Otrdiena, 7. maijs
Vārda dienas: Henriete, Henrijs, Jete, Enriko

Ieklausieties – daba pasaka priekšā!

Līga Eglīte
11:06
24.05.2017
39
Ligita Janevica Rozenberga 3 1

Dziednieci Ligitu Janēvicu-Rozenbergu jūnijā sastapsim Āraišos, 8. ārstniecības un ēdamo augu seminārā. Ikdienā viņa saimnieko krodziņā Vallē, vāc augus, gatavo dažādus ārstniecības līdzekļus, daudziem palīdz atrast ceļu uz atveseļošanos, masē un, kā pati atzīst, ir ļoti, ļoti aizņemta. Ligita sevi īpaši nereklamē. Viņas vārdu var atrast Latvijas Dziednieku reģistrā, dažus senākus rakstus presē un atziņas “Dzīvesziņas grāmata 2017”.

Līdzīgi kā daudzi, kam lemts dziedināt cilvēkus, arī Ligita jaunībā nav īsti izpratusi ne savas spējas, ne misiju. Viņai tas pat nav interesējis: “To, ko man vecmamma stāstīja par zālītēm, augiem un dziedināšanu, es neuztvēru un tikai māju ar galvu, ka visu dzirdu, kaut tajā brīdī biju tālu prom. Kad kļuvu pieaugusi, šad un tad kādam palīdzēju – noņēmu galvassāpes, vēdersāpes. Tas notika vienkārši, it kā garām ejot, tikai pateicu “tūlīt pāries!”, un tā arī bija. Kad apprecējos, palīdzēju vīram atbrīvoties no ļoti lielām galvassāpēm. Ja es būtu sākusi ar dziedināšanu nodarboties agrāk, sapratusi, ka tas ir ierakstīts manā dzīves grāmatā, daudzi notikumi risinātos citādi. Ar ticību labajam var gāzt kalnus, tikai vajag dziļi ticēt savam spēkam, ka būs labi.”

Tad liktenis, Dievs vai kosmosa likumi pagrieza dzīves ratu citā virzienā, un Ligita devās mācīties uz Starptautisko dziedniecības akadēmiju “Akvilona”, vēl arvien neizprotot, kurp virzās viņas ceļš: “Apguvu sev un dziedniecībai noderīgas zināšanas: su-džok, parapsiholoģiju, kosmohumānisma eidētiku, ajūrvēdu. Mācījos Ukrainā pie profesora Alberta Ignatenko enerģijas vadīšanu, pārvaldīšanu. Dziedināmie ir dzinulis, kas mudina apgūt jaunas zināšanas. Latvijas Universitātē apguvu ajūrvēdas pamatus, biju praksē Indijā. Liktenis man visu laiku atsūta tādus cilvēkus blakus, ar kuriem es varētu “iet izlūkos”.”

Ligita Janēvica-Rozenberga dziedniecībā izmanto dabas dotās dāvanas – augus, ko sauc par nezālēm, jo priedēkli “ne” visums nedzird, un Nezāles kļūst par Zālēm. Viņa pārvērš augus tējās, pastās, ziedēs, tinktūrās, uzlējumos, gatavo ārstnieciskus līdzekļus locītavām, gūžu problēmām, kaulu vainām, rētām un uzskata, ka ikviens augs cilvēkiem var palīdzēt, pabarot, dziedināt vai mielot sirdi.

Par savām darba metodēm Ligita stāsta: “Tāpat kā ģimenes ārsts, arī es dziedināmajam izveidoju atveseļošanās karti, sarunā fiksēju sūdzības, diagnosticēju un iesaku, kā jārīkojas. Uzskatu, ja cilvēks ir ieradies pie manis, tātad ir atsūtīts man un man jāpalīdz, kā vien spēju. Reizēm strādāju arī no attāluma.”
Dziedniece atgādina, ka vērtīgie augi jāmeklē savā tuvākajā apkārtnē, tās taciņas malā, kur ikdienā staigājam, taču tos bieži vien nopļaujam, jo vajag taču skaistu mauriņu: “Reti kur zāle ir garāka par desmit centimetriem. Mums nezinot, zeme mūs skenē, tāpat kā dziednieki strādā ar rokām un enerģijām, un taciņas malā piedāvā vajadzīgos augus. Arī augu krāsa daudz pasaka priekšā, dzeltenie vairāk der nierēm, sarkanie – asins attīrītāji. Kāpēc cilvēks novēršas no tā, kas ir blakus? Nezināšana vai slinkums?

Jālieto pumpuri, lapas, ziedi, ogas, dārzeņi tieši tajā laikā, kad tie aug un sniedz mums savu spēku. Cilvēks nevar kļūdīties, lietojot zālītes tieši tad, kad tās parādās viņa tuvumā un redzeslokā. Katrs pats ir sev labs dziednieks, ja tikai dodas dabā un grib ar to draudzēties.

