Otrdiena, 22. aprīlis
Vārda dienas: Armands, Armanda

Un atkal – grilējam

Druva
23:00
01.08.2008
17
200808012108078071

Vasarās allaž esmu apskaudis privātmāju īpašniekus, jo viņi pēc darba var iziet dārzā, uzcept gaļu un pavakariņot svaigā gaisā. Dzīvokļa īpašniekam šī procedūra ir sarežģītāka, vajag vairāk laika, lai atrastu piemērotu un klusu vietu ārpus pilsētas, un galvenais, ka viss jāved līdzi. Bet reizi nedēļā tam atrast laiku var, un tad jau šo procesu var padarīt par nelieliem svētkiem.

Līdz šim vairākkārt esam runājuši par gaļas grilēšanu, bet patiesībā grilēt var visu ko, iespējas ir visplašākās. Otrs iecienītākais produkts pēc gaļas ir zivis, un patiesībā tās ir ļoti pateicīgas grilēšanai. Nav tādas zivju sugas, ko nebūtu iespējams grilēt, jo treknāka zivs un stingrāka tās gaļa, jo vairāk tā piemērota gatavošanai uz grila. Visvienkāršāk pagatavot nelielas vai vidēji lielas zivis – tām tikai jānotīra zvīņas, jāizķidā, un zivs gatava likšanai uz grila.

Lai bagātinātu garšu, nepieciešama marināde, lai gan var rīkoties arī vienkāršāk, iztīrītu zivi piepildīt ar garšaugiem, upeņu lapām, tā teikt, gandrīz jebko, kas atrodams dārzā.

Var arī pats pagatavot marinēšanai kadiķogu eļļu. Katliņā uzkarsējam nedaudz olīveļļas, tajā, ātri maisot, nedaudz apgrauzdējam sasmalcinātas kadiķogas. Noņemam katliņu no uguns, maisījumu pārlejam ar aukstu olīveļļu, pēc garšas un patikas pievienojam dilles, pētersīļus, salviju vai lauru lapas, nelielu sīpolu, citronmelisu. Eļļu atdzesējam un ļaujam ledusskapī nostāvēties vismaz divas dienas. Šādi sagatavota garšaugu eļļa ledusskapī uzglabājama divus līdz trīs mēnešus, tātad visu grilēšanas sezonu.

Pirms grilēšanas zivi ieziežam ar šo marinādi, ļaujam nedaudz iesūkties un liekam uz uguns. Pareizā grilēšanas temperatūra nosakāma vienkārši – ja varat ilgāk par trim sekundēm noturēt plaukstu tuvu grila restēm, tad grils vēl nav sasniedzis zivju gatavošanai nepieciešamo temperatūru. Jāatceras, ka gatavojat zivi, grila restēm jāatrodas augstāk, nekā cepot gaļu. Zivs āda pirms likšanas uz grila jāieeļļo, lai tā nepieceptos pie grila restēm. Zivi var grilēt, ietinot folijā. Zivs grilēšana prasa vairāk uzmanības nekā gaļa, toties gatavošanas laiks ir krietni īsāks. Lai zivs nekļūtu sausa, nedrīkstētu nokavēt brīdi, kad tās gaļa kļuvusi balta un vairs nav caurspīdīga.

Lūk, viena recepte, ko piedāvā “Santa Maria”: Folijā grilēta forele ar timiānu. Iztīrītas foreles noskalo, nosusina un no abām pusēm uzmanīgi slīpi iegriež, veicot divus, trīs griezumus. Sakapājam dilles un timiānu (ja nav svaiga, var izmantot “Santa Maria” kaltēto timiānu), samīcām ar sviestu, pievienojot sāli un piparus. Daļu maisījuma iepilda iegriezumos, ar atlikušo piepilda zivs vēderu. Sagatavoto zivi ietinam alumīnija folijā un grilējam 25 – 30 minūtes, vairākas reizes apgriežot.

Neatņemama maltītes sastāvdaļa ir maize. Var to vienkārši uzlikt galdā, bet var arī uzgrilēt. Franču maizi iegriežam slīpi, un griezuma vietās iesmērējam ar sasmalcinātu ķiploku un/ vai zaļumiem un garšvielām samaisītu mīkstu sviestu. Maizi ietinam folijā un grilējam aptuveni 15 – 20 minūtes.

Pieprasīti ir arī grilēti jaunie kartupeļi. Mazos kartupelīšus var pat neapvārīt, lielākus – iepriekš izvārīt, tad ietinam tos folijā, kārtīgi izkarsējam un pasniedzam ar zaļumu biezpienu vai salātiem. Pirms tīšanas folijā vārītos kartupeļus var apsmērēt ar olīveļļu un pievienot šķipsniņu kaltēta vai nelielu zariņu svaiga rozmarīna.

Īpašs piedāvājums varētu būt ar fetas sieru pildīts grilēts kabacis, paprika vai kāds cits dārzenis. Grūti būs atrast tādu dārzeni, ko nevarētu grilēt!

Grilēti ķiploki. Veselu ķiploku ietinam folijā, liekam grila malā un grilējam aptuveni pusstundu, ik pa laikam apgriežot. Tikmēr bļodā samaisām olīveļļu ar Santa Maria maltiem melnajiem pipariem un sāli. Kad ķiploki piespiežot šķiet mīksti, tos noņemam no grila, karstus izlobām un liekam eļļā, uzmanīgi izmaisām un ļaujam dažas minūtes iemarinēties. Pasniedz kopā ar grilētu gaļu vai ziež uz grilētas maizes. Neapēstos ķiplokus var uzglabāt ledusskapī vismaz nedēļu.

Noslēgt grila viesības var arī ar desertu, teiksim – grilētu ananasu. Ananasa šķēles grilējam apmēram divas minūtes no abām pusēm un tad pasniedzam ar vaniļas saldējumu. Tiesa, šādu desertu grūti pagatavot zaļumos, jo neizdosies saglabāt saldējumu. Tad pie grilēta ananasa var izmantot gatavo putukrējumu, kas pildīts tūbiņās, vai kādu saldo biezpiena masu.

Katrā ziņā vasara ir īstais laiks, lai ļautu vaļu izdomai grilēšanas jomā.

Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Pie Cēsu klīnikas sākta stāvlaukuma pārbūve

00:00
22.04.2025
49

Lai gan pie Cēsu klīnikas ir divi stāvlaukumi – bruģēts Viestura ielā un ar grants segumu Turaidas ielā-, nodrošinot vietas teju 100 automašīnām, arvien biežāk klientu plūsma ir tik liela, ka pietrūkst vietu, kur novietot auto. “Gadiem izjūtam pacientu sāpi par auto stāvvietu trūkumu, jo tiešām nav patīkami, ja atbrauc uz vizīti, bet stāvvietas pie […]

Improvizēti pasniedz “Zelta āķis” balvas

00:00
19.04.2025
28

Teātra diena “Nenopietni par nopietno” Mārsnēnos aizritēja ar humora pieskaņu, iespēju skatītājiem iesaistīties arī mēģinājuma procesā un improvizētas balvas “Zelta āķis”  pasniegšanu. Pasākuma pirmajā daļā “Atvērsim priekškaru!” ikvienu aicināja ieskatīties mēģinājuma norisēs. “Tādējādi radīja nelielu priekšstatu par mēģinājumu procesu, arī skatītājiem ļaujot iejusties kādās lomās,” teic Mārsnēnu amatierteātra režisore Ingrīda Zilgalve. Otrajā daļā “Pacietības mērs” […]

Ar lina sajūtu agrāk un šodien

00:00
18.04.2025
39

Lins, vai tas būtu lina dvielis, galdsega vai galdceliņš, laiku laikos ir bijis katrā latvju mājā, arī Piebalgā. Tādēļ Jaunpiebalgas Kultūras centrā, kas reizē ir Cēsu novada metodiskais centrs tautas lietišķās mākslas studijām, aizvadīts seminārs “Baltie lina audumi Vidzemē agrāk un šodien”. Cēsu novada un kaimiņu novadu tautas lietišķās mākslas kolektīvi ieklausījās etnogrāfes Aijas Jansones […]

Likumpārkāpēju izdoma un policistu profesionālisms

00:00
17.04.2025
75

Esam jau informējuši “Druvas” lasītājus par Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes darba rādītājiem pagājušajā gadā. Kopumā vērojama noziedzības samazināšanās, un, kā uzsvēra Vidzemes reģiona pārvaldes priekšnieks Imants Mitrošenko, dzīvojam drošākajā Latvijas novadā. Taču ir noziedzības tendences, kas rada iedzīvotāju pamatotu satraukumu, jo tieši vai netieši skar daudzus. Šoreiz par policijas darba aktuālajiem virzieniem -narkotiku izplatības […]

Zemkopības ministrs Armands Krauze apmeklē PKS “Straupe”

21:41
16.04.2025
68

Šodien zemkopības ministrs Armands Krauze apmeklēja piensaimnieku kooperatīvo sabiedrību “Straupe”, lai personīgi iepazītos ar uzņēmuma darbu un apliecinātu tā ražoto produktu drošību un atbilstību pārtikas drošības standartiem. Tikšanās laikā tika pārrunāta situācija, kad, ievērojot Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) norādījumus, uz laiku tika apturēta manuālās fasēšanas līnija. Ministrs tika iepazīstināts ar uzņēmuma veiktajiem pārtikas drošības […]

Tautas balss

Vazā aiz deguna

15:10
16.04.2025
19
K. raksta:

“Pēc pēdējo dienu Krie­vijas uzbrukumiem Ukrainai nepārprotami redzams, ka ASV prezidents, solot apturēt karu, izvirzījis sev pārāk augstu mērķi. Putins vazā Trampu aiz deguna, ASV kļūst smieklīgas Krievijas un visas pasaules acīs. Te nu tiks parādīts, kurš ir tas stiprais, Krievijas diktators neatkāpsies,” sacīja K. un piebilda, ka tāpēc Eiropai jākļūst divtik stiprai.

Atkal deg pērnā zāle

15:09
16.04.2025
17
41
Lasītāja raksta:

“Atkal jau dedzina kūlu! Kā nav lietus, tā kāds pamanās pielaist uguni pērnajai zālei. Tas nav izturami. Vai tiešām nav iespējams ierobežot šos nejēgas? Sadeg dažādas dzīvas būtnes – kukainīši, vardes un citas. Un var izcelties liels ugunsgrēks. Daudz nevajag, lai vējš dzirksteles aiznestu uz tālāku vietu, piemēram, šķūni, māju,” sašutusi pastāstīja lasītāja, bet nevēlējās […]

Vienmēr zied puķes

15:09
15.04.2025
15
Anna raksta:

“Priecājos par Cēsu skaistajiem puķpodiem. “Kliģenu” saimniecība prot uzpost pilsētu un noturēt to skaistu līdz ziemas salam. Puķes regulāri aprauga, apkopj, ziedi vienmēr grezni. Cik labi, ka par pilsētvidi rūpējas vietējais uzņēmums,” viedoklī dalījās Anna.

Kur koks, kur plastmasa

08:05
12.04.2025
20
Lasītāja K. raksta:

“Cēsīs, Rožu lakumā, uzcelta mājiņa, kurā runās par vides problēmām. Bet namiņam izmantota arī plastmasa. Vai tas pareizi, ka vieta, kur runā par vidi, nav pilnībā būvēt no dabīgajiem materiāliem,” pārdomās dalījās lasītāja K.

Priecē dejotāji

09:20
07.04.2025
22
Lasītāja J. raksta:

“Ar prieku skatījos aizraujošo deju ansambļa “Raitais solis” jubilejas koncertu!  Tas bija izcils, gan mākslinieciski izstrādāts, gan emocionāli saistošs. Cik burvīgi, ka dejošanas tradīcija Cēsīs gadu desmitos uzturēta tik augstu,” pauda lasītāja J.

Sludinājumi