Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Marija, Marika, Marina

Meksikānis, kas pārcēlies uz dzīvi Līgatnē

Anna Kola
23:00
01.06.2023
7
Meksika1

Pavisam nesen no dzīves Līgatnē uz Siguldu pārcēlies meksikānis Alehandro Purons Sids.

Atbildot uz jautājumu, kā dzīves ceļš viņu atvedis uz Latviju, Alehandro smaida un teic, ka tas no tiesas ir jautājums, ko viņam uzdodot ļoti, ļoti bieži. “Kā es nokļuvu Latvijā, tas ir tas, ko man jautā visbiežāk. Otrs populārākais – kā varu sadzīvot ar klimatu un ārā veicamajām aktivitātēm,” smejas Alehandro.

Viņš teic, ka parasti uz pirmo jautājumu atbild ar joku, ka dzīve piespēlējusi savādu situāciju – vai nu mīlestības, vai naida dēļ – , ļaujot jautātājam minēt, kas tad ir pareizais iemesls. Parasti jau visi sakot, ka pie vainas noteikti ir mīlestība, un Alehandro apstiprina, ka tā arī ir. Tomēr viņam patīk humors, tāpēc mēdzot ķircināt ar atbildi, ka esot šeit tikai naida pēc.

Pagātnes un nākotnes notikumi katram ir paredzēti, viss ir likumsakarīgi, atzīst Alehandro un teic, ka katrā mirklī jāsaredz tas īstais, patiesais un vērtīgais, lai kas arī tas būtu. “No dzimtās zemes atrodos vairāk nekā desmit tūkstoš kilometru tālu tāpēc, ka šeit ir mājas manai sievai – sievietei ar vissiltāko sirdi, spēcīgai un skaistai latvietei. Mēs, jāteic, esam viens no pandēmijas mājsēdes mīlas stāstiem,” smaidot stāsta Alehandro. “Ir milzīgs prieks būt Latvijā, satikt cilvēkus, iepazīt zemi, tradīcijas, uzskatus un pat nacionālos tērpus. Visinte­resantāk gan šķiet dzirdēt stāstus par personīgās dzīves līkločiem. Ir bijis atsvaidzinoši atklāti parunāt par katra bailēm, sāpēm, vilšanos tāpat kā ticību, paļaušanos, veiksmēm un panākumiem.”

Alehandro teic, ka viņa ikdiena Latvijā ir dziļi piepildīta ar garīgu un sirdspilnu darbošanos. “Es cenšos arvien izaicināt savu prātu, saredzēt un izzināt ko jaunu, ķermeni stiprināt tā, lai varu uz dzīvi raudzīties bez jebkādām brillēm,” alegorijās runā Alehan­dro. “Dzīve daudzējādā ziņā ir unikāla, dziedējoša, augt un attīstīties veicinoša dāvana gluži kā tagadne, šis mirklis – katrs mirklis, ko izdzīvojam.”

Runājot par Alehandro dzīvesstāstu, viņš vēlas dalīties ar trim epizodēm, kas varētu dot ieskatu tajā, kas viņš ir. “Pirmo stāstu man patīk saukt par “mirkļa pateicīgo, nejaušo laimi”. Kad piedzimu Mehiko pilsētā un ārsti teica manam tētim, ka viņam nu ir divi mazi eņģelīši, tētis bija neticami priecīgs, burtiski lēkāja! Mamma, kad mūs ar brāli gaidīja, strādāja, varbūt tas bija tādēļ, ka viņa par visām varītēm gribēja kaut ko darīt, pat esot stāvoklī. Bet gadījās, ka viņa nokrita, tā dzemdības sākās septītajā mēnesī – piedzima dvīņi. Stāsta morāle ir tā, ka ir svarīgi ar pateicību sirdī raudzīties uz jebkuru negadījumu, jo tas var dot svētību esošajam brīdim dzīvē,” pārdomās dalās Ale­handro.

Otrais stāsts, kā teic Alehandro, ir “pazemības dižais raksturs”. “Kad biju pusaudža vecumā, mana ikdiena bija mācības skolā un darbošanās dažādos sporta veidos. Sauciet mani par naivu vai provinciālu, bet es tiešām bieži prātoju, kāpēc bija sajūta, ka pasaule cenšas mani pavērst pret paša mērķiem, šķita, ka mēģinu peldēt pret straumi. Tagad saprotu, ka daudziem šķita vienkāršāk ietaupīt laiku un enerģiju, jo tā vienkārši bija vieglāk, nekā ļaut pusaudzim pastāvēt uz savām domām, savu viedokli.

Gadiem ejot, sapratu, ka vieglāk dzīves līkločus uztvert ar dziļu, dziļu ieelpu, lai sagatavotu sevi būt atvērtam pašreizējam brīdim.Lai skrejošas domas nepamodina manī jau tā mājojošās bailes līdz neiedomājamiem augstumiem – nekontrolētam stresam un pat nerimstošai trauksmei. Tā es iemācījos, ko nozīmē pazemība.”

Trešo stāstu Alehandro dēvē par “iekšējo balsi, kas savieno mani ar tevi tā, lai es vairāk iepazītu pats sevi”. “Daudzus gadus dzīvoju tādā emocionālā blenderī, lēkājot no idejām un darbībām, kas vairāk balstītas materiālajā pasaulē, uz garīgajām. Tam visam pa vidu daudzās ikdienā paveicamās lietas. Šķita, tā es piepildu savus sapņus un dzīves vīziju, bet faktiski es vienkārši arvien pieaudzēju to lietu sarakstu, kuras gribu īstenot. Patiesībā tas bija tādēļ, ka biju pārāk spītīgs, lai sekotu sirdsbalsij un īstenotu pusaudža vecuma sapņus. Tā bija kā cīņa starp manu jaunības dzīvi un tagadējo, pieaugušā cilvēka, dzīvi.”

Alehandro teic, ka tieši tobrīd sapratis, ka viss dzīvē, arī citi cilvēki, savā ziņā ir spogulis mums pašiem – veids, kā katram pašam pietuvināties savai īstajai būtībai, izmantot dzīvi kā skolu, lai iepazītu sevi. “Tas ir kā mācīties visas pasaules zināšanas un beigu beigās uzzināt, ka tā sapratne jau sen atrodas mūsos pašos, viss ir savienots, viss ir saistīts, tikai esam par spītīgu, esam aizmālējuši acis, lai to neredzētu, jo šķiet, ka ir daudz svarīgākas lietas,” atzīst Alehandro.

Viņš teic, ka savas emocijas uzskata par savu kompasu, kas palīdz prātam rast atbildes. “Katrā mājo gudrība, kas palīdz saredzēt ceļu, kas ejams, un cilvēkus, ko izvēlēties sev blakus. Es izvēlējos programmēt savu prātu citādi, ļaujot emocijām mani padarīt traku kā zirgu kalna pakājē. Tagad es cenšos ļoti uzmanīgi ieklausīties tajā, ko saka mana iekšējā balss, un pagājušogad šī balss teica, ka man ir jāpārceļas uz Latviju.”

Šobrīd Alehandro izdzīvojot savu ceturto stāstu – visa balansa harmoniju. Lai gan Alehandro profesionālo izglītību ieguvis ekonomikā un starptautiskajā tirdz­niecībā, vēlāk izlēmis studēt psiholoģiju. “Šobrīd internetā vadu psiholoģijas konsultācijas pacientiem Meksikā, ASV un Du­bajā, AAE. Mana terapija balstīta uz kognitīvi biheiviroālo pieeju, esmu ieguvis specializāciju arī konfliktu risināšanā. No 1998. līdz 2012.gadam esmu strādājis starptautiskās kompānijās, no 2014. līdz 2020.gadam arī daudzās nevalstiskajās organizācijās saistībā ar dzīvnieku tiesībām un cilvēku tiesībām.”

Tā Līgatnē un Siguldā Ale­handro māca jogas prasmes. “Druva” jautāja, kā veicas šī darbošanās. “Runājot par jogu, visiem zināms, ka tai ir zinātniski pierādītas labas īpašības veselības veicināšanai. Tā ne tikai spēcina fizisko izturību, stiprina kaulus un locītavas, bet arī palīdz pacelt enerģijas, vitalitātes līmeni. Joga man pirms aptuveni 20 gadiem palīdzēja atgūt veselību pēc negadījuma darbā, tāpēc izlēmu kļūt arī par jogas skolotāju. Katrs cilvēks var sākt nodarboties ar jogu. Šobrīd mācu cilvēkus vecumā no četriem līdz 65 gadiem, visvairāk gan ir sieviešu no 20 līdz 50. Sigita, mana sieva, šajās nodarbības palīdz ar tulkojumu. Es gan ceru, ka drīz izdosies apgūt latviešu valodu, lai darbs šeit noris vieglāk.”

Alehandro teic, ka viņam patīk dalīties ar to, ko savā pieredzē iemācījies – kā sabalansēt sevi un savu ikdienas dzīvi, lai varētu izbaudīt dzīves ceļojumus. Viņš teic, ka mīl Latviju. “Kad atbraucu šeit, lai apprecētos ar Sigitu, bija pats ziemas vidus, tieši tas laiks, kad starptautiskās ziņas brīdināja par kara sākšanos Ukrainā. Kad nolaidos Rīgas lidostā, viena no stjuartēm atvainojās par slikto laiku. Es atbildēju, ka man tas patīk! Un viņa bija ļoti, ļoti izbrīnīta,” smaidot teic jogas pasniedzējs. “Interesanti ir tas, ka cilvēki, uzzinot, ka esmu psihologs, man brīvi sāk stāstīt par savām problēmām. Sieva gan teic, ka tas neesot normāli,” smaidot bilst meksikānis. “Es viņai atbildu, ka man ir dota Dieva dāvana ļaut cilvēkiem ar mani justies brīvi un runāt atklāti, un tad viņa smejas. Man patiesi paveicies ar sievu!”

Par to, kādas ir atšķirības starp latviešiem un meksikāņiem, Alehandro teic, ka pēdējiem ļoti patīk smaidīt par dzīvi. “Ne tikai pie glāzes mezkala (tradicionāls meksikāņu alkoholiskais dzēriens – aut.), tako, mariači, čili vai šokolādes, vai pat piņjatām. Mēs smaidām ikdienā. Vieni no populārākajiem svētkiem Meksikā ir “Mirušo diena”, kad mēs aicinām atpakaļ aizgājušo dvēseles, lai tos vēlreiz satiktu, tas ir kā smiešanās nāvei sejā. Mēs esam pārmantojuši ļoti daudz no senajām meso­amerikāņu kultūrām – olmekiem, maijiem, toltekiem, actekiem -, tāpēc mums, meksikāņiem, ir īpašs skatījums uz dzīvi.”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Mazajam liepēnietim Kārlim īpaša uzmanība

00:00
22.07.2024
28

Vidzemes slimnīcā sagaidīts šī gada 400. bērniņš – puisītis Kārlis, kurš piedzimis liepēniešu ģimenei, informēja Vidzemes slimnīcā. Pasauli satikt Kārlis ieradās 10. jūlijā plkst. 11:52, mazulis dzimšanas brīdī svēra 3020 g un bija 51 cm garš. Tā kā arī abiem vecākiem – Kristiānai un Kristiānam – vārds sākas ar K, arī jaundzimušajam dots vārds, kas […]

Dienestu posteņiem būs ērtākas telpas

00:00
21.07.2024
32

Lai uzlabotu ēkas energoefektivitāti, aktīvi noris būvdarbi pašvaldības ēkā Brāļu Kaudzīšu ielā 9, Jaunpiebalgā. Ēkā atrodas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Jaunpiebalgas postenis. Darbi jau no pirmajām dienām pavasara beigās sokas raiti, vērtē Jaunpiebalgas apvienības pārvaldes vadītāja Dace Bišere-Valdemiere. Ja atklājas kādas problēmas, tām ātri rod risinājumu: “Bet jāteic, […]

Sirsnīgi un priecīgi nosvin Cēsu pansionāta jubileju

00:00
20.07.2024
59

Ar dziesmām, dejām, pansionāta jeb namiņa, kā iestādi dēvē darbinieki un iemītnieki, atmiņu stāstiem, svētku torti, daudziem sveicieniem, laba vēlējumiem, atzinības rakstiem un pateicībām aizvadīta Cēsu pilsētas pansionāta 30. jubileja. Svinot dienu, kad pirms 30 gadiem pašvaldības pansionāts pārcēlās no Glūdas kalna uz Cīrulīšiem, kopā ar iestādē dzīvojošajiem bija esošie un bijušie darbinieki, kādreizējie lēmumu […]

Sportiskā ģimenes diena Rīdzenē

00:00
19.07.2024
29

Ģimenes sporta dienā “Pilna laime, kad sporto saime!” Vaives pagasta Rīdzenē biedrība “Kiwanis Cēsis” otro gadu pulcināja vietējā un tuvējo pagastu iedzīvotājus aktīvi izkustēties. Uz pasākumu bija ieradies ap simt cilvēku. Ikviens varēja piedalīties skrējienā, mest šautriņas, spēlēt volejbolu, galda tenisu, kā arī dažādas lielformāta un neierastākas izklaidējošas spēles, būt kopā un noslēgumā ēst uz […]

Raunā Dziesmu svētkos svin Cimzes jubileju

00:00
19.07.2024
39

Raunā pie novadnieka Jāņa Cimzes pieminekļa dienas gaitā sagūla ziedu paklājs, bet brīvdabas estrādē izskanēja viņa 210.jubilejai veltītais koru koncerts “Rotā Dziesma”. Tā raunēnieši un astoņu kolektīvu dziedātāji godināja latviešu kora mūzikas pamatlicēju. Vai nu dienas gaitā mēģinājumos    pāri Raunai izskanējušās dziesmas, vai    vēlēšanās dzirdēt Raunas Dziesmu svētku kori, vai, iespējams, cita iemesla […]

Amatas apvienības svētkos ceļ godā pļaušanu ar izkapti

00:00
18.07.2024
153

Nītaurē tikās pieci pagasti, kas savulaik veidoja Amatas novadu, tagad svinot apvienības svētkus. Bija daudz aizraujošu atrakciju un koncertu, bet zīmīgākais notikums – nītaurieši uzspodrināja senāk laukos neaizstājamās prasmes, proti, rīkoties ar izkapti. “Pļaušanai ar izkapti Nītaurē ir tradīcijas. Nītaurieši gan bijuši labākie Latvijas čempionātā pļaušanā, gan paši bijuši šo sacensību rīkotāji,” stāsta Nītaures kultūras […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
26
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
18
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
24
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
31
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi