Piektdiena, 14. novembris
Vārda dienas:

Svaigas garšas nozīme

Druva
00:00
29.03.2008
10

Svaigas dilles, baziliks vai piparmētra ienes pavisam citu garšas burvību ēdienu gatavošanā, nekā šo garšvielu kaltētā versija, taču nepieciešamības gadījumā var izmantot arī kaltētus garšaugus. Ja agrāk aktīvākie garšaugu cienītāji tos audzēja uz palodzes, tagad arī veikalos iespējams iegādāties arvien plašāku piedāvājumu. Svarīgi atcerēties, ka garšaugu lietošana ļauj samazināt sāls patēriņu, tāpēc īpaši ieteicama cilvēkiem ar sirds un asinsvadu saslimšanām. Vērtīgo minerālvielu un dabisko vitamīnu klātbūtne padara garšaugus par svarīgu pilnvērtīga uztura sastāvdaļu. Lai saglabātu vērtīgās vielas, garšaugus vislabāk izmantot svaigā veidā, mazgāt tikai nepieciešamības gadījumā un sasmalcināt iespējami īsu brīdi pirms izmantošanas.

To, ka garšaugu un garšvielu pievienošana ēdienam padara tos ne vien garšīgākus, bet arī vieglāk sagremojamus, zināja pat senie romieši.

Tāpēc ik pa laikam zināšanas par garšaugiem jāatsvaidzina, un to palīdzēs izdarīt mūsu sadarbības partneris “Santa Maria”. Šoreiz par dažiem garšaugiem.

Viens no populārākajiem Ziemeļeiropas garšaugiem, nenoliedzami, ir dilles, un vasarā tās audzē vai katrā piemājas dārziņā. Tāpēc katram zināms, ka tās ideāli piemērotas gurķu ēdieniem, tvaicētām, marinētām un ceptām zivīm, zupām, kartupeļu salātiem. Dilles var pievienot gaļas ēdieniem, sacepumiem, mērcēm. Tās var izmantot arī samērā netradicionāli, skatīt receptes raksta beigās.

Zināms ir arī koriandrs jeb kinza. Eiropas virtuvēs vairāk izmanto koriandra sēklas, bet Āzijā to lieto svaigā veidā, tāpēc nereti koriandru dēvē arī par Āzijas pētersīli. Koriandrs ar tam piemītošo apelsīnu aromātu un maigo saldeno garšu atgādina salvijas un citrona maisījumu. Koriandrs piešķir patīkamu garšu maltās gaļas ēdieniem, zupām, marinādēm, siļķei un maizei. Koriandra svaigās, vitamīniem bagātās lapas, ko plaši izmanto kulinārijā, pazīstamas arī ar nosaukumu kinza. No tām gatavo salātus, pievieno gaļas, zivju, pākšaugu un dārzeņu ēdieniem, kā arī dažādām zupām un mērcēm. Koriandru ir ieteicams lietot kopā ar ķimenēm, čili, svaigu piparmētru, raudeni, baziliku un ķiplokiem.

Estragona tipisko garšu, kas mazliet atgādina fenheli vai anīsu, veido augstais dažādo ēterisko eļļu saturs. Estragons labi papildina dažādas mērces, tas lietojams arī pie tvaicētiem vai ceptiem vistas un zivju, arī aknu ēdieniem. Labi garšos arī zaļumu sviests ar estragonu.

Majorāns ir lielisks sabiedrotais visiem aknu ēdieniem, bet arī cepti kartupeļi garšos interesantāk, ja tajos neilgi pirms cepšanas beigām iemaisīsiet šķipsniņu kaltēta majorāna. Tā viegli saldenais aromāts piemērots gan cūkas un liellopu gaļai, gan garšaugu maizītēm un maizei, kas gatavota no kviešu miltiem.

Piparmētrai piemīt viegli saldens aromāts un atsvaidzinoša garša. Tā ļoti labi sader ar jaunajiem kartupeļiem, zirņiem, burkāniem un tomātiem, jēra un putnu gaļas marinādēm, mērcēm un ēdieniem. Piparmētra ir neatņemama karsto dzērienu un augļu desertu, kā arī jogurta mērču un krēmzupu sastāvdaļa.

Šoreiz divas receptes, kā izmantot dilles. Diļļu un sinepju mērce. Ņemam astoņas ēdamkarotes vidēji asu sinepju, trīs ēdamkarotes šķidra medus, vienu ēdamkaroti baltvīna etiķa, 100 ml eļļas, saišķīti svaigu vai trīs ēdamkarotes kaltētu “Santa Maria” diļļu.

