Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis šonedēļ viesojās Raiskuma speciālajā internātpamatskolā – rehabilitācijas centrā un Cēsu 2.pamatskolā, lai jauniešiem iemācītu ēst gatavošanas prasmes, kā arī informētu par veselīga uztura priekšrocībām. „Druva” devās uz Raiskumu, lai noskaidrotu, kā bērniem patika šefpavāra paraugdemonstrējumi un kas tika gatavots. Skolas virtuvē tapa jauka maltīte – mājās gatavoti makaroni ar puķkāpostiem, brokoļiem, vistas gaļu, sieru un saldā krējuma mērci. Šādi produkti izvēlēti, lai parādītu skolēniem, ka veselīgs ēdiens ir ne tikai vienkāršs, bet arī garšīgs. Šefpavārs Normunds Baranovskis uzsver, ka svarīgi ir spēt atšķirt veselīgus produktus no kopējā pārtikas piedāvājuma, iemācīties gatavot veselīgi, kā arī ar ēdienu spēt uzlabot pašsajūtu. Tieši to šefpavārs vēlas iemācīt bērniem. „Katrā skolā, protams, ir dažādas vēlmes un savdabīgi knifiņi , ko un kā gatavot, taču es cenšos izvēlēties veselīgāko variantu. Piemēram, Cēsu 2.pamatskolā bērni vēlējās taisīt picu, tad nu izvēlējos tādu pagatavošanas veidu, kas atšķiras no tradicionālā. Gatavojām picu no kukurūzas un pilngraudu miežu miltiem, jaucām kopā visu iespējamo, lai izveidotu neparastu picas plātni,” stāsta pavārs. Raiskuma speciālās internātpamatskolas – rehabilitācijas centra vakara internātskolotāja Inese Auziņa atzīst, ka bērniem laiku pa laikam tiek stāstīts par veselīgu uzturu, taču ne vienmēr veselīgas ēšanas principi tiek ievēroti. „Par spīti tam, ka viņi jau zina, kas ir veselīgi, tas netraucē skolēniem laiku pa laikam nopirkt čipsus un ēst neveselīgu pārtiku. Domāju, no tā vajag izvairīties, piedāvājot bērniem alternatīvas, taču daži saprot tikai tad, ja strikti pasaka, ka jāēd veselīga pārtika,” par bērnu ēšanas paradumiem stāsta skolotāja. N.Baranovskis gatavošanas procesā sevi uzskata tikai par asistentu, kurš pastāsta, kā pareizi sagriezt produktus un kā nepieciešams gatavot, taču vārīja , cepa un sautēja paši skolēni. Šefpavāra uzdevumus labprāt veica 8.klases skolnieks Marģers Upenieks, kurš bija apmierināts ar šīs dienas nodarbošanos. „Man ļoti patīk šodienas ēst gatavošanas nodarbība. Visvairāk patīk tas, ka var nogaršot ko jaunu, kā arī gribētu zināt, kā mājas apstākļos var uztaisīt makaronus ar caurumu vidū,” stāsta Marģers. Viņš arī piemin, ka vienmēr jau veselīgi ēst nesanāk, nereti gadās, ka veikalā roka stiepjas pēc čipsiem un kolas, taču arī pret veselīgu ēšanu skolnieks neiebilst. Aikāgaršo ir veikalu tīkla Rimi iniciatīva, kas aicina ikvienu mainīt ēšanas paradumus, priekšroku dodot veselīgam uzturam. Programmas uzdevums ir panākt, lai turpmākajos gados Latvijas iedzīvotāji maina savus ēšanas paradumus, ēdienkartē iekļaujot veselīgus un garšīgus ēdienus un izvēloties daudzveidīgu un pilnvērtīgu uzturu. Aikāgaršo bezmaksas pavārkursiem pieteikušies vairāki desmiti skolu no Bauskas, Rīgas, Cēsīm, Iecavas, Jelgavas, Kuldīgas, Liepājas, Valmieras un Jūrmalas.
Zane Ieviņa
Komentāri