
Ēdiens un tā pasniegšana – bauda acīm, iemesls domām un sarunām – tāda ir Cēsīs vēl nebijušas vasaras kafejnīcas ideja.
Kafejnīcas, kas transformējas, veidotāji – radošā apvienība “Skudras metropole” un
Vides risinājumu institūts iecerējuši, ka piecu nedēļu laikā, kad darbosies kafejnīca, tā trīs reizes transformēsies, nomainoties pilnīgi visam, sākot ar interjeru un apkalpojošo personālu, beidzot ar pavāriem un ēdienkarti. Vasarai tik piederīgā izbraukuma tirdzniecība
ar atdzesētiem dzērieniem un vieglām uzkodām, “Skudras metropoles” vadītājas Gundegas Skudriņas idejai sekojot, šoreiz
ēdienu pasniegšanu pielīdzinās mākslas baudīšanai.
Viesu uzņemšanai Cēsīs izraudzīta vēl nebijusi vieta – kādreizējā alus brūža daļa, kurā vēsturiskā alus darītava papildināta ar būvēm, celtām pēc padomju laika standartiem. Līdzās izteiksmīgajam skurstenim, kas paceļas virs Pils parka un Lenču ielas. “Vides risinājuma institūta” speciālisti valdes priekšsēdētāja Gundara Skudriņa vadībā starp silikātu ķieģeļa mājām radījuši jaunu platformu, uz kuras tad arī izvietota vasaras kafejnīca. Gundega Skudriņa kopā ar dizaineru Mārci Ziemiņu radījuši veselu
radošu ideju buķeti, kā vasaru un mākslu savienot vienā traukā, lai ēdināšanu varētu saukt par mākslas darbu.
Par pirmās nedēļas kafejnīcu “Impresionisms”, kurai apmeklētājos jārada sajūtas, ka viņi uz mirkli nonākuši trausluma oāzē, trauku dizainers un kafejnīcas interjera scenogrāfs Mārcis Ziemiņš saka: “No visām idejām spējām īstenot vien procentus 40. Tik intensīvi, kā šoreiz, gatavojot kafejnīcu, kas nemitīgi transformēsies, vēl nebija nācies strādāt. Reizēm šķita, ka es jūtu, kā no domāšanas trenējas smadzenes un it kā pieaug apjomā.” Kamēr Mārcis to stāsta, kafejnīcas apmeklētāji ar sajūsmu aplūko itin visu – stiklotās galda virsmas, kas patiesībā izrādās akvārijs ar zelta zivtiņām, vīteņaugiem tik bagātīgi apvītās krēslu un galdu kājas, ka nav šaubu – dārzniecība Cēsīs, kur tie auguši, tagad ir “plika”. Kafejnīca uz vienu nedēļu kļuvusi par paparžu audzi un dzīvesvietu milzu eglei, kuras pirms dažām dienām te vēl nebija.
Kafejnīcas, kas transformēsies,
viesmīļu – aktieru un mākslinieku – pasniegtās ēdienkartes liecina, ka ēdiens būs ne tikai
pavāru, arī viesmīļu vai pašu kafejnīcas apmeklētāju radīts. Ēdienkarti impresionisma stilā veidojis pavārs Arvis Zēmanis, paredzot, ka gurķus, sparģeļus un rabarberus, kā arī garšaugu mērci
klienti saņems atsevišķos trauciņos komplektā ar otu, lai pirms naža un dakšas lietošanas tos uz paletes “šķīvja” jauktu kā marīnists krāsas jūru gleznošanai. Un tad kārta zivs palaišanai šajā ēdiena gleznā. Par impresionisma stilā veidotiem galda piederumiem rūpējušies Cēsu mākslinieki – koktēlnieks Vilnis Kļaviņš un keramiķe Vita Vīksna. Viņu idejas traukos ar apdedzināšanas metodi “nostiprinātas” Cēsu keramikas krāsnīs.
Pārsteidzoša spēle – eksperimentālā „pop-up” kafejnīca – trīs dažādos mākslas stilos veidota, būs ar trīs Latvijā pazīstamu pavāru izstrādātu ēdienkarti. Sirreālisma kafejnīcā ar ēdienu asprātīgus sapņus gatavs uzburt pavārs Lauris Aleksejevs. Iecerēts, ka sirreālisma stilu uzburs
galdi no bišu vaska, muzikāli pārsteigumi un neparastums. Minimālisma kafejnīcā racionālismu ēdiena baudīšanā nodrošinās Ēriks Dreibants, kā arī
atbilstošs interjers un nerunīgi viesmīļi.
Rīt,
Cēsu Mākslas festivāla atklāšanas dienā, kafejnīca kļūs par gastronomisku perfomanču ''1.61803398875'',
“Nepieradinātās vakariņas turpinās” norises vietu. To sniegs pavārs Lauris Aleksejevs. Producente Gundega Skudriņa teic, ka tāpat kā vasarā pirms gada, par šo notikumu ir bijusi ļoti liela interese, biļetes uz visām trim kulinārajām izrādēm – pārsteigumiem bagātu ceļu kulinārijas pasaulē – izpirktas zibenīgi.
Perfomance rādīs
savu variāciju par zelta griezumu, sauktu arī par dievišķo skaitli, un parādot, ja tīrs zelts sastopams dabā,
mākslā, arhitektūrā, mūzikā, tad tas ir arī dizainā un
gastronomijā.
Mairita Kaņepe
Komentāri