Vīns ir gan noliegts, gan dievināts. Ir ticības, kuras aizliedz baudīt alkoholu, un ir kultūras, kurās vīns ir slavināts dzejā un dziesmās. Senie grieķi pateicās par dieva Dionīsa dāvanu cilvēcei – vīnogulāju. Arī romieši bija priecīgi un par savu vīna dievu izvēlējās Bakhu. Ēģiptē vīnogulāju aizgādnis bija Ozīriss. Lai gan latviešiem vīna dievs nekad nav vārdā saukts, tomēr arī mūsdienās Jaungada sagaidīšana vai citi svētki nav iedomājami bez šampanieša vai vīna glāzes. * Sarkanvīns tiek pagatavots, saspaidot tumšās vīnogas un ieberot tās raudzējamā traukā. Vīnogu mizas dod vīnam raksturīgo krāsu, bet nogatavināts tas tiek koka mucās. * Baltvīnu gatavo galvenokārt no baltajām vīnogām. Baltvīnam ir raksturīgs svaigu augļu aromāts, taču tas uzglabājas sliktāk nekā sarkanvīns. * Sārtvīns ir sarkanvīna un baltvīna starpforma. To gatavojot, tiek saspaidītas tumšās ogas un ar visām mizām sabērtas raudzējamā traukā. Mizas traukā atrodas tikai īsu brīdi, kamēr sula nokrāsojusies gaiši sārta. * Dzirkstošie vīni satur ogļskābo gāzi un ir sagatavoti ar divreizējās raudzēšanas paņēmienu. To dzirkstošo vīnu, kas pagatavots no vīnogām, kuras aug Francijā, Šampaņas provincē, sauc par šampanieti. * Par stiprajiem vīniem sauc vīnus, kuriem ar dažādiem paņēmieniem ir pievienots alkohols un garšvielas. Pie tiem pieder arī vermuti, portvīni, madeiras un heresi. Der atcerēties! * Baltvīna garšu vairāk izceļ sakņu ēdieni. * Siļķes etiķī un vīns nesader. * Smagiem ēdieniem nepieciešams stiprs vīns, viegliem ēdieniem – viegls. * Vīni ir daudz labāki, ja pirms pasniegšanas tie var „atpūsties”, tāpēc nevajadzētu ņemt pudeli no somas un tūlīt likt uz galda. * Jāiegaumē, ka baltvīnus un dzirkstošos vīnu bauda aukstus. Pāris stundas pirms liešanas glāzē patur to ledusskapī. * Sarkanvīniem ir jābūt istabas temperatūrā. Sarkanvīna pudele tiek atvērta divas vai trīs stundas pirms pasniegšanas. * Sarkanvīna pudelē uzkrājušās nogulsnes atdala tā: pudeli uzmanīgi attaisa, lai nogulsnes nesajauktos ar vīnu. Vīnu lej karafē, skatoties, lai nogulsnes, kas sāk tuvoties pudeles kaklam, paliktu pudelē. Pēc tam vīns tiek ieliets atpakaļ iztīrītā pudelē. * Vīnu nevajadzētu piedāvāt kopā ar olu ēdieniem, ar āboliem, stipri žāvētiem ēdieniem, kā arī kopā ar citrusaugļiem. Ieteikumi dzērienu lietošanai * Kāzu svinības – dzirkstošais vīns, dzirkstošā vīna bole. * Kāzu mielasts – sausais dzirkstošais vīns. * Jaungada sagaidīšana – dzirkstošais vīns. * Dzimšanas dienas svinības – dzirkstošā vīna bole. * Ķīniešu ēdienu galds – viegls baltvīns. * Mielasts itāļu gaumē – viegls itāļu sarkanvīns.
Komentāri