Trešdiena, 17. decembris
Vārda dienas: Hilda, Teiksma

Radīja bioloģiskāko ēdienkarti

Kitija Ločmele
12:32
06.07.2016
203
Img 5145 2

Priekuļu tehnikuma Ēdināšanas pakalpojumu programmas 3. kursa studentes Signe Capare (19) un Ieva Ungure (20) desmit komandu konkurencē uzvarēja Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas organizētajā pavāru konkursā “domā Loģiski! radi Bio!”.

Konkursa mērķis ir izglītot topošos pavārus un ēdināšanas speciālistus par bioloģisko pārtiku, kā arī aktualizēt ēdināšanas kvalitātes jautājumus izglītības iestādēs.

Jaunietes stāsta, ka konkursam sagatavoties palīdzējušas prakses skolotāja Daiga Ločmele un klases audzinātāja Irēna Mālniece, kad pēc meiteņu ierosinājuma Cēsīs tika apjautāti skolēni, uzzinot viņu vēlmes. “No pamatskolas skolēnu ieteikumiem smēlāmies idejas, ko ēdienreizēs vajadzētu piedāvāt, tajā pašā laikā pievēršot uzmanību uzturvērtību ziņā bagātākajiem pārtikas produktiem, jo konkursa nolikums paredzēja ēdienreizi, kurai jābūt pēc iespējas bioloģiskākai, garšīgākai un lētākai,” stāsta Ieva Ungure.

Priekuļu tehnikuma audzēknēm bija jāpasniedz žūrijai trīs ēdieni. “Kā pirmo ēdienu pasniedzām ķirbju biezzupu ar grauzdiņiem un pesto mērci, kurai bija pievienoti ķiploki. To atzinīgi novērtēja un atcerējās gan žūrija, gan konkursa goda viešņa, Latvijas Valsts prezidenta kundze Iveta Vējone. Otrajā ēdienā mums bija kartupeļu sacepums ar gaļu, kas gan nesanāca tā, kā vēlējāmies, bet tomēr izdevās ļoti garšīgs. Neviens, pat pieredzējuši pavāri, nepamanīja kļūdu, kuru pieļāvām,” lepni teic Ieva. Saldajā ēdienā meitenes bija pagatavojušas dzērveņu uzputeni. “Žūrija un konkursa vadītāja bija pārsteigta par saldo ēdienu. Varētu teikt, ka ar to trāpījām desmitniekā, jo daudziem dzērveņu uzputenis raisīja patīkamas atmiņas. Atklāti sakot, gatavošanā pieļāvām dažas kļūdas, jo pirms konkursa mums izdevās tikai vienu reizi izmēģināt sastādītās ēdienkartes receptes. Pēc pirmās reizes sapratām, ka noteikti vajag atkārtot un piestrādāt pie niansēm, tomēr laika trūkuma dēļ to neizdarījām, bet pamainījām ēdiena sastāvu. Varētu teikt, ka konkursa laikā tapa ēdienu jaunā versija. Savā ziņā riskējām, jo ēdienkarte nebija perfekti izstrādāta, bet beigās risks atmaksājās,” atklāj Signe Capare.

Meitenes atzīst, ka konkursa diena bijusi uztraukumu pilna. “Papildu uztraukumu radīja tas, ka uz konkursu devāmies divatā, bez skolotājas. Tā kā Rīgu labi nepārzinām un pašām saviem spēkiem vajadzēja atrast konkursa norises vietu, tas radīja dubultu uztraukumu. Tomēr, nonākot īstajā vietā un satiekot konkursantus, tas mazinājās. Jāteic, ka, braucot uz konkursu, mēs negaidījām neko vairāk par pateicību, tāpēc varētu teikt, ka uzvara bija negaidīta. Kad sāka pasniegt pateicības, mēs ar Ievu nodomājām, ka tūlīt izdzirdēsim savus vārdus. Konkursā mēs ieguvām fantastisku pieredzi, tāpēc vien uzskatījām sevi par uzvarētājām,” norāda Signe, un viņas teikto papildina Ieva: “Kad tika pasniegtas pateicības, sapratām, ka esam trijniekā. Tas mūs ļoti saviļņoja, jo izkonkurējām septiņas citas spēcīgas komandas. Pirms vietu nosaukšanas pie sevis pasmējos, ka būsim otrajā vietā, bet, kad izdzirdēju, ka tajā ir cita komanda, nespēju attapties, ka esam uzvarējušas.”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Uz “Mākslas šķūni” pēc dāvanām

