Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Notīs glabājas dziesmu sirds

Sarmīte Feldmane
11:44
24.02.2016
53
Img 3450 E1456308698935 1

Cēsniece Aida Berņeva no plauktiem ņem ārā nošu lapas, grāmatas. Dažādu laiku mūziķiem tik nepieciešamo izdevumu sakrāts daudz. “Daudz kas aizgājis zudībā, kādam iedots, bet viņš nav atdevis. Tagad jau var notis nokopēt, kādreiz bija jāpārraksta,” saka Aida. Daudzas dziesmas viņa, klausoties ierakstus, norakstījusi. Krājumā ir gan dziesmas koriem un ansambļiem, gan solo dziesmas, gan tautā populāras dziesmas. Aida rāda 1871.gada izdevumu “Dziesmu virkne”, 1902.gada krājumu “Dievu pagalms”, kurā dziesmas jauktajiem un vīru koriem, turpat arī Melngaiļa “Birzēs un norās” 4.daļas oriģinālizdevums. Interesants ir 1939.gada izdevums “Jaunās vēsmas”, kas sākas ar Latvijas valsts himnu un kurā daudzas tautasdziesmas, populāri šlāgeri. No vācu laika saglabājusies “Dzimtenes meitenes dziesma” – uz četrām lielām lapām žurnāla formātā, dziesmas ar notīm un vārdiem latviešu un vācu valodā. Tādā pašā izdevumā “Paliec sveiks, mans mazais draugs”, bet tikai vāciski – “Vēl viss nav pagalam.”

“Kad mācījos skolā, kādu laiku dzīvoju bijušajā Jāņa Poruka mājā pie Cēsīm, tur bēniņos bija kaudze ar notīm, vēlāk arī vīra mājā atradu,” pastāsta cēsniece.

Liela kaudzīte ir ar latviešu tautas dziesmu apdaru un populāru dziesmu notīm. Aida rāda 1948.gada padomju laika izdevumu, kurā arī Jēkaba Mediņa latviešu tautas dziesmu apdares. Ir arī latviešu tautas dziesmu krājumi, kuros blakus lapā tautasdziesmu vārdi krieviski.

Viņa visu mūžu bijusi saistīta ar mūziku, allaž kāds uz to mudinājis. “Tēvs spēlēja vijoli, mājās bija daudz patafona plašu, kuras drīkstējām spēlēt, katrās viesībās bija liela dziedāšana. Mamma jaunībā dziedāja korī. Mājās bija arī ksilofons. Dziedāšana un muzicēšana bija visapkārt,” atmiņās kavējas cēsniece un piebilst, mājās, strādājot rokdarbus, vienmēr dziedāts.Aidai bija jau seši gadi, kad mājā, kaut tā atradās pie Cēsu robežas, tika ievilka elektrība.

Kad Priekuļu skola nodega, viņa kādu laiku mācījās Līvu pamatskolā, tur bērniem mācīja mūzikas teoriju un bija arī klavieres. Varēja pamēģināt. “Atgriezos Priekuļu skolā, piegāju pie klavierēm, paspēlēju. Man iedeva notis, lai mācos un pavadu deju kolektīvu. Nebija, kur mācīties, tēvs nopirka tāfelklavieres,” stāsta Aida. Viņa ļoti gribēja mācīties mūzikas skolā, bet laiks bija nedrošs, 1952.gadā pabeidza vidusskolu, bet, tā kā nebija komjauniete, vidusskolā pateica, ja domā par mūziku, raksturojums būs tāds, ka augstskolā pretī neņems.

Aida strādāja bankā, vēlāk ilgus gadus Cēsu statistikas, tad skaitļošanas centrā bija vecākā inženiere. Tad pamainīja profesiju, iemācījās klūdziņu pīšanu, strādāja dažādus rokdarbus.

Bet visu laiku viņa bija mūzikā. Jaunībā kopā ar Arvīdu Vasmani vadīja korus Priekuļos un Jāņmuižā, pati dziedāja koros un ansambļos, arī tos vadīja, daudzos koncertos dziedājusi solodziesmas. “Kad sāku strādāt, vispirms sakrāju naudu akordeonam, tad klavierēm, vēlāk sintezatoram. Ja dzirdēju dziesmu, kas patīk, to ierakstīju, pēc tam norakstīju notis. Arī tagad tā daru,” pastāsta cēsniece un piebilst, ka tā nošu kolekcija sakrājusies. Tajā allaž var atrast kādu ilgi nedzirdētu melodiju, kas citiem pavisam sveša. Aida atklāj, ka bijušas arī reizes, kad pati kādu skaistu romanci iztulkojusi latviski, bet neatklājusi.

Aida atceras, ka bija jau pabeigusi vidusskolu, bet nekad dzīvē vēl nebija laimējies pabūt operā, dzirdēt kādu operu.”Cēsīs grāmatu veikalā ieraudzīju notis Susaņina ārijai. Sniedzu pārdevējai kapeikas, viņa paskatījās: “Meitenīt, to jau dzied vīrietis.” Atteicu, ka zinu, bet gribu zināt, ko viņš dzied. Mājās spēlēju, dziedāju,” atceras Aida un piebilst, ka tā bijusi liela laime, mācoties Rīgā kursos, apmeklēt operu. Starpbrīžos parasti sēdēja un mācījās.

“Kad Cēsu kultūras namā dibināja ansambli, pieteicos, uzrakstīju iesniegumu. Tā bija vienīgā reize, kad pati pieteicos, vienmēr esmu aicināta gan dziedāt, gan vadīt ansambļus, gan spēlēt klavieres,” saka Aida un atzīst, ka Māras Vīksnas vadītajā kultūras nama ansamblī piedzīvoti daudzi skaisti koncerti. Vēlāk tas dziedāja dzimtsarakstu nodaļā.

Notis no Aidas krājuma daudziem noderējušas. Kad kāds meklēja ko interesantāku, aizmirstu, zināja, ka jāpaprasa Aidai. Krājums aizvien tiek papildināts, lai gan tagad ir iespējas daudz ko atrast internetā. Tie, kuri zina, ka viņai mājās krājums, labprāt uzdāvina notis.

Jau vairākus gadus Aida ir saistīta ar senioru ansambli “Kamenes”. Viņa to vadīja kopā ar Visvaldi Grāvīti, tagad viena. Sievas ir izvēlīgas, ne katra dziesma iet pie sirds. “Aiznesu kādu tautasdziesmu ansamblim, sievas brīnās, ka tādu tautasdziesmu nav dzirdējušas. Arī “Kas kaitēja nedzīvot” ir divas atšķirīgas dziesmas ar vienu nosaukumu. Padomju laikā izdeva daudz dziesmu krājumu ansambļiem, solodziesmas. Ne jau visas bija saistītas ar ideoloģiju,” stāsta Aida un uzsver, ka viņai nekad nav garlaicīgi, vienmēr var paspēlēt klavieres, ja kāda dziesma iepatīkas, noraksta notis, piedāvā ansamblim. “Kameņu” dziesmu pūrs ir plašs.

Dārzs ir Aidas vasaras aizraušanās. Viņa rāda fotogrāfijas, kurās redzamas izaudzētās rozes. “Man arī patīk mežā sēņot, ogot. Tā ir brīnišķīga iespēja būt dabā. Kaimiņos savā laikā bija lieli makšķernieki, iemācījos zivis ķert, patika gan ziemā, gan vasarā. Kādu laiku mums vairākiem Ungurā bija laiva,” par vaļaspriekiem pastāsta Aida Berņeva. Bet vairāk par visu viņa gaida mājās no darba ārzemēs dēlu, mazmeitas no Amerikas un Īrijas un priecājas par abu mazmeitu un tuvāko, kuri dzīvo tepat Cēsu pusē, ciemošanos.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Pārraut apburto loku

06:02
16.07.2024
47

Jauno māmiņu un grūtnieču atbalsta centrs “Madaras”, kas darbojas Liepā, nosvinējis 20 gadu jubileju. Tā darbība organizēta kā ģimenes modelis ar atbilstošu vidi, lai katrai māmiņai veltītu individuālu uzmanību. Šobrīd “Madarās” uzturas septiņas mammas un deviņi bērni, daļa māmiņu ir ar īpašām vajadzībām. Bet šo gadu laikā palīdzēts vairākiem simtiem sieviešu. Teju no pirmsākumiem biedrības […]

Svešumā latviskums uztur garu

08:03
11.07.2024
36

Jāņa Vecozola dzīve metusi dažādus līkumus. “Kā daudziem latviešiem šajos laikos,” viņš saka un piebilst, ka vasarā gribas būt Latvijā. Jānis dzimis un bērnību pavadījis Cēsīs, tad ģimene pārcēlās uz Priekuļiem, tur mācības pamatskolā, tad Jāņmuižas lauksaimniecības skolā, armija, darbs un ģimene Cēsīs. “Strādāju par šoferi, lai tiktu pie dzīvokļa, pārgāju uz celtniecību. Tad sākās […]

Suns māca dzīvot rotaļīgi un dalīties ar to

06:24
08.07.2024
34

 “Kanisterapija ir suņu asistēta terapija. Nereti šķiet, ka tā ir suņa glaudīšana, un dažreiz tā tas arī var izskatīties, taču kanisterapija ir daudzveidīga gan atkarībā no mērķauditorijas, gan suņa,” teic kanisterapijas speciāliste Tamāra Kabakova. “Bērni visbiežāk vēlas suni paglaudīt, pabužināt, samīļot. Tāpēc arī lielos pasākumos ir svarīgi stāstīt, kā ar suni pareizi darboties. Es to […]

Savā īpašajā vietā

07:21
07.07.2024
85

“Kamēr vēl mitrs un neput, zāle jānopļauj,” saka Solvita Jansone un steidz appļaut mājas apkārtni. Viņa atzīst, ka pagaidām vasara ilgstoši nav bijusi tik karsta kā  pērn, bet puķes nācās regulāri un cītīgi laistīt, dārzam gan bija jāpietiek ar rezervēm un rasu. “Lietus bija ļoti vajadzīgs, tagad apkārt    svaigums, viss var augt,” teic Solvita […]

Radošais process kā terapija

05:26
07.07.2024
37

Saruna ar digitālā satura veidošanas un skatuves mākslinieci DĀRTU ZVANERI Daudziem Dārtas vārds noteikti pazīstams caur labskanīgā ķeltu arfas un čella dueta “Infini” skaņām. Ar viņu sarunājāmies par mūzikas ceļu, teātri un to, ka dzīve allaž zina labāk, kas mums vajadzīgs. -Daudzi jūs iepazinuši caur mūziku, bet pati sakāt, ka esat ļoti radoša būtne – […]

Veselīgu matu augšanas noslēpums

14:31
05.07.2024
329

Veselīgu matu veidošana ir kopīgs mērķis daudziem, tomēr bieži vien tas šķiet kā slepenas dārgumu medības ar grūti iegūstamām balvām. Patiesi veselīgu matu pamatā ir ne tikai spīdīgi attēli reklāmās un nemitīgi mainīgās matu kopšanas tendences, bet arī izpratne par to unikālajām vajadzībām un rūpes par tām. Veselīgu matu kopšanas nozīme ir nepārspīlēta; tā nav […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
26
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
18
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
24
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
31
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi