Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Skriet vilkačos

Jānis Gabrāns
12:03
23.03.2016
83
Vilks 1

Latviešu folklorā nozīmīgu vietu ieņem vilka tēls, kā arī mistiskais – vilkatis jeb vilkacis. Tāpēc šoreiz mēģināsim saprast, vai vilkatis ir simtprocentīga mistika vai arī šajā leģendā ir kāds patiesības grauds.

Vilkatis ticējumos

Interesanti, ka tautas dziesmas par vilkiem ir, bet par vilkačiem nav, toties tautas ticējumos mistiskais tēls parādās itin bieži. Lūk, daži piemēri no grāmatas “Latviešu tautas ticējumi”:

– Nav noliedzams, ka ir vilkati, tas ir tādi cilvēki, kas, velna dzīti, rādās un skraida apkārt briesmīga vilka izskatā un var kaitēt cilvēkiem un lopiem. Lai paliktu par vilkatu, cilvēkam vajagot noiet kādā klusā vietā, kur citi tik lēti netiek. Tad cilvēka dvēsele izejot no miesas un ieejot vilkā. Tad miesu nedrīkstot pa to laiku pakustināt; ja to pakustinot, tad dvēsele vairs netiekot miesā atpakaļ un tai jāpaliekot līdz nāvei vilkā.

– Kas grib palikt par vilkatu, tam Jāņa dienā priekš saules jāiet uz mežu, jāuzmeklē nogāzts ozols, jāiedur tur divi naži, tad jānoģērbjas plikam un jāmet starp tiem nažiem trīs kūleņi. Kad atkal tikt atpakaļ par cilvēku, tad jāuzmeklē tas ozols, jāmet starp nažiem trīs kūleņi uz otru pusi un jāpaņem tie naži. Bet, ja tai laikā, kamēr cilvēks par vilku skraidījis apkārt, kāds pacilās viņa drēbes vai arī izvilks iespraustos nažus, tad vilkatis vairs nevar tikt atpakaļ par cilvēku.

– Kad cilvēks gribot palikt par vilkaci, tad tam esot jāizlien caur egles sakni.

1881. gadā Fricis Brīvzemnieks rakstīja, ka vilkati no vilka var tikai tad izšķirt, ja tam pie saplēstas aitas uzsauc: “Kūm, dod man ar!” Tad vilkatis atstāj pusi aitas zemē, bet īstais vilks to nedara.

Vilkaču prāvas

Mēdz teikt, ka lietas ir mistiskas tāpēc, ka tās neprotam izskaidrot ar šodienas prātu. Kā saka folklorists un rotkalis Daumants Kalniņš, mūsdienu cilvēkam grūti spriest par vilkačiem un vilkiem, ja vilks redzēts tikai zooloģiskajā dārzā vai filmās: “Atceros savu bērnību, kad mežos vilku netrūka, spilgti atmiņā palikusi aina – kā mazs puika vēlā vakarā eju mājās, spīd Mēness, un tālumā gaudo vilki. Mēģināsim saprast, kā vilkus izjuta senie cilvēki, kuri ar viņiem dzīvoja burtiski plecu pie pleca.”

Šis mistiskais tēls – vilkatis – sastopams daudzu tautu mitoloģijā, taču folklorists Kārlis Straubergs grāmatā “Vilkaču ideoloģija Latvijā” norāda, ka no plašās XVI gs. burvestību literatūras visvairāk ziņu nāk par vilkačiem Livonijā, kas šai laikā vispār kļūst slavena kā burvju un raganu zeme.

Šajā laikā te notikušas vairākas vilkaču prāvas, dažas pat iztiesātas Cēsu zemes tiesā. 1691.-1692. gadā šajā tiesā notikusi vilkaču prāva, kurā apsūdzēts kāds ap 85 gadu vecs Mālpils Kniediņu muižas pirtnieks Matīss, kas visā apkaimē izslavēts par burvi, pareģi un pūšļotāju. Vecais Matīss tiesā labprātīgi atzinies, ka ilgus gadus skrējis par vilkati, un attēlojis savas gaitas sīki un pamatīgi.

Tiesā viņš stāstījis: “Pēc nāves vilkačus paglabājot kā citus cilvēkus, viņu dvēseles nākot debesīs, bet burvjus paņemot velns. Vilkači nekalpojot velnam, jo atņemot to, ko burvji sanesuši. Velns tos neciešot, sitot kā suņus, jo viņi patiesi arī esot Dieva suņi un atnesot cilvēkiem labumu. Ja viņi neatzagtu velnam svētību, tā pazustu pasaulei.”

Tālivaldis Zemzaris grāmatā “Vilkaču prāvas Vidzemē” raksta: “Vilkatis jūtot tikai, ka esot vilks, bet, ādu noliekot, viņš pie prāta nākot. Citādi vilkači ir cilvēki, kas uz zināmu laiku pārvēršas par vilku. Par vilkati var būt tiklab vīrieši kā sievieši. Vilkatām tāpat kā vilkiem bijuši savi priekšnieki, virsaiši, kuri bijuši visuzinātāji. Tie gādājuši par visiem vilkatām, noteikdami arī darbus: kur laupījums dabūjams ēdienam, kā un kur tie noliktā laikā atkal par cilvēkiem lai paliek, kad vilkatas laiks beidzies. Vilkačiem ir arī sanāksmes. Braslas upē saliņā liels akmens, zem kura vilkaču saejas vieta. Vilkaču sanāksmes parasti esot Ziemassvētkos un Jāņos, ko nepārprotami var saistīt ar pagānu auglības un kara ritiem.”

