Ceturtdiena, 24. aprīlis
Vārda dienas: Visvaldis, Nameda, Ritvaldis, Ritums

Iespējas, kas jāizmanto

Druva
23:00
25.07.2008
16
200807260218476130

Šis ir laiks, kad daba, pareizāk sakot, dārzs mums dāvā visbagātīgākās veltes. Gurķi, tomāti, jaunie kartupeļi, loki, dilles, ziedkāposti, vēl un vēl. Ja pašam to visu audzēt nesanāk, jāizmanto tirgus piedāvājums. Šoreiz nedaudz par sviesta pupiņām, kurām varbūt nepievēršam pietiekami daudz uzmanības, bet kas šajā brīdī ir īpaši garšīgas. Protams, saldētā versijā tās pieejamas vai visu gadu, bet svaigām tomēr ir pavisam cita vērtība. Tāpēc jāizmanto iespējas, kad viss ir tikko plūkts, ienācies un gatavs ēšanai.

Lūk, dažas vienkāršas receptes sviesta pupiņu pagatavošanai:

Vienkārši pupiņas. Sviesta pupiņas novāra sālsūdenī, liek uz pannas apcepties, piemaļ melnos piparus, aplej ar saldo krējumu un pasautē, līdz krējums sāk biezēt. Tad pievieno sagrieztas dilles un gatavs!

Pupiņas ar ķiploku. Ņem 300 gramus sviesta pupiņu, protams, ar visām pākstīm, paciņu saldā krējuma, dažas ķiploka daiviņas un garšvielas, kas kuram tuvākas.

Sviesta pupiņu pākstis 15 minūtes apvāra sālsūdenī. Svarīgi nepārvārīt, pākstīm jābūt stingrām, bet mīkstām. Atliks vienreiz notrāpīt īsto konsistenci, māka būs rokā. Kad pākstis gatavas, tās liek uz pannas, klāt piespiež ķiploku, nedaudz apcep olīveļļā, tad pielej

saldo krējumu un mazliet pasautē. Beigās pieliek garšvielas pēc vajadzības un, lūk, lieliska piedeva pie gaļas vai jaunajiem kartupelīšiem.

Papildinātās pupiņas. Ņem kilogramu svaigu sviesta pupiņu, lielu daiviņu ķiploka, divus nelielus sīpolus, 100 gramus majonēzes, 100 gramus skābā krējuma, trīs ēdamkarotes olīveļļas.

Sālsūdenī mazliet apvāra pupiņu pākstis. Pannā karstā eļļā apcep sagrieztus sīpolus un ķiplokus, pievieno pupiņas, sāli, piparus, zaļumus. Pa laikam apmaisot, sautē uz lēnas uguns. Tad pievieno majonēzi un krējumu, vēl nedaudz pasautē un ceļ galdā. Derēs gan kā pamatēdiens, gan piedeva pie gaļas ēdieniem.

Sviesta pupiņu salāti noderēs tiem, kuri skaita kalorijas, jo vienā porcijā to ir tikai 310. Ņem 200 g sviesta pupiņu pākšu, četrus vidēja lieluma tomātus, piecus redīsus, lociņus. Pupiņu pākstis novāra, nokāš un atdzesē. Pākstis sagriež sīkos gabaliņos, klāt liek pārējos dārzeņus un pārlej ar mērci, ko pagatavo no trim ēdamkarotēm olīveļļas, pipariem, sāls un ābolu etiķa. No šī daudzuma sanāk aptuveni četras, piecas porcijas.

Pupiņu burvība. Ņem sviesta pupiņas, sīpolus, gurķus, tomātus, fetas sieru, mērcei: olīveļļu, balzamiko etiķi, sinepes, sāli, maltos melnos piparus, oregano, daiviņu ķiploka, ko saspiež ar ķiploku spiedi. Var izmantot arī jebkurus citus dārzeņus, kas garšo.

Sviesta pupiņas novāra sālsūdenī, kad atdzisušas, liek traukā kopā ar sagrieztiem gurķiem, tomātiem vai citiem dārzeņiem, sadrupinātu fetas sieru un pārlej ar mērci, kas pagatavota no minētajām sastāvdaļām.

Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Žurkulēns Ruckis iedzīvojies Ruckas muižā

06:51
24.04.2025
14

Ruckas muižas klēts telpās izveidots leļļu teātris un aizvadītas divas izrādes leļļu iestudējumam “Ruckis – lauvas sirds”. “Domāju, būsim vienīgie, kas leļļu teātri piedāvā katru vasaras nedēļas nogali– vienu vai divas dienas,” atklāj Ruckas muižas saimnieks Renārs Sproģis. Pastāstot par ieceri izveidot leļļu teātri, viņš teic: “Muiža vienmēr bijusi ne tikai saimnieciskais centrs, bet arī […]

Vidzemes zemessargiem mainās komandieris

00:00
24.04.2025
23

Zemessardzes 2.Vidzemes brigādes komandiera maiņas svinīgā ceremonijā pagājušajā nedēļā par brigādes komandieri tika iecelts pulkvedis Igors Harlapenkovs, amatā nomainot pulkvedi Kasparu Miezīti. Saņemot no Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandiera ģenerālmajora Kaspara Pudāna Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes karogu, pulkvedis I.Harla­penkovs uzsvēra, ka plāno strādāt Latvijas visaptverošas aizsardzības stiprināšanai. “Es ieguldīšu daudz darba sadarbībā gan ar pašvaldību […]

Pārgājienā atklāj citas Cēsis

05:37
23.04.2025
40

Cēsu Centrālā bibliotēka organizēja pirmo literāro pārgājienu “Ziedošais pavasaris”. “Tā kā Cēsis šogad ir Latvijas kultūras galvaspilsēta, gribam cēsniekiem un citiem interesentiem dot iespēju iepazīt pilsētu caur literatūras un grāmatniecības prizmu, kā arī uzzināt gan kaut ko jaunu, gan atgādināt par kultūras cilvēkiem, kuri te kādreiz dzīvojuši un strādājuši, kuri savos literārajos darbos rakstījuši par […]

“Straupes” produkcijas kvalitāti vērtē arī nozares ministrs

00:00
23.04.2025
32

Apmeklējot piensaimnieku kooperatīvo sabiedrību “Straupe”, zemkopības ministrs Armands Krauze atzinis: “Es šeit atbraucu, lai apstiprinātu, ka visi “Straupes” produkti ir pilnībā droši!” Zemkopības ministrs “Straupi” apmeklēja pagājušajā trešdienā, 16.aprīlī. A.Krauze iepazinās ar ražotni, novērtēja atbilstību pārtikas drošības standartiem, tika iepazīstināts ar uzņēmuma veiktajiem pārtikas drošības pasākumiem – ārpuskārtas ražotnes dezinfekciju, kā arī darbinieku papildu mācībām, […]

Pie Cēsu klīnikas sākta stāvlaukuma pārbūve

00:00
22.04.2025
78

Lai gan pie Cēsu klīnikas ir divi stāvlaukumi – bruģēts Viestura ielā un ar grants segumu Turaidas ielā-, nodrošinot vietas teju 100 automašīnām, arvien biežāk klientu plūsma ir tik liela, ka pietrūkst vietu, kur novietot auto. “Gadiem izjūtam pacientu sāpi par auto stāvvietu trūkumu, jo tiešām nav patīkami, ja atbrauc uz vizīti, bet stāvvietas pie […]

Tautas balss

Paši izvēlējās, tomēr…

07:08
24.04.2025
9
Seniore K. raksta:

“Traki, ka Krievija neuzņemas atbildību par saviem pilsoņiem, kas dzīvo citās valstīs. Protams, katrs jau pats izvēlas pilsonību, tomēr traki, ka Krievija saviem pensionāriem nepārskaita naudu. No kā lai vecie cilvēki dzīvo?! Aizvien vairāk redzam, ka Krievijas varai nerūp pat pašu pilsoņu liktenis,” pārdomās dalījās seniore K.

Kaimiņu suns izkašņā puķes

15:07
23.04.2025
19
Lasītāja raksta:

“Ko darīt, ja kaimiņa suns izposta puķu dobi? Vai tiešām jāiet žēloties policijai? Lielais suns ieskrēja manā dārzā, izrakņāja pavasara puķes. Dzīvnieks jau nav vainīgs, bet bāru gan to un dzinu prom. Bet ko darīt ar suņa saimniekiem? Laikam muļķīgi bārt, viņi taču paši saprot, ka nedrīkst laist sunim skriet bez pavadas,” bēdās dalījās lasītāja.

Šodien nevajag, bet rīt

06:07
23.04.2025
22
8
Cēsniece Māra raksta:

“Lasu, ka Cēsu novadā šomēnes paredzētas sešas nekustamo īpašumu izsoles – viena Liepas pagastā, viena Jaun­piebalgas pagastā, trīs Mārsnēnu pagastā un viena Līgatnē. Saprotu, ka paš­valdībai šie īpašumi ikdienas pakalpojumu sniegšanai nav vajadzīgi. Taču nedrīkst aizmirst, kā ne reizi vien bijis, ka vispirms pārdod, pēc tam no īpašnieka atpērk, jo izrādījies, ka tomēr vajadzīgs. Gribas […]

Vazā aiz deguna

15:10
16.04.2025
20
K. raksta:

“Pēc pēdējo dienu Krie­vijas uzbrukumiem Ukrainai nepārprotami redzams, ka ASV prezidents, solot apturēt karu, izvirzījis sev pārāk augstu mērķi. Putins vazā Trampu aiz deguna, ASV kļūst smieklīgas Krievijas un visas pasaules acīs. Te nu tiks parādīts, kurš ir tas stiprais, Krievijas diktators neatkāpsies,” sacīja K. un piebilda, ka tāpēc Eiropai jākļūst divtik stiprai.

Atkal deg pērnā zāle

15:09
16.04.2025
18
44
Lasītāja raksta:

“Atkal jau dedzina kūlu! Kā nav lietus, tā kāds pamanās pielaist uguni pērnajai zālei. Tas nav izturami. Vai tiešām nav iespējams ierobežot šos nejēgas? Sadeg dažādas dzīvas būtnes – kukainīši, vardes un citas. Un var izcelties liels ugunsgrēks. Daudz nevajag, lai vējš dzirksteles aiznestu uz tālāku vietu, piemēram, šķūni, māju,” sašutusi pastāstīja lasītāja, bet nevēlējās […]

Sludinājumi