Svētdiena, 25. augusts
Vārda dienas: Ludvigs, Ludis, Ivonna, Patrīcija, Patriks

Lielāks izaicinājums un lielāka atbildība

Jānis Gabrāns
23:00
22.10.2023
20
Gunars Masins 1

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Vidzemes reģiona pārvaldes Cēsu daļā par komandieri sācis strādāt Gunārs Mašins.

Pirms sarunas viņš gan pabrīdina, ka pats ir dežūrmaiņā, ja būs izsaukums, intervija būs jāpārtrauc. Taču saruna pagāja bez trauksmes signāla.

– Kā sākās karjera VUGD?
– Absolvēju Smiltenes ģimnāziju, tad iestājos Uguns­drošības un civilās aizsardzības koledžā Rīgā. Pēc absolvēšanas mani nosūtīja strādāt uz Cēsu daļu, kur desmit gadus biju dežūrmaiņas komandieris. Tad uzaicināja par komandieri Valmieras daļā, nostrādāju tur gadus divus, kad šogad Cēsīs atbrīvojās daļas komandiera vieta, tiku norīkots šurp. Var teikt, tā bija sava veida atgriešanās.

Patiesībā nebiju plānojis kāpt pa karjeras kāpnēm, biju gatavs palikt par dežūrmaiņas komandieri. Darīju darbu atbildīgi, pēc labākās sirdsapziņas, tiešais priekšnieks to pamanīja, novērtēja, piedāvāja paaugstinājumu, un es to pieņemu. Ja manu darbu novērtē, nevaru pievilt! Šis, protams, ir lielāks izaicinājums un lielāka atbildība. Ja dežūrmaiņā atbildība par astoņiem cilvēkiem, te – par gandrīz pussimtu.

– Tad jau   daļas komandiera amats nebija svešs?
– Tieši tā, var teikt, tās pašas pro­blē­mas, tikai citā vietā. Protams, nākt uz Cēsīm bija viegli, jo zināju šo vietu, šo ēku, šos cilvēkus. Kad sāku strādāt par daļas komandieri Val­mierā, sākums bija ļoti grūts. Viss pilnīgi jauns – telpas, personāls, arī tehnika ar savām niansēm, un bija vajadzīgs laiks, lai visu iepazītu.

Atgriežoties Cēsīs, te lielākā daļa no personālsastāva bija tā pati, kas bija, pirms aizgāju uz Valmieru. Desmit gadus ar šiem vīriem esam izsaukumos plecu pie pleca, esam cits citu iepazinuši. Man ir vieglāk strādāt, jo zinu, ko no kura cilvēka var sagaidīt!

– Vai Cēsīs vēl izdevās pastrādāt arī vecajā depo?
– Jā, neilgu laiku, jo Cēsu daļā sāku strādāt 2011.gadā, bet 2014.gada nogalē pārcēlāmies uz jauno depo. Laiks skrien, nākamgad jaunajam depo jau desmit gadu! Lai arī te viss ir ļoti labi – plašs, gaišs, moderns -, vecajā depo bija savs šarms, kas ­­­paliks ­atmiņā.

– VUGD bieži tiek runāts, ka trūkst darbinieku, kā ir Cēsu daļā?
– Kopš 1.septembra visas vakances aizpildītas; ieskaitot komandieri, esam 49 cilvēki. Liels kolektīvs, liela atbildība.

– Ieskaitot Jaunpiebalgas posteni?
– Nē, tagad tas ir atsevišķi. Dienestā nedaudz mainījās struktūra. Agrāk Cēsu daļas pakļautībā bija arī Jaunpiebalgas postenis, tagad pakļautība mainījusies un Vidzemes reģiona pārvaldes priekšniekam  tieši pakļauta gan Cēsu daļa, gan Jaunpiebalgas postenis.

– Kāda ir daļas komandiera ikdiena?
– Komandieris atbild par visu, kas daļā notiek un arī nenotiek. Ja jāpasaka, kas aizņem ļoti lielu mana darba daļu, tur nav nekā romantiska, tā ir plānošana. Ir noteikts minimālais personu skaits dežūrmaiņā, katru dienu tajā jānodrošina astoņi cilvēki, un man jāsastāda grafiks. Turklāt mūsu personāls tiek pārdislocēts dežūrās arī uz citām struktūrvienībām, kur štati nav nokomplektēti, piemēram, uz Smilteni, Limbažiem, Siguldu, arī tas jāplāno. Tiklīdz visā ķēdē viens posms izkrīt, piemēram, kāds rīta agrumā piezvana, ka ir saslimis un uz maiņu nebūs, viss jāpārplāno. Ja tas notiek pēdējā brīdī, grūti uzreiz atrast vietā, jo katram darbiniekam jau ir arī savi plāni. Plānošanā jāievēro arī    atpūtas laiks, citas prasības, viss jāliek tabulās, un tas prasa daudz.

– Vai tas, ka arī komandieris ir dežūrmaiņā, noteikts normatīvajos aktos vai paša izvēle?
– Savulaik tas nebija noteikts, tagad iekļauts dienesta iekšējā rīkojumā. Tas darīts ar mērķi samazināt virsstundu skaitu, ņemot vērā, ka daudzviet štati nav nokomplektēti un virsstundu skaits darbiniekiem palielinās. Koman­dierim dežūrmaiņa gan ir tikai astoņas stundas – no astoņiem rītā līdz četriem pēcpusdienā.

– Cik bieži jau bijis jādodas  uz notikumiem?
– Ņemot vērā, ka strādāju ne pārāk sen, vēl bija arī ikgadējais atvaļinājums, neesmu trāpījis nevienā izbraukumā. Reiz biju pavisam tuvu, maiņa beidzas četros, kad manā vietā nāk cits ugunsdzēsējs glābējs, un piecas minūtes vēlāk bija izsaukums. Taču gan jau arī mans laiks pienāks.

– Vai jāplāno arī ikdienas mācības?
– Jā, arī tas ir mans lauciņš. Ir katra mēneša plāns, praktiskās nodarbības, teorētiskās. Teoriju atkārtojam tepat, praktiskās nodarbības gan daļā, gan izbraukumos. Glābšanas darbu uz ūdens trenējam Niniera ezerā vai karjera ūdenī, lai trenētos darbam ar hidrauliskajiem instrumentiem, mums ir sadarbība uz uzņēmumu “Tol­mets”.

– Ja uzņēmumā ienāk jauns vadītājs, viņš var daudz mainīt pēc sava ieskata, cik daudz šajā dienestā komandierim ir brīva rīcība?
– Mūsu darbību nosaka normatīvie akti, daļas komandieris kontrolē, lai tie tiktu ievēroti. Vari­āciju pa labi vai pa kreisi daudz nav. Varu tikai veicināt profesionālo izaugsmi, sekot, lai tas notiek, un gādāt par disciplīnas uzturēšanu.

– Ne tik sen glābēju palīdzība bija nepieciešama cilvēkam, kas bija palicis uz kādas klints, un viņu vajadzēja nocelt. Tad uzzināju, ka Vidzemē to veicot tikai Cēsu daļas glābēji.
– Tā ir, mums ir pieci cilvēki, apmācīti alpīnisti. Diemžēl tālākās mācības apstājušās, iespējams, to nosaka finansējums, jo ir dārgs aprīkojums, dārgas apmācības. Šie pieci vīri izbrauc, ja ir nepieciešamība, tas gan notiek ļoti reti.

Cēsīs ir arī Vidzemes pārvaldes un arī Latgales pārvaldes ūdenslīdēju centrs. Mums    ir speciālisti, kas veic glābšanas darbus uz ūdens, zem ūdens. Viņiem darba krietni vairāk, nesenākais gadījums bija septembra beigās, kad Drabešu pagastā no Gaujas ugunsdzēsēji glābēji izcēla bojāgājušo. Diemžēl šī melnā statistika nemazinās, šogad valstī no ūdenstilpēm izcelti jau 98 bojāgājušie.

– Tagad aktualitāte laikam ir apkures sezonas sākums.
– Jā, jau reģistrēti pirmie gadījumi, kad deg sodrēji dūmvadā, varu tikai aicināt katram parūpēties par apkures ierīcēm savā mājā. Ja prot, var darīt paši, ja ne – aicināt talkā speciālistu.

– Katru rudeni par to runā, katru ziemu statistika vēsta par neskaitāmiem dūmeņu degšanas gadījumiem, bet situācija nemainās. Kāpēc tā?
– Laikam jau cilvēki domā, ka ar viņiem nekas slikts nenotiks. Līdzīgi kā ar ziemas riepām, ka visi nogaida pirmo sniegu, tikai tad par to sāk domāt.

– Vai Cēsu daļā dežūras rit mierīgi?
– Dienas no dienas atšķiras, ir mierīgas dienas, bet vēsturiski vienmēr Cēsu daļas un Valmieras daļas ugunsdzēsējiem glābējiem izsaukumu Vidzemē visvairāk. Iemesls viens – mums platības ziņā ir liels izbraukumu rajons. Cēsu daļā šogad saņemti izsaukumi uz 87 ugunsgrēkiem un 167 izbraukumi uz glābšanas darbiem. Te samērā lielu pienesumu deva vētra, jo arī koku novākšana no brauktuvēm ir šajā statistikā.

– Kad sākās Krievijas iebrukums Ukrainā, ļoti tika aktualizēti civilās aizsardzības jautājumi, tagad tas, šķiet, pieklusis?
– VUGD ir koordinējošā institūcija, un šie jautājumi joprojām ir uzmanības lokā. Civilās aizsardzības komisijai jāsanāk vismaz divas reizes gadā, regulāri notiek dažādas mācības, ko rīko Naci­onālie bruņotie spēki, piesaistot arī mūsu dienestu, pašvaldības speciālistus. Tās galvenokārt ir tā sauktās “galda mācības”, kad tiek izspēlētas dažādas situācijas, apdraudējumi, izvērtējot, kāda ir katras iesaistītās puses    rīcība, kā veidojas sadarbība.

– Vai ugunsdrošības prasību ievērošana uzņēmumos tiek pārbaudīta?
– Šajā jomā nekas nav mainījies, mūsu dienesta inspektori to regulāri dara. Es teiktu, ka situācijas uzlabojas.Agrāk uzraudzības inspektoru uztvēra kā kādu soģi, kurš prasa ugunsdrošības signalizāciju, ugunsdzēšamos aparātus, vēl ko, un uzņēmējs par to domāja kā lieku naudas izdošanu. Tagad domāšana mainījusies, katrs saprot, ka pašiem jāgādā par sava īpašuma drošību.

– No 2020. gada 1. janvāra visos mājokļos, arī dzīvokļos, obligāti jābūt uzstādītiem dūmu detektoriem. Tūlīt būs pagājuši četri gadi, kāda ir situācija?
– Tas jāprasa pašiem mājokļu īpašniekiem, bet, braucot uz notikumiem, bieži nākas secināt, ka dūmu detektori nav uzstādīti. Te laikam ir tas stāsts par degošajiem dūmeņiem, kamēr nelaime nav ienākusi mājās, cilvēki šo prasību uztver vieglprātīgi.

– Kā komandieris vislabāk atgūstas pēc darba dienas, kas gan vairāk paiet pie datora?
– Vislabākais ir nodoties kādam fiziskam darba, pļauju zāli, zāģēju, skaldu malku, tas palīdz vienmēr!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Kafejnīcas mājas pagalmā

00:00
25.08.2024
7

Pagājušajā nedēļas nogalē 30 lauku sētas, māju pagalmi, viesu mājas, meistaru darbnīcas un citas vietas, kurās ikdienā neaicina ciemiņus uz gardām maltītēm, vēra durvis savām Mājas kafejnīcām. Saimnieki uzdrošinājās ko jaunu un galdā cēla pašu un kaimiņu izaudzēto produktu ēdienus. Tie pārtapa gan ikdienišķās maltītēs, gan uz dzīvās uguns gatavotiem sautējumiem un zupām, jēra gaļas plovu, dažāda […]

Dāvina salaboto sadzīves tehniku

00:00
24.08.2024
9

Rehabilitācijas centrs “Līgatne” saņēmis dāvinājumu no SIA “Eco Baltia vide” – salabotu sadzīves tehniku. “Pie mums ”Eco Baltia vide” šķirošanas rūpnīcā nonāk dažāda sadzīves tehnika. Tā tiek sašķirota, atsevišķas iekārtas sadalītas pa detaļām, lai tālāk tiktu novirzītas pārstrādei. Tomēr    pārstrāde nav vienīgais elektrotehnikas ceļš atkārtotā apritē. Lielāku lomu sāk ieņemt arī tās salabošana. Mēs […]

Taureniešiem svarīgi, kas notiek pagastā

00:00
23.08.2024
79

Uz sarunu vakaru ar Vecpiebalgas apvienības pārvaldes vadītāju Leldi Burdaju un speciālistiem bija atnākuši vairāk nekā desmit taurenieši. Vairāki vīri bija pikti par pagasta ezeru apsaimniekošanu. “Tā nav apvienības pārvaldes kompetence, par to atbild Gaujas Ilgtspējīgas attīstības biedrība. Būtiskākais ir informācijas trūkums,” pastāsta L.Burdaja. Satraukumu radījis fakts, ka tagad Inesī un Alaukstā ir licencētā makšķerēšana, […]

Brīvi prātā, domās un darbos

00:00
22.08.2024
55

Jauniešu organizētais mūzikas un mākslas festivāls “Veidenfests”, kurā būtiskas ir dzejnieka un domātāja Eduarda Veidenbauma vērtības – sevis iepazīšana un pārvarēšana caur mākslu, prāta brīvība, satikšanās – pēc gada “Kalāčos” piedzīvojis savu otro uznācienu. Mūzika, dzeja un citas mākslas izpausmes nemainīgi ietvertas trīs festivāla virzienos: “norauj jumtu”, “atbrīvo prātu” un “atklāj sevi”. “Druva” sarunājās ar […]