Sinepes, medu un etiķi labi samaisām, ar putojamo slotiņu pakāpeniski iemaisām eļļu. Ja masa par biezu, pievienojam nedaudz silta ūdens. Dilles sakapājam un iemaisām mērcē. Ja izmanto kaltētās dilles, mērcei pirms pasniegšanas ļauj ievilkties. Mērce izmantojama kā piedeva grilētai gaļai un zivju ēdieniem. Drīz sāksies gaļas cepšanas sezona, tad nu var draugus pārsteigt ar šādu gardu mērci.

Vēl kāds savdabīgs diļļu pielietojums – Sāļais diļļu kēkss. Ņemam 250 gramus miltu, trīs tējkarotes “Santa Maria” cepamā pulvera, vienu ēdamkaroti cukura, pustējkaroti sāls, 50 gramus mīksta sviesta, 125 gramus rīvēta siera, vienu olu, 200 ml piena, divas ēdamkarotes “Santa Maria” diļļu un divas ēdamkarotes “Santa Maria” apcepto sīpolu pārslu.

Cepeškrāsni uzkarsējam līdz 180 grādiem. Kēksa formu ietaukojam un izkaisām ar miltiem. Miltus, cepamo pulveri, cukuru, sieru, dilles, sīpolus un sāli sajaucam bļodā. Citā bļodā saputojam olu, pievienojam mīkstu sviestu un pienu. Sajaucam miltu maisījumu ar olu – piena maisījumu līdz viendabīgai masai, mīklu liekam formā un cepam 45 – 50 minūtes zeltaini brūnu (pārbauda ar koka irbulīti, vai gatavs). Izņemam no krāsns, ļaujam nedaudz atdzist, tad izņemam no formas un ļaujam atdzist pilnībā.

Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Komiksi lauž laika sienu

00:00
14.11.2025
9

Cēsu muzejā atklāta franču mākslinieka Žoela Aleksandrā izstāde “Cēsis 1577”. Tajā zīmējumos atainoti notikumi Cēsu pilī 1577.gadā, kā tos aprakstījuši dažādi hronisti. “Mums šķiet, ka komiksi sais­tās ar jokiem. Francijā komiksu mākslai ir senas tradīcijas. Komikss satuvina laiku, sagrauj laika sienu starp 1577.gadu un šodienu. Kaut zīmējumos attēloti notikumi tālā pagātnē, saprotam, ka tajos ir […]

Saksofonisti pieskandina dzelzceļa staciju

00:00
13.11.2025
105

Tos, kuri svētdien (09.11.) pusdienlaikā bija Cēsu dzelzceļa stacijā, sagaidīja skanīgs pārsteigums. Daudzi bija atnākuši, lai būtu klāt nebijušā notikumā. Te muzicēja 65 dažādu paaudžu saksofonisti no visas Vidzemes. Novembris ir saksofona radītāja Ādolfa Saksa dzimšanas mēnesis. Šogad viņam 211.jubileja.Pirms trim gadiem A.Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas pedagogi Jānis Jansons un Zintis Žvarts sarunā saprata, ka  […]

Uzņēmēju interesēs maina auto stāvēšanas režīmu

00:00
12.11.2025
365

Aizvadītajā ceturtdienā Cēsu centrā uzmanīgākie autobraucēji pamanīja ko nedaudz mainītustāvēšanas atļaujas zīmēs, un piektdien arī Cēsu novada pašvaldības mājaslapā parādījies paziņojums par jauno kārtību – pilsētas centrā noteiktos ielu posmos, kas vijas ap Vienības laukumu un Vidzemes koncertzāli, ir pagarināts kritiskais laiks, kad šoferiem jāpieskata sava auto stāvēšanas ilgums. Ja līdz šim Vaļņu, Raunas, Izstādes […]

T/c VALLETA Valmierā aicina uz ATLAIŽU BRĪVDIENĀM

13:28
11.11.2025
30

Atsvaidzināt rudens garderobi, iegādāties nepieciešamās lietas ziemai, sākt gādāt Ziemassvētku dāvanas, turklāt, iepērkoties ietaupīt un varbūt pat laimēt. Šādu iespēju 15. un 16. novembrī atkal piedāvās Latvijā lielākais tirdzniecības centrs ārpus Rīgas – VALLETA, aicinot reģiona iedzīvotājus apmeklēt ATLAIŽU BRĪVDIENAS. Divas dienas – sestdien un svētdien – rudens un ziemas kolekciju apavus būs iespējams iegādāties […]

Platforma STARS papildināta ar teju 40 izglītības programmām digitālo prasmju apguvei

11:19
11.11.2025
53

Prasmju pārvaldības platformā STARS (www.stars.gov.lv) pieaugušajiem šobrīd pieejamas teju 40 izglītības programmas, kas palīdz apgūt darba tirgū pieprasītās digitālās prasmes. Mācībām pieejams finansiāls atbalsts, veicinot prasmju pilnveides iespēju pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijā. Kā norāda Elīna Purmale-Baumane, VIAA Pieaugušo izglītības departamenta direktore, lai mainītu pieaugušo mācīšanās kultūru, būtiski ir radīt apstākļus, kas sniedz iespējas mācīties ērti, […]

Mirdzēs lāpas un skanēs zēnu kora balsis. Godinām brīvības cīnītājus

00:07
11.11.2025
79

Šovakar, 11.novembrī, godinot brīvības cīnītājus, Cēsu Lejas kapos pie pieminekļa kritušajiem Latvijas valsts neatkarības izcīnītājiem, kur pulcēsies lāpu gājiena dalībnieki, dziedās Cēsu 1.pamatskolas zēnu koris. Kora diriģente Ilze Grīn­felde teic, ka ideja par zēnu dalību piemiņas brīdī nākusi no Cēsu Kultūras centra, taču tā nav gluži pirmā reize, kad skolas puišu kolektīvs kuplina Lāčplēša dienas […]

Tautas balss

Pilsētai vajag jaunu svētku rotu

09:29
14.11.2025
5
Seniore raksta:

“Nauda jātaupa, skaidrs, bet gribētos gan, lai Cēsīs beidzot būtu kaut kas jauns valsts svētku noformējumā. Nezin cik gadu Vienības laukumā redzams viens un tas pats. Savukārt karogi ap laukumu jau sen neliek domāt par svētkiem, tie kļuvusi par ikdienas daļu. Domāju, daudzi cēsnieki uz 18.novembri gribētu redzēt krāšņāku pilsētu,” sprieda seniore.

Par maz informācijas

09:28
13.11.2025
18
1
Cēsniece J. raksta:

“Izlasīju par Cēsu pilsētas padomes sēdi.Būtu zinājusi, ka tāda notiek, būtu aizgājusi. Informācijas par to vai nu nebija, vai bija par maz, lai cilvēks, kurš ikdienā neseko visiem notikumiem pilsētā, to pamanītu. Ja nevar citādi, var taču izlikt afišas, garāmejot tās cilvēks ierauga. Feisbuks taču visiem nepaziņo, ja neesi īstajā “burbulī”, vēsts pie tevis neatnāks,” […]

Kam piederēs teritorija pie Raiskuma ezera

09:28
13.11.2025
22
Pārgaujas apvienības iedzīvotāja raksta:

“Gaidām, kad kāds pateiks, kas notiks ar pašvaldības zemi Raiskuma krastā. Vai to mainīs pret privātīpašumu pie Cēsu pilsētas stadiona? Ezermala gan bijusi nomā, bet nomnieks vienmēr ļāvis izmantot teritoriju ikvienam, tā bija apkaimes iedzīvotājiem pieeja ezeram, atpūtas vieta. Kāpēc cēsnieku intereses par vienu zemes pleķīti ir pirmajā vietā? Vai pilsētas stadionam ir kādi lieli […]

Medijam ir spēks

09:27
12.11.2025
16
Lasītājs raksta:

“Pērn un šī gada sākumā zvanīju “Druvai” par to, cik sliktā stāvoklī ir Liepas dzelz­ceļa pārbrauktuve. Šovasar beidzot to salaboja. Domāju, savs nopelns tajā ir arī avīzei. Paldies!” pauda lasītājs.

Lācis mūsdienās

09:23
12.11.2025
18
Seniors raksta:

“Klausos, kā speciālisti televīzijas radījumā saka, ka lāči ienākuši Latvijā un mums ar tiem turpmāk jāsadzīvo. Protams, lāči senāk dzīvojuši Latvijas teritorijā, bet tie pamazām izmedīti, jo bijuši bīstami ganāmpulkiem un arī cilvēkiem. Tagad cenšamies atjaunot plēsīgo dzīvnieku populāciju, bet, šķiet, neaizdomājamies, ka saimnieciskā darbība un cilvēku dzīves­veids simts gados pilnībā mainījies. Vide atšķiras no […]

Sludinājumi