Pirmdiena, 22. jūlijs
Vārda dienas: Marija, Marika, Marina

Mārrutki. No saknes līdz gardai piedevai

Sarmīte Feldmane
19:11
21.12.2020
96
Marrutki Fotomarta 1

Laikā, kad gaidām ziemu, arī ēdienkarte ir pamainījusies. Vairāk kārojas gaļa un pie tās noteikti mārrutkus – stiprus, garšīgus un veselīgus. Iveta un Kaspars Baloži Stalbes pagastā audzē un gatavo mārrutkus. Tos novērtējuši ne tikai vietējie, iepazinuši arī citviet Latvijā.

Garšo, kā mājas saimnieces gatavoti

“Pirms tam audzējām kartupeļus, tiem vairs nebija noieta. Draugi ieteica, ka izdevīgi audzēt mārrutkus. Iestādījām, aizvedām pārdot saknes, sapratām, ka nekāds bizness neiznāk, jo pusi svara norēķina nost par zemēm, sīkajām sak­nītēm,” stāsta Kaspars, bet Iveta piebilst: “Tā arī sākām malt paši. Izejvielu nedrīkst pārdot, ja pats vari pārstrādāt. Kāpēc ievest, ja mākam izaudzēt un gatavot garšīgu produktu.” Tika meklēta īstā recepte. Savulaik Straupē bija mārrutku cehs, padomu neliedza bijušie darbinieki. Palīdzēja un kādus sīkumus izstāstīja tie, kuri sev mājās gatavo mārrutkus. “Neizmantojam mākslīgos konservantus, tikai sāli, cukuru, nedaudz etiķa. Cilvēki to novērtē. Daudzi uzreiz teica, ka garšo, kā mājās gatavoti. Tāpēc arī “Mājas mārrutki”. Uz etiķetes ir mājas siluets,” pastāsta Iveta un piebilst, ka apsvēruši arī citus nosaukumus, bet, ja jau gatavo mājās un garšo, kā mājās gatavoti, kāpēc gan saukt citādi.

“Mājas mārrutkus” pagaršoja viens, otrs, atsauksmes bija labas, kāpēc gan nepārdot. Tika nokārtotas nepieciešamās atļaujas, lai varētu tirgot. “Sākumā piedāvājām, tagad jau paši zvana, zina mūsu “Mājas mārrutkus”. Laiks ap gadu miju ir tas, kad mārrutkus ēd visvairāk. Jāspēj tikai gatavot,” ar gandarījumu, ka darbs tiek novērtēts, saka Iveta.

Vajag bagātīgu augsni, bet uzglabāt viegli

Uzsākot ko jaunu un reizē it kā zināmu, jārēķinās, ka pieredze krājas gadiem. Ne katrs gatavs atklāt sīkumus, par kuriem pārliecinājies praksē. “Divus gadus pēc kārtas vienā laukā stādīt nevajag, jo mārrutki ļoti izmanto visu, kas ir zemē. Tiem vajag auglīgu augsni. Mēslojam tikai ar kūtsmēsliem un vircu. Katru pavasari stādām no jauna, vecie augi pārstrādei nav tik kvalitatīvi. Lai cik cītīgi lauku noraktu, tomēr kāda sak­nīte paliek un mārrutki aug, jādomā, ko sēt, lai tos nomāktu, ielabotu augsni,” stāsta Kaspars.

Saimniecībā mārrutki tiek audzēti līdz 0,4 hektāru platībā. Ik rudeni saimnieki novāc ap trīs tonnām sakņu. Rudenī norok pusi tīruma, saliek pagrabā glabāšanai, pārējo pavasarī, vēl nedaudz arī vasarā. “Zemē tie vienmēr ir svaigi,” uzsver Iveta. Tika izmēģināts saknes uzglabāt kaudzēs uz lauka, bet ziemā, ja lielāks sals, ne vienmēr var tikt klāt.

Palielināt mārrutku stādījumus saimnieki pagaidām nedomā. “Nav jau māka izaudzēt un saražot, bet vajag pārdot. Uz Rīgu divas kastītes nevedīšu, tas neatmaksājas. Meklējam dažādas iespējas, paši uz tirdziņiem gan nebraucam,” teic Kaspars, bet Iveta piebilst: “Arī interneta iespējas neizmantojam, pircēji uzzina cits no cita. Šķita, ka vasarā gan mārrutkus nepirks, bet pieprasījums tomēr ir, kaut mazāks. Cik varam, tik saražojam un pārdodam. Ja palielinātu apjomu, paši vien galā netiktu, jo abi strādājam arī algotu darbu.”

Gādā tehniku un plāno nākotni

Vispiņķerīgākais darbs ir mārrutku sakņu tīrīšana. Katra saknīte tiek rūpīgi nokasīta un tad samalta. “Esam salauzuši vairākas gaļas maļamās mašīnas, mēģinot samalt cieto sakni. Kaut skaitās profesionāls maļamais, mārrutkiem tas neder. Beidzot pēc draugu ieteikuma iegādājāmies Baltkrievijā ražotu, kalpo divus gadus, tikai kādas detaļas jāpamaina,” atklāj Kaspars un piebilst, ka nu laiks gādāt jaudīgāku maļamo mašīnu.

“Ar kartupeļu racēju norakt nevar, jo saknes dziļākas. Nācās uzlabot. Tagad cita rakšana. Arī par mārrutku stādāmo jādomā, jo ne visam var kaut ko pielāgot,” stāsta Kaspars. Viņš pats izdomā, pārliecinās, kā ērtāk strādāt, kas mārrutku audzēšanai der, kas ne.

“Ja gribi kaut ko darīt, jāiet uz priekšu,” pārliecināts stalbēnietis. Domājot par mārrutku audzēšanas un pārstrādes tālāku attīstību, saimnieki piedalījās pašvaldības grantu konkursā un ieguva finansiālu atbalstu. Iegādāts mārrutku rokamais, mazgājamā iekārta un ledusskapis.

Kaspars atklāj, ka nopietni tiek apsvērta ražotnes celtniecība, jo mārrutku pārstrādei atvēlētā telpa kļūst par mazu un strādāšana nav ērta. “Jādomā, kā izmantot sīkās saknītes, arī mārrutku lapas. Esam pamēģinājuši mārrutkus ar piedevām, receptes jāpilnveido, jāvērtē. Visu laiku mācāmies,” atklāj Iveta. Kaspars pastāsta, ka draugi no Dānijas atveduši mārrutkus, daudz stiprākus. “Būtu jāaizbrauc paskatīties, ko un kā audzē. Jāpa­mēģina, vai aug arī pie mums. Gaumes ir dažādas,” pārdomās dalās Kaspars.

Iveta un Kaspars atzīst, ka tuvākajā apkārtnē mārrutkus tik lielā platībā neviens neaudzē. Tirdzi­ņos mājražotāji piedāvā pašu gatavotus, bet tie audzēti nelielās platībās un gatavoti vien kā papildinājums pārējai produkcijai. Lielie pārstrādāji izejvielas iepērk ārzemēs, tā izdevīgāk. “Veikalos mārrutki nav lēti, jo tirgotājs uzliek augstu uzcenojumu. Mums ne tikai jāizaudzē, jāpārstrādā, jāpērk burciņas, vāciņi, etiķetes, par elektrību jāmaksā, ieguldām arī lielu roku darbu,” atgādina Kas­pars, bet Iveta uzsver: “Sākuši esam, jāturpina.”

UZZIŅAI

Mārrutki ir daudzgadīgi augi, kuri pieder pie kāpostu dzimtas. To dzimtene ir Vidusjūras zemes. Vēlāk mārrutki kļuva populāri Krievijā, kur tos izmantoja kā maģisku produktu un kā elementu kāzu rituālos. Praktisks pielietojums radās ne tikai mārrutka saknei, kas šodien tiek izmantota kā garšviela, bet arī lapām. Mārrutkos ir daudz B grupas, C, E un PP vitamīnu, tajos ir arī daudz kālija, kalcija, magnija, sēra un selēna. Bet askorbīnskābes koncentrācijas ziņā mārrutki pārspēj pat citronus un upenes. Mārrutks gan uzlabo ēdiena garšu, gan veicina gremošanu. To kā ēdiena piedevu un ārstniecības augu izmantojuši jau mūsu senči.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Pārraut apburto loku

06:02
16.07.2024
45

Jauno māmiņu un grūtnieču atbalsta centrs “Madaras”, kas darbojas Liepā, nosvinējis 20 gadu jubileju. Tā darbība organizēta kā ģimenes modelis ar atbilstošu vidi, lai katrai māmiņai veltītu individuālu uzmanību. Šobrīd “Madarās” uzturas septiņas mammas un deviņi bērni, daļa māmiņu ir ar īpašām vajadzībām. Bet šo gadu laikā palīdzēts vairākiem simtiem sieviešu. Teju no pirmsākumiem biedrības […]

Svešumā latviskums uztur garu

08:03
11.07.2024
36

Jāņa Vecozola dzīve metusi dažādus līkumus. “Kā daudziem latviešiem šajos laikos,” viņš saka un piebilst, ka vasarā gribas būt Latvijā. Jānis dzimis un bērnību pavadījis Cēsīs, tad ģimene pārcēlās uz Priekuļiem, tur mācības pamatskolā, tad Jāņmuižas lauksaimniecības skolā, armija, darbs un ģimene Cēsīs. “Strādāju par šoferi, lai tiktu pie dzīvokļa, pārgāju uz celtniecību. Tad sākās […]

Suns māca dzīvot rotaļīgi un dalīties ar to

06:24
08.07.2024
34

 “Kanisterapija ir suņu asistēta terapija. Nereti šķiet, ka tā ir suņa glaudīšana, un dažreiz tā tas arī var izskatīties, taču kanisterapija ir daudzveidīga gan atkarībā no mērķauditorijas, gan suņa,” teic kanisterapijas speciāliste Tamāra Kabakova. “Bērni visbiežāk vēlas suni paglaudīt, pabužināt, samīļot. Tāpēc arī lielos pasākumos ir svarīgi stāstīt, kā ar suni pareizi darboties. Es to […]

Savā īpašajā vietā

07:21
07.07.2024
85

“Kamēr vēl mitrs un neput, zāle jānopļauj,” saka Solvita Jansone un steidz appļaut mājas apkārtni. Viņa atzīst, ka pagaidām vasara ilgstoši nav bijusi tik karsta kā  pērn, bet puķes nācās regulāri un cītīgi laistīt, dārzam gan bija jāpietiek ar rezervēm un rasu. “Lietus bija ļoti vajadzīgs, tagad apkārt    svaigums, viss var augt,” teic Solvita […]

Radošais process kā terapija

05:26
07.07.2024
37

Saruna ar digitālā satura veidošanas un skatuves mākslinieci DĀRTU ZVANERI Daudziem Dārtas vārds noteikti pazīstams caur labskanīgā ķeltu arfas un čella dueta “Infini” skaņām. Ar viņu sarunājāmies par mūzikas ceļu, teātri un to, ka dzīve allaž zina labāk, kas mums vajadzīgs. -Daudzi jūs iepazinuši caur mūziku, bet pati sakāt, ka esat ļoti radoša būtne – […]

Veselīgu matu augšanas noslēpums

14:31
05.07.2024
329

Veselīgu matu veidošana ir kopīgs mērķis daudziem, tomēr bieži vien tas šķiet kā slepenas dārgumu medības ar grūti iegūstamām balvām. Patiesi veselīgu matu pamatā ir ne tikai spīdīgi attēli reklāmās un nemitīgi mainīgās matu kopšanas tendences, bet arī izpratne par to unikālajām vajadzībām un rūpes par tām. Veselīgu matu kopšanas nozīme ir nepārspīlēta; tā nav […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
24
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
17
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
23
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
30
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi