Ceturtdiena, 17. jūlijs
Vārda dienas: Aleksis, Aleksejs, Alekss

Svaigas garšas nozīme II

Druva
23:00
04.04.2008
34
200804042356522696

Turpināsim ielūkoties plašajā un bagātīgajā garšaugu pasaulē, kurā ceļot mums palīdz “Santa Maria”, un, kas zina, varbūt nedēļas nogale ir īstais laiks, lai pagatavotu kaut ko īpašu.

Baziliks jau guvis atzinību arī pie mums, un šis garšaugs tiešām vislabāk lietojams svaigā veidā. Tā vienreizējais aromāts vislabāk jūtams svaigās, tikko no dobes nākušās lapiņās. Klasiska vērtība – saulē nogatavojies tomāts ar mocarellas siera šķēlītēm, nedaudz olīveļļas, sāls, svaigi maltiem pipariem un sakapātu baziliku. Te vietā Mārtiņa Rītiņa klasiskā frāze – kas var būt labāks par šo. Ja svaigs baziliks nav pieejams, var izmantot kaltētu, to sajaucot ar olīveļļu, sāli un pipariem. Interesantu garšas niansi no bazilika iegūs arī griķu putra.

Pētersīļi ir viens no universālākajiem garšaugiem, jo labi sader gandrīz ar visiem ēdieniem. Ikdienā lietojams garšaugs, kas kaltēšanas procesā kļūst maigāks un iegūst izteiktāku raksturīgo garšu. Pētersīļus pievieno mērcēm, buljoniem, biezzupām un krēmzupām, pastas sacepumiem, salātiem un sautējumiem.

Raudenes jeb oregano viegli piparotā garša piestāv itāļu un grieķu virtuves ēdieniem. Raudeni izmanto ēdienos, kuru pamatā ir tomāti, piemēram, tomātu zupās un mērcēs, arī picu mērcēs. Šis garšaugs perfekti papildinās arī risoto, zivju un pastas ēdienus, piestāv baklažāniem, kabačiem, sieriem, īpaši – kazas sieram.

Rozmarīna smarža nedaudz atgādina skuju aromātu. Tas piemērots jēra gaļas ēdieniem, medījumam, sātīgiem sautējumiem. Taču to var izmantot arī krietni vienkāršākam piedāvājumam, piemēram, pievienot vārītiem un apceptiem kartupeļiem, bet kopā ar citronu rozmarīns veido lielisku garšas kombināciju krāsnī ceptai vistai. Ļoti labi rozmarīns sader ar sieriem, putotu sviestu, gaļas un dārzeņu marinādēm. Tikpat labi to var pievienot arī ievārījumiem, marmelādēm un atspirdzinošiem dzērieniem.

Pikantā, viegli rūgtenā salvijas garša labi sader ar cūkgaļas ēdieniem. Kaltētu salviju ēdienam pievieno jau gatavošanas sākumā, jo tieši karsējot tā pilnībā attīsta garšu un aromātu. Taču jāuzmanās – kaltēta salvija ir daudz spēcīgāka par svaigu, tāpēc tā ēdienam jāpievieno uzmanīgi. Salviju izmanto, piemēram, truša, jēra, teļa, medījuma, arī maltās gaļas ēdienos. Lai piešķirtu ēdienam Vidusjūras reģionam raksturīgas nianses, salviju pasautē olīveļļā vai sviestā.

Timiāna pikanti saldenā garša vislabāk attīstās tieši karsēšanas procesā. Timiāns sader ar trekniem, taukvielām bagātiem ēdieniem, jo palīdzot tos labāk sagremot. Kad nākamreiz vārīsiet zirņu vai pupiņu zupu, pievienojiet tai nedaudz kaltēta timiāna. Jo allaž esmu teicis, virtuvē pats galvenais ir eksperimentēšana ar garšām, garšvielām un sastāvdaļām. Timiānu pievieno zupām, marinādēm, cepešiem, truša gaļai, tomātu, paprikas un baklažānu ēdieniem. Tas labi sader ar rozmarīnu, lauru lapām, muskatriekstu un salviju, toties nevajadzētu kopā lietot timiānu un majorānu.

Lai nebūtu tikai teorija, piedāvāšu arī divas vienkāršas receptes par bazilika izmantošanu.

Bazilika un tomātu sviests. Ņemam 100 gramus mīksta sviesta, sāli, Santa Maria maltos melnos piparus, ¼ tējkarotes citronu sulas, nedaudz medus, piecas ēdamkarotes tomātu pastas, vienu saspiestu ķiploka daiviņu, šķipsniņu Santa Maria Kajennas piparu, divas tējkarotes Santa Maria bazilika.

Visas sastāvdaļas kārtīgi saputojam, no iegūtās masas izveidojam rullīti, ietinam pergamenta papīrā vai pārtikas plēvē un liekam ledusskapī kārtīgi atdzist. Bazilika – tomātu sviestu var pasniegt gan pie grilētas gaļas, gan vienkārši kopā ar svaigu, apgrauzdētu maizi. Ja nedēļas nogale būs saulaina un dosieties ārā cept gaļu, varat pārsteigt savus draugus ar jauno piedāvājumu.

Makaroni ar siera un bazilika mērci. Ņemam 250 gramus makaronu, vienu sīpolu, vienu iepakojumu kausētā siera, 150 ml saldā krējuma, sāli, Santa Maria maltos melnos piparus, Santa Maria baziliku.

Novārām makaronus, pa to laiku sakapājam sīpolu un apcepam eļļā. Pievienojam saldo krējumu un uzvārām. Pēc tam iemaisām kausēto sieru un maisot izkausējam uz nelielas liesmas. Mērcei dāsni pievienojam kaltēto baziliku, vienu, divas tējkarotes – pēc garšas, ļaujam nedaudz novārīties, pēc garšas pievienojam sāli un piparus.

Makaronus nokāšam, pārlejam ar mērci un izmaisām. Pasniedzot dekorējam ar sakapātām svaigām bazilika lapiņām.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Zemessardzes bataljonam jauns komandieris

00:00
17.07.2025
22

Lai piedalītos Zemessardzes 27.kājnieku bataljona komandiera maiņas svinīgajā ceremonijā, militārajā bāzē “Pipariņi” pulcējās bataljona vienību personāls, pašvaldību pārstāvji, sadarbības partneri un aicinātie viesi. Klāt bija Zemessardzes jaunais komandieris pulkvedis Aivars Krjukovs.      Par bataljona komandieri tika iecelts pulkvežleitnants Rai­vo Zemītis, amatā nomainot pulk­vežleitnantu Egilu Dēvitu, kurš bataljonu vadīja kopš 2022. gada. Viņš būs nākamais […]

Valsts policija pabeigusi izmeklēšanu par slepkavību ar dedzināšanu Cēsu novadā

13:45
16.07.2025
26

Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Dienvidvidzemes iecirknī pabeigta izmeklēšana kriminālprocesā par sevišķi smagu noziegumu, kas notika 2025. gada 28. martā Līgatnes pagastā, Cēsu novadā, kur ugunsgrēkā bojā gāja divi cilvēki. Aizdomās turētais vīrietis jau atrodas apcietinājumā, un šī gada 29. maijā kriminālprocess nodots prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai. Ugunsgrēks dzīvojamā mājā izcēlās 28. martā ap pulksten 20.12. […]

SIA “Cēsu Druva” iesaistās mediju nozares uzņēmumu digitālās transformācijas veicināšanas projektā

11:10
16.07.2025
21

Laikraksta “Druva” izdevējs un portāla edruva.lv veidotājs uzņēmums “Cēsu Druva” kopā ar desmit reģionālajiem medijiem piedalās investīciju projekta “Laikraksta “Staburags” un citu reģionālo laikrakstu kopīga digitālās transformācijas iniciatīva” īkstenošanā. Galvenais mērķis ir veicināt mediju nozares digitālo transformāciju un darbības pielāgošanu mūsdienu mediju patēriņa tendencēm digitālā vidē, vienlaikus veicinot vietējā mediju satura veidotāju ilgtspēju, saglabājot plurālistisku […]

Piedzīvoti emocionāli bagāti dziesmu un deju svētki

00:00
16.07.2025
138

Ar krāšņām emocijām, smaidiem, saviļņojuma asarām, gavilēm, līdzi jušanu, arī pārgurumu un daudziem atmiņā paliekošiem notikumiem aizvadīti ilgi gaidītie Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki. Rīgā pēc vairāk nekā desmit gadu pārtraukuma pulcējās vairāk nekā 30 tūkstoši dalībnieku, un Cēsu novads šajā ziņā bija trešais lielākais. Daudziem novada kolektīviem ir senas šo svētku tradīcijas, […]

Nītaures skolas remonta darbi turpinās

00:00
15.07.2025
199

Plānotais Nītaures skolas pārbūves darbu termiņš ir 2025.gada beigas, tomēr termiņi un darbu veikšanas grafiks ir saspringti. “Pārbūvējam pirmā stāva telpas par bērnudārza telpām, otrajā un trešajā stāvā ir mācību telpas pamatskolas audzēkņiem. Skolas ēkas cokolstāvā darbosies virtuves bloks, telpas amatu mācībai. Pilnībā tiks nomainīta apkures sistēma no malkas apkures, pārejot uz automātisku divu katlu […]

Klimats mainās, laikapstākļi arī. Bet cilvēks?

00:00
14.07.2025
55
1

Par ko cilvēki runā, kad nav, par ko runāt? Protams, par laikapstākļiem, cik laiks karsts, slapjš, draņķīgs vai jauks. Runā vispārīgi, bieži vien kaut kur saklausīto, jo diemžēl patiesībā tas, kas ik dienu notiek tepat ārā, nebūt nav ne tik vienkārši, ne saprotami. Konceptvietā  “Šūna” sarunas “Muļķīgo jautājumu rīts” iniciatore Eiropas Klimata pakta vēstnese Latvijā, […]

Tautas balss

Ātri un teicami

16:14
13.07.2025
21
Sandra Kalniņa raksta:

“Vaives pagastā pašvaldības autoceļa Veismaņmuiža-Kalējiņi-Ziemeļi posmam veikta apauguma novākšana, seguma virskārtas atjaunošana, greiderēšana, kā arī citi uzturēšanas darbi. Par to vēlos izteikt pateicību Cēsu novada pašvaldībai, kā arī faktiskajiem darbu veicējiem (diemžēl nezinu uzņēmuma nosaukumu, darbinieku vārdus, uzvārdus) par kvalitatīvi, ātri paveikto darbu! Šis ieguldījums minētā ceļa uzturēšanā ir ārkārtīgi patīkams pārsteigums un zīme, ka […]

Neskaidrības un jautājumi

16:12
12.07.2025
34
E. raksta:

“Kā rīkoties, ja mani četri bērni manā 60.jubilejā katrs uzdāvinās 200 eiro, lai varu aizbraukt ceļojumā? Ja pieņems jauno ienākumu deklarēšanas kārtību, tad man būs jāpierāda, kur to naudu ņēmu. Pierādīt jau varu, tikai iedomājos, cik daudz būs dažādu gadījumu, kad tādas un līdzīgas summas cilvēks gribēs ieskaitīt savā bankā. Un tad katrs būs jākontrolē. […]

Kailgliemežiem patīk nepļautas vietas

21:09
09.07.2025
42
Cēsniece raksta:

“Tagad saka, ka zāli pirmo reizi var pļaut jūlija vidū vai pat vēlāk, lai izsējas savvaļas augu sēklas. Tas ir lieliski, taču ir cita nelaime. Kur zāle augsta, labvēlīga vairošanās Spānijas kailgliemežiem, īpaši jau šajā slapjajā vasarā. Tā laba doma pārvēršas par sliktu dabai un videi. Manuprāt, šovasar ar zāles pļaušanu pilsētā, piepilsētā un ciemu […]

Tūlīt pēc saullēkta pamodina zāles pļāvējs

12:13
06.07.2025
47
A. raksta:

“Nepatīkami, ja brīvdienu rītos modina zāles pļāvēja vai cita ārtelpas kopšanas tehnika. Dažviet to sāk darbināt jau no rīta septiņos un pat agrāk. Negribu mest akmeni tikai tiem, kas aprūpē pašvaldības teritorijas, arī privātmāju saim­nieki nereti sāk darbu rīta agrumā, nepadomājot, ka daudzi vēl bauda rīta miegu. Varbūt varētu izdot kādus noteikumus, no cikiem brīvdienu […]

Kravas auto atstāj dubļus

10:12
05.07.2025
26
Lasītāja raksta:

“Cēsīs notiek lieli ielu remonti un citi būvniecības un zemes darbi. Tas labi, bet lielās kravas mašīnas mēdz uz brauktuves atstāt lielus dubļus. Tad nu citi nošķiež mašīnas, bet sausā laikā ceļas lieli putekļi. Šajā jautājumā gribētu lielāku kārtību,” pauda lasītāja, kas Cēsīs dzīvo Saulrītu pusē.

Sludinājumi