Starptautiskajā lauksaimniecības izstādē Parīzē savas prasmes lopu vērtēšanā parādīja Priekuļu tehnikuma audzēkņi Rolands Madars Vilnītis (ieguva 6. vietu) un Helvijs Apsīte (ieguva 47. vietu).
Rolands ir Priekuļu tehnikuma 4. kursa students, kurš apgūst lauksaimniecības tehnikas mehāniķa profesiju. Tā kā puisi saista nozare, tad netiek laista garām neviena iespēja iemācīties ko jaunu. Priekuļu tehnikums saņēma uzaicinājumu no Francijas Zemkopības, lauksaimniecības pārtikas un mežsaimniecības ministrijas piedalīties jauno lauksaimnieku profesionālajā konkursā Parīzē. Šo iespēju izmantot Rolandam piedāvājusi klases audzinātāja, un puisis ātri vien piekritis: “Šī bija iespēja ne tikai piedalīties augsta mēroga konkursā, nodibināt kontaktus, bet arī redzēt Parīzi. Mēs paguvām apskatīt gan Eifeļa torni, gan Luvru, Parīzes operu un arī Parīzes Dievmātes katedrāli.” Tāpat pasākuma laikā dalībnieki prezentēja savu reģionu, bija iespēja degustēt dažādām valstīm raksturīgos ēdienus. Kopumā Parīzē tika pavadītas četras aizraujošas dienas.
Rolands gan nav bijis pārliecināts, ka iegūs tik augstu vērtējumu, un par gūtajiem panākumiem ir ļoti priecīgs. Gatavošanās konkursam ilga divus mēnešus. Lai arī agrāk govju vērtēšanā Rolands nebija piedalījies, sagatavošanās notika raiti un interesanti: “Kopā ar govju vērtētāju Sarmīti no Alojas braucām uz dažādām saimniecībām, kur man viss tika rādīts un mācīts. Apguvu to, kāds vērtējums jāliek, ja viss ir labi, un kāds, ja govs neatbilst kritērijiem. Domāju, tiku labi sagatavots.” Dienu pirms konkursa varēja vērot liellopu novērtēšanas demonstrējumus un uzdot dažādus jautājumus. Pats konkurss norisinājās lielā angārā, kur pulcējās dažādu valstu pārstāvji – konkursa dalībnieki. “Govis tika ielaistas tādā kā manēžā, un tad bija visiem jāiet tās vērtēt – piena šķirnes un gaļas šķirnes govis. Vērtēšana notika pēc konkrētiem kritērijiem: vizuāli bija jānosaka tesmeņa forma, muguras taisnums, krustu platums un citas lietas. Ar rokām lopiem pieskarties nedrīkstēja. Konkursa laikā bija jānovērtē četri liellopi,” atceras Rolands.
Rolands šāda veida konkursā piedalījies pirmo reizi, bet, ja rastos tāda iespēja, tad noteikti piedalītos vēl. Dalībniekiem tika nodrošināta bezmaksas piedalīšanās konkursā, uzturēšanās, ēdināšana un vietējais transports. Bet, protams, bez apkārtējo atbalsta doties uz Parīzi būtu bijis daudz grūtāk. Rolands stāsta, ka liels atbalsts bijis arī no ģimenes un skolas. Tieši ģimenei Rolands prombūtnes laikā uzticējis rūpes par savu saimniecību. Savukārt par finansiālo pusi ceļa izdevumiem parūpējusies skola. Tā kā Rolands vada pats savu saimniecību, tad brīvā laika esot pavisam maz: “Saimniekot sāku tikai pirms diviem gadiem, tādēļ ir ļoti daudz darba, lai visu uzturētu kārtībā. Man šobrīd ir gan piena lopi, gan gaļas lopi, un viss prasa rūpes un darbu.”
Rolands pēc Priekuļu tehnikuma absolvēšanas pagaidām neplāno uzsākt jaunas mācības, jo vēlas attīstīt saimniecības darbību. Viens no tālākajiem mērķiem Rolandam ir izveidot viesu namu, kur atpūtnieki varēs svaigā gaisā baudīt mierpilnu noskaņu.
Komentāri