Miers. Harmonija. Mūzika. Māksla

00:00
21.08.2024
28

“Papīrfabrikas Festivāls” ir harmoniska dzīvesstila notikums, kas jau trešo gadu risinājās Līgatnes papīrfabrikas plašajā pagalmā, aicinot kļūt nesteidzīgākiem, rāmākiem un apzinātākiem, iedvesmojot dzīvot saskaņā ar sevi un dabu. Festivāla pārstāve Līga Gablika “Druvai” teic: “Jau kopš pirmā festivāla norises gada esam definējuši tā konceptu un vērtības, pie tā turamies: iedvesmojam apzinātākam un nesteidzīgākam dzīvesveidam, dzīvošanai […]

Policija aiztur divas personas saistībā ar slepkavības mēģinājumu Valmierā

14:02
20.08.2024
57

Šī gada augusta sākumā Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Rietumvidzemes iecirkņa Izmeklēšanas nodaļas amatpersonas, veicot rūpīgu izmeklēšanu, aizturēja divus vīriešus aizdomās par slepkavības mēģinājumu Valmierā. Abiem aizdomās turētajiem, 1966. un 1958. gadā dzimušiem vīriešiem, tiesa 8. augustā piemēroja drošības līdzekli – apcietinājumu. Pašlaik kriminālprocesā turpinās pirmstiesas izmeklēšana. Nopietnais noziedzīgais nodarījums tika konstatēts 6. augustā, Valmierā, […]

Tautas balss

Vai sapratīs? Gribētos cerēt

13:38
23.08.2024
8
K. raksta:

“Par karu vispār nedrīkst priecāties, arī par citu cilvēku nelaimēm, bet tomēr esmu patiesi priecīga, ka Ukraina Krievijas iedzīvotājiem reāli parāda, ko nozīmē karš un uzbrukums. Varbūt tas kaut mazliet liks aizdomāties, kādas ir sajūtas, ka tavā zemē ielaužas sveša armija, ka iznīcina ēkas un infra­struktūru. Protams, ukraiņi uzvedas pavisam citādi kā rīkojas Krievijas armija, […]

Jaunajiem riteņbraucējiem jāmācās noteikumi

13:38
23.08.2024
10
Cēsniece raksta:

“Drīz klāt pirmā skolas diena. Septembrī, kamēr labs laiks, pusaudži bieži uz skolu brauc ar velosipēdiem. Tas ir labi, tikai bērniem vajadzētu vairāk mācīt satiksmes noteikumus un braukšanas kultūru. Tagad ik pa reizei ziņās ieraugu, ka, braucot ar divriteni, kāds kritis un guvis traumas. Bet ne jau satiksmes negadījumā, vienkārši neveiksmīga situācija. No septembra ielās […]

Grāmatu nojume jāuzlabo

12:53
20.08.2024
17
Cēsniece raksta:

“Cēsīs, Stacijas laukumā ir nojume grāmatām. Bet plaukti augstu, droši vien tāpēc atnesto cilvēki atstāj uz zemes. Taču mitrā laikā grāmatas iet bojā. Nezinu, kas šai vietai saim­nieks, bet vajadzētu padomāt, kā atnestos izdevumus pasargāt,”sacīja cēsniece.

Pilsētas autobusi reizēm tukši

12:27
19.08.2024
24
Lasītājs raksta:

“Kad redzu Cēsīs braucam pilsētas autobusus, bieži vien tie ir pustukši, nereti tikai daži pasažieri. Vai nebūtu jādomā, kā organizēt sabiedrisko transportu, lai ekonomētu? Agrāk cēsniekus vadāja arī mikroautobusi. No malas liekas, ka reisos, kad prognozējams maz braucēju, būtu izdevīgāk izmantot tādus. Droši vien taču mazāks degvielas patēriņš. Protams, tas jau jāvērtē speciālistiem, bet, manuprāt, […]

Gaida pašvaldības izdevumu

10:57
09.08.2024
30
Greiveru iedzīvotāja raksta:

“Mums, Greiveru apkaimes iedzīvotājiem, atkal nepiegādā novada domes informatīvo izdevumu. Jau ziemā tā nebija, tad kādus pāris mēnešus saņēmām, nu atkal nav. Gribam zināt, kas notiek novadā. Nav taisnīgi, ka citi vecpiebaldzēni to saņem, bet mēs ne,” sacīja Vecpiebalgas pagasta Greiveru iedzīvotāja.

Sludinājumi