Trešdiena, 3. jūlijs
Vārda dienas: Benita, Everita, Verita, Emerita

Jaunieši novadā lauž robežas

Druva
15:29
13.08.2022
24
Lr2022 1 Foto@manamarta 96 2

Gandrīz 70 jaunieši no visa plašā Cēsu novada vakar un šodien (9.,10.08.2022.) tiekas Straupes pagasta “Mārkulīčos”, lai iepazītu cits citu pasākumā “Lauzt robežas”.

Projekta koordinatore Iluta Balode “Druvai” pastāstīja, ka pirms lielā saliedēšanās pasākuma projekta īstenotāji tikās ar jauniešiem un jaunatnes darbiniekiem visās Cēsu novada apvienībās, rīkojot izziņu darbnīcas, kur dalībnieki vērtēja savas vietas stiprās un vājās puses, ieceres un to īstenošanu: “Jaunieši ir idejām bagāti, ļoti labi prot saredzēt gan labo, gan to, kā pietrūkst, kas vēl    nepieciešams, turklāt apzinās, ka daudz var atrisināt pašu spēkiem. Tas arī bija viens no mērķiem – iedrošināt jauniešus darboties pašiem savā labā. Jāatzīst, ka katrā vietā jaunieši ir ļoti atšķirīgi, var just, kur viņi vairāk tiek pulcināti, kur viņiem piedāvā iespējas izpausties. Tā bija lieliska pieredze iepazīt, redzēt, kā notiek citur, saprast, kas patīk pašiem jauniešiem, kādas ir viņu iespējas līdzdarboties un kā pietrūkst. Tas noteikti palīdzēs arī veidot struktūru darbam ar jaunatni jaunajā, lielajā novadā.”

Pasākuma dalībniece Diāna Denīza no Straupes pastāstīja, ka izziņu darbnīcā runāts par tendenci jauniem cilvēkiem doties prom no laukiem, tāpēc pagastā palikušajiem ir mazāk, ko darīt, taču viņa uzskata, ka iespējas izpausties ir vienmēr, bet ne visi jaunieši par to zina. “Mums ir labiekārtots volejbola laukums, kur darbojamies, plānojam veidot filmu vakarus, sporta spēles un citus pasākumus jauniešiem. Es, protams, redzu aktīvos, mēs kopā tiešām cenšamies, gribam, lai pagastā ir labi, ņemam un darām. Un man ļoti patīk šī vieta, apkārtne, daba, te ir jauki cilvēki, lepojos, ka dzīvoju Straupē.”

“Lauzt robežas” jaunajā Cēsu novadā ir mantojums no Pārgaujas novada, kur tas noticis jau vairākus gadus. Šonedēļ pasākumā pulcējas gan dalībnieki, kas jau darbojušies projektā un ir savstarpēji pazīstami, gan jaunieši, kas iesaistījušies    pirmo reizi. Vecpiebaldzēniete Nikola Adri­ana Žukova, kas divus ar pusi gadus sava toreizējā novada jauniešu centrā strādājusi kā brīvprātīgā, ar aizrautību piekritusi darboties arī šajā pasākumā: “Man patīk komunicēt un iepazīties ar cilvēkiem. Ceru arī te atrast jaunus draugus un iegūt sev kaut ko jaunu. Ir brīnišķīgi ne tikai pašiem būt aktīviem, bet svarīgi, lai arī novada pagastu cilvēki labi sa-protas, tad varam vairāk ietekmēt procesus, izdarīt vēl vairāk. Mums ir jālauž robežas savstar-pējās attiecībās.”

Gustavs Bērziņš, kas mācījies Stalbē un tagad studē tūrismu Valmierā, Vidzemes Augstskolā, atzīst, ka “Lauzt robežas”    ir viens no viņa iecienītākajiem pasākumiem. “Pēc skolu beigšanas mēs, Pārgaujas jaunieši, studēt esam devušies uz dažādām vietām, bet te varam satikties, tagad arī iepazīt jaunus cilvēkus. Brīnišķīgi, ka šogad esam tik daudz, lai gan tas reizē ir arī liels izaicinājums. Šogad lauzt robežas ir nozīmīgi visā Cēsu novada kontekstā. Iepazīstoties, rodot kontaktus, veidojas iespēja nākt kopā arī nākotnē, papildināt citam citu, veidot saliedētu jauniešu kopienu. Nekas nenotiek vienā dienā, bet šis ir pirmais, stabilais solis uz to. Jauniešos ir spēks, jaunieši ir tie, kas ir nākamie lielo darbu darītāji, tie, kas cels mūsu novadu, tāpēc ir jāsadarbojas, lai varētu būt izaugsme.”

Diāna atzina, ka “Lauzt robežas” ir pasākums, ko viņa gaida katru gadu. “Lai arī tās ir tikai divas dienas visiem kopā, tas ir ļoti vērtīgi piepildīts laiks. Tas ar katru gadu vēršas plašumā, arvien vairāk jauniešu cenšas iesaistīties. Ir brīnišķīgi, ka var satikt arī draugus, kuri ilgu laiku nav redzēti. Šogad neierasti, ka esam tik daudz, bet man patīk, ja ir iespēja iepazīt arī citus jauniešus, ar kuriem tagad esam vienā novadā, varēsim sadarboties.”

Projektu šogad īsteno jauniešu biedrība “Youth for city – city for Youth”. Iepriekš “Lauzt robežas” bija Pārgaujas novada jauniešu organizēts pasākums, kurā piedalījās vietējie jaunieši un ciemiņi, piemēram, no Limbažiem, kas viesojās arī šogad.
Šogad pasākums notiek piekto gadu. Tas ir kā platforma noteiktas tēmas vai problēmas aktualizēšanai. Pirmajos gados mērķis bija saliedēt un aktivizēt vietējos jauniešus, aizvadītajā    gadā tēma bija par kovida izraisītajām sekām un mentālo veselību. Šī gada tēma – līdzdalība.

Šo divu dienu laikā jaunieši dalās ar prezentācijām par izziņu darbnīcās secināto, tiekas ar iedvesmas personībām: jūtūberi un jaunatnes jomā aktīvu cilvēku Edgaru Freščenko jeb Edgaru Fresh; ar multimākslinieku – mūziķi, dzejnieku, producentu, fotogrāfu Artūru Jenotu. Šodien pasākums noslēdzas, darbnīcās kopā ar treneriem diskutējot par līdzdalību un tās nozīmi, veidojot līdzdalības plānu un izstrādājot sadarbības modeli. Iluta Balode teic: “Vēlamies ieskicēt sadarbības modeli tam, kā varētu strādāt nākotnē.”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

…no Amatas uz Tūju un tālāk – prom vasarā!

05:17
03.07.2024
6

Skanīgs, sportisks un zaļš šogad izvērtās mācību gada noslēgums Amatas pamatskolā. “Baudījām programmas “Latvijas skolas soma” kultūr­izglītojošās pr­og­ram­mas “Leģendas mūzikā” un “Instrumentu karnevāls”. Skolas direktoram Valdim Nītiņam izdevās ambiciozais, skolēnus tik ļoti intriģējošais divu dienu Vidzemes jūrmalas piedzīvojums: pārgājiens ar nakšņošanu teltīs, pašu gatavotām vakariņām un brokastīm,” tā par atraktīvo skolas mācību gada noslēgumu pastāsta […]

Sapnis par savu mini zoo

10:10
25.06.2024
269
1

Sandijs Polis teic – nav labākas, skaistākas un mierpilnākas vietas uz pasaules par Ieriķiem. Jaunietis ir īsts ieriķietis, te arī šogad absolvē Amatas pamatskolu. “Visa mana dzīve ritējusi pa un ap Ieriķiem. Te noteikti ir vieta, kur rast īstu mieru un ļaut vaļu emocijām. Ieriķos var iziet ārā kopā ar draugiem, bieži apmeklējam sporta laukumu […]

Jauniešiem svarīga iekļaujoša sabiedrība

06:16
19.06.2024
67

Kā jauniešus ar ierobežotām iespējām iekļaut jaunatnes darbā un sabiedrībā kopumā un kādas metodes, strādājot ar šo iedzīvotāju grupu, būtu labākās, tāda bija galvenā tēma Vidzemes nevalstisko organizāciju forumā. Pasākums Liepas jauniešu centrā “Apelsīns” pulcēja 40 pārstāvjus no Cēsu, Valmieras, Lim­bažu, Smiltenes novada un Rīgas organizācijām. Tēma ir plaša, jaunieši ar ierobežotām iespējām nav tikai […]

Švīkas sirds rotaļpagalmā

00:00
18.06.2024
52

Bērni apgūst dažādas vizuālās mākslas tehnikas, bet galvenais ir katra īpašās izpausmes Ar izstādes “Švīkas sirds rotaļpagalmā” atklāšanu CATA kultūras namā vēl vienu māksliniecisko gadu noslēdz Daigas Jirgensones vadītā mākslas darb­nīca “9 kaķi”. Izstādes atklāšana ir kā svētki pēc padarītā darba, kur bērniem ir iespēja pabūt ar saviem vecākiem un vecvecākiem, kā arī gandarījums redzēt […]

