
Līdz pirmajām salnām ķirbji jānovāc un jānoglabā.
“Kā sniega piku vēlām mājās,” par vislielāko šoruden dārzā izaugušo ķirbji, saka Straupes pagasta “Vilnīšu” saimnieki Iveta un Uldis Ādamsoni. Kad Iveta dārzā to ieraudzījusi, tūlīt saukusi visus mājniekus. Pārsteigums bijis ne pa jokam – tik liels ķirbis! Starp pārējiem tas izskatījies kā īsts lielmanis. Nomērījuši – apkārtmērs pusotra metra, nosvēruši – 55 kilogrami. Tagad milzenim istabā ierādīta goda vieta. Līdzās nolikti tādi trīs un piecus kilogramus smagie, lai uzreiz redzams, kurš ir šī rudens pārsteigums.
“Pavasarī dārziņā pie mājas, kur aug tas, kam jābūt pa rokai ēst gatavojot, palika vieta, sabēru ķirbju sēklas. Uz paciņas bija milzis nobildēts, tāds skaists, šķirni gan nezinu. Vasarā ķirbjiem neviens vērību neveltīja, pat neravēja,” stāsta Iveta un piebilst, ka rudens raža – 20 ķirbji. Lielākā daļa jau izdalīti radiem, draugiem. Ko darīs ar lielmani, vēl nezina, jo ģimenes maltītei tas tā kā par lielu.
Arī vecpiebaldzieti Benitu Zvejnieci, kura ik vasaru audzē ķirbjus, sagaidījis pārsteigums. Pērnruden bijusi varena raža, izauguši ap simts skaistu oranžu un garšīgu ķirbju. Saimniece ievākusi sēklas un pavasarī iesējusi. “Pirms salnām gāju skatīties, šķirstīju lapas, ķirbju nav. Saauguši gareni, zaļi, tādi kā kabači, tas sāns, kas uz zemes oranžs,” stāsta Benita un izskaidro, ka tātad bijušas hibrīdu sēklas. Kā garšo šis savādais ķirbis, viņa vēl nezina.
Iepriekšējos gados Baložu ģimene Vecpiebalgā ar ķirbju audzēšanu nodarbojusies nopietni. Izaudzējuši vairāk nekā pustūkstoti dārzeņu. “Tagad vairs tikai savām vajadzībām, pārdošanai ne,” saka Lauma. Viņa atzīst, ka ķirbjus tomēr ļoti maz lieto uzturā, bet audzētajam vajag plašas un siltas telpas, kur ražu ziemā glabāt. “Nav nemaz ķirbju audzēšana tik viegla. Tā iegadījās sausā vasara, nācās laistīt. Katram ģimenē bija savs uzdevums ķirbju dārzā,” stāsta Lauma. Visiespaidīgākā, protams, bijusi ķirbju mājās vešana, kad sanākuši daudz talcinieku, likuši traktora piekabē, cēluši ārā un nesuši dzīvoklī.
Šoruden Baložu dārzā izaudzis … viens ķirbis. Saimnieki neskumst, jo pēdējos gados tos gana ēduši un citus cienājuši. “Kad Latvijā ciemojās Dānijas karaliene, viņai Rundāles pilī pasniedza ķirbju krēmu. Mūsu ģimenē arī tas ir iecienīts. Krēma dzeltenums atkarīgs no ķirbja toņa. Kafejnīcās ķirbjus negatavo, laukos dažādos godos gan vienmēr ir ķirbju salāti,” domās dalās Lauma Balode.
Komentāri