Cēsu 5. pirmsskolas izglītības iestādē 10. oktobris sākās ar lielā putras katla vārīšanu. Siltais rudens rīts bija kā radīts mazam piknikam, tāpēc putras katls tika iznests bērnudārza pagalmā un bērni ar lielajām karotēm devās tam līdz, bet iestādes vadītāja Liene Kazaka iejutās veselīga dzīves veida veicinātājas lomā ar pavāra tērpu, aicinot bērnus kārtīga paēst putru.
10. oktobris – veselīgas ēšanas popularizēšanā pasaulē pazīstama kā Putras diena. Daudzās valstīs šī diena kļuvusi par labdarības simbolu, lai
sniegtu atbalstu trūcīgajiem cilvēkiem. Latvijā tā aizrit ar
pasākumiem, ko rīko gan bērnudārzos un skolās, kur bērnu vidū popularizē putras ēšanu kā mūsdienīgu un veselīgu,
gan Rīgas smalkākajos restorānos, kuru pavāri sacenšas konkursā par garšīgākās putras vārītāju. Cēsu 5. pirmsskolas izglītības iestādes pavāre Dagnija Mesle šodienas ēdienkartē ne tikai iekļāvusi trīs atšķirīgas putras, bet arī ģērbsies daktera Zaķa maskā un bērniem stāstīs par putru, kā arī ūdens
nozīmi veselīgā uzturā. Taurenes pamatskolā par putru daudzveidību nedēļas ēdienkartē rūpējas pavārs Edgars Muktupāvels, viņš arī sadarbojas ar skolēniem, mācos viņiem vārīt putras, lai rīt startētu klašu konkursā. Uzņēmuma „Rīgas Dzirnavnieks”, kurš aktīvi atbalstīja ar produkciju putru vārīšanai mācību iestādēs un putras vārītāju konkursos uzvarētāju apbalvošanu moto ir Putras dienā
ikvienu pārdomāt, ko
ikdienā ēdam, vai
izvēlētais uzturs ir veselīgs un sniedz
organismam visu nepieciešamo.
Mairita Kaņepe
Komentāri