Svētdiena, 19. maijs
Vārda dienas: Lita, Sibilla, Teika

Zviedru šamane ar latviešu kokli

Līga Eglīte
17:19
10.05.2017
5
Samane Frederika 1 1

Smaidīga tumšmate sēž blakus darbgaldam, mūzikas instrumentu sagatavēm, zāģiem un kaltiem, stāsta par sevi un brīžiem ar domīgu skatu veras kādā dziļākā pasaulē, brīžiem paraugās uz sarunu biedriem un noglāsta kokli – savējo, pašas darināto. Pasaules apceļotāja, šamanisma praktizētāja, teoloģijas maģistre un divu dēlu mamma zviedriete Frederika Venner­mo atbraukusi uz Latviju no Ūmeo, lai realizētu kādu īpašu sap­ni – izgatavotu kokli. Saruna notiek, piepalīdzot tulcei Dainai Zalānei. Tekstā izmantoti biogrāfiski fakti no Frederikas rakstītā par kultūru apmaiņas projektu “Joikas un dainas” .

Frederika Vennermo stāsta, ka viss sācies pirms trim gadiem Nor­vēģijā, Lavangenā, sāmu šamaņu festivālā “Isogaisa”: “Satiku Dainu (Dainu Zalāni –aut.), Andri un folkloras kopu “Ore”. Tur visi spēlēja kokles un visi “ģība” no koklēm.

Apmeklēju mūzikas instrumentu meistarklases. Man ierādīja, kā turēt pirkstus uz kokles stīgām un dažas vienkāršas melodijas. Es ne­zinu, kas notika, bet pēkšņi divas stundas bija pagājušas un es biju pilnīgi samīlējusies šajā instrumentā. Katru dienu mācījos spē­lēt. Latvieši skaidroja tau­tasdziesmu tekstus un stāstīja par folkloras kustību Latvijā. Lū­dzu, lai meistars Andris Roze izgatavo man kokli, un saņēmu sūtījumu tieši pirms Ziemas­svēt­kiem. Aprīlī atbraucu izgatavot mūzikas instrumentu pati savām rokām.”

Pirms tikšanās ar “Ori” Frede­rika par Latviju zinājusi tikai to, ka ir tāda valsts, kas atguvusi neatkarību: “Par kultūru un mūziku neko nebiju dzirdējusi. Festivālā “Isogaisa” mani pārsteidza dai­nas, latviešu stāsti par tradīcijām un tautasdziesmu saturu. Pirmo­reiz ierados 2015.gadā uz folkloras festivālu “Baltica”, pēc tam Cēsīs festivālā “Joikas un dainas” piedalījos radošajās darbnīcās kā brīvprātīgā palīdze. Pagājušajā ga­dā biju Cēsīs uz festivālu “Sviests”.

Mani pārsteidza, ka Latvijā ir ļoti izkopta dziedāšanas un dejošanas tradīcija – folkloras kopas, kori, deju kolektīvi. Liekas, ka jebkurš iedzīvotājs ir iesaistīts kādā no procesiem: dzied, dejo, spēlē instrumentu. Tas ir tik spēcīgi! Pārsteidza veids, kā apgūst tradīcijas, nodod senās zināšanas. Šeit to dara visi kopā, folkloristu bērni turpat spēlējas vai sāk apgūt kādu instrumentu, līdz iekļaujas grupā, bet Zviedrijā viss notiek atsevišķi – ir kori vai mūzikas grupas bērniem un pieaugušajiem.”

Frederika ir akadēmiska pētniece un pasaules cilvēks. Daudzus gadus dzīvojusi Gvatemalā, mācījusies dziedināšanu pie vietējās ko­pienas šamaņiem, apceļojot dau­dzas valstis, apbraukusi apkārt pasaulei vairākas reizes, interesējusies par mūsdienu šamanismu, lai vairāk izprastu savas saknes un atrastu vēsturiskās sakarības starp senajām tradīcijām un mūsdienu pasauli.

Ja kāds svešzemnieks Latviju ap­meklē jau ceturto reizi, noteikti ir vairāki iemesli, ne tikai kokles darināšana. Frederika atzīst, ka braucieniem uz Latviju ir divi mērķi – personiskais un pētījumu: “Kad satiku latviešus, nolēmu uzzināt vairāk par senajām tradīcijām, noskaidrot, vai tās tiek koptas arī tagad. Sākumā domāju, ka diplomdarbā iekļaušu arī kaut ko no latviešu kultūras, taču tas būtu iznācis pārāk apjomīgs projekts. Turpmākajā pētījumā izmantošu kokli kā ceļu un caur tās skanējumu iepazīšu latviešu kultūras simbolus, mitoloģiju un tās pielietojumu mūsdienās.

Pētot mūzikas instrumentu spēli un muzikantus, kuri šādi spēj sazināties ar gariem, esmu bijusi Īri­jā, Meksikā, Salvadorā un Hon­durasā, kur vēl saglabājušās senās tradīcijas dziedināt ar dziesmām un mūziku. Līdz šim nekur nebiju redzējusi un dzirdējusi koklei līdzīgu instrumentu. Tagad zinu, ka arī Igaunijā un Somijā ir sava kantele, bet kokle man ir pirmā.

Latviešu kokli varu salīdzināt tikai ar sāmu bungām, kuras var lietot dažādi – deju vai dziesmu pa­vadījumam, ritmam vai meditācijās, dziedināšanā – abi instrumenti tiek lietoti saietos kā svēti instrumenti, lai nonāktu saskarsmē ar garīgo realitāti šamaņu ceļojumā. Manuprāt, kokle ir daļa no kultūras, vides, vēstures un cilvēkiem. Tā var būt ļoti maiga, skum­ja un priecīga. Pāris stundu dienā cītīgi spēlēju, priecājos par instrumenta skanējumu un meditēju. Kad braucu ar prāmi no Igaunijas uz Somiju, bija silta vasaras diena, sēdēju uz klāja un spēlēju. Daudzi nāca klausīties un fotografēja.”

Palīdze tulkošanā Daina Zalāne iestarpina, ka Frederika spēlē kok­li labāk nekā dažs vietējais latvietis. Taču Frederika pat neievēro uzslavu un turpina: “Jau pirms atbraukšanas domāju par savu kokli, kādu enerģiju tajā ielikšu. Tai ir laivas priekšgala forma, kas nesīs skaņu gluži kā laiva pāri ūdeņiem. Iegrebu mazu skandināvu pūķīti, kuram būs skaņa jā­vada, latviešu dievietes Laimas slotiņu un Jumi. Mana jaunā kokle ir vienlīdz viegla un stipra, apvienojot sievišķo un vīrišķo enerģiju, tajā ir ielikta ne tikai mana, bet arī meistara Andra enerģija, jo viņš daudz palīdzēja. Pamatne ir no liepas, Andris man teica, ka tas ir sieviešu koks, mīksts un viegli apstrādājams, virsma no bērza. Ie­mācījos darināt celaini, ko piesiet koklei.”

Tikai sarunas beigās izdodas izvilināt Frederikas secinājumus par latviešu folklorā atrastajām ša­manisma pēdām. Vienkāršajā, it kā bērnu dziesmiņā “Ar vilciņu Rī­gā braucu tēvam pirkti tabaciņu”, viņa saskatījusi līdzības ar citu tautu šamaniskajiem motīviem. Vilks var būt palīgs šamaņa gara ceļojumam, tabaka vai arī kāda cita viela, piemēram, bērza čagas dzē­riens, izmantota rituālajam zie­dojumam. Izrādās, tieši bērnu dziesmās visvairāk saglabājušies senie motīvi. Frederika apgalvo, ka jebkurā kultūrā ir bijusi tradīcija dziedināt ar šamanismu: “At­šķirīgas ir tikai metodes – vai izmantoja augus, mūzikas instrumentus, kaulus vai ko citu. Pēc tā arī veidojas amata nosaukumi, kuru ir daudz vairāk nekā šamanis, dziednieks un zāļu sieva.

Latvijā atgriezīšos vēl. Man nav plāna pārcelties uz šejieni, bet, turpinot pētījumus, noteikti brauk­šu atkal. Tas ir tik tuvu – tikai trīs stundas līdz Rīgai!”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Strādāt no mājām un baudīt dabu

05:11
17.05.2024
78

Sanita Kalniņa Priekuļos ir ienācēja, bet te dzīvo jau desmit gadu. Pirmais, ar ko Sanitai saistās Priekuļi, ir zaļums: “Izej ārā un dodies uz jebkuru pusi, visur zaļš – tepat Kazu grava, biatlona trase, veloceliņš, kur var gan staigāt, gan skrituļot, braukt ar velosipēdu. Ar meitu bieži tur pastaigājamies.” Sanita ir audēja, strādā no mājām. […]

Dzīvesprieks cauri gadiem

21:39
16.05.2024
57

Velta Jēkabjāne dzīvoklī Ģikšos sagaida smaidīga, dzīvesprieka pilna. Viņas dzīves gudrību un optimismu ikdienā apbrīno meita, mazbērni un saņem mazmazbērni. Par allaž priecīgo prātu Velta atsmej: “Es tāda esmu!” Un piebilst, ka tāpat jau savu reizi paraud, kad atceras aizgājušos gadus. 90 gados atmiņu sakrājies daudz. Uz skolu kājām pa dubļiem, sniegu Veltas dzimtā vieta […]

Kā atbrīvoties no muskuļu sāpēm?

19:53
13.05.2024
444

Vai tevi moka muskuļu sāpes? Lasi un uzzini piecas metodes, kas palīdzēs izvairīties un atbrīvoties no tām! Sāpes muskuļos, kas pazīstamas arī kā mialģija, ir bieži sastopama problēma, ko izjūt dažāda vecuma cilvēki. Tās var rasties dažādu iemeslu dēļ, piemēram, no fiziskajām aktivitātēm, nepareizas stājas vai kādas traumas. No atslodzes līdz masāžas palīglīdzekļiem, kā https://www.notino.lv/fitnesa-piedrumi/maszas-palgldzeki/. […]

“Esmu teātrī, lai dotu cilvēkiem prieku”

05:08
13.05.2024
54

Dzimusi Rīgā, šobrīd valmieriete un nu redzama arī uz Cēsu Mazā teātra skatuves izrādē “Garā nedēļas nogale”. “Aktrise Māra Mennika ir brīnums, gan tāpēc, ka tik nemanāmi mērķtiecīgi viņa tomēr sasniegusi savu sapni un jūtas laimīga tajā, gan tāpēc, ka tik fantastiski brīvi spēj redzēt pasauli un pieņemt ārēji it kā nepopulārus brīnumus, kas viņas […]

Mammas padoms dzīvei

00:00
12.05.2024
182

Irēna Bindemane – līgatniete, māksliniece, misijas “Pakāpieni”, jauno māmiņu aprūpes centra, bijusī vadītāja, kustības “Ģimenes šūpulis” viena no dibinātājām un vienkārši mamma. Maijā, kad atzīmējam Mātes un Ģimenes dienu, Vasarsvētkus, saruna par vērtībām, dzīves skolu, sapņiem. -Kad jau vairāk skaties atpakaļ, ne tik daudz uz priekšu, daudz ko izvērtē. Nāk prātā, ko esi darījis pāri […]

Kā izvēlēties piemērotu iebūvējamo ledusskapi

22:18
10.05.2024
41

Iebūvējamie ledusskapji ir kļuvuši par populāru izvēli daudzās mājsaimniecībās, piedāvājot gan lielisku funkcionalitāti, gan vienmēr iekļaujoties virtuves stilā. Labākie iebūvējamie ledusskapji – https://220.lv/lv/g/labakie-iebuvejamie-ledusskapji Integrācija virtuvē Iebūvējamais ledusskapis ir sadzīves tehnika, kas tiek ievietota virtuves mēbelēs, radot vienotu un harmonisku dizainu. Tas palīdz saglabāt telpas estētisko vienotību un stilu. Izmantojot šo ledusskapjka tipu, ir iespēja izveidot […]

Tautas balss

Runā pilnīgus melus

21:00
16.05.2024
19
Seniore raksta:

“Kad klausies, ko saka dažu prokrievisko partiju politiķi, ir ne tikai dusmas, bet arī ļoti bēdīgi. Cilvēki bauda visus labumus, ko dod Latvijas valsts un sabiedrība un tajā pašā reizē tā nomelno notiekošo. Kā var teikt, ka skolēniem skolā nedod ēst, ja līdz ceturtajai klasei visiem bērniem pusdienas apmaksā valsts! Tad kā tu vari vispār […]

Jābūt modriem

10:21
13.05.2024
24
"Druva" lasītājs raksta:

“Raksta, ka “Balticom” ka­nālos Maskavas 9.maija parādi varēja redzēt kiberuzbrukuma rezultātā. Es gan domāju, ka vajag kārtīgi pārbaudīt arī pašu televīzijas pakalpojumu sniedzēju, cilvēkus, kas tajā brīdī bija atbildīgi. Lai nu ko kurš saka, aizdomu ēna tomēr paliek, ka viss var nebūt tik vienkārši,” pārdomās dalījās lasītājs.

Svinēsim svētkus kopā

10:21
13.05.2024
21
Seniore Z. raksta:

“Priecājos par 4.maija svētkiem Cēsīs. Bija ļoti sirsnīgs un patriotisks pasākums. Protams, palīdzēja arī tas, ka bija skaists laiks. Ir jauki, ka svētkos varam sanākt kopā, kopā priecāties un svinēt. Tādus pasākumus vajadzētu rīkot biežāk. Piemēram, arī Jāņu vakarā pilsētniekiem varētu būt skaista kopā sanākšana. Nav jau visiem lauku, kur aizbraukt. Tad Zāļu vakarā varētu […]

Krūmi aizsedz krustojumus

12:21
05.05.2024
47
Druva raksta:

“Viss sazaļojis, saplaukuši arī krūmi. Tāpēc gribētos lūgt dažos Cēsu ielu krustojumos tos pavērtēt, vai nevajag apcirpt, lai netraucē autovadītājiem pārskatīt ceļu. Nezinu, kuram dienestam vajadzētu apsekot pilsētu, bet gan jau tāds ir. Īpaši jau bažas par to, ka no krustojuma pa ietvi var izbraukt velosipēdists vai skrejriteņa vadītājs. Tie pārvietojas ātrāk nekā gājēji, un […]

Lielisks pakalpojums

12:20
05.05.2024
36
Druva raksta:

“Izlasīju avīzē par Cēsu Veselības istabu. Arī es gribu teikt paldies, ka ir vieta , kur var uzzināt to, ko par savu veselību nesaproti, jo nereti ģimenes ārstam tādas it kā vienkāršas lietas neērti prasīt. Māsiņa pastāsta, izskaidro, pasaka, kad tiešām jāmeklē dakteris, kad pietiek ar to, ko pats ikdienā vari uzlabot,” sacīja seniore.

Sludinājumi