Novada skolēni sadejo Cēsīs. Lietus svētkiem netraucē

14:34
05.06.2024
104

Ap tūkstotim mazu un lielu dejotāju no visa plašā novada 1. jūnijā Cēsu Pils parka estrādē izdejoja Cēsu novada Skolu jaunatnes deju svētkus “Viņi to pa īstam prot”. Svētki notika pēc astoņu gadu pārtraukuma, pulcējot dalībniekus no pašvaldības iestāžu kolektīviem – skolām, kultūras namiem un centriem – Cēsīm, Priekuļiem, Liepas, Straupes, Zaubes, Nī­taures, Drabešiem, Jaunpiebalgas […]

Drosmīgi piedalās runas konkursā “Pūcīte”

06:08
03.06.2024
133

Uzdrošinoties, pilnveidojot publiskās uzstāšanās prasmes, runājot mikrofonā, parādot sevi plašākai auditorijai, pārliecinoties par savām spējām, kā arī sniedzot prieku paši sevi un skatītājiem, 27 pirmsskolas vecuma bērni no visa plašā Cēsu novada piedalījās izteiksmīgās runas konkursā “Pūcīte” Līgatnē, radošajā kvartālā “Zeit”. Konkursa dalībnieki pirms tam jau bija izturējuši atlasi savā pirmsskolas izglītības iestādē. Dalībniekus sagaidīja […]

Tautas balss

Pļauj, ka putekļi pa gaisu

10:12
02.07.2024
18
Priekulietis A. raksta:

“Priekuļu centrā pagājušajā nedēļā pašvaldība pļāva zāli, putekļi vien gāja pa gaisu. Zā­līte tik īsa un nīkulīga, ka tur nav, ko pļaut. Bet laikam jau noteiktie kvadrātmetri jāno­pļauj, citādi nesaņems naudu. Manuprāt, pļaušanu nevajadzētu organizēt pēc grafika, bet gan tad, kad tas nepieciešams,” pārdomās dalījās priekulietis A.

Zāļu ražotāji negodprātīgi

12:29
28.06.2024
18
Lasītāja raksta:

“Re nu! Eiropā ražotāji zāļu cenas valstīm nosaka slepeni, mazākās un nabadzīgākās valstis maksā vairāk. Tāpēc jau arī mums ir tik dārgi medikamenti un jauno zāļu maz. Te būtu gudri, ja, piemēram, Baltijas valstis vienotos un iepirktu vajadzīgo kopā. Bet varbūt jautājums jārisina Eiropas Savienības līmenī?” sprieda lasītāja.

Autobusu pieturā lietū un vējā

12:29
28.06.2024
59
Vilma raksta:

“Ikdienā diezgan bieži nākas ar autobusu braukt no Valmieras un Cēsu autoostas. Autobusa gaidīšanu abās pilsētās nevar salīdzināt. Valmierā nojume pasargā pasažierus no lietus un saules, Cēsīs pa bedrainu laukumu no stacijas ēkas var aizklunkurēt līdz pieturai, sēdēt uz soliņa, lai kādi laikapstākļi, un skatīties uz apdrupušo mūra sienu,” pārdomās dalījās Vilma un piebilda, ka […]

Pasaki, kas ir tavs draugs…

10:01
25.06.2024
26
Politikas vērotājs raksta:

“Kā gan Krievijas sabiedrība var nejusties pazemota, ja viņu valsts līderim jāslēdz vienošanās ar visu citu pasaules valstu ignorēto un nosodīto Ziemeļkoreju? Tas taču ir kauns, ka par sabiedroto jāizvēlas kas tāds!” pauda politikas vērotājs.

Vai tiešām ietaupīja

10:01
25.06.2024
22
Zaubēniete raksta:

“Zaubē vairs nav pagasta pārvaldes. Nezinu, cik daudz paš­valdība ietaupīja, bet cilvēkiem gan tagad grūtāk. Nav speciālista, kas var pastāstīt par visiem jautājumiem pagastā, par katru jāiet pie cita darbinieka. Kad bija pārvalde, bija tā kā drošāk, zināji, ka ir, uz kuru paļauties, arī kam prasīt atbildību,” pastāstīja zaubēniete.

Sludinājumi