Pirmdiena, 17. februāris
Vārda dienas: Jūlija, Džuljeta

Pavasaris uz šķīvja

Druva
10:20
19.04.2016
61
Img 4528 1

Pavasaris nāk ar bērzu sulām, pumpuriem un pirmajām veselīgajām nātru, pieneņu un gārsu lapiņām. Tieši pavasarī cilvēki kopā ar dabu mostas pēc ziemas miegainuma un smaguma.

Restorāna “Ungurmuiža” šefpavāre Anda Ņevečorova šoreiz arī savā virtuvē ielaidīs pavasari un gatavos ļoti pavasarīgu un vieglus ēdienus. Ciemos gaidījām divu bērnu māmiņu, uzņēmēju Anitu Zālīti – Sudņiku, kurai ir savs viedoklis par veselīgu dzīvesveidu. Viņa ar vīru ir arī kafejnīcas “Cafe 2 Locals” saimnieki, kuri ikdienā daudz domā, ko un kā pasniegt klientiem.

Laikraksts “Druva” devās uz Ungurmuižu, kur durvis nupat vēris uzlabotais un brīnišķīgais restorāns. Baudot lielisko muižas atmosfēru un restorāna šefpavāres meistarību, gatavojām trīs lieliskus ēdienus. Turklāt kāds no mūsu gatavotajiem un degustētajiem ēdieniem ir iekļauts arī restorāna pavasara ēdienkartē, ko ikvienam ir iespēja nobaudīt Ungurmuižā.

Restorāna “Ungurmuiža” šefpavāre bilst, ka tagad droši var doties dabā un salātiem pievienot pirmās ēdamās “nezāles” – nātru, gārsu, pieneņu lapiņas. Tāpat plūcami bērzu pumpuri.

“Dabā jau ir pirmie zaļumi, dīgsti un pat pirmās pašu audzētu salātu lapiņas, kas, iespējams, plūcamas uz palodzes audzētos podiņos. Uzskatu, ka pavasarī jācenšas uzturā lietot pēc iespējas vairāk zaļumu, turklāt tieši savvaļas zaļumu, kuri satur vitamīnus, pilnvērtīgas olbaltumvielas un daudz ko citu noderīgu. No pavasara augiem var pagatavot veselīgus salātus, tos kombinējot ar dažādiem garšaugiem un dārzeņiem, kā arī pievienot citronu sulu, augu eļļu, krējumu un citas piedevas. Ir tikai jāļauj vaļa iztēlei,” saka restorāna “Ungurmuiža” šefpavāre. Viņa arī bilst, ka uzturā jālieto tie savvaļas augi, kurus pazīstam, un nevajadzētu eksperimentēt.

“Visiem pazīstamas ir nātres. Tās lieto zupās, sautējumos, salātos, kā arī garšvielu vietā. Tāpat mums ir zināmas pieneņu lapas, no kurām gatavo pat svaigos salātus,” bilst Anda Ņevečorova.

Baudot šefpavāres pasniegtos ēdienus, Anita bilda, ka salāti un svaigā gurķu zupa ir brīnišķīgi ēdieni. Turklāt viegli un vitamīniem bagāti.

“Arī mēs mājās domājam, ko un kā ēdam. Pati pēdējo gadu laikā esmu krasi mainījusi viedokli par to, ko gatavot un celt galdā. Esmu atteikusies no dažādiem pārtikas produktiem – maizes, kartupe-ļiem -, pievēršoties salātiem, dārzeņiem un augļiem. Cūkgaļu cenšamies nomainīt pret vistas gaļu vai zivīm,” stāsta uzņēmēja, bilstot, ka grūtāk tik radikālas pārmaiņas uzturā ir ieviest bērnu ikdienā. Tas tādēļ, ka bērniem garšo kartupeļi, viņiem garšo miltu izstrādājumi, un ne katrs bērns būs priecīgs par priekšā celtu salātu bļodu.

“Taču domāju, ka bērniem jāgatavo tas, kas viņiem garšo. Protams, mēs domājam par ekoloģiskiem produktiem, bet bērniem jāēd gaļa, kartupeļi un viss pārējais, kas viņiem kārojas. Vecāki gan var pie šāda pamatēdiena pasniegt klāt zaļos salātus. Lai tā salātu bļoda stāv uz galda, un tad varbūt arī pamazām bērniem radīsies ieradums paņemt saujiņu sarīvēto kāpostu vai salātu lapu maisījumu,” norāda divu bērnu mamma. Viņa bilst, ka cits stāsts ir par sievietēm, kuras rūpējas par izskatu vai domā, kā atgūt formu pirms vasaras.

“Ja sievietes domā par pavasari, par savu izskatu un sajūtām, tad jādomā par to, kā dzīvojam un ko ēdam. Uzturs ir ļoti būtisks, un ar to bieži vien sev arī nodarām pāri. Nenoliedzami, tas ir milzīgs darbs, īpaši, ja domājam par lieko kilogramu nomešanu, taču ir ļoti patīkami, ja redzi, kā kļūsti slaidāka un skaistāka. Protams, tam visam klāt arī nāk fiziskās aktivitātes, kas var būt iešana, soļošana, nūjošana, velobraukšana vai kas cits. Obligāti nav jāiet uz sporta zāli, ja tam nav līdzekļu vai laika,” norāda A. Zālīte – Sudņika. “Un pavasaris ir īstais laiks, lai mostos, lai sāktu rosīties, darboties, veselīgi ēst un sportot.”

Tam piekrīt arī šefpavāre un norāda, ka ir sācies arī sulu laiks. Tās viņa iesaka dzert svaigas. Turklāt tās var izmantot arī ūdens vietā, gatavojot, piemēram, zupu.

“Daba mums pačukst priekšā, un ne velti saka, ka vislabāk uzturā lietot konkrētās sezonas produktus. Šis ir sulu laiks, un tas jāizmanto,” uzsver šefpavāre, pārsteidzot ar garšīgu auksto zupu.

Vērtējot cilvēku ēšanas paradumus, šefpavāre bilst, ka nereti ģimenes ir spiestas domāt, kā iztikt. Tad otrajā plānā paliek domas par īpaši izraudzītiem vai dārgiem produktiem.

“Strādājot restorānā, ir iespēja klientiem piedāvāt garšīgus, nereti pat izsmalcinātus ēdienus. Redzu, ka klienti gan uz to raugās dažādi. Vieni vēlas restorānā baudīt kaut ko pazīstamu, citi nāk un eksperimentē, pasūtot jaunus ēdienus ar īpašu garšu salikumu. Sastādot restorāna “Ungurmuiža” jauno ēdienkarti, pētījām arī to, ko 18. gadsimtā šeit cēla galdā, to uzlabojot mūsdienu versijā. Tāpat esam domājuši par vietējo produktu izmantošanu, lai tie būtu svaigi, sezonāli un tepat uz vietas pagastā, novadā audzēti,” saka Anda Ņevečorova.

IMG_4523Svaigā gurķu un ananāsu zupa

Nepieciešams:

1,5 gurķa
Bieza šķēle svaiga ananāsa
½ nomizota avokado
2 seleriju kāti, sagriezti gabaliņos
Sauja ēdamo nezāļu ( pieneņu lapas, nātres, gārsa)
Sauja pētersīļu
Sauja diļļu
6 lociņi(baltā daļa)
1 neliels sīpols
1 laima sula
Jūras sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas
300 ml bērzu sulas

Pasniegšanai:

6 lociņi (zaļā daļa)
1 garais gurķis, sagriezts smalkos kubiņos
½ ananāsa bez serdes, sagriezts smalkos kubiņos
Dažādi dīgsti

Pagatavošana:

Visas sastāvdaļas liek blenderī un sablenderē. Zupu salej šķīvjos un pievieno gurķa un ananāsa gabaliņus, lociņus, dīgstus, un pasniedz.

IMG_4506Salāti “Vitamīnu sprādziens”

Nepieciešams:

Nātru, pieneņu, gārsu lapiņas
Spināti
Skābenes
Kazas siers
Mozarella siers
Ķirštomāti
Vārītas bietes šķēlītes
Smiltsērkšķu eļļa

Pagatavošana:

Visas salātu un zaļumu lapas maisa kopā ar gabaliņos sagrieztiem ķirštomātiem, sieru. Pievieno pa vienai novārītas bietes šķēlītes. Visu pārlej ar smiltsērkšķu eļļu, ko var aizstāt ar lakšu eļļu. Šiem salātiem pēc patikas var pievienot dažādus sierus, pārkaisīt ar riekstiem, diedzētiem dīgstiem.

IMG_4513Zaļais kokteilis

Nepieciešams:

300 g bumbieru ar mizām un sēkliņām
100 g mīkstu dateļu
¼ neliela nomizota citrona
400 ml mandeļu piena
250 ml ūdens
140 g spinātu

Pagatavošana:

Blenderī liek bumbierus, dateles, citronu, pielej mandeļu pienu, ūdeni un virsū saliek spinātus. Blenderē visu kopā un pasniedz, salejot skaistās kokteiļu glāzēs.


Paldies par sarūpēto atmosfēru, pārtikas grozu, atvēlēto laiku un darbu restorānam “Ungurmuiža”!

Ungurmuiza_logoinfo@ungurmuiza.lv

Tālr. 22007332

Restorāns “Ungurmuiža” klāj svinību galdus un pieņem pasūtījumus izbraukumiem.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Iemīlēt otru katru dienu no jauna

06:50
16.02.2025
12
1

Ar Cēsu Svētā Jāņa evaņģēliski luteriskās draudzes mācītāju Didzi Kreicbergu runājam par pāra attiecībām – gatavību ģimenei, laulībām, pārbaudījumu pārvarēšanai. Par būtiskāko šādās attiecībās. -Valentīna jeb Mīlestības diena saistās ar leģendu par priesteri Valentīnu, kas, neskatoties uz aizliegumu, slepus laulāja jaunos, mīlestības pilnos pārus. Savukārt nemaz ne tik sen bijuši laiki, kad kāzas notika praktisku […]

Zaube. No ceļiem līdz vējam

19:32
10.02.2025
117

Zaubēnieši, tiekoties ar Cēsu novada pašvaldību, runāja par dažādām komunālām lietām – ceļiem un ciema ielām, kapsētas apsaimniekošanu, lielo koku apzāģēšanu. Laukos bez laba ceļa grūti Ceļš no Zaubes uz Annām gan ir valsts pārziņā, bet, protams, sūdzības par to nācās uzklausīt vietvaras pārstāvjiem. Iedzīvotāji stāsta, ka tur vairākās vietās ielūzušas caurtekas, tās aizstumtas ar […]

“Muzikanti no Cēsīm”

07:38
08.02.2025
149

atgriežas uz skatuves pēc vairāk nekā ceturtdaļas gadsimta Televīzijas raidījumā “Latvijas sirdsdziesma” jau divus mēnešus klausītāji balsojot atbalsta “Muzikantu no Cēsīm” dziesmu “Jel paskaties”. Pēc vairāk nekā 25 gadu pārtraukuma grupa pērn izlēma atsākt darboties un pirmo koncertu nospēlēja Cēsīs, mākslas rančo “Dukuri”, radot sajūtu, ka pagājis vien mazs laika sprīdis. “Druva” sarunājās ar apvienošanās […]

Arvien jauni izaicinājumi bērna attīstībai

07:41
04.02.2025
98

Sabiedriskā labuma organizācija “Brīnummāja” Cēsīs desmit gadus atbalsta ģimenes un bērnusintelektuālās, emocionālās, sociālās un fiziskās attīstības ceļā, nodrošinot arī sociālās rehabilitācijas pakalpojumus bērniem ar īpašām vajadzībām. Ar biedrības vadītāju Lienu Grauduli runājam parorganizācijas attīstību, problēmjautājumiem un risinājumiem, kā arī izmaiņām redzējumā, pār­ejot no darba dinamiskā biznesa vidē uz sabiedriskā labuma organizācijas vadīšanu. -Kā radās doma […]

Stāsts mūzikā ir svarīgs

08:23
01.02.2025
64

Mūziķis Arturs Gruzdiņš, ko daudzi plašāk iepazina pēc dalības un uzvaras muzikālā šova “X faktors” pirmajā sezonā, laidis klajā dziesmu “Ver logu plašāk (Brīnummājā)”. Tā tapusi sadarbībā ar sabiedriskā labuma organizāciju “Brīnummāja” Cēsīs, domājot par “Brīnummājas” stāstu, kurš savijies ar vairāk nekā 700 ģimenēm, atbalstot bērnus intelektu­ālās, emocionālās, sociālās un fiziskās attīstības ceļā. Tā kā […]

