Svētdiena, 8. septembris
Vārda dienas: Ilga

Svaigas garšas nozīme II

Druva
23:00
04.04.2008
11
200804042356522696

Turpināsim ielūkoties plašajā un bagātīgajā garšaugu pasaulē, kurā ceļot mums palīdz “Santa Maria”, un, kas zina, varbūt nedēļas nogale ir īstais laiks, lai pagatavotu kaut ko īpašu.

Baziliks jau guvis atzinību arī pie mums, un šis garšaugs tiešām vislabāk lietojams svaigā veidā. Tā vienreizējais aromāts vislabāk jūtams svaigās, tikko no dobes nākušās lapiņās. Klasiska vērtība – saulē nogatavojies tomāts ar mocarellas siera šķēlītēm, nedaudz olīveļļas, sāls, svaigi maltiem pipariem un sakapātu baziliku. Te vietā Mārtiņa Rītiņa klasiskā frāze – kas var būt labāks par šo. Ja svaigs baziliks nav pieejams, var izmantot kaltētu, to sajaucot ar olīveļļu, sāli un pipariem. Interesantu garšas niansi no bazilika iegūs arī griķu putra.

Pētersīļi ir viens no universālākajiem garšaugiem, jo labi sader gandrīz ar visiem ēdieniem. Ikdienā lietojams garšaugs, kas kaltēšanas procesā kļūst maigāks un iegūst izteiktāku raksturīgo garšu. Pētersīļus pievieno mērcēm, buljoniem, biezzupām un krēmzupām, pastas sacepumiem, salātiem un sautējumiem.

Raudenes jeb oregano viegli piparotā garša piestāv itāļu un grieķu virtuves ēdieniem. Raudeni izmanto ēdienos, kuru pamatā ir tomāti, piemēram, tomātu zupās un mērcēs, arī picu mērcēs. Šis garšaugs perfekti papildinās arī risoto, zivju un pastas ēdienus, piestāv baklažāniem, kabačiem, sieriem, īpaši – kazas sieram.

Rozmarīna smarža nedaudz atgādina skuju aromātu. Tas piemērots jēra gaļas ēdieniem, medījumam, sātīgiem sautējumiem. Taču to var izmantot arī krietni vienkāršākam piedāvājumam, piemēram, pievienot vārītiem un apceptiem kartupeļiem, bet kopā ar citronu rozmarīns veido lielisku garšas kombināciju krāsnī ceptai vistai. Ļoti labi rozmarīns sader ar sieriem, putotu sviestu, gaļas un dārzeņu marinādēm. Tikpat labi to var pievienot arī ievārījumiem, marmelādēm un atspirdzinošiem dzērieniem.

Pikantā, viegli rūgtenā salvijas garša labi sader ar cūkgaļas ēdieniem. Kaltētu salviju ēdienam pievieno jau gatavošanas sākumā, jo tieši karsējot tā pilnībā attīsta garšu un aromātu. Taču jāuzmanās – kaltēta salvija ir daudz spēcīgāka par svaigu, tāpēc tā ēdienam jāpievieno uzmanīgi. Salviju izmanto, piemēram, truša, jēra, teļa, medījuma, arī maltās gaļas ēdienos. Lai piešķirtu ēdienam Vidusjūras reģionam raksturīgas nianses, salviju pasautē olīveļļā vai sviestā.

Timiāna pikanti saldenā garša vislabāk attīstās tieši karsēšanas procesā. Timiāns sader ar trekniem, taukvielām bagātiem ēdieniem, jo palīdzot tos labāk sagremot. Kad nākamreiz vārīsiet zirņu vai pupiņu zupu, pievienojiet tai nedaudz kaltēta timiāna. Jo allaž esmu teicis, virtuvē pats galvenais ir eksperimentēšana ar garšām, garšvielām un sastāvdaļām. Timiānu pievieno zupām, marinādēm, cepešiem, truša gaļai, tomātu, paprikas un baklažānu ēdieniem. Tas labi sader ar rozmarīnu, lauru lapām, muskatriekstu un salviju, toties nevajadzētu kopā lietot timiānu un majorānu.

Lai nebūtu tikai teorija, piedāvāšu arī divas vienkāršas receptes par bazilika izmantošanu.

Bazilika un tomātu sviests. Ņemam 100 gramus mīksta sviesta, sāli, Santa Maria maltos melnos piparus, ¼ tējkarotes citronu sulas, nedaudz medus, piecas ēdamkarotes tomātu pastas, vienu saspiestu ķiploka daiviņu, šķipsniņu Santa Maria Kajennas piparu, divas tējkarotes Santa Maria bazilika.

Visas sastāvdaļas kārtīgi saputojam, no iegūtās masas izveidojam rullīti, ietinam pergamenta papīrā vai pārtikas plēvē un liekam ledusskapī kārtīgi atdzist. Bazilika – tomātu sviestu var pasniegt gan pie grilētas gaļas, gan vienkārši kopā ar svaigu, apgrauzdētu maizi. Ja nedēļas nogale būs saulaina un dosieties ārā cept gaļu, varat pārsteigt savus draugus ar jauno piedāvājumu.

Makaroni ar siera un bazilika mērci. Ņemam 250 gramus makaronu, vienu sīpolu, vienu iepakojumu kausētā siera, 150 ml saldā krējuma, sāli, Santa Maria maltos melnos piparus, Santa Maria baziliku.

Novārām makaronus, pa to laiku sakapājam sīpolu un apcepam eļļā. Pievienojam saldo krējumu un uzvārām. Pēc tam iemaisām kausēto sieru un maisot izkausējam uz nelielas liesmas. Mērcei dāsni pievienojam kaltēto baziliku, vienu, divas tējkarotes – pēc garšas, ļaujam nedaudz novārīties, pēc garšas pievienojam sāli un piparus.

Makaronus nokāšam, pārlejam ar mērci un izmaisām. Pasniedzot dekorējam ar sakapātām svaigām bazilika lapiņām.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Samuraja ceļš uz teātri

00:00
08.09.2024
9

Lai arī Valmieras teātris ekspluatācijā nodots jau vasaras vidū, tā svinīgā atklāšana notika vakar, 5. septembrī. Emocionālo un asprātīgo ceremoniju jaunajā “melnās kastes” zālē vadīja divi skumja un nesatricināma izskata samuraji, trāpīgi simbolizējot to cīņu un askēzes ceļu, kas teātra kolektīvam bija jāveic kopš būvdarbu sākuma 2021. gada otrajā pusē. Izrāžu veidošana gandrīz būvlaukumā, dažkārt […]

Iemūrē laika kapsulu un svin vasaru

00:00
07.09.2024
23

Ar svētkiem cēsniekiem un viesiem “Cēsu alus” teritorijā tika iemūrēta laika kapsula Cēsu darītavas topošā Apmeklētāju centra pamatos. Nākotnē ēkā atradīsies Cēsu darītavas Apmeklētāju centrs un mūsdienīgas biroja telpas darbiniekiem. Projektā plānots ieguldīt 1,8 miljonus eiro. “Šogad pabeigsim sargu māju, būs ērtas darba vietas. Apmeklētāju centrs un administrācijas telpas taps nākamgad. Te būs darbavietas 28 […]

Biznesa pikniks iedvesmai

00:00
06.09.2024
34

Radošā un digitālā kvartāla “Rainis” telpās pagājušajā nedēļā notika biznesa ideju “Pik-Niks”. To apmeklēt uzņēmīgus cēsniekus aicināja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Cēsu pārstāvniecības projektu vadītāja Sanita Krieviņa kopā ar kolēģēm Annu Krasovsku un Inesi Džarcāni. Kupli apmeklētā piknika galvenā tēma bija pieteikšanās nosacījumi un ieguvumi konkursā “Ideju kauss 2024”, kas norisinās jau 16. gadu. […]

Tirgus un garšīgas uzkodas – tas sader

06:26
05.09.2024
422

Pirmais ielu ēdināšanas jeb street food festivals Cēsīs ir sākums šim ēdināšanas konceptam pilsētā. Organizators – “Cēsu tirgus” – plāno to aizvien kuplināt, piedāvājot pircējiem daudzveidību. “Vēlamies padarīt Cēsu novada iedzīvotāju un viesu tirdziņu atmosfēru daudzveidīgāku un piedāvāt dažādas pasaules virtuves garšas visām gaumēm,” “Druvai” pastāstīja pasākuma organizatore, SIA “Cēsu tirgus” valdes locekle Oksana Zariņa-Jerohoviča […]

Iepazīst medus ceļu līdz karotei

00:00
05.09.2024
32

Latvijas Biškopības biedrība ar devīzi “Dabas spēks karotē medus” aizvadītās nedēļas nogalē rosināja ikvienu apmeklēt “Medus dienu dravā”. Daudzi biškopji Latvijā iepazīstināja ar savām dravām, medusiegūšanu, stāstīja par tā veselīgajām īpašībām, un bija iespēja bez maksas iepazīt dažādas medus garšas. Cēsu novadā varēja braukt ciemos uz Nītaures pagastu pie Zusteru ģimenes. Dravā ir 85 bišu […]

Ugunsgrēkā Madonā gāja bojā divi cilvēki

11:33
04.09.2024
65

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 3.septembra plkst. 6.30 līdz 4.septembra plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Vidzemes reģiona pārvalde saņēma piecus izsaukumus – trīs uz ugunsgrēku dzēšanu, vienu uz glābšanas darbiem, bet vēl viens izsaukums bija maldinājums. Plkst. 01.05 VUGD saņēma informāciju, ka Madonā deg dzīvojamā māja. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka […]

Tautas balss

Dalās ar āboliem

10:36
06.09.2024
17
O. raksta:

“Cēsīs, Rīgas ielā, pie vienas mājas katru dienu izlikta kastīte ar āboliem, lai cienājas, kas grib. Paldies dāsnajiem saimniekiem,” pateicās O.

Izglītība ir pats svarīgākais

10:36
06.09.2024
18
Mudīte Bērziņa no Drabešiem raksta:

“Esmu redzes invalīde, tāpēc dzīvē daudz ko nevarēju darīt. Taču tagad visiem bērniem tiek dotas iespējas, par visiem rūpējas un gādā. Vēlu, lai katrs bērns un jaunietis, sākot jauno skolas gadu, atceras, cik svarīgi ir mācīties. Jābūt neatlaidīgiem un cītīgiem, jo nekas nav tik nozīmīgs kā izglītība! Tikai tā paver ceļus,” sacīja Mudīte Bērziņa no […]

Gājēju pāreju krāsojums drošībai

11:35
03.09.2024
25
Lasītāja raksta:

“Labi, ka Cēsīs pirms mācību gada ielās atjauno gājēju pāreju apzīmējumus. Vietējiem autobraucējiem gan vajadzētu zināt, kur gājējiem priekšroka, bet ne visi to ievēro. Izskatās, dažs nepamana vai negrib pamanīt, ka gājējs jau gandrīz ir uz pārejas, auto neaptur, turpina braukt. Nākamajā pirmdienā ielas būs pilnas skolēniem, jācer, koši baltie apzīmējumi šoferiem atgādinās, kur jābremzē […]

Svētki viduslaiku noskaņā

11:34
03.09.2024
16
Cēsniece raksta:

“Paldies par skaistajiem Lielstraupes pils svētkiem, kur netrūka ne kvalitatīvas mūzikas, ne mākslas meistarklašu. Interesants bija restauratoru stāstījums par darbiem pils atjaunošanā. Bija arī jauks tirdziņš, kur varēja gan nopirkt dārza veltes, gan pamieloties ar gardiem kārumiem. Rīkotāji bija parūpējušies, lai visiem būtu interesanti baudīt viduslaiku noskaņu,” par pagājušās nedēļas pasākumu priecājās cēsniece.

Vēsturi zināt svarīgi

11:34
03.09.2024
22
Vecmāmiņa O. raksta:

“Labi, ka tagad skolās vēs­turi mācīs kā atsevišķu priekšmetu, citādi tāds juceklis vien bija. Tā spriedu, skatoties, ko mācās mazmeita. Taču nevajadzētu iekrist otrā bedrē, kad bērniem liek zināt datumu katram notikumam, kas risinājies pirms simtiem gadu, un iesaistīto personu vārdus. Man liekas, tā bērnu var pavisam aizbaidīt no vēstures. Vai tiešām jāzina katrs bīskaps, […]

Sludinājumi