Latvijā ir augi, bez kuriem es nespēju iedomāties dziedniecību: plūškoks, pīlādzis, irbene, smilts­ērkšķis, pelašķis, vērmele, baldriāns, asinszāle, kosa, nātre, strutene, kaķpēdiņa, aveņu lapas, kalme, bērzs, vītols un ozols. Es izturos ar cieņu un pazemību pret šo augu karalisko valstību, jo tā man sniedz drošību, pārliecību, neizsmeļamu spēku un varu pār grūti uzveicamām kaitēm.

Kad gatavoju pastas vai tējas, domāju tieši par to cilvēku, kurš tās lietos. Nesaprotu, kā mūsdienu medicīnā var izrakstīt visiem vienādas zāles, neizprotot slimības iemeslus? Vajag izprast, kāpēc sāp, kāds ir iemesls, nevis noņemt sāpes – mūsu ķermeņa signālu, ka kaut kas nav tā, kā vajag. Ir jāieklausās, ko organisms mums ar to grib pateikt. Protams, ne visi pieņem manas dziedināšanas metodes, taču jebkurā gadījumā cenšos rast kompromisu.”

Tiem, kuri vēl tikai meklē ceļu uz sevis izprašanu, uz dvēseles un miesas sakārtošanu un izārstēšanos, dziedniece Ligita Janēvica-Rozenberga iesaka vispirms darbināt iztēli un salīdzināt savu ķermeni ar māju: “Jūs izmazgājat grīdas, nomazgājat logus, noslaukāt putekļus, iekārtojat tā, lai vide jums apkārt būtu baudāma. Tagad iedomājieties, kā jūtas jūsu ES, kurš dzīvo mājā, ko sauc par ķermeni. Vai jūsu iekšējais ES ir apmierināts? Iesaku sakārtot, iztīrīt, sabalansēt māju savam ES un tikai pēc tam domāt par citām lietām. Viss sākas no paša cilvēka!

Man īpaši patīk strādāt ar bērniem, viņi ir tik patiesi, bērnu domu gājienā ir daudz vairāk gudrības nekā pieauguša cilvēka prā­tojumos. No bērniem var mācīties. Vecākiem vienmēr iesaku meklēt iemeslu, kāpēc bērns raud, nevis uzreiz dot zāles, kaut tas ir vienkāršāk un ātrāk. Ne­spēju skatīties, kad reklamē “Ibu­metin” ar zemeņu garšu, kuru varot lietot jau no triju mēnešu vecuma.

Ja vien cilvēks vēlas izprast augu raksturu, to var jebkurš, pat mūsu četrkājainie draugi to dara labāk. Daba ļoti daudz pasaka priekšā, tās ir zīmes, kas jāprot un jāgrib lasīt.

Zināšanas apguvi par augiem vajadzētu ieviest skolās, jo, tikai dzīvojot līdzi augiem, mēs būsim veseli!”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Banknotes un monētas stāsta par laikmetiem un pasauli

07:39
07.05.2024
17

Jaunībā iesākta numismātikas kolekcija ir izveidojusies par lepnumu un vērtīgu dzīves daļu kādam Cēsu novada iedzīvotājam. Naudas kolekcionāri parasti neatklāj savu vārdu, viņu aizraušanās var vilināt noziedzīgus prātus. Tāpēc arī šoreiz stāsts par šo vaļasprieku paliek anonīms. Ceļu kolekcionēšanā numismāts sācis kā mazs zēns, septiņu gadu vecumā. “Viss sākās ar to, ka palīdzēju kaimiņienei,” atceras […]

Skaisti zied papardītes. Dejot var jebkurā vecumā un ne tikai pārī

06:02
06.05.2024
30

Dāmu deju kopas “Papardīte”15 gadu jubilejas koncerts “Ziedu virpulī” Stalbes Tautas namā bijaapliecinājums deju priekam. Uzstājās ne tikai stalbēnietes, arī draugu kolektīvi, radot dejotprieku kā sev, tā skatītājiem un noslēgumā kopīgi ballējoties. Kolektīva vadītāja Ginta Berķe atklāj, ka, mācoties deju “Puķe sarkanā”, radusies vīzija, ka ar to varētu atklāt jubilejas koncertu. Tā nācis arī pasākuma […]

Būt par diriģentu – un dziedāt

05:05
05.05.2024
138

Nesen klausītājus Amatas kultūras namā priecēja kvinteta “Belcanto” koncerts. Viens no pieciem skaisto balsu īpašniekiem ir ULVIS KRIEVIŅŠ. Ar viņu sarunājāmies par ceļu mūzikā, dziedāšanu kvintetā un nākotnes plāniem. -“Belcanto” ir jauns kolektīvs. Kā tas radās? -Esam apvienojušies pieci draugi. Visi mācāmies Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolā diriģentos, es esmu trešajā kursā. Kādā brīdī izdomājām, […]

Kūku māksliniece - no vaļasprieka līdz uzņēmējdarbībai

05:10
04.05.2024
994

“Pēc četriem gadiem kā konditore uzņēmumā, saņemot daudz komplimentu un pateicību par izcilajām kūkām, kas bija tieši tādas, kā klienti vēlējās, radās iedvesma pilnveidoties. Sākotnēji mani motivēja meitas, kuras iedrošināja uzsākt savu ceļu un censties vēl vairāk, jo cilvēkiem patika manas kūkas un svētku uzkodas. Tomēr bija svarīgi apdomāt, kā darboties, jo man nozīmīga bija […]

Vērtīgākais – kulturāli kvalitatīva, veselīga vide ģimenei un bērnam tuvu pie dabas

05:15
30.04.2024
288

“Man ļoti patīk, ka Skujene nav pārāk tālu no pilsētas. Gabaliņš ir, tomēr nav pārlieku sarežģīti aizbraukt līdz Cēsīm. Skujene ir diezgan mierīga vieta, sakopta un skaista. Te ir skaisti lauku ceļi, lielāki un mazāki. Tuvu ezeri un upes. Priecē sakoptais pagasta centrs. Cik nu pašvaldība iespēju robežās mēģina organizēt pasākumus un uzturēt teritoriju, tik […]

Par Lielo talku un ne tikai

17:02
28.04.2024
82
1

27.aprīlī norisināsies ikgadējais vides sakopšanas notikums – Lielā talka, kas notiks jau septiņpa­dsmito reizi. Šī gada moto ir “Tīri – zaļi – ilgi!”. Sarunājos ar Cēsu pašvaldības Centrālās administrācijas Īpašumu apsaimniekošanas pārvaldes teritorijas apsaimniekošanas speciālisti SIGNI ĶERPI. Viņa kopš 2021.gada Cēsu novadā ir Lielās talkas koordinatore. -Kā vērtējat Cēsu novadā padarīto? -Katru gadu cilvēki aktīvi […]

Tautas balss

Krūmi aizsedz krustojumus

12:21
05.05.2024
24
Druva raksta:

“Viss sazaļojis, saplaukuši arī krūmi. Tāpēc gribētos lūgt dažos Cēsu ielu krustojumos tos pavērtēt, vai nevajag apcirpt, lai netraucē autovadītājiem pārskatīt ceļu. Nezinu, kuram dienestam vajadzētu apsekot pilsētu, bet gan jau tāds ir. Īpaši jau bažas par to, ka no krustojuma pa ietvi var izbraukt velosipēdists vai skrejriteņa vadītājs. Tie pārvietojas ātrāk nekā gājēji, un […]

Lielisks pakalpojums

12:20
05.05.2024
18
Druva raksta:

“Izlasīju avīzē par Cēsu Veselības istabu. Arī es gribu teikt paldies, ka ir vieta , kur var uzzināt to, ko par savu veselību nesaproti, jo nereti ģimenes ārstam tādas it kā vienkāršas lietas neērti prasīt. Māsiņa pastāsta, izskaidro, pasaka, kad tiešām jāmeklē dakteris, kad pietiek ar to, ko pats ikdienā vari uzlabot,” sacīja seniore.

Rezultātu gaidām pārāk ātri

12:20
05.05.2024
20
Druva raksta:

“Daži Saeimas deputāti rosina pārskatīt administratīvi teritoriālo reformu, jo neesot gaidīto ieguvumu. Ļoti dīvains arguments. Ko gan nepilnos trīs gados var tādu paveikt, lai jau būtu redzams būtisks rezultāts? Saprotams, ka pirmajos divos gados apvienotie novadi cits citu tikai iepazina, tapa un dažās vietās vēl top jaunā pārvaldības struktūra, veidojas padziļināta izpratne par kopējo attīstību. […]

Dažas pārmaiņas nogurdina

12:19
05.05.2024
35
Druva raksta:

“Nav jābaidās no pārmaiņām, no jaunā, bet vajag atcerēties, ka kāda racionāla kripata ir arī vecajā, pārbaudītajā. To es par Cēsu satiksmes organizāciju. Katru pavasari sākam ar pārmaiņām. Prieks par labajām, kad saņemam ziņu par kādas ielas remontu, kur radīs labāku un drošāku vidi gājējiem, velosipēdistiem un arī autovadītājiem. Taču pavisam nogurdinoši ir ik pēc […]

Daudznozīmīgās zīmes

12:11
05.05.2024
20
Druva raksta:

“Otrdienas “Druvā” redzamā zīme “70”, kuras stabiņš ir gandrīz horizontāls pret zemi un rāda uz lauka, ne ceļa pusi, varētu būt norāde, ka tur uz tīruma vai tuvīnā mežā strādā 70 cilvēki,” atsaucoties uz aicinājumu vērtēt, ko izsaka neparasti novietotā norāde, versiju pauda lasītājs A.

Sludinājumi