Vilks kā skolotājs

D. Kalniņš, jautāts par vilkača tēlu folklorā, norāda, ka, visticamāk, tas esot iztēles auglis, lai gan jebkurā mistikā un maģijā ir daļa patiesības.

“Zinām taču stāstu par Maugli, ko audzināja vilkumāte. Lai arī literārs darbs, tam pamatā ir patiesi stāsti, un pat Latvijā zināmi nostāsti par bērniem, kas pie vilkiem auguši. Tas gan nenozīmē, ka šie ir vilkači, jo tajā parādās iedaba, nevis dzīvesveids. Vilks ir tautas dziesmās, arī budēļos ejot, tiek vilkta vilka maska. Ar to senči centās atbaidīt vilkus no savām sētām, lai tie nenestu prom jērus,” saka D. Kalniņš un smaidot piebilst: “Runājot par vilkačiem, tur katram praktiski jāpamēģina caur to sakni izlīst, tad redz, vai pārvērtības notiek!”

Folkloras un seno cīņu kopas “Vilkači” līderis Dāvis Stalts kādā intervijā stāsta, ka viņa uztverē vārds – vilkatis – asociējas ar garīgi spēcīgu cilvēku, kurš spēj novērtēt to, ko viņam dod šamaniskās tradīcijas. Senču ticība cieši savijoties ar maģiskajām tradīcijām, kurās ietilpst arī pārtapšana par vilkati. Sava garīgā ceļojuma laikā cilvēks pārtop par vilku, saplūst ar to, jo tas ir viņa totēmdzīvnieks.

Savukārt atvaļinātais virsnieks Jānis Kušķis kādā intervijā uzsver, ka senie karavīri savus paraugus meklēja dzīvnieku pasaulē un viņiem vilks bija kā skolotājs, jo ir gudrs, labi organizēts grupā, apveltīts ar augstu intelektu, no kura senās pasaules cilvēki varēja mācīties.

To, ka kaut kāds patiesības grauds tajā visā, iespējams, ir, apliecina daudzās norādes folklorā, literatūrā. Un vēl, Veco kapu kalniņā pie Mazirbes baznīcas esot it kā vienīgā Latvijā zināmā vilkača kapa vieta.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Pārraut apburto loku

06:02
16.07.2024
47

Jauno māmiņu un grūtnieču atbalsta centrs “Madaras”, kas darbojas Liepā, nosvinējis 20 gadu jubileju. Tā darbība organizēta kā ģimenes modelis ar atbilstošu vidi, lai katrai māmiņai veltītu individuālu uzmanību. Šobrīd “Madarās” uzturas septiņas mammas un deviņi bērni, daļa māmiņu ir ar īpašām vajadzībām. Bet šo gadu laikā palīdzēts vairākiem simtiem sieviešu. Teju no pirmsākumiem biedrības […]

Svešumā latviskums uztur garu

08:03
11.07.2024
36

Jāņa Vecozola dzīve metusi dažādus līkumus. “Kā daudziem latviešiem šajos laikos,” viņš saka un piebilst, ka vasarā gribas būt Latvijā. Jānis dzimis un bērnību pavadījis Cēsīs, tad ģimene pārcēlās uz Priekuļiem, tur mācības pamatskolā, tad Jāņmuižas lauksaimniecības skolā, armija, darbs un ģimene Cēsīs. “Strādāju par šoferi, lai tiktu pie dzīvokļa, pārgāju uz celtniecību. Tad sākās […]

Suns māca dzīvot rotaļīgi un dalīties ar to

06:24
08.07.2024
34

 “Kanisterapija ir suņu asistēta terapija. Nereti šķiet, ka tā ir suņa glaudīšana, un dažreiz tā tas arī var izskatīties, taču kanisterapija ir daudzveidīga gan atkarībā no mērķauditorijas, gan suņa,” teic kanisterapijas speciāliste Tamāra Kabakova. “Bērni visbiežāk vēlas suni paglaudīt, pabužināt, samīļot. Tāpēc arī lielos pasākumos ir svarīgi stāstīt, kā ar suni pareizi darboties. Es to […]

Savā īpašajā vietā

07:21
07.07.2024
85

“Kamēr vēl mitrs un neput, zāle jānopļauj,” saka Solvita Jansone un steidz appļaut mājas apkārtni. Viņa atzīst, ka pagaidām vasara ilgstoši nav bijusi tik karsta kā  pērn, bet puķes nācās regulāri un cītīgi laistīt, dārzam gan bija jāpietiek ar rezervēm un rasu. “Lietus bija ļoti vajadzīgs, tagad apkārt    svaigums, viss var augt,” teic Solvita […]

Radošais process kā terapija

05:26
07.07.2024
37

Saruna ar digitālā satura veidošanas un skatuves mākslinieci DĀRTU ZVANERI Daudziem Dārtas vārds noteikti pazīstams caur labskanīgā ķeltu arfas un čella dueta “Infini” skaņām. Ar viņu sarunājāmies par mūzikas ceļu, teātri un to, ka dzīve allaž zina labāk, kas mums vajadzīgs. -Daudzi jūs iepazinuši caur mūziku, bet pati sakāt, ka esat ļoti radoša būtne – […]

Veselīgu matu augšanas noslēpums

14:31
05.07.2024
329

Veselīgu matu veidošana ir kopīgs mērķis daudziem, tomēr bieži vien tas šķiet kā slepenas dārgumu medības ar grūti iegūstamām balvām. Patiesi veselīgu matu pamatā ir ne tikai spīdīgi attēli reklāmās un nemitīgi mainīgās matu kopšanas tendences, bet arī izpratne par to unikālajām vajadzībām un rūpes par tām. Veselīgu matu kopšanas nozīme ir nepārspīlēta; tā nav […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
26
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
18
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
24
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
31
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi