jānis dzimis un bērnību pavadījis Cēsīs, tad ģimene pārcēlās uz Priekuļiem, tur mācības pamatskolā, tad Jāņmuižas lauksaimniecības skolā, armija, darbs un ģimene Cēsīs. “Strādāju par šoferi, lai tiktu pie dzīvokļa, pārgāju uz celtniecību. Tad sākās […]

Suns māca dzīvot rotaļīgi un dalīties ar to

06:24
08.07.2024
34

 “Kanisterapija ir suņu asistēta terapija. Nereti šķiet, ka tā ir suņa glaudīšana, un dažreiz tā tas arī var izskatīties, taču kanisterapija ir daudzveidīga gan atkarībā no mērķauditorijas, gan suņa,” teic kanisterapijas speciāliste Tamāra Kabakova. “Bērni visbiežāk vēlas suni paglaudīt, pabužināt, samīļot. Tāpēc arī lielos pasākumos ir svarīgi stāstīt, kā ar suni pareizi darboties. Es to […]

Savā īpašajā vietā

07:21
07.07.2024
85

“Kamēr vēl mitrs un neput, zāle jānopļauj,” saka Solvita Jansone un steidz appļaut mājas apkārtni. Viņa atzīst, ka pagaidām vasara ilgstoši nav bijusi tik karsta kā  pērn, bet puķes nācās regulāri un cītīgi laistīt, dārzam gan bija jāpietiek ar rezervēm un rasu. “Lietus bija ļoti vajadzīgs, tagad apkārt    svaigums, viss var augt,” teic Solvita […]

Radošais process kā terapija

05:26
07.07.2024
37

Saruna ar digitālā satura veidošanas un skatuves mākslinieci DĀRTU ZVANERI Daudziem Dārtas vārds noteikti pazīstams caur labskanīgā ķeltu arfas un čella dueta “Infini” skaņām. Ar viņu sarunājāmies par mūzikas ceļu, teātri un to, ka dzīve allaž zina labāk, kas mums vajadzīgs. -Daudzi jūs iepazinuši caur mūziku, bet pati sakāt, ka esat ļoti radoša būtne – […]

Veselīgu matu augšanas noslēpums

14:31
05.07.2024
329

Veselīgu matu veidošana ir kopīgs mērķis daudziem, tomēr bieži vien tas šķiet kā slepenas dārgumu medības ar grūti iegūstamām balvām. Patiesi veselīgu matu pamatā ir ne tikai spīdīgi attēli reklāmās un nemitīgi mainīgās matu kopšanas tendences, bet arī izpratne par to unikālajām vajadzībām un rūpes par tām. Veselīgu matu kopšanas nozīme ir nepārspīlēta; tā nav […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
26
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
18
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
24
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
31
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi