Pirmdiena, 22. jūlijs
Vārda dienas: Marija, Marika, Marina

Ģimenes ārsts ir uzticības persona

Iveta Rozentāle
05:35
07.04.2022
107
Gimenes Arste Elmerte 1 2

Lai arī inficēšanās līkne ar “Covid-19” strauji virzās uz leju, slimība nav pazudusi. Arī ģimenes ārstei Olitai Elmerei, kurai ir prakse Zaubē un Nītaurē, ir pacienti, kuri mājās veseļojas no lipīgā vīrusa.

Lai cik cerīga situācija izskatās šobrīd, iepriekšējie gadi parādīja, ka rudenī vīruss uzliesmo ar jaunu spēku. Tādēļ joprojām svarīga ir vakcinācija, tā novērš smagu slimības gaitu.

O.Elmeres ģimenes ārstes praksē sešdesmitgadīgu un vecāku pacientu vakcinācijas aptvere ir  80%, 90%, liecina Nacionālā veselības dienesta dati. Olita Elmere skaidro, ka katram zvanīts, cilvēki informēti par iespēju vakcinēties, lielākoties senioriem, nākot vakcinēties, jau bija pārliecība, kāpēc vēlas to darīt. Bijuši pacienti, kas sākotnēji bijuši kategoriski pret vakcināciju, bet laika gaitā viedokli mainījuši un pieteikušies, turklāt precīzi ievērojot laiku, kad jāsaņem otrā deva un balstvakcīna. Protams, vienmēr ir cilvēki, kuri neatzīst vakcināciju un pie savas pārliecības paliek, bet tādu neesot daudz. Tagad lielākā daļa O.Elmeres pacientu saņēmuši arī balstvakcīnu. Ja cilvēkam grūtības nokļūt līdz ārstes praksei, daktere veic vakcināciju arī mājās.

Olita Elmere vērtē: “Ģimenes ārsts ir pacientu uzticības persona, pie kuras vērsties ar neskaidrajiem jautājumiem, noskaidrot atbildes. Cilvēkiem, kas pie manis atnākuši vizītē, vienmēr veltu laiku tik daudz, lai pacients visu interesējošo pagūtu noskaidrot. Jo, ja ģimenes ārstam nav laika savam pacientam, tad šim darbam nav jēgas. Mana ārsta prakse ir tik sen, ka par pacientiem kļuvuši arī manu pirmo pacientu bērni. Vienmēr izrunājam interesējošos un neskaidros jautājumus, tas attiecas arī uz jautājumiem par vakcīnu. Vairāk ir jautājumu cilvēkiem, kuriem ir kādas hroniskas saslimšanas, kā tās ietekmē vakcīna. Bet tieši viņiem arī visvairāk pote ir nepieciešama.”

Vērtējot vēlmi vakcinēties, ārste teic, ka tie, kas vēlējušies, to ir izdarījuši, bet tie, kas to nav izdarījuši, nogaida, kāda valstī un veselības aprūpē būs situācija rudenī, kāds būs saslimstības līmenis, kādi būs norādījumi no Slimību profilakses un kontroles centra. Tas viss ietekmē cilvēku izvēli, daļai arī to, vai viņi izvēlēsies balstvakcīnu.

Vakcinācija pret “Covid-19” skaitļos

Vakcināciju pret “Covid-19” uzsākuši 71 % (1 343 791), vakcinācijas kursu pabeiguši 69% (1 301 873), balstvakcināciju saņēmuši 27 % (505 980) Latvijas iedzīvotāju.
82% iedzīvotāju vecumā no 18 gadiem ir uzsākuši vakcināciju pret “Covid-19”.

Visaugstākā vakcinācijas aptvere ir vecuma grupās 30-39 un 50-59, kur aptvere sasniedz 85 %. Viszemākā aptvere ir Rēzeknes novadā ( 60%) un Preiļu novadā (62%).
Ādažu, Mārupes, Valmieras un Valkas novadu vakcinācijas aptvere sasniedz augstāko rādītāju valstī – 73 % no novada iedzīvotājiem.
Vakcinācijas rekords starp visām vecumu grupām ir Mārupes novadā, kur 99% iedzīvotāju vecumā no 30 līdz 39 gadiem ir uzsākuši vakcinācijas kursu.

Senioru vakcinācija: 81,5% iedzīvotāju vecumā 60 + ir uzsākuši vakcināciju. 56,4% no tiem senioriem, kuriem ir pienācis termiņš (211 605 no 372 272), ir saņēmuši balstvakcīnu. Vakci­nācijas rekords starp novadiem senioru vecumu grupā ir Smiltenes novadā, kur 90 % iedzīvotāju vecumā no 60 līdz 69 gadiem ir uzsākuši vakcinācijas kursu.
Šobrīd Latvijā ir pieejamas 5 Eiropas Savienībā apstiprinātās vakcīnas pret “Covid-19”: Comirnaty, Spikevax, Nuvaxovid, Janssen, Vaxevria. 23 no visā valstī esošajiem vakcinācijas punktiem nodrošina vakcināciju pret “Covid-19” ar visām Latvijā pieejamajām vakcīnām.

Šajos vakcinācijas punktos vakcinācija ar jebkura ražotāja vakcīnu (Latvijā reģistrēto) tiek nodrošināta ne retāk kā reizi nedēļā.
Vakcinācijas pret “Covid-19” informatīvais tālrunis 8989 turpina strādāt, bet ir mainīts tā darba laiks: tālruņa līnija turpmāk strādās darba dienās no plkst.9 līdz 18, sestdienās no plkst.9 līdz 16, bet svētdiena – brīvdiena.

Materiāls tapis sadarbībā ar Nacionālo veselības dienestu

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Pārraut apburto loku

06:02
16.07.2024
45

Jauno māmiņu un grūtnieču atbalsta centrs “Madaras”, kas darbojas Liepā, nosvinējis 20 gadu jubileju. Tā darbība organizēta kā ģimenes modelis ar atbilstošu vidi, lai katrai māmiņai veltītu individuālu uzmanību. Šobrīd “Madarās” uzturas septiņas mammas un deviņi bērni, daļa māmiņu ir ar īpašām vajadzībām. Bet šo gadu laikā palīdzēts vairākiem simtiem sieviešu. Teju no pirmsākumiem biedrības […]

Svešumā latviskums uztur garu

08:03
11.07.2024
36

Jāņa Vecozola dzīve metusi dažādus līkumus. “Kā daudziem latviešiem šajos laikos,” viņš saka un piebilst, ka vasarā gribas būt Latvijā. Jānis dzimis un bērnību pavadījis Cēsīs, tad ģimene pārcēlās uz Priekuļiem, tur mācības pamatskolā, tad Jāņmuižas lauksaimniecības skolā, armija, darbs un ģimene Cēsīs. “Strādāju par šoferi, lai tiktu pie dzīvokļa, pārgāju uz celtniecību. Tad sākās […]

Suns māca dzīvot rotaļīgi un dalīties ar to

06:24
08.07.2024
34

 “Kanisterapija ir suņu asistēta terapija. Nereti šķiet, ka tā ir suņa glaudīšana, un dažreiz tā tas arī var izskatīties, taču kanisterapija ir daudzveidīga gan atkarībā no mērķauditorijas, gan suņa,” teic kanisterapijas speciāliste Tamāra Kabakova. “Bērni visbiežāk vēlas suni paglaudīt, pabužināt, samīļot. Tāpēc arī lielos pasākumos ir svarīgi stāstīt, kā ar suni pareizi darboties. Es to […]

Savā īpašajā vietā

07:21
07.07.2024
85

“Kamēr vēl mitrs un neput, zāle jānopļauj,” saka Solvita Jansone un steidz appļaut mājas apkārtni. Viņa atzīst, ka pagaidām vasara ilgstoši nav bijusi tik karsta kā  pērn, bet puķes nācās regulāri un cītīgi laistīt, dārzam gan bija jāpietiek ar rezervēm un rasu. “Lietus bija ļoti vajadzīgs, tagad apkārt    svaigums, viss var augt,” teic Solvita […]

Radošais process kā terapija

05:26
07.07.2024
37

Saruna ar digitālā satura veidošanas un skatuves mākslinieci DĀRTU ZVANERI Daudziem Dārtas vārds noteikti pazīstams caur labskanīgā ķeltu arfas un čella dueta “Infini” skaņām. Ar viņu sarunājāmies par mūzikas ceļu, teātri un to, ka dzīve allaž zina labāk, kas mums vajadzīgs. -Daudzi jūs iepazinuši caur mūziku, bet pati sakāt, ka esat ļoti radoša būtne – […]

Veselīgu matu augšanas noslēpums

14:31
05.07.2024
329

Veselīgu matu veidošana ir kopīgs mērķis daudziem, tomēr bieži vien tas šķiet kā slepenas dārgumu medības ar grūti iegūstamām balvām. Patiesi veselīgu matu pamatā ir ne tikai spīdīgi attēli reklāmās un nemitīgi mainīgās matu kopšanas tendences, bet arī izpratne par to unikālajām vajadzībām un rūpes par tām. Veselīgu matu kopšanas nozīme ir nepārspīlēta; tā nav […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
23
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
17
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
23
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
30
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi