Karstā vasaras dienā ieturēt nesteidzīgu maltīti vai baudīt atspirdzinošu dzērienu vislabāk ir
svaigā gaisā. Arī kafejnīcas steidz ierīkot vasaras terases, lai apmeklētāji varētu apvienot patīkamo ar lietderīgo, proti, paēst, baudot apkārtnes ainavas.
Cēsīs vasaras kafejnīcas ir tikai Vienības laukuma tiešā tuvumā vai pie Rožu laukuma. Kā atzina kafejnīcu pārstāvji,
šis bizness Cēsīs balstās tikai un vienīgi uz tūris
tiem.
“Izvērtējot apmeklētāju pieplūdumu pēdējos gadus, jāsecina, ka tūristu skaits nemainās, bet vietējā publika mainās, tās diemžēl paliek mazāk. Jūtami mazāk,” norāda bāra “Sarunas” vecākais bārmenis Māris Dūmiņš.
Arī bārā “Laterna”, kas šogad gan neizteica vēlmi ierīkot vasaras kafejnīcu, norādīja, ka vietējie iegriežas arvien retāk, kas īpaši jūtami ir klusajā sezonā.
Lai arī tveicīgajā vakardienā bārā “Sarunas” gaiss bija pat vēsāks un tīkamāks, telpās nebija neviena apmeklētāja, bet terasē visi galdiņi bija aizņemti.
“Ja krodziņš atrodas pašā
pilsētas centrā, nenoliedzami, tam jābūt vasaras terasei, jo redzam, ka telpās neviens negrib šādā laikā nākt. Cilvēkiem patīk brīvdabas kafejnīcas, viņi izvēlas sēdēt svaigā gaisā. Tepat ir skaistā Rīgas iela, vakarpusē terasē nespīd saule, apmeklētāji var mierīgi pasēdēt, baudot vakaru un pilsētas noskaņu,” saka M. Dūmiņš, neslēpjot, ka strādāts tiek tieši tūristiem.
Kafejnīcās vislabāk jūtams fakts, ka Cēsīs manāmi sarucis iedzīvotāju skaits, ka aizbraukuši ekonomiski aktīvākie, kuri agrāk labprāt iegriezās arī vietējos krodziņos. Tomēr neskatoties uz to, arī šajā nišā ienāk jauni uzņēmēji, kuri gatavi apliecināt savu varēšanu un prasmi piesaistīt klientus.
Jau rakstīts, ka Cēsu novada domes izsludinātajā konkursā par brīvdabas kafejnīcu ierīkošanu Rožu laukumā pieteicās tikai divi interesenti: “2 Locals” SIA un “Skuja un Skuja” SIA, un abi saņēma atļauju ieceres īstenot. Abi uzņēmumi šajā vietā biznesu sāk
no
jauna, tomēr ir apņēmības pilni darboties.
“2 Locals” valdes locekle Jolanta Sausiņa, kura vairākus gadus Cēsīs vadīja tūrisma jomu, nolēmusi sevi pārbaudīt ēdināšanas biznesā. Lai arī kafejnīcu, kas tiks veidota tā dēvētajā “Ķīniešu namiņā” un būs arī brīvdabas terase un to bijis plānots atvērt uz pilsētas svētkiem, notikušas neplānotas aizķeršanās, bet jūnijā tā uzsāks darbu. J. Sausiņa uzskata, ka konkurence šajā jomā nav pārāk liela, ņemot vērā tūristu daudzumu, kas apmeklē pilsētu: “Galvenais jau ir piedāvājums, kam jābūt kvalitatīvam un interesan- tam. Tikai tā iespējams piesaistīt klientus, tāpēc katrai kafejnīcai vajag savu šarmu, savu odziņu. Un tā nav tikai ēdienkarte, cenas, kam arī jābūt adekvātām, vai kafejnīcas iekārtojums. Tāpēc tagad sēžu muzejā un meklēju vēsturiskos materiālus par Rožu laukumu, “Ķīniešu namiņu”, senatnīgās ēdienkar-tes, lai izveidotu īpašu piedāvājumu.”
Arī satiktie tūristi atzina, ka āra kafejnīcas ir katras pilsētas neatņemama sastāvdaļa. Kopā ar ģimeni pusdienas vasaras terasē baudīja Andris Salietis no Liepājas puses. Viņi pa ceļam uz Igauniju nolēmuši iegriezties Cēsīs. Maltīte āra kafejnīcās esot ceļošanas neatņemama sastāvdaļa.
“Mums patīk ceļot tepat pa Baltiju,
katrā pilsētā iegriežamies āra kafejnīcās. Tā ir ļoti interesanta pieredze, kurā
varam dalīties ar draugiem un paziņām. Cēsīs mums patīk, varēsim dot pozitīvas atsauksmes,” teica ceļotājs.
Jānis Gabrāns
Komentāri