Bezalkoholiskais sidrs ir radīts nevis bērniem, bet pieaugušiem cilvēkiem, kam garšo klasisks sidrs, bet kuri nevēlas noreibt, biznesa portālam “Nozare.lv” norādīja sidra ražotāji – alus darītavas AS “Cēsu alus” pārstāvji, komentējot narkologu iebildumus saistībā ar dzēriena pieejamību bērniem.
“Sidrs pēc būtības ir alkohola kategorija, kuras mērķauditorija ir pieaugušie, tādēļ bezalkoholiskais sidrs tirdzniecības vietās novietots alkohola plauktos blakus citiem sidru produktiem vietā, kas nav paredzēta bērnu auditorijai,” sacīja “Cēsu alus” produktu grupas vadītāja Ilona Riekstiņa.
Kā ziņots, narkologi ir satraukti par alus darītavas “Cēsu alus” jaunā produkta – likuma izpratnē bezalkoholiskā sidra, kurā tomēr ir 1,2 tilpumprocenti alkohola, – pieejamību bērniem, ziņojusi Latvijas Televīzija. Bažas par šī produkta vieglo pieejamību veikalos pauda Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra Narkoloģiskās palīdzības dienesta vadītāja Astrīda Stirna, kura norādīja, ka šāds sidrs noteiktā daudzumā ir kaitīgs bērnu veselībai.
Savukārt nesakārtotā likumdošana radījusi neskaidrības veikalniekiem par to, vai šo produktu var tirgot personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem. Tikmēr pats “Cēsu alus” nosūtījis vēstuli veikalniekiem, kurā pauž nostāju, ka šo produktu var tirgot bez ierobežojumiem.
Jautāta, vai šādus dzērienus patiešām drīkst tirgot bērniem un vai šajā sakarā nebūtu maināma likumdošana, lai šos dzērienus padarītu bērniem nepieejamus, Riekstiņa akcentēja, ka uzņēmuma ražotais bezalkoholiskais sidrs, līdzīgi kā citi dabīgi raudzētie dzērieni – kvass un kefīrs -, satur niecīgu alkohola daudzumu, kas radies sastāvā esošās sulas dabīgā rūgšanas procesā. “Šajā dzērienā maksimālā iespējamā alkohola deva var sasniegt līdz 1,2%, tomēr tas, pēc Latvijas likumdošanas, ir bezalkoholisks dzēriens, tādēļ uz to neattiecas tirdzniecības ierobežojumi”.
“Bezalkoholiskais sidrs ir radīts pieaugušiem cilvēkiem, kam garšo klasisks sidrs, bet kas nevēlas noreibt. Tieši tāpat kā ar bezalkoholisko alu – mēs to neiesakām lietot bērniem, tā vietā iesakot izvēlēties citus atspirdzinošus un bezalkoholiskus dzērienus. To arī esam norādījuši uz dzēriena iepakojuma. Lai gan likums to neparedz, rūpējoties, lai patērētājs saņemtu pilnīgu un patiesu informāciju, uz produkta iepakojuma esam norādījuši maksimālo iespējamo alkohola devu, kas rodas dzērienā dabiskā rūgšanas procesā,” norādīja Riekstiņa.
Tikmēr Alkohola ražotāju un tirgotāju apvienības valdes loceklis Vitolds Bremmers sacīja, ka jautājums esot plašākas diskusijas vērts. “Mūsu valstī pieņemts vadīties no likuma burta, nevis no likuma gara, līdz ar to likuma burts nosaka, ka dzēriens ar absolūtā alkohola saturu līdz 1,2% nav uzskatāms par alkoholisku, taču uz katra sirdsapziņas paliek tas, ko satur produkts. Uzskatām, ka šī tēma ir sabiedrības diskusijas vērta, ņemot vērā plašo šī 1,2% alkoholu saturošā sidra pieejamību,” sacīja Bremmers.
Tam piekrīt arī apvienības valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters. “Ņemot vērā to, ka šis dzēriens orientēts uz tik jūtīgu segmentu kā jaunieši, kuru vidū alkoholisko dzērienu lietošana pieaug, jautājums būtu jāskata no likuma gara pozīcijām un tas nav viennozīmīgi vērtējams. Katrā ziņā es pats nebūtu priecīgs, ieraugot šādu sidra bundziņu sava astoņgadīgā dēla rokās”, sacīja Demiters.
NOZARE.LV
Komentāri