dietologs
Tauki bieži vien tiek uzskatīti par kaut ko kaitīgu, organismam nevajadzīgu un lieku. Bet vai tas tā patiešām ir? Izrādās, ka ne visi tauki cilvēkam ir kaitīgi, un zināms tauku daudzums cilvēka organismā ir pat nepieciešams. Īpaši būtiski tauki ir bērniem.
Kā izrādās, 30 procentus no ikdienā uzņemtajām kalorijām jāiegūst tieši no taukiem. Tauki uzturā nepieciešami, jo tie mūsu organismā ir enerģijas avots; taukvielās šķīstošo vitamīnu (A, D, E un K) un minerālvielu nesējs; nozīmīgi labākai taukvielās šķīstošo barības vielu uzņemšanai.
Svarīgi atcerēties, ka izšķir divu veidu taukus: “sliktos” jeb piesātinātos (galvenokārt dzīvnieku izcelsmes) un “labos” (galvenokārt augu izcelsmes). Organismam nepieciešami abu veidu, bet tieši dzīvnieku izcelsmes tauki, ja uzņemti par daudz, veicina gan holesterīna vielmaiņas traucējumus, gan aptaukošanos. “Labie” tauki ir nozīmīgi, jo palīdz organismam veidot jaunas šūnas un ir šo šūnu sastāvdaļa, turklāt tie organismā nemēdz lieki uzkrāties.
“Labajiem” taukiem mūsu organismā ir vēl viena ļoti būtiska funkcija – tie ir neaizvietojamo taukskābju avots. Izšķir vairākas neaizvietojamās taukskābes, pašas nozīmīgākās starp tām – alfa-linolēnskābe, tā sauktā Omega-3 neaizvietojamā taukskābe un linolskābe, tā sauktā Omega-6 neaizvietojamā taukskābe. Tās sauc par neaizvietojamām tāpēc, ka mūsu organismam tās ļoti nepieciešamas, bet tas pats šīs taukskābes nespēj saražot.
Neaizvietojamās taukskābes vajadzīgas visai ģimenei, jo īpaši bērniem, jo tās piedalās šūnu membrānu veidošanā un ir nozīmīgas augšanas un attīstības procesā. Kā zināms, viss mūsu ķermenis veidots no šūnām, un tās var pastāvēt, pateicoties tieši šūnu membrānai – apvalkam, kas šūnas aizsargā un regulē vielu apmaiņu. Neaizvietojamās taukskābes iekļaujas šūnas membrānā un palīdz nodrošināt šūnu darbību. Ja mēs uzturā neuzņemam pietiekami daudz šo taukskābju, faktiski tiek traucēta pilnvērtīga barības vielu iekļūšana šūnās.
Neaizvietojamās taukskābes ievērojami uzlabo arī vispārējo organisma veselību un pašsajūtu, īpaši kunģazarnu trakta darbību, sirds – asinvadu, nervu sistēmas funkcionālu darbību, uzlabo ādas vispārējo stāvokli, kā arī nostiprina imunitāti.
Daudziem jau ir zināms, ka Omega 3 taukskābes atrodamas zivīs, jo īpaši trekno zivju eļļā, bet, kā zināms, ne vienmēr bērni labprāt ēd zivis. Tomēr tikpat bagātīgs neaizvietojamo tauskābju avots ir arī augu eļļas, piemēram, olīvu, rapšu, saulespuķu, linsēklu un sojas pupiņu eļļa, kā arī produkti, kas pagatavoti no augu eļļas, piemēram, kvalitatīvs margarīns. Jāatceras gan, ka augu eļļa saglabā savas labās īpašības tikai tad, ja netiek vārīta, līdz ar to eļļā ceptie vai vārītie ēdieni negarantēs organismam šīs vērtīgās taukskābes.
Tāpēc, domājot par dzīvesveidu un uztura kvalitāti sev un savai ģimenei, atcerieties tajā iekļaut produktus, kuri satur “labos” taukus, jo īpaši neaizvietojamās taukskābes Omega-3 un Omega-6. Rūpēsimies par bērniem, kuri aug katru dienu, tāpēc viņiem īpaši ir nepieciešami “labie” tauki. Sagatavojis Jānis Gabrāns
Komentāri