Kristīgajā pasaulē turpinās gavēņa laiks. Protams, katrs to uztver citādi, kāds šajā laikā cenšas atturēties no izklaidēm, televīzijas skatīšanās, veltot vairāk laika pārdomām, sevis izzināšanai, citi uzsvaru liek savas ikdienas ēdienkartes ierobežošanai. No tās tiek izņemta gaļa, vietā rodot citus produktus, arī zivis. Jāteic, ka tā ir laba izvēle, jo zivīs ir cilvēkam nepieciešamais fosfors, kā arī pilnvērtīgas olbaltumvielas, kuras organisms spēj viegli izmantot. Zivis ļoti bagātas arī ar B grupas vitamīniem, taukos šķīstošiem vitamīniem un citām vielām.
Pētījumi rāda, ka Latvijas iedzīvotāji pārāk maz uzturā lieto zivis, bet tās nepieciešamas, lai palīdzētu smadzeņu darbībai. Īpaši svarīgi zivis ēst būtu bērniem, jo viņu smadzenes vēl tikai attīstās. Zivis uzturā būtu jālieto reizi vai divas nedēļā. Tās sagatavot var visdažādākos veidos – vārīt, cept, sautēt, likt sacepumos.
Sautētu zivi pagatavot pavisam vienkārši. Katliņā saliek zivis, līdz pusei pārlej ar zivju buljonu vai ūdeni, pieliek sasmalcinātus sīpolus, pētersīļus un sāli. Katliņu cieši nosedz ar vāku un sautē 15-20 minūtes. Lai zivis būtu garšīgākas, sautējot pielej balto galda vīnu. Sautētas zivis var pasniegt ar dažādām mērcēm, sautētiem dārzeņiem.
Garšīga ir arī sviestā cepta zivs, ko pasniedz ar zaļumu sviestu, citrona šķēlīti un majonēzes mērci. Daudzi zivi pirms cepšanas apviļā olā un miltos, bet, manuprāt, garšīgāka ir bez panējuma cepta zivs. Ja to 15 minūtes pirms cepšanas nedaudz apsāla, tā ir garšīgāka.
Dažas receptes. Garneļu cienītāji var pagatavot ātros garneļu salātus. Ņem 300 gramus garneļu, divas cieti vārītas olas, divas ēdamkarotes majonēzes, nedaudz franču sinepju. Bļodā sajauc visas sastāvdaļas, olas pirms tam sasmalcinot. Gatavo masu pasniedz uz salātu lapām. Patiesībā jau garneļu salāti pieļauj visdažādākās variācijas, katrs var atrast sev tīkamākās šī
ēdiena sastāvdaļas.
Ātri pagatavot var arī kartupeļu pankūkas ar šprotēm. Uz rupjas rīves sarīvē kartupeļus, pievieno sāli, piparus, vēl kādu garšvielu, veido pabiezas pankūkas un cep eļļā zeltaini brūnas. Liek uz šķīvja, uzsmērē majonēzi, uzliek kaperus un gabaliņos sagrieztas šprotes. Arī te var variēt ar pankūkas garnējumu.
Ja gribas ko nedaudz smalkāku, var pagatavot makaronus ar laša mērci. Laša fileju sagriež kubiciņos un liek vārīties nelielā ūdens daudzumā, pievienojot sāli un piparus. Kad fileja gatava, proti, kļuvusi balta, pievieno paciņu kausētā siera un pielej paciņu saldā krējuma. Brīdi karsē, līdz mērce nedaudz sabiezē. Pārkaisa ar baziliku un dillēm.
Uzvāra makaronus, ieteicams ņemt “Tagliatelli”, kas ir plāni makaroni strēmelīšu veidā.
Kad makaroni gatavi, liek šķīvī un pārlej ar sagatavoto mērci.
Lai labi garšo!
Komentāri