
Zaubes kokogļu cehs šovasar beidza realizēt Eiropas projektu būvniecībā.
Pagājuši teju divarpus gadi kopš ieceres sākuma. Jaunajā ražotnē ieguldīti 700 tūkstoši latu.
Kokogļu ceha īpašnieks Agris Cērpiņš stāsta, ka ēkai uzlikts jauns jumts, ielietas grīdas, ielikti jauni logi un durvis, nokrāsota fasāde. Ražotnē iegādātas arī jaunas iekārtas – uzglabāšanas konteineri, fasēšanas celiņi, jaunas un kvalitatīvas putekļu atsūkšanas iekārtas, kā arī pakojamā iekārta un daudz kas cits, kas darbiniekiem ļaus strādāt daudz labākos apstākļos.
Tiesa gan, uzņēmējs nenoliedz, ka projekts prasījis lielu izturību un daudz spēka, taču atzīst, ka šī bijusi iespēja, kā ražošanu uzlabot un modernizēt.
“Tagad vajadzētu sākt strādāt un atpelnīt ieguldīto naudu. Pie jaunā darba cēliena ķersimies novembrī,” saka A. Cērpiņš un stāsta, ka produkciju eksportē uz Franciju.
“Diemžēl ekonomiskā krīze un vēsā vasara skārusi arī Eiropu. Šobrīd arī Francijas noliktavas stāv pilnas ar oglēm. Turklāt Eiropas tirgus ir piesātināts ar ievestām oglēm no Brazīlijas un Dienvidāfrikas. Tām cena ir nesalīdzināmi zemāka. Šobrīd mums ir jātiek iekšā Eiropas tirgū, tādēļ domājam par jauniem produktiem,” saka uzņēmējs un atklāj, ka kopā ar igauņu kolēģiem šobrīd strādā pie jauna produkta – pašdegošajām oglēm, kuru aizdedzināšanai nav nepieciešams degšķidrums.
“Ar šo produktu jau bijām prezentācijā Francijā. Tur bija liela interese par mūsu jauno produktu. Nākamajā vasarā nedaudz šīs ogles dosim arī Latvijas tirgū, bet tas būs apmēram desmit procenti no kopējā apjoma,” saka A. Cērpiņš un atzīst, ka šovasar Latvijā apmēram par 20 procentiem mazinājās pieprasījums pēc grila oglēm. Turklāt grilēšanas sezona Latvijā ilgst vien trīs mēnešus – no maija līdz jūlija beigām.
“Protams, ogles ir izklaides prece, ja tā var teikt. Cilvēks vispirms samaksās īri un paēdīs. Taču esam gatavi strādāt. Turklāt mūsu ražotās ogles ir daudz kvalitatīvākas par tām, kuras ieved no Ukrainas vai Baltkrievijas. Domāju, ka ar mums viss būs kārtībā. Grūtie laiki jāpārvar, un gan jau viss būs labi,” domās dalās uzņēmējs, kurš kokogļu cehā nodarbina nepilnus divus desmitus rajona iedzīvotāju.
“Ir patīkami tas, ka šobrīd no Rīgas atgriežas cilvēku resursi. Taču tomēr daudzviet laukos situācija ir dramatiska. Nav vairs darba vietu. Ražotnes likvidējas. Grūti spriest, kas notiks ar lauku attīstību nākotnē,” spriež uzņēmējs.
Komentāri