
Vasarās allaž esmu apskaudis privātmāju īpašniekus, jo viņi pēc darba var iziet dārzā, uzcept gaļu un pavakariņot svaigā gaisā. Dzīvokļa īpašniekam šī procedūra ir sarežģītāka, vajag vairāk laika, lai atrastu piemērotu un klusu vietu ārpus pilsētas, un galvenais, ka viss jāved līdzi. Bet reizi nedēļā tam atrast laiku var, un tad jau šo procesu var padarīt par nelieliem svētkiem.
Līdz šim vairākkārt esam runājuši par gaļas grilēšanu, bet patiesībā grilēt var visu ko, iespējas ir visplašākās. Otrs iecienītākais produkts pēc gaļas ir zivis, un patiesībā tās ir ļoti pateicīgas grilēšanai. Nav tādas zivju sugas, ko nebūtu iespējams grilēt, jo treknāka zivs un stingrāka tās gaļa, jo vairāk tā piemērota gatavošanai uz grila. Visvienkāršāk pagatavot nelielas vai vidēji lielas zivis – tām tikai jānotīra zvīņas, jāizķidā, un zivs gatava likšanai uz grila.
Lai bagātinātu garšu, nepieciešama marināde, lai gan var rīkoties arī vienkāršāk, iztīrītu zivi piepildīt ar garšaugiem, upeņu lapām, tā teikt, gandrīz jebko, kas atrodams dārzā.
Var arī pats pagatavot marinēšanai kadiķogu eļļu. Katliņā uzkarsējam nedaudz olīveļļas, tajā, ātri maisot, nedaudz apgrauzdējam sasmalcinātas kadiķogas. Noņemam katliņu no uguns, maisījumu pārlejam ar aukstu olīveļļu, pēc garšas un patikas pievienojam dilles, pētersīļus, salviju vai lauru lapas, nelielu sīpolu, citronmelisu. Eļļu atdzesējam un ļaujam ledusskapī nostāvēties vismaz divas dienas. Šādi sagatavota garšaugu eļļa ledusskapī uzglabājama divus līdz trīs mēnešus, tātad visu grilēšanas sezonu.
Pirms grilēšanas zivi ieziežam ar šo marinādi, ļaujam nedaudz iesūkties un liekam uz uguns. Pareizā grilēšanas temperatūra nosakāma vienkārši – ja varat ilgāk par trim sekundēm noturēt plaukstu tuvu grila restēm, tad grils vēl nav sasniedzis zivju gatavošanai nepieciešamo temperatūru. Jāatceras, ka gatavojat zivi, grila restēm jāatrodas augstāk, nekā cepot gaļu. Zivs āda pirms likšanas uz grila jāieeļļo, lai tā nepieceptos pie grila restēm. Zivi var grilēt, ietinot folijā. Zivs grilēšana prasa vairāk uzmanības nekā gaļa, toties gatavošanas laiks ir krietni īsāks. Lai zivs nekļūtu sausa, nedrīkstētu nokavēt brīdi, kad tās gaļa kļuvusi balta un vairs nav caurspīdīga.
Lūk, viena recepte, ko piedāvā “Santa Maria”: Folijā grilēta forele ar timiānu. Iztīrītas foreles noskalo, nosusina un no abām pusēm uzmanīgi slīpi iegriež, veicot divus, trīs griezumus. Sakapājam dilles un timiānu (ja nav svaiga, var izmantot “Santa Maria” kaltēto timiānu), samīcām ar sviestu, pievienojot sāli un piparus. Daļu maisījuma iepilda iegriezumos, ar atlikušo piepilda zivs vēderu. Sagatavoto zivi ietinam alumīnija folijā un grilējam 25 – 30 minūtes, vairākas reizes apgriežot.
Neatņemama maltītes sastāvdaļa ir maize. Var to vienkārši uzlikt galdā, bet var arī uzgrilēt. Franču maizi iegriežam slīpi, un griezuma vietās iesmērējam ar sasmalcinātu ķiploku un/ vai zaļumiem un garšvielām samaisītu mīkstu sviestu. Maizi ietinam folijā un grilējam aptuveni 15 – 20 minūtes.
Pieprasīti ir arī grilēti jaunie kartupeļi. Mazos kartupelīšus var pat neapvārīt, lielākus – iepriekš izvārīt, tad ietinam tos folijā, kārtīgi izkarsējam un pasniedzam ar zaļumu biezpienu vai salātiem. Pirms tīšanas folijā vārītos kartupeļus var apsmērēt ar olīveļļu un pievienot šķipsniņu kaltēta vai nelielu zariņu svaiga rozmarīna.
Īpašs piedāvājums varētu būt ar fetas sieru pildīts grilēts kabacis, paprika vai kāds cits dārzenis. Grūti būs atrast tādu dārzeni, ko nevarētu grilēt!
Grilēti ķiploki. Veselu ķiploku ietinam folijā, liekam grila malā un grilējam aptuveni pusstundu, ik pa laikam apgriežot. Tikmēr bļodā samaisām olīveļļu ar Santa Maria maltiem melnajiem pipariem un sāli. Kad ķiploki piespiežot šķiet mīksti, tos noņemam no grila, karstus izlobām un liekam eļļā, uzmanīgi izmaisām un ļaujam dažas minūtes iemarinēties. Pasniedz kopā ar grilētu gaļu vai ziež uz grilētas maizes. Neapēstos ķiplokus var uzglabāt ledusskapī vismaz nedēļu.
Noslēgt grila viesības var arī ar desertu, teiksim – grilētu ananasu. Ananasa šķēles grilējam apmēram divas minūtes no abām pusēm un tad pasniedzam ar vaniļas saldējumu. Tiesa, šādu desertu grūti pagatavot zaļumos, jo neizdosies saglabāt saldējumu. Tad pie grilēta ananasa var izmantot gatavo putukrējumu, kas pildīts tūbiņās, vai kādu saldo biezpiena masu.
Katrā ziņā vasara ir īstais laiks, lai ļautu vaļu izdomai grilēšanas jomā.
Lai labi garšo!
Komentāri