06:28
17.12.2025
10

Šķūnis Pētera Rozenberga Cēsu pilsētas Mākslas skolas    pagalmā nedēļas nogalē bija izgaismots, skanēja mūzika un piesaistīja ikviena garāmgājēja uzmanību. “Mums ir šķūnis, kuru var pārvērst par “Mākslas šķūni”,” saka pedagoģe, Ziemassvētku tirdziņa projekta vadītāja Ilma Strazdiņa. Te skolas audzēkņi agrāko gadu tieši tirdziņam    radītie darbi salikti kā izstādē, izgaismoti. Gleznas, zīmējumi, grafikas, keramika, […]

Jauniešu mājas popularizēšanai rada video

05:16
11.12.2025
92

Cēsīs daudzus gadus darbojas Jauniešu māja, kur jaunajiem cilvēkiem ir iespēja kopā saturīgi pavadīt brīvo laiku, kā arī izaicināt sevi, organizējot dažādus jauniešiem interesantus pasākumus. Jauniešu mājā darbojas arī 12. klases skolniece Annija Līce. Viņa bija aizdomājusies, kāpēc šo vietu neapmeklē vairāk jauniešu, kas tam varētu būt par iemeslu. Un, tā kā viņas vien­audžiem ikdienas […]

Pirmais Vidzemes reģiona konkurss pūšaminstrumentu spēlē

05:11
10.12.2025
127

Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolā (AKCMV) norisinājās pirmais Vidzemes reģiona mūzikas skolu audzēkņu konkurss pūšaminstrumentu spēlē “Wenden Wind”. Tajā piedalījās 43 dalībnieki no Vidzemes, tajā skaitā pieci no AKCMV un četri no Jaunpiebal­gas Mūzikas un mākslas skolas. Konkursa nosaukumā simboliski apvienots senais Cēsu pilsētas vārds “Wenden” un pū­šaminstrumentu starptautiskā skanējuma vārds “Wind”, akcentējot gan vietējo […]

Izmest ēdienu, kaitēt videi un radīt zaudējumus sev

05:55
04.12.2025
54

Todien Priekuļu pamatskolā valdīja liela rosība – notika diskusijas, sarunas, meistarklases – , un  viss tikai par pārtiku. Gan to, ko ēdam un neapēdam, bet izmetam atkritumos, gan kā to izmantot ilgāk. Priekuļu pamatskolai ir ekoskolas statuss. Audzēkņi arī ikdienā izzina un cenšas ievērot videi draudzīgas dzīves pamatus. “Skolā ir nopietna pieeja videi un ilgtspējīgiem […]

"Draudzīgie" – skola, kur mācās skolēni un skolotāji

05:51
02.12.2025
193

“Druva” ar Draudzīgā Aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzijas (DACVĢ) direktoru Oskaru Kaulēnu un direktora vietnieci izglītības jomā Līgu Piksi-Zvirbuli tiekas, lai runātu par skolas 35. jubileju, bet tieši šajās dienās skolas vadība saņēmusi vairākus apbalvojumus par veiksmīgu darbu. Skolas direktoram piešķirta Cēsu novada pašvaldības “Gada balva izglītībā” kategorijā “Vadītājs-līderis”, bet pēc sarunas uzzinām, ka L. Pikse-Zvirbule […]

Plāceņi un ievārījums no miziņām

05:04
30.10.2025
140

Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikuma (VTDT) audzēkņi līdzdarbojas Cēsu novada pašvaldības iniciatīvai “Dalies ar pārtiku Cēsu novadā”. Lai Cēsu novadniekos iedzīvinātu apzinātu un arī apzinīgāku attieksmi pret pārtikas atkritumiem, nupat tautā laisto tālruņu lietotni “Whatsapp” un sociālā medija “Facebook” kontu produktu bezmaksas apmaiņai iecerēts papildināt arī ar studentu pārbaudītām ēdienu receptēm, kur sastāvdaļās ir visiem […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
31
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
29
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
42
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
44
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
42
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi