
Šis ir laiks, kad daba, pareizāk sakot, dārzs mums dāvā visbagātīgākās veltes. Gurķi, tomāti, jaunie kartupeļi, loki, dilles, ziedkāposti, vēl un vēl. Ja pašam to visu audzēt nesanāk, jāizmanto tirgus piedāvājums. Šoreiz nedaudz par sviesta pupiņām, kurām varbūt nepievēršam pietiekami daudz uzmanības, bet kas šajā brīdī ir īpaši garšīgas. Protams, saldētā versijā tās pieejamas vai visu gadu, bet svaigām tomēr ir pavisam cita vērtība. Tāpēc jāizmanto iespējas, kad viss ir tikko plūkts, ienācies un gatavs ēšanai.
Lūk, dažas vienkāršas receptes sviesta pupiņu pagatavošanai:
Vienkārši pupiņas. Sviesta pupiņas novāra sālsūdenī, liek uz pannas apcepties, piemaļ melnos piparus, aplej ar saldo krējumu un pasautē, līdz krējums sāk biezēt. Tad pievieno sagrieztas dilles un gatavs!
Pupiņas ar ķiploku. Ņem 300 gramus sviesta pupiņu, protams, ar visām pākstīm, paciņu saldā krējuma, dažas ķiploka daiviņas un garšvielas, kas kuram tuvākas.
Sviesta pupiņu pākstis 15 minūtes apvāra sālsūdenī. Svarīgi nepārvārīt, pākstīm jābūt stingrām, bet mīkstām. Atliks vienreiz notrāpīt īsto konsistenci, māka būs rokā. Kad pākstis gatavas, tās liek uz pannas, klāt piespiež ķiploku, nedaudz apcep olīveļļā, tad pielej
saldo krējumu un mazliet pasautē. Beigās pieliek garšvielas pēc vajadzības un, lūk, lieliska piedeva pie gaļas vai jaunajiem kartupelīšiem.
Papildinātās pupiņas. Ņem kilogramu svaigu sviesta pupiņu, lielu daiviņu ķiploka, divus nelielus sīpolus, 100 gramus majonēzes, 100 gramus skābā krējuma, trīs ēdamkarotes olīveļļas.
Sālsūdenī mazliet apvāra pupiņu pākstis. Pannā karstā eļļā apcep sagrieztus sīpolus un ķiplokus, pievieno pupiņas, sāli, piparus, zaļumus. Pa laikam apmaisot, sautē uz lēnas uguns. Tad pievieno majonēzi un krējumu, vēl nedaudz pasautē un ceļ galdā. Derēs gan kā pamatēdiens, gan piedeva pie gaļas ēdieniem.
Sviesta pupiņu salāti noderēs tiem, kuri skaita kalorijas, jo vienā porcijā to ir tikai 310. Ņem 200 g sviesta pupiņu pākšu, četrus vidēja lieluma tomātus, piecus redīsus, lociņus. Pupiņu pākstis novāra, nokāš un atdzesē. Pākstis sagriež sīkos gabaliņos, klāt liek pārējos dārzeņus un pārlej ar mērci, ko pagatavo no trim ēdamkarotēm olīveļļas, pipariem, sāls un ābolu etiķa. No šī daudzuma sanāk aptuveni četras, piecas porcijas.
Pupiņu burvība. Ņem sviesta pupiņas, sīpolus, gurķus, tomātus, fetas sieru, mērcei: olīveļļu, balzamiko etiķi, sinepes, sāli, maltos melnos piparus, oregano, daiviņu ķiploka, ko saspiež ar ķiploku spiedi. Var izmantot arī jebkurus citus dārzeņus, kas garšo.
Sviesta pupiņas novāra sālsūdenī, kad atdzisušas, liek traukā kopā ar sagrieztiem gurķiem, tomātiem vai citiem dārzeņiem, sadrupinātu fetas sieru un pārlej ar mērci, kas pagatavota no minētajām sastāvdaļām.
Lai labi garšo!
Komentāri