Jau piekto gadu AS „Cēsu alus” ziemas sezonā patērētājiem piedāvā portera alu. Šogad tas ir Baltijas porteris Cēsu Porter, kas ir Baltijas jūras reģiona klasiska portera šķirne ar vairāku gadsimtu garumā iekoptām raudzēšanas tradīcijām.
Tirgus pieprasījuma tendences pierāda faktu, ka rudens – ziemas sezonā cilvēki vairāk iecienījuši tumšās alus šķirnes. Tādēļ Cēsu Porter tieši pirms ziemas saulgriežiem nav unikāls jaunums, bet gan patērētāju jau iemīļota tradīcija kopš 2005. gada.
Strādājot pie portera attīstības, katru gadu šī alus šķirne tiek piedāvāta dažādās garšu un aromātu variācijās. Iepriekšējos gados bijis gan Šokolādes, gan Balzama, gan Ziemassvētku porteris. Šogad tas ir klasiskais jeb Baltijas porteris – tumšs, stiprais alus, kā darīšanā izmantotas grauzdētā un karamelizētā iesala šķirnes, kas piešķir alum tā tumšo nokrāsu un vieglu grauzdējuma un karameles garšu.
„Baltijas porteris no tradicionālā Anglijas portera atšķiras ar alus brūvēšanas tehnoloģiju, vienā gadījumā izmantojot apakšējās rūgšanas raugus, otrā – raugus no augšējās rūgšanas. Raugu izmantošanas tehnoloģija piešķir Baltijas porterim tik izteikto spēcīgo rūgtumu,” stāsta AS „Cēsu alus” galvenais aldaris Māris Grambergs.
Baltijas porteris ir tumšā alus jeb portera šķirne, kas ap 18. gadsimtu tika sākta ražot Baltijas valstīs, Skandināvijā, arī Polijā un Krievijā un no tradicionālā Anglijas portera atšķiras ar raudzēšanas tehnoloģiju. Ierasti Baltijas porteris ir 5,5% līdz 9% stiprs, Cēsu alus ražotais klasiskais Cēsu Porter satur 6,2% alkohola.
Cēsu Porter jau oktobrī pieejams liel
Komentāri