Smadzeņu fitness aizrautīgām sarunām

09:21
31.01.2025
90

Interesantiem jaunuzņēmumiem biznesa idejas rašanās vietas mēdz būt visai prozaiskas. Kungi biežāk min garāžu vai šķūnīti, dāmas virtuvi vai frizētavu. SIA “Toodler&Gopher” jeb TOOG English dibinātāja Ieva Rence-Praliča ieceri par izglītojošo izklaidi, tiešsaistes diskusiju grupās pilnveidojot angļu valodas sarunu prasmi lieliem un maziem, izauklēja…, auklējot mājās jaunāko ģimenes atvasi. “Man ir 16 gadu pedagoga darba […]

Tautas balss

"Izmet āķi" par stabiņiem pilsētā

16:46
15.02.2025
22
3
Lasītāja J. raksta:

“Mūspusē sākusies tāda īsta, mūsdienīga priekšvēlēšanu kampaņa. Par to liecina feisbuks. Ieraudzīju ierakstu, kurā kāda politiskā spēka pārstāvis aktualizēja jautājumu par satiksmi norobežojošiem stabiņiem Cēsu ielās. Cilvēks stāstījumā apšauba šo stabiņu vajadzību un pauž neizpratni, kāpēc tie izvietoti konkrētās vietās. Tāpat uzsvērts, ka par šo stabiņu uzturēšanu taču jāmaksā, cik lietderīgi ir tādi izdevumi. Gan […]

Arī pa grants ceļiem brauc nodokļu maksātāji

20:24
12.02.2025
22
Lasītājs K. raksta:

“Ceļu uzturētāji saka, ka tagad grants ceļu bedres nevar likvidēt, stāvokli uzlabot. Tā jau ir, bet vai tad, ja siltajā sezonā šos ceļus atjaunotu, normāli uzturētu, tie tagad nebūtu tik ļoti slikti? Saka, ka neesot naudas, taču arī pa grants ceļiem brauc nodokļu maksātāji,” pauda lasītājs K.

Arī nomales nedrīkst atstāt bez satiksmes

20:23
11.02.2025
26
Seniore raksta:

“Samazina sabiedriskā autobusa reisu skaitu, jo esot maz pasažieru. Tā jau ir, jo attālākās, nomaļākās vietās dzīvo aizvien mazāk cilvēku. Bet ko lai dara tie palikušie, kuriem nav sava auto vai ģimenei ir viens braucamais, bet katram jātiek uz citu pusi? Kādreiz runāja, ka varētu būt kādi speciāli reisi, kurus, kad vajag, iepriekš pieteiktu. Domāju, […]

Nesapratnē par ģimenes ārsta pieejamību

12:30
07.02.2025
49
Seniore raksta:

“Lasu, ka Ģikšos un Skujenē darbu sāk jaunais ģimenes ārsts. Bet kā būs Taurenē? Iepriekšējais dakteris, kas strādāja Amatas un Sku­jenes pagastā, pieņēma pacientus arī Taurenē, mēs, dzērbenieši, turp braucām. Ko tagad darīt? Esam vecākā paaudze, ir kāds, kuram nav savas automašīnas, kam nav tuvinieku, viņš taču neaizbrauks līdz Ģikšiem,” sacīja seniore, kas dzīvo Dzērbenē.

Ja maza pensija, Ungurā vairs nezvejot

11:31
07.02.2025
38
Cēsnieks J. raksta:

“Kam piederēs Ungurs? Tikai bagātajiem, ja ieviesīs pašvaldības atbalstīto licencēto makšķerēšanu, zvejot varēs tikai tie, kas iegādājas licenci. Nabagie, reņģ­ēdāji, kaut arī reņģes tagad dārgas, to nevarēs atļauties. Zivju daudzumu ūdenstilpēs samazina tie, kas velcē no motorlaivām un lieto ehalotu. Tāpēc šos makšķerēšanas veidus vajadzētu aizliegt. Ungurs nav tik liels, lai savas zvejas vietas nevarētu […]

Sludinājumi