Ceturtdiena, 6. novembris
Vārda dienas: Linards, Leons, Leo, Leonards, Leonarda

Maize var palikt vien dārgāka

Sarmīte Feldmane
00:00
19.11.2022
92
Maize 4 1

Maize ir tā, bez kuras nav iedomājama teju katra ēdienreize. Latvijā un pasaulē viss, ko gatavo no miltiem, ir kļuvis dārgāks. Turklāt cenas turpinās kāpt, apliecina gan miltu ražotāji, gan tie, kuri tos iegādājas, kā arī tie, kuri seko līdzi tirgum.

Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe atgādina, ka pasaulē ir palielinājušās labības, eļļas un cukura cenas, kas ir izejviela daudzu pārtikas produktu ražošanai. Jārēķinās arī ar degvielas, energoresursu augstajām izmaksām. Tiek lēsts, ka energoresursu, minerālmēslu un augu aizsardzības līdzekļu straujais cenu kāpums būtiski ietekmēs arī graudu audzēšanas pašizmaksu. Ilgtermiņā tas ietekmēšot arī graudu kvalitāti, un, visticamāk, mainīsies arī maizes kvalitāte.

Maizes cenas pēdējā gadā palielinājušās visā Eiropā, īpaši strauji pieaugot kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā. Augustā cena bija vidēji par 18% augstāka nekā 2021. gada augustā, liecina Ei­ropas Savienības statistikas aģentūras “Eurostat” dati. Tas ir liels pieaugums, salīdzinot ar 2021. gada augustu, kad maizes cena bija vidēji par 3% augstāka nekā 2020. gada augustā. Vis­strau­jākais kāpums ir Ungārijā. Gada laikā cena ir pieaugusi par 65,5%.    “Eurostat” apgalvo, ka maizes cenas šobrīd ir visaugstākajā līmenī.
Latvijas Maiznieku biedrības valdes priekšsēdētājs un maiznīcas “Dona” valdes priekšsēdētājs Kārlis Zemešs intervijā portālam “Jauns.lv” sacījis, ka maize var kļūt vēl dārgāka. Viņš arī pieļauj, ka patlaban konkurences dēļ un sadarbībā ar tirgotājiem, arī ņemot vērā iedzīvotāju pirktspēju un novēroto taupību, cenu celšana tuvākajā laikā nebūs.

“Noteikti domāsim, kādu maizi nopirkt. Visu laiku maize skaitījās pirmās nepieciešamības un primārais produkts, turklāt tā bija samērā lēta. Tagad redzam, ka maize vairs nav lēts produkts,” teic K.Zemešs.

Cena veikalā liek pircējam izvēlēties ko lētāku, resursu sadārdzinājums    uzņēmējiem samazināt izmaksas. Lielajiem maizes ražotājiem sava situācija, mazajiem un mājražotājiem cita. Kat­ram sava tirgus niša. Tirdziņos kārtīgas rupjmaizes, saldskābmaizes un baltmaizes, arī konditorejas izstrādājumu piedāvājums nav samazinājies.

Pieprasījums stabils, cenu nākas palielināt

SIA “Real Bread” Straupē maizi cep kopš 2008.gada, piedzīvotas dažādas pārmaiņas, bet saimniece Inta Ekerte uzsver: “Vien­mēr saglabāta maizes kvalitāte, tā, pie kādas pircēji pieraduši.”  Straupieši cep tradicionālo rupjmaizi ar ieraugu, saldskābmaizi, baltmaizi, konditorejas izstrādājumus.

“Cenu nācās pacelt, bet, salīdzinot ar gaļu, pienu, palielinājums ir mazāks. Uzņēmējam šajā situ­ācijā jāskaita katrs centrs,” saka I.Ekerte un pastāsta, ka pavisam ne tik sen kilograms rudzu miltu maksāja 28 centus, tagad 62. Cukurs kļuvis divreiz dārgāks, sāls vēl vairāk, nerunājot par elektrību, degvielu. “Nedēļas beigās braucam uz tirdziņiem, tagad izsveram, kur braukt, kāda tirgus maksa,” stāsta straupiete. Vērtē­jot pircēju pieprasījumu, I.Ekerte pastāsta, ka vispieprasītākā ir sald­skābmaize, saldskābmaize ar sēklām. Pēdējā laikā tieši cenas dēļ mazāk pērk rupjmaizi ar ogām un augļiem. Kvalitatīvām aprikozēm, dzērvenēm, riekstiem, rozīnēm cena ļoti palielinājusies.

Ar gandarījumu I.Ekerte atzīst, ka viņas ceptajai maizītei ir savi uzticami pircēji. Viņa piebilst, ka jārēķinās – tāds pieprasījums, kāds bija kādreiz, vismaz tuvākajā laikā nebūs. Straupiete atminas, kā savulaik Valmiermuižas tirdziņā ātri vien izpirkti 48 kukuļi saldskābmaizes.

“Pēdējā gadā ir vairāk tirdziņu un parādās arī jauni cepēji. Kā kuram veicas, cik ilgi iztur, atkarīgs tikai no paša. Konkurenti mudina attīstīties, galvenais – saglabāt kvalitāti un piedāvāt ko jaunu. Kalnciema tirdziņā Rīgā labi jūtama sezona. Pavasarī, rudenī pircēju daudz, vasarā Rīga ir tukša,” pārdomās dalās I.Ekerte.

Viņa atklāj, ka konditorejas izstrādājumu noiets nav sarucis. Vai tā būs arī turpmāk, redzēs. “Kad saņēmu elektrības rēķinu, bija šoks – vairāk nekā trīs tūkstoši eiro! Atliek cerēt, ka būs labāki laiki. Ziema jāiztur,” pārliecināta SIA  “Real Bread” īpašniece I.Ekerte.
SIA “RozeMJ” īpašnieks Māris Šķesters, kura ceptuvē    cep maizi un konditorejas izstrādājumus, uzsver, ka uzņēmējam jārīkojas prātīgi, jāseko līdzi, ko var atļauties. “Maizei un konditorejas produkcijai šogad divreiz esam paaugstinājuši cenu,” viņš atklāj un piebilst, ka visam cenas palielinās tik strauji, ka pircēji pat nebrīnās. Pārdotās maizes daudzums nav samazinājies, konditorejas izstrādājumiem nedaudz.

Vērtējot pircēju paradumus, M.Šķesters pastāsta, ka visvairāk pērk baltmaizi, tāpēc arī to cep visvairāk. Jauni cilvēki pieraduši pie sviestmaizēm, tām der balt­maize.  Pēdējā laikā vairāk pērk graudu maizi. Rupjmaizei ir savi ēdāji, to skaits nepalielinās. Rupjmaizei arī cena vairāk pieaugusi nekā  baltmaizei.

“Esmu novērojis, ka pircēji iepērkas prātīgāk. Ja agrāk, ejot mājās no darba, viens ģimenē paņēma kukulīti, otrs, sak, gan jau apēdīs, tagad sarunā, kurš pirks. Veikalā samazinām sortimentu, kaut vai, ja agrāk tirgojām četru ražotāju olas, tagad viena. Jāvērtē pieprasījums, ko varam pārdot,” pastāsta M.Šķesters un uzsver, ka pēdējā laikā uzņēmēji, tāpat iedzīvotāji bieži vien nenovērtē valsts atbalstu. Tas ir tik liels, kādu valsts var atļauties.

“Procesus, kas notiek pasaulē, iespaidot nevaram, jāstrādā tālāk,” atgādina M.Šķesters.

Pagaidām maksā tikpat

Vecpiebalgas maizi ēdis ne viens vien un ne tikai Vecpiebalgā. Tā ir gards ciemkukulis un sātīga izsalkušam. Zaiga un Atis Gavari  malkas krāsnī cep rupjmaizi un saldskābmaizi    pēc vecmāmiņas receptes: tikai milti, ūdens, cukurs un ķimenes.

“Pagaidām cena nav mainījusies. Agrāk sapratām – ja strādā, tad arī nopelni. Tagad mēneša beigās pa nullēm. Diemžēl,” pastāsta A.Gavars un uzsver, ka elektrības cenas kāpums viņus neietekmē. Cepot maizi, māja ziemā ir silta.

“Kalnciema tirdziņā, kur regulāri braucu, maizes cena visiem apmēram vienāda. Cepēju pagaidām mazāk nav, bet, vai tie, kuri izmanto elektriskās krāsnis, izturēs? Maizi pērk mazāk, tas jāatzīst. Arī skatās, kur lētāk,” stāsta vecpiebaldzēns un piebilst, ka sarunās jūtams cilvēku satraukums ne tikai par ziemu, arī tālāku nākotni. Ar smaidu A.Gavars pastāsta, ka vislielākais pieprasījums bijis pandēmijas laikā.

SIA “Cēsu maize” vadītājs Agnis Elperis atklāj, ka pagaidām maizei cena nav mainīta, un uzreiz piebilst, ka maizes cepšana viņam nav vienīgais uzņēmējdarbības veids, tādēļ var atļauties    necelt cenu. “Nākamnedēļ pēc neliela pārtraukuma atkal būs silta maizīte. Protams, par cenu nākotnē nopietni jādomā,” saka uzņēmējs.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ar atkarībām cīņu uzsākušie kopīga piedzīvojuma gaidās

00:00
06.11.2025
82

Drēgnajā aizvadītās sestdienas rītā Cēsīs, Vienības laukumā, it pozitīvā gaisotnē vārdus pārmija neliela ļaužu kompānija. Tie bija projekta “Dzīvo ar sparu, ne ar ieradumu” dalībnieki, kuri gatavojās savam pirmajam kopīgajam pārgājienam, šoreiz – Cēsīs. Lai gan plānotais dalībnieku skaits ar dažādām atkarībām nomāktajiem bijis vairāk par desmit,    šoreiz bija atnākuši tikai daži, toties ļoti […]

Dārziņa mūzika nebeidz skanēt

00:00
05.11.2025
95

Divas dienas pirms komponista, novadnieka Emīla Dārziņa 150.jubilejas, sestdien, 1.novembrī,    Cēsīs izskanēja viņam veltīts muzikāls sveiciens. To kopā ar pieciem vīru koriem, trim jauktajiem koriem, akadēmisko orķestri    “B-Sharp” un solisti Paulu Mihai­lovu sarūpēja koncerta “Dzies­ma, kas neatstāj” mākslinieciskā vadītāja Marika Slotina-Brante. “Pirms desmit gadiem komponista jubilejā saaicināju korus no Vidzemes un Rīgas, koncertā […]

Elīna Purmale-Baumane: Kad beidzam mācīties, sākam atpalikt – kāpēc pieaugušajiem jāmācās?

14:32
04.11.2025
26

Mūsdienās darba tirgus mainās tik strauji, ka reiz iegūtā izglītība vairs nav ilgtspējīgs pamats stabilitātei un karjeras izaugsmei, tāpēc mācīšanās pieaugušā vecumā, turklāt visa mūža garumā, ir kļuvusi par nepieciešamību, nevis izvēli. Lai gan valsts mērķis ir līdz 2030. gadam panākt, ka vismaz 60 % pieaugušo regulāri iesaistās izglītībā, šobrīd to dara aptuveni 34 %. […]

Pašvaldība gatavojas ziemas ceļu uzturēšanai

00:00
04.11.2025
64

Cēsu novada pašvaldība kopumā gatava gaidāmajai ziemai un savā pārziņā esošo ceļu uzturēšanu nodrošinās. Tā var spriest no apvienību pārvalžu vadītāju teiktā “Druvai”. Jau novada Centrālās administrācijas Īpašumu apsaimniekošanas pārvaldes vadītājs Kristaps Ēdolfs pilnībā pārliecināts apliecināja, ka pašvaldības ceļu uzturēšana ziemas sezonai ir nodrošināta un līgumi ar pakalpojumu sniedzējiem par darbiem Cēsīs un Vaives pagastā ir […]

Spāres muižā būs sociāli un kultūras pasākumi

00:00
03.11.2025
114

Biedrība “Cerību spārni”, kas nesen sāka saimniekot Spāres    muižā, Spāres Rakst­nieku parkā pirmdien, 27.oktobrī, atzīmēja Aleksandra Čaka dzimšanas dienu. Kā zināms, ideju ierīkot te parku savulaik izteica dzejnieks. Biedrības radošā komanda atzīmēja literāta dzimšanas dienu, sākot gatavoties nākamajam gadam, kad rakstniekam būs 125 gadu jubileja. Plānots to atzīmēt ar krāšņu “Mūžības skartā Čaka” godināšanas […]

Ar dzīrēm “Leģendu naktī” nosvin 260. dzimšanas dienu

00:00
02.11.2025
49

Oktobra pēdējā sestdienā pilīs un muižās ir  Leģendu nakts. To zina gan ceļotāji, gan tie, kuri vēlas vakaru pavadīt īpašā gaisotnē.    Uz Leģendu nakti mūspusē šoruden aicināja Veselavas, Lielstraupes un Ruckas muiža. Katra piedāvāja programmu, piemērojot to izraudzītajai tēmai “Dzīres” un izvēlotieskādu svarīgu akcentu. Veselavas muiža todien svinēja 260.jubileju.”Bez uzrunām, lūgtiem viesiem, arī par […]

Tautas balss

Dzērvenes var saglabāt medū

08:19
04.11.2025
21
Lasītāja raksta:

“Nupat dzirdēju radio raidījumā, ka dzērvenes, aplietas ar medu, labi neglabājas. Taču tā gluži nav. Medū var saglabāt gan lielogu dzērvenes, gan purvā lasītās, par to esmu pārliecinājusies. Taču jāizvēlas cietas ogas, tās, kas vēl nav kļuvušas mīkstas. Un tad ogu pietiek līdz jaunajai ražai,” pastāstīja lasītāja, kas dzīvo Piebalgas pusē.

Laikam bez pabalsta neiztikt

08:19
03.11.2025
23
Līgatniete raksta:

“Radio pārraidē dzirdu, ka, lai varētu iztikt, cilvēkam mēnesī vajadzētu saņemt ap diviem tūkstošiem eiro. Bet mana pensija 490 eiro, kaut mūžā 32 gadus esmu cītīgi strādājusi. Kā lai izdzīvoju? Man ir 85 gadi, piepelnīties nevaru. Jāmaksā par komunālajiem pakalpojumiem, vajadzīgas zāles,” sacīja līgatniete un piebilda, ka nekad nevienam nav neko lūgusi, bet laikam vajadzēs […]

Kā indeksēt lielākās, kā mazākās pensijas

08:18
03.11.2025
23
Cēsniece raksta:

“Tiekoties ar kaimiņieni, saruna iegriezās arī par pensiju indeksāciju. Man pensija maza, tas, ko saņēmu oktobrī vairāk, arī nav daudz. Savukārt kaimiņienei pensijā vairāk par tūkstoti eiro mēnesī. Viņa teica, ka tie 50, 60 eiro, kas klāt, neko daudz vairs neizsaka, labāk jau vairāk būtu indeksējuši mazās pensijas, lai labāk cilvēkiem, kuriem ienākumi zem iztikas […]

Meitene un meitene … dušā

09:15
28.10.2025
72
1
Māmiņa raksta:

“Runājot par Stambulas konvenciju, dzirdēts, ka vīrietis, kas sevi uzskatot par sievieti, drīkstēšot iet sieviešu dušā. Man gribas teikt, ka arī sieviešu, īpaši jau pusaudžu vecuma meiteņu, kopēja mazgāšanās nav nemaz tik vienkāršs jautājums. Pro­tams, ir nepieņemami, ja sievietei piespiež atrasties vienās mazgāšanās telpās ar vīrieti, bet dažai meitenei atrasties tajās kopā ar citām sava […]

Vai jaunietis zina, kā gatavot malku

09:38
27.10.2025
35
Lasītājs L. raksta:

“Izlasīju “Druvā”, ka novada Sociālais dienests rīkoja malkas talku, kam vajadzēja, arī pamācīja, kā to labāk sagatavot. Iedomājos, ka šādu darbiņu vajadzētu pamācīt arī jauniešiem. Tagad, protams, visur, arī lielākoties individuālās mājās ir centrālā apkure, izmanto granulas, gāzi. Taču nekad nevar zināt, kāda situācija var rasties, prasme sagatavot malku var noderēt katram. Un vai tā […]

Sludinājumi