Trešdiena, 3. jūlijs
Vārda dienas: Benita, Everita, Verita, Emerita

Kārtībai jābūt

Monika Sproģe
11:08
14.09.2016
12
Vitoli 1 1

Sanita un Jānis Vītoli dzīvo vecvectēva mājās “Vītoli”. Mājai ir vismaz simts gadu, abi jaunie saimnieki šeit ieguldījuši daudz darba, lai koka ēku uzturētu dzīvošanai piemērotā kārtībā. Jāteic, ka viņiem tas lieliski izdevies. “Mans vecvectēvs šo māju cēlis, vectēvs nodzīvojis te visu mūžu, tēvs līdz saviem armijas gadiem, un, pateicoties vecmāmiņas dāvinājumam, tagad te saimniekojam mēs ar Sanitu,” stāsta Jānis vecākais, jo arī mazais puika nodēvēts Jāņa vārdā. Kamēr runājamies, no skolas pārrodas meita Dagmāra.

Šī Priekuļu novada viensēta labi pamanāma no ceļa, kas ved uz Bērzkrogu, jo izceļas ar vienkāršību un nesamākslotību. Tīrās līnijas atspoguļojas mājā, tās apkārtnē, dobēs un apstādījumos.

“Vienkāršība, tīrība un kārtība ir manā raksturā, tāpēc arī apkārtne atspoguļo kā manu, tā mūsu dzīves uztveri,” pauž Sanita. “Kad braucam garām kādām lauku mājām, vienmēr pievēršu uzmanību pagalmiem. Bieži skatienam paveras nekārtība, izmētāta tehnika un dzelži. Vienā malā čupa ar to, otrā čupa ar vēl kaut ko, zāle pa vidu saaugusi līdz padusēm, pussabrukuši šķūnīši un centrā mēslu čupa. Tā, lūk, man nepatīk. Tādās reizēs pie sevis nodomāju, ka arī laukos var dzīvot skaisti un sakopti. Visu var sakārtot,” teic Sanita. Jānis papildina sievas sacīto, piebilstot, ka “Vītolos” ar 18 hektāriem zemes jau nekāda nopietnā lauksaimniecība nesanāktu. Saimnieks gan pastāsta, ka savulaik esot mēģinājuši turēt pāris lopiņu, audzējuši kartupeļus, taču: “Sanāca pēc darba darbs, bet nekādu atspaidu no tā nejutām. Tieši otrādi, pazuda prieks. Nāca virsū pārdomas par dzīvi laukos. Salīdzinājumi ar pilsētu un dzīvokli. Drīz vien sapratām, ka, taupīgi dzīvojot, varam iztikt ar darba algām, tāpēc lauksaimniecībai pamājām ardievas, bet viensētā tomēr palikām. Visi priecājamies par vidi mums apkārt, par dabu, iespēju iziet ārā un kaut ko pašiem izaudzēt.”

Sanita ir bērnudārza audzinātāja, bet Jānis elektriķis. “Tagad, pēc darba atbraucot mājās, tā vien gribas doties ārā un padarboties, izvēdināt galvu. Ik nedēļu pļaujam zālienu, ar divām rokas pļaujmašīnām mums pļaušanai nepieciešamas četras stundas. Šogad bijām nedaudz slinkāki, tāpēc pļāvām reizi pusotrā nedēļā. It kā jau varētu nopirkt braucamo pļaujmašīnu, bet te atkal iesprūk mans pedantisms, kam nepatīk, ka kaut kur zālīte izskatās nevienāda,” teic Sanita.

Pagalmā ziedošās puķes Sanita izaudzējusi no sēkliņām: “Pati ievācu sēkliņas, no tām puķēm, kuras man patīk. Arī begonijas esmu pavairojusi no gumiem. Mēs neesam skopi, bet esam ļoti, ļoti taupīgi un cenšamies domāt saimnieciski. Tāpēc es neizšķiežu naudu, pērkot puķu stādus, bet lūkoju, kā ar mazumiņu panākt skaistu rezultātu. Jāatzīst, ka ir dubults prieks, kad vēro, kā no sēkliņas izaug stādiņš, pavasarī izpiķē, iestādi un tad priecājies. Visi piemājas apstādījumi tapuši pēc izjūtām, balstos tikai savā pieredzē. Skatījos, kurās dobēs kaut kā ir par daudz, kurās jāpieliek klāt. Viena dobe ir mana mīļākā, tā tur būs vienmēr, un tad man patīk gar vecām ēkām piestādīt skaistas puķītes. Tas ir veiksmīgs solis, jo arī viesi saka, ka izskatās ļoti labi.”

Katru gadu mainās dārzu mode, krāsas apstādījumos, puķu daudzveidība balkonu kastēs, taču saimniece priekšroku dod praktiskumam: “Zinu, ka cilvēki seko jaunumiem, bet man svarīgas tās puķes, kas ziedēs visu vasaru. Tāpēc dārza favorītes ir samtenes. Ja tās pamēslo un aplaista, krāšņums būs līdz pat vēlam rudenim.”

“Vītoli” ir ainaviski skaistā vietā, taču vasaras karstumā dobes atrodas kā uz karstām oglēm, jo ēnas pagalmā tikpat kā nav. Vienīgo paēnīti dod mežs, tāpēc tuvāk tam izveidots sakņu dārzs. Tas apjozts ar žogu, jo citādi mežacūkas esot biežas viešņas. Savukārt Sanita saka, ka dārzā aug viss, ko vien var izaudzēt, jo, nākusi no lielas ģimenes, izsalkuma sajūtu joprojām nav aizmirsusi.

Abi saimnieki ir auguši piecu bērnu ģimenē, un kāds tur brīnums, ka darba tikums viņiem nav svešs. Tāpat kā taupība, arī čaklums ir viņu ģimenes saimniekošanas principu augšgalā. Par to liecina saimnieces pilnais pagrabs: “Es reizēm uzsmeju savējiem, sakot, ka aizeju uz savu lielveikalu. Man patīk, ja pagrabs ir pilns, ej tik un paņem. Mēs dzīvojam līdzi gada ritumam, sākot ar pavasari un beidzot ar rudens sēņošanu. Jau ar pirmajiem pavasara vēstnešiem nevaru sagaidīt, kad varēšu ielaist pirkstus zemē un sākt rušināties. Tomēr pāri visam svarīgākais, lai viss atrastos savās vietās. Tas attiecas kā uz pagalmu, tā uz telpām,” nosaka “Vītoliņu” saimniece.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Vīriešu peldbikses – 2024.gada vasaras tendences

18:06
03.07.2024
8

2024.gada vasara vīriešiem, kas bieži atpūšas pludmalē, piedāvā plašu peldbikšu izvēli – ikvienai gaumei un augumam. Šogad svarīgākais ir funkcionalitāte, ērtums un stilīgs izskats. Lūk, daži no galvenajiem trendiem, kas dominēs pludmalēs un baseinos šajā sezonā. Klasiskās peldbikses Klasiskās vīriešu peldbikses ir teju vai mūžīgs variants, kas nekad neiziet no modes. 2024. gadā tās piedzīvo […]

Veido namiņu, kur vecļaudis jūtas labi

07:32
30.06.2024
70

Cēsu pilsētas pansionātam 12. jūlijā apritēs 30 gadi. Vairāk nekā pusi no šī laika sociālās aprūpes un rehabilitācijas iestādes direktore ir Inga Gunta Paegle. -Pansionātam ir 30 gadu jubileja. Kā tas šo gadu laikā mainījies? -Es kā šodien atceros 1994. gada 12. jūliju, kad pansionāts no Glūdas kalna Cēsīs ienāca šeit, Cīrulīšos. Glūdas kalnā istabiņās […]

Mērķis - cilvēkiem palīdzēt atgūt veselību, dzīvesprieku un enerģiju

10:24
27.06.2024
668

Saruna ar holistiskās medicīnas eksperti Ingrīdu Mergupi – Leitlandi -Jums ir interesants uzvārds. Tāds rets – Mergupe. -Manas saknes ir no Mālpils. Tur ir upe Mergupe, un šo uzvārdu nes arī mana dzimta. 1928. gadā vectētiņš Jānis Mergups lika pirmo akmeni dzimtas mājai. Un tā nu arī es izceļojos pa pasauli, apgūstot zināšanas, un vēlāk ar […]

Dzīve enerģētiski spēcīgā vietā – kalna galā

10:12
25.06.2024
276

“Jau četrdesmit gadus strādāju Krimuldas vidusskolā par skolotāju, esmu tur kopš skolas dibināšanas brīža. Man jau ir pensionāres statuss, bet darbu turpinu, pēc diviem gadiem gan došos pavisam pensijā,” tā par sevi stāsta Edīte Kanberga, saimniece Drabešu pagasta Kārļu “Eglainēs”. “Eglaines” ir arī viesu nams un atpūtas bāze, bet Jāņu laiku ģimene aizvada savā lokā. […]

Jāņuzāles klimata pārmaiņās

09:54
25.06.2024
52

Par ziedošām pirmsjāņu pļavām, par trejdeviņu ziedu vainadziņu un dabas norišu izpratni saruna ar zālāju biotopu eksperti Maiju Medni. -Jāņi klāt, brienam pļavās, lai no trejdeviņām puķītēm pītu vainadziņu. Vai to var izdarīt?    -Ar katru gadu to izdarīt ir aizvien grūtāk. Lielāka iespēja saplūkt trejdeviņas jāņuzāles ir bioloģiski vērtīgos zālājos, bet tādi Latvijā ir mazāk […]

Balto ceriņu smarža gadu desmitu garumā

06:30
19.06.2024
123

Dace un Alfrēds Jurciņi izstaigā dārzu. Puķes šopavasar steidzas ziedēt, arī rozes pie namdurvīm. Karstās dienās paēnu un spēku dod nelielā birzīte. “Dzīvojam šo dzīvi, kaut reizēm gadās dzelkšņi vai iekož asa nātre. Dzīvojam kopā jau 50 gadus. Visi saka, ka pamatā ir mīlestība, bet šis vārds tāds novalkājies, reizē dziļš un skan dvēselē. Visjaukāk […]

Tautas balss

Pļauj, ka putekļi pa gaisu

10:12
02.07.2024
23
Priekulietis A. raksta:

“Priekuļu centrā pagājušajā nedēļā pašvaldība pļāva zāli, putekļi vien gāja pa gaisu. Zā­līte tik īsa un nīkulīga, ka tur nav, ko pļaut. Bet laikam jau noteiktie kvadrātmetri jāno­pļauj, citādi nesaņems naudu. Manuprāt, pļaušanu nevajadzētu organizēt pēc grafika, bet gan tad, kad tas nepieciešams,” pārdomās dalījās priekulietis A.

Zāļu ražotāji negodprātīgi

12:29
28.06.2024
18
Lasītāja raksta:

“Re nu! Eiropā ražotāji zāļu cenas valstīm nosaka slepeni, mazākās un nabadzīgākās valstis maksā vairāk. Tāpēc jau arī mums ir tik dārgi medikamenti un jauno zāļu maz. Te būtu gudri, ja, piemēram, Baltijas valstis vienotos un iepirktu vajadzīgo kopā. Bet varbūt jautājums jārisina Eiropas Savienības līmenī?” sprieda lasītāja.

Autobusu pieturā lietū un vējā

12:29
28.06.2024
59
Vilma raksta:

“Ikdienā diezgan bieži nākas ar autobusu braukt no Valmieras un Cēsu autoostas. Autobusa gaidīšanu abās pilsētās nevar salīdzināt. Valmierā nojume pasargā pasažierus no lietus un saules, Cēsīs pa bedrainu laukumu no stacijas ēkas var aizklunkurēt līdz pieturai, sēdēt uz soliņa, lai kādi laikapstākļi, un skatīties uz apdrupušo mūra sienu,” pārdomās dalījās Vilma un piebilda, ka […]

Pasaki, kas ir tavs draugs…

10:01
25.06.2024
26
Politikas vērotājs raksta:

“Kā gan Krievijas sabiedrība var nejusties pazemota, ja viņu valsts līderim jāslēdz vienošanās ar visu citu pasaules valstu ignorēto un nosodīto Ziemeļkoreju? Tas taču ir kauns, ka par sabiedroto jāizvēlas kas tāds!” pauda politikas vērotājs.

Vai tiešām ietaupīja

10:01
25.06.2024
22
Zaubēniete raksta:

“Zaubē vairs nav pagasta pārvaldes. Nezinu, cik daudz paš­valdība ietaupīja, bet cilvēkiem gan tagad grūtāk. Nav speciālista, kas var pastāstīt par visiem jautājumiem pagastā, par katru jāiet pie cita darbinieka. Kad bija pārvalde, bija tā kā drošāk, zināji, ka ir, uz kuru paļauties, arī kam prasīt atbildību,” pastāstīja zaubēniete.

Sludinājumi