Trešdiena, 3. jūlijs
Vārda dienas: Benita, Everita, Verita, Emerita

Tiem, kas meklē Gaismu

Baiba Magdalena Eglīte
16:04
10.05.2017
16

“100 raksti tiem, kas meklē Gaismu” – tā saucas Latvijas simtgadei veltītā kompozīcija. To Latvijas Nacionālajai bibliotēkai, strādājot Cēsīs, Pasaules latviešu mākslas centrā darinājusi latviešu Rita Grendze, māksliniece no Amerikas.

   * Cēsīs. Atvadoties no pilsētas, Rita Grendze teic, ka viņai paliks vislabākās atmiņas par laiku, ko pavadījusi, dzīvojot un strādājot Pasaules latviešu mākslas centra rezidencē Cēsu vecpilsētā. FOTO: Mairita Kaņepe

Tiem mākslas centra apmeklētājiem, kas gadu jau aplūkoja, (daži pat ripināja) un šifrēja savdabīgo metāla bumbu kopu “Veltījums Luīzei”, Ritas Grendzes vārds ir pazīstams. Izaugusi Klīvlendā latviešu mācītāja un skolotājas sešu bērnu ģimenē, Rita ar pateicību piemin vecākus, kuri, neskatoties uz visai pieticīgiem apstākļiem, bērniem deva iespēju iegūt augstāko izglītību. Amerikā nevienam tā netiek dāvāta bez maksas. Rita par visu vairāk vēlējās saistīt dzīvi ar mākslu. Zīmēt! Pieci mācību gadi Klīvlendas mākslas institūtā deva bakalaura grādu un māksliniecisko domāšanu.

Darbs Klīvlandes muzejā, IKEA firmā Ņujorkā labs, radošs, bet arī nogurdinošs. Un droši vien, ierobežojošs. To gan Rita nesaka. Bet viņai gribējās vairāk, un pieteicās maģistratūrai četrās augstskolās vienlaikus. Un iestājās Krānbrukas akadēmijā, vienā no pazīstamākajām mākslas augstskolām ASV. Rita izvēlējās tekstilu. Viņa ir ieguvusi Fulbraita stipendiju.

Mūsdienu tekstilnieks vairs nav tikai audumu, paklāju, tīklu audējs, bet mākslinieks, kas strādā ar materiāliem, virsmām, kas līdzīgi audumam burzās, plīst, irst, gludinās un krokojas, krāsojas un mazgājas, vārdu sakot, bez liekas pretošanās pakļaujas autora vēlmei paust domu. Līdzīgi audējam, kas sakārto velkus nītīs, tad stundām un dienām sēž stellēs, tikpat neatlaidīgi Rita Grendze liek savu kompozīciju elementu pie elementa, veidojot iespaidīgas instalācijas, izvēršot telpā savu ideju un aicinot skatītāju – laikabiedru virtuālā pārdzīvojumā.

“Tas ir interesanti, mācīties ko jaunu, “saka Rita.” Man jāpazīst materiālu līdz iespēju robežām. Strādāju tikai ar rokām, ar tehnoloģijām varu to pavairot, dalīties. Bet tehnoloģijas atvieglo, piemēram, izmantojot lāzera griešanu daudzveidojas arī mākslas darba valoda. Pasauli var piedzīvot dažādi. Instalācija ir piedzīvojums, kur iesaistās laiks un telpa. Un ideja ir svarīgākā daļa.”

Laikmetīgā māksla prasa skatītāja aktīvu līdzdalību un nopietnu iedziļināšanos. Paradoksāli, bet bieži vien mākslas darbs sākas ar uzbrukumu skatītājam. Ar neierastiem izmēriem, jaunas mākslas valodas arsenālu. Ne vienmēr skatītājs ir gatavs aktīvai mākslas darba izzināšanai, attiecību saskatīšanai.

Cēsu galerijā otrajā sezonā tika eksponēta Ritas Grendzes instalācija “Luīzei”. Tas bija dažāda izmēra metāla sfēru komplekts, autore bija norādījusi to nepiespiesti izvietot telpā un neliegt bērniem lodes arī pārvietot. Sākumā skatītāji, mani ieskaitot, darbam īpašu uzmanību nepievērsa, ja nu vienīgi, izlasot nosaukumu, paraustīja plecus. Kas to lai zina, ko mākslinieks domājis. Bet tad viena sfēra nokļuva manās rokās. Un es ieraudzīju! Divu pusložu sametinājumu. Atvērumu starp abām puslodēm. Man likās, redzu pretstatu savienojumu, kas rezultātā kļūst par sēklotni! Tad ieraudzīju citas sfēras, saskaitīju septiņus dažādus lielumus un katrai lodei individuāla lieluma atvērumu. Likās, redzu paaudzes! Cita devusi vairāk, cita mazāk.

Un ko tikai skatītāji šajā darbā nesaskatīja! Izbērtas pērles, riekstus, zīles, kafijas pupiņas, sēklas un pat pasaulē izkliedētās latviešu tautas dažādas paaudzes. Lai cik dažādos ceļos Ritas darbs mūs vilināja, kopīgais palika. Pēctecība. Pārmantošana. Progresīva vai regresīva, bet izvērsta laikā. Protams, gribējās uzzināt, ko īsti domājusi autore pati un cik tuvu idejai mēs, skatītāji, bijām pietuvojušies. Izrādās, šis darbs runāja par mākslas vērtību pārmantošanu laikā.

Visai mulsinoši ir iedomāties nelielā auguma mākslinieci ar autogēnu rokās. Bet Ritai ne materiāls, ne fiziska piepūle nav šķērslis ambiciozu māksliniecisko ideju īstenošanai. Ceļš uz veltījumu Latvijas valsts jubilejai ir aizsācies ar apjomīgu instalāciju “Susuration” (čaboņa, čalošana), kurā kā domas iemiesotāju māksliniece izmantojusi nevajadzīgas grāmatas, žurnālus, grāmatu lapas – gara mantas, kam laiks un sabiedrība devusi savu spriedumu… Grāmatu un lapu straumes, teksta un domu straumes, vakar aktuālas un šodien aizmirstas, instalētas telpā un laika plūsmā, liek domāt par attieksmi, par attiecībām, par laika varu un mūsu katra vietu mūžīgajā kustībā un mainībā.

“100 raksti tiem, kas meklē gaismu” arī top no 100 aizmirsto grāmatu lapām. Savienotas līdzās, cieši turot sevī iekļautās tekstu rindiņas – domu fragmentus, tās padodas dreļļu rakstiem, kurus māksliniece uzklāj salīmēto lapu plaknēm, uzburot auduma vīziju. Tekstīlija, viena no senākajām amatniecības nozarēm, dreļļu dvielis, galdauts, ceļš… Visi šie senie simboli satek kopā, lai paceltu skatītāja skatienu pretī gaismai, kuras ceļam māksliniece kopā ar Cēsu Mākslas skolas audzēkņiem un pedagogiem galdiņu rakstos izgriezusi lodziņus. Gaismas ceļam. Citam lielāks, citam mazāks, dažam zelta maliņa, un cits ne gluži precīzs… Bet aiz katra Lielais Bibliotēkas Logs, aiz tā Daugava… Rīga…Latvija… Pasaule. Un Gaisma.

Visbiežāk instalāciju telpā komponē horizontāli. Instalācija Gaismas meklētājiem iecerēta vertikālā ritmikā, ceļot skatītāja skatienu, domu un muguru augšup.

Bet aiz visu 50 dreļļu virsmām apslēptas 50 sudrabotās. Izzināšanu aicinošais noslēpums. Mirdzums, kas vienmēr vilinās Gaismu alkstošos.

Latviešu amerikāņu mākslinieces Ritas Grendzes instalāciju “100 raksti tiem, kas meklē Gaismu”, no maija var skatīt Nacionālajā bibliotēkā Rīgā.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Vīriešu peldbikses – 2024.gada vasaras tendences

18:06
03.07.2024
7

2024.gada vasara vīriešiem, kas bieži atpūšas pludmalē, piedāvā plašu peldbikšu izvēli – ikvienai gaumei un augumam. Šogad svarīgākais ir funkcionalitāte, ērtums un stilīgs izskats. Lūk, daži no galvenajiem trendiem, kas dominēs pludmalēs un baseinos šajā sezonā. Klasiskās peldbikses Klasiskās vīriešu peldbikses ir teju vai mūžīgs variants, kas nekad neiziet no modes. 2024. gadā tās piedzīvo […]

Veido namiņu, kur vecļaudis jūtas labi

07:32
30.06.2024
70

Cēsu pilsētas pansionātam 12. jūlijā apritēs 30 gadi. Vairāk nekā pusi no šī laika sociālās aprūpes un rehabilitācijas iestādes direktore ir Inga Gunta Paegle. -Pansionātam ir 30 gadu jubileja. Kā tas šo gadu laikā mainījies? -Es kā šodien atceros 1994. gada 12. jūliju, kad pansionāts no Glūdas kalna Cēsīs ienāca šeit, Cīrulīšos. Glūdas kalnā istabiņās […]

Mērķis - cilvēkiem palīdzēt atgūt veselību, dzīvesprieku un enerģiju

10:24
27.06.2024
666

Saruna ar holistiskās medicīnas eksperti Ingrīdu Mergupi – Leitlandi -Jums ir interesants uzvārds. Tāds rets – Mergupe. -Manas saknes ir no Mālpils. Tur ir upe Mergupe, un šo uzvārdu nes arī mana dzimta. 1928. gadā vectētiņš Jānis Mergups lika pirmo akmeni dzimtas mājai. Un tā nu arī es izceļojos pa pasauli, apgūstot zināšanas, un vēlāk ar […]

Dzīve enerģētiski spēcīgā vietā – kalna galā

10:12
25.06.2024
275

“Jau četrdesmit gadus strādāju Krimuldas vidusskolā par skolotāju, esmu tur kopš skolas dibināšanas brīža. Man jau ir pensionāres statuss, bet darbu turpinu, pēc diviem gadiem gan došos pavisam pensijā,” tā par sevi stāsta Edīte Kanberga, saimniece Drabešu pagasta Kārļu “Eglainēs”. “Eglaines” ir arī viesu nams un atpūtas bāze, bet Jāņu laiku ģimene aizvada savā lokā. […]

Jāņuzāles klimata pārmaiņās

09:54
25.06.2024
52

Par ziedošām pirmsjāņu pļavām, par trejdeviņu ziedu vainadziņu un dabas norišu izpratni saruna ar zālāju biotopu eksperti Maiju Medni. -Jāņi klāt, brienam pļavās, lai no trejdeviņām puķītēm pītu vainadziņu. Vai to var izdarīt?    -Ar katru gadu to izdarīt ir aizvien grūtāk. Lielāka iespēja saplūkt trejdeviņas jāņuzāles ir bioloģiski vērtīgos zālājos, bet tādi Latvijā ir mazāk […]

Balto ceriņu smarža gadu desmitu garumā

06:30
19.06.2024
123

Dace un Alfrēds Jurciņi izstaigā dārzu. Puķes šopavasar steidzas ziedēt, arī rozes pie namdurvīm. Karstās dienās paēnu un spēku dod nelielā birzīte. “Dzīvojam šo dzīvi, kaut reizēm gadās dzelkšņi vai iekož asa nātre. Dzīvojam kopā jau 50 gadus. Visi saka, ka pamatā ir mīlestība, bet šis vārds tāds novalkājies, reizē dziļš un skan dvēselē. Visjaukāk […]

Tautas balss

Pļauj, ka putekļi pa gaisu

10:12
02.07.2024
21
Priekulietis A. raksta:

“Priekuļu centrā pagājušajā nedēļā pašvaldība pļāva zāli, putekļi vien gāja pa gaisu. Zā­līte tik īsa un nīkulīga, ka tur nav, ko pļaut. Bet laikam jau noteiktie kvadrātmetri jāno­pļauj, citādi nesaņems naudu. Manuprāt, pļaušanu nevajadzētu organizēt pēc grafika, bet gan tad, kad tas nepieciešams,” pārdomās dalījās priekulietis A.

Zāļu ražotāji negodprātīgi

12:29
28.06.2024
18
Lasītāja raksta:

“Re nu! Eiropā ražotāji zāļu cenas valstīm nosaka slepeni, mazākās un nabadzīgākās valstis maksā vairāk. Tāpēc jau arī mums ir tik dārgi medikamenti un jauno zāļu maz. Te būtu gudri, ja, piemēram, Baltijas valstis vienotos un iepirktu vajadzīgo kopā. Bet varbūt jautājums jārisina Eiropas Savienības līmenī?” sprieda lasītāja.

Autobusu pieturā lietū un vējā

12:29
28.06.2024
59
Vilma raksta:

“Ikdienā diezgan bieži nākas ar autobusu braukt no Valmieras un Cēsu autoostas. Autobusa gaidīšanu abās pilsētās nevar salīdzināt. Valmierā nojume pasargā pasažierus no lietus un saules, Cēsīs pa bedrainu laukumu no stacijas ēkas var aizklunkurēt līdz pieturai, sēdēt uz soliņa, lai kādi laikapstākļi, un skatīties uz apdrupušo mūra sienu,” pārdomās dalījās Vilma un piebilda, ka […]

Pasaki, kas ir tavs draugs…

10:01
25.06.2024
26
Politikas vērotājs raksta:

“Kā gan Krievijas sabiedrība var nejusties pazemota, ja viņu valsts līderim jāslēdz vienošanās ar visu citu pasaules valstu ignorēto un nosodīto Ziemeļkoreju? Tas taču ir kauns, ka par sabiedroto jāizvēlas kas tāds!” pauda politikas vērotājs.

Vai tiešām ietaupīja

10:01
25.06.2024
22
Zaubēniete raksta:

“Zaubē vairs nav pagasta pārvaldes. Nezinu, cik daudz paš­valdība ietaupīja, bet cilvēkiem gan tagad grūtāk. Nav speciālista, kas var pastāstīt par visiem jautājumiem pagastā, par katru jāiet pie cita darbinieka. Kad bija pārvalde, bija tā kā drošāk, zināji, ka ir, uz kuru paļauties, arī kam prasīt atbildību,” pastāstīja zaubēniete.

Sludinājumi