Svētdiena, 9. novembris
Vārda dienas: Teodors

Zaļais draugs gurķis

Druva
23:00
11.04.2008
17

Pavasara neatņemama sastāvdaļa ir pirmie svaigie gurķi veikalos. Nerunāju par tiem, kas tur gozējas visu gadu, atceļojuši no tālām zemēm, bet par tepat Latvijas siltumnīcās izaudzētajiem. Lai arī saka, ka tehnoloģijas ir vienādas, pašmāju gurķi tomēr ir aromātiskāki un garšīgāki. Tie tiešām garšo pēc gurķiem. Un vēl ir kāda pozitīva ziņa – ja citas pārtikas preces inflācijas iespaidā sadārdzinās, gurķi dienu no dienas kļūst lētāki. Tāpēc vajag izmantot iespēju un iekļaut tos ēdienkartē. Vitamīnu saturs tajos ir simbolisks, taču ūdens, kas ir gurķu sastāvā, skalo no organisma sliktās vielas, palīdz, ja ir nieru, sirds, liekā svara problēmas.

Gurķi kā viena no sastāvdaļām iekļauti arī dažādās diētās. Piemēram, gurķu diētā, kad dienā piecās ēdienreizēs jānotiesā pusotrs kilograms svaigu gurķu. Lai būtu kaut neliela dažādība, pusdienās un vakariņās jāapēd pa vārītai olai.

Interesanta likās tā sauktā vīna diēta, kas tiek uzskatīta par vienu no vecajām, klasiskajām ātrajām diētām, kurā piecu dienu laikā var zaudēt ievērojamu liekā svara daudzumu – līdz pat pieciem kilogramiem. Nepieciešami pieci lieli āboli, pieci tomāti, pieci gurķi, kilograms biezpiena ar iespējami mazāku tauku saturu, piecas cieti vārītas olas un pudele laba sarkanvīna. Tiesa, jāpieņem tas, ka katru dienu ēdienkarte būs vienāda, no rīta – viena ola un tomāts, pēc divām stundām – viens ābols, pēc divām stundām – 200 grami biezpiena un svaigs gurķis, pēc trim stundām – glāze sarkanvīna. Pārējā laikā neierobežotā daudzumā var dzert ūdeni vai zāļu tēju bez cukura un medus. Te nu katram pašam jāizdomā, vai tas var derēt, varu godīgi atzīties, ka mēģinājis neesmu. Kā smejies, ilgi līdz tam sarkanvīnam jāgaida.

Gurķus iespējams lietot arī sejas maskām, ar svaiga gurķa šķēlīti var veikt ikdienas masāžu. Sula mitrina ādu, bet pēc izžūšanas izveido masku. Pēc pusstundas seju nomazgā un jūties kā jauns (a).

Ja negribas gurķi smērēt uz sejas, vajag to apēst ar visu mizu un bez sāls, tā labvēlīgi tiks ietekmēti vielmaiņas procesi organismā un uzlabosies arī sejas āda.

Ja tomēr ir vēlme gurķi izmantot ēšanā, iespējas ir visdažādākās. Sākot no vienkāršākā, sajaucot tos ar krējumu, līdz kaut kam eksotiskākam, piemēram, suši, kur gurķi lieti noder. Neesmu mēģinājis gatavot mājās suši, tāpēc nevaru neko ieteikt.

No gurķiem ātri un vienkārši var pagatavot lielisku mērci. Gurķi nomizo, sarīvē, sajauc ar majonēzi, asumiņam nedaudz pievieno ķiplociņu. Mērce labi sader ar grilētu gaļu vai grilētu lasi.

Var pagatavot jauku gurķu uzkodu. Ņem lielu svaigu gurķi, tunča konservus, vārītu olu, majonēzi, sīpolu. Gurķi sagriež gareniskās sloksnēs. Samaisa tunci ar smalki sagrieztu sīpolu un olu, iejauc majonēzē. Iegūto masu liek starp gurķa strēmelītēm, satin veltnīšos un nostiprina ar koka irbulīti.

Otru šīs uzkodas versiju gatavo no gurķa, biezpiena siera, zaļumiem, sāls un pipariem. Tāpat sagriež gurķi garenās sloksnītēs un tin tajās ar kapātiem zaļumiem sajauktu biezpiena sieru, kam pievienots sāls un pipari.

Var pasniegt gurķu muciņas. Ņem vienu palielu gurķi, 100 gramus vārītu rīsu, 50 gramus krabju nūjiņu, vienu vārītu olu, dilles, krējumu, majonēzi, sāli, piparus, dažus redīsus. Gurķi sagriež biezās šķēlēs un izdobj vidu, lai veidotos mazi trauciņi. Olu un krabju nūjiņas sagriež un samaisa ar rīsiem. No krējuma un majonēzes pagatavo mērci, pievieno sagrieztas dilles un sajauc ar rīsu-olu-krabju maisījumu. Pilda salātus gurķu trauciņos, grezno ar dillēm un redīsu šķēlītēm. Uzreiz jāteic, ka ar šo pildījumu var variēt, katrs pats izvēlēties, kādus salātus muciņās pildīt.

Lūk, ko tik nevar dabūt gatavu no tik pierastajiem gurķiem.

Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Tirgojis nelegāli ievestas cigaretes

00:00
09.11.2025
16

Cēsu tirgū nesen pieķerts vīrietis, kas tirgoja Latvijā nelikumīgi ievestas cigaretes, “Druvai” pavēstīja Valsts policija (VP). Tiesa, kriminālprocess par nelikumīgu tabakas izstrādājumu realizāciju sākts jau septembrī, pēcāk ievākta informācija, situ­ācija novērota, bet 21.oktobrī izdevies pieķert šo vīrieti darbībā, paskaidroja VP Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Vidzemes reģiona pārvaldes jautājumos Zane Vaskāne.Aizturētais dzimis 1961.gadā, tātad ir […]

Piedāvā nobaudīt rudens garšas

00:00
08.11.2025
56

Deviņi Cēsu novada restorāni visu šo nedēļu aicina rudens garšu piedzīvojumā. Novada rudens Restorānu nedēļa 2025 veltīta patiesām garšām, vietējiem stāstiem un sadarbībām, kas iedvesmo. Restorāna “Kest” šefpavārs Māris Jansons “Druvai” atzīt, ka šī nedēļa uz restorānu atved nedaudz atšķirīgus klientus, tos, kas ikdienā nav bieži restorānu apmeklētāji. “Redzams, ka cilvēki ir sajūsmā par šo […]

Kapsētā atklājas likteņi un vēsture

00:00
07.11.2025
125

Latvijā drēgns, vakaros tumsa iezogas aizvien agrāk. Ir veļu laiks, kad klusināti atmiņās atceramies tuvos, pazīstamos, zināmos, kuri mums atstājuši savas dzīves devumu. Cik daudz vai maz zinām par iepriekšējām cēsnieku paaudzēm, kādi stāsti dzirdēti par Mūžības dārziem Cēsīs, kas lasāms, pašķirstot vecas avīzes un žurnālus, atbildes meklēt rosināja Cēsu Centrālās bibliotēkas darbinieku rīkotais “Literāro […]

Ar atkarībām cīņu uzsākušie kopīga piedzīvojuma gaidās

00:00
06.11.2025
116

Drēgnajā aizvadītās sestdienas rītā Cēsīs, Vienības laukumā, it pozitīvā gaisotnē vārdus pārmija neliela ļaužu kompānija. Tie bija projekta “Dzīvo ar sparu, ne ar ieradumu” dalībnieki, kuri gatavojās savam pirmajam kopīgajam pārgājienam, šoreiz – Cēsīs. Lai gan plānotais dalībnieku skaits ar dažādām atkarībām nomāktajiem bijis vairāk par desmit,    šoreiz bija atnākuši tikai daži, toties ļoti […]

Dārziņa mūzika nebeidz skanēt

00:00
05.11.2025
102

Divas dienas pirms komponista, novadnieka Emīla Dārziņa 150.jubilejas, sestdien, 1.novembrī,    Cēsīs izskanēja viņam veltīts muzikāls sveiciens. To kopā ar pieciem vīru koriem, trim jauktajiem koriem, akadēmisko orķestri    “B-Sharp” un solisti Paulu Mihai­lovu sarūpēja koncerta “Dzies­ma, kas neatstāj” mākslinieciskā vadītāja Marika Slotina-Brante. “Pirms desmit gadiem komponista jubilejā saaicināju korus no Vidzemes un Rīgas, koncertā […]

Elīna Purmale-Baumane: Kad beidzam mācīties, sākam atpalikt – kāpēc pieaugušajiem jāmācās?

14:32
04.11.2025
32

Mūsdienās darba tirgus mainās tik strauji, ka reiz iegūtā izglītība vairs nav ilgtspējīgs pamats stabilitātei un karjeras izaugsmei, tāpēc mācīšanās pieaugušā vecumā, turklāt visa mūža garumā, ir kļuvusi par nepieciešamību, nevis izvēli. Lai gan valsts mērķis ir līdz 2030. gadam panākt, ka vismaz 60 % pieaugušo regulāri iesaistās izglītībā, šobrīd to dara aptuveni 34 %. […]

Tautas balss

Kaķis izglābj kaķi

08:18
08.11.2025
28
Seniore raksta:

“Dalīšos neparastā piedzīvojumā. Dēla ģimene dzīvo Cēsīs, daudzdzīvokļu mājā. Viņiem ir kaķene. No rīta izlaiž pastaigā, vakarā, kad nāk mājās no darba, kaķene ir klāt. Bet vienu vakaru minkas nav. Sauc, meklē, bet tā nerādās. Tāpat nākamajā dienā. Kad klāt brīvdienas, dodas kaķi apkaimē meklēt, bet sasaukt neizdodas. Mājās pie ārdurvīm pretī ņaudot nāk kaimiņa […]

Gājēju pāreja var būt bīstama

08:15
08.11.2025
27
Cēsniece G. raksta:

“Cēsīs, Valmieras ielā, gājēju pāreja netālu no “Maxima” un iepretī stadionam ir apgaismota, taču autovadītājam ļoti grūti saprast, vai aiz gaismu atstarojošiem stabiņiem uz pārejas jau stāv cilvēks, kurš tūlīt šķērsos ielu. Šajā vietā, manuprāt, vajadzēt kaut ko mainīt, pieaicināt satiksmes drošības ekspertu, lai izvērtē situāciju. Agrāk, kad vēl nebija aizliegts kreisais pagrieziens, iebraucot lielveikala […]

Vai izdosies labas attiecības

08:15
07.11.2025
15
Lasītājs K. raksta:

“Lasu, ka Latvija un Indija stiprinās sadarbību drošības un ilgtspējīgas attīstības jomā. Man tas izklausās dīvaini. Indija taču bija tā, kas pirka Krievijas naftu un “baroja” agresorvalsti. Ja pareizi atceros, vairāk nekā 30 procenti jēlnaftas, ko pārstrādāja Indija, pērn bija iepirkta Krievijā. Tagad, kad ASV noteikusi sankcijas Krievijas lielajiem naftas uzņēmumiem, Indija pārtrauc pirkt šo […]

Dzērvenes var saglabāt medū

08:19
04.11.2025
23
Lasītāja raksta:

“Nupat dzirdēju radio raidījumā, ka dzērvenes, aplietas ar medu, labi neglabājas. Taču tā gluži nav. Medū var saglabāt gan lielogu dzērvenes, gan purvā lasītās, par to esmu pārliecinājusies. Taču jāizvēlas cietas ogas, tās, kas vēl nav kļuvušas mīkstas. Un tad ogu pietiek līdz jaunajai ražai,” pastāstīja lasītāja, kas dzīvo Piebalgas pusē.

Laikam bez pabalsta neiztikt

08:19
03.11.2025
23
Līgatniete raksta:

“Radio pārraidē dzirdu, ka, lai varētu iztikt, cilvēkam mēnesī vajadzētu saņemt ap diviem tūkstošiem eiro. Bet mana pensija 490 eiro, kaut mūžā 32 gadus esmu cītīgi strādājusi. Kā lai izdzīvoju? Man ir 85 gadi, piepelnīties nevaru. Jāmaksā par komunālajiem pakalpojumiem, vajadzīgas zāles,” sacīja līgatniete un piebilda, ka nekad nevienam nav neko lūgusi, bet laikam vajadzēs […]

Sludinājumi