Piektdiena, 5. decembris
Vārda dienas: Sabīne, Sarma, Klaudijs

Pikniks dabā… ar meža garšu

Druva
15:16
13.05.2015
227
Pikniks Img 8918

Pavasaris un vasara Latvijā ir pikniku sezona. Piemājas dārziņu grilos, kamīnos un ugunskuros tiek cepta gaļa. Šoreiz izvēlējāmies grūtāko, bet interesantāko variantu – devāmies pie dabas, lai ēdienu pagatavotu uz dzīvas uguns pašu kurtā ugunskurā.

Piknikā līdzi laikrakstam “Druva” devās divi jaunsargi – Lauris Bahmanis un Edgars Jurkāns. Jaunieši uzsvēra, ka katram kārtīgam puisim ir jāprot iekurt ugunskurs, tādēļ viņiem tas problēmas nesagādās. Arī ar ēst gatavošanu jaunieši nav uz jūs un labprāt iesaistījās kafejnīcas “2Locals” vadītājas Jolantas Sausiņas piedāvāto ēdienu pagatavošanā.

Lauris jau no desmit gadu vecuma ir jaunsargos un neskaitāmas reizes ir kurinājis ugunskuru. Tas viņam nekādas problēmas nesagādā, un viņš bija gatavs to pierādīt arī šoreiz.

“Mans tētis ir jaunsargu instruktors. Ar ideju par jaunsargiem, būšanu pie dabas un pat izdzīvošanu mežā esmu izaudzis. Pats plānoju pēc astoņpadsmit gadu sasniegšanas stāties Zemessardzē. Tālāk droši vien došos uz armiju,” stāstīja jaunietis un piebilda, ka katrā nometnē bijis jākurina ugunskurs un nometņu bijis ļoti daudz.

Stāstot, kā to labāk izdarīt, Lauris uzsvēra, ka vispirms ugunskuram jāatrod piemērota vieta. Ieteicams ugunskura vietu aplikt ar akmeņiem, lai uguns neizplatītos tālāk.

“Vispirms jāsameklē sausa malka. Slapjā laikā vislabāk aizdegsies priežu vai egļu zariņi. Vienmēr noderēs bērza tāss. Tā arī slapjā laikā ātri izžūst un ir pateicīgs materiāls ugunskura iededzināšanai. Tad liek ugunskurā skaliņus, pēc tam lielākas malkas pagalītes. Turklāt mežā vienmēr var atrast malku iekuram, jo netrūkst kritušu, sausu koku. Arī ar skaliņiem nevajadzētu būt problēmām, ja vien piknikotājiem līdzi paņemts nazis,” teica Lauris, piebilstot, ka papīrs iekuram mežā pat īsi nav nepieciešams.

Edgars atzina, ka vienmēr ir ērtāk ugunskuru iekurināt jau iekoptā atpūtnieku vietā, kur no iepriekšējās reizes palikušas ogles, taču viņš uzsvēra, ka ugunskura iekurināšana nav nekas sarežģīts. Vien vajag nedaudz padarboties un sameklēt labāko kurināmo.

“Nedaudz grūtāk būs tad, ja līs lietus vai būs liels vējš. Taču arī tad nav nekas neiespējams. Tad drīzāk lieku reizi jāpadomā par uguns drošību mežā,” sacīja jaunsargs Edgars.

Puiši norādīja, ka, ejot pārgājienā, vienmēr vajag līdzi paņemt dzeramo ūdeni un kādu šokolādes batoniņu enerģijai. Citādi tā esot katra paša izvēle, vai smērēt līdzi desu maizes, vai ņemt ko cepamu ugunskurā.

Kad ugunskurs iekurināts, kafejnīcas “2Locals” vadītāja Jolanta Sausiņa puišiem bilda, ka šoreiz bez ierastām ugunskura desiņām parādīs, ko citu varam pagatavot, esot pie dabas. Lielākoties latvieši ir lieli pikniku cienītāji, un arī grils gandrīz katram dārzā atrodams. Par latviešu kāri piknikot liecina arī neskaitāmās publiskās atpūtas vietas ap Cēsīm, kur pilsētnieki dodas, lai atpūstos dabā un ugunskurā ceptu gaļu, desiņas vai ko citu.

“Ugunskurā cept vai grilēt piemājas dārzā var teju jebko. Vienmēr garšīgi ir, ja folijā ietin kartupelīšus, uzkaisa garšvielas, ietin klāt kādu dilles zaru un cep. Tāpat ugunskurā var cept visa veida gaļu, zivi vai pat dārzeņus. Arī augļus – ābolus, bumbierus, arbūzu – var cept vai grilēt. Piemēram, paņem banānu, nedaudz iegriež banāna miziņu, banānā iesprauž šokolādes gabaliņus un ietin folijā. Liek ugunskurā cepties. Kad attīs vaļā, banāns būs silts, šokolāde izkususi un atliks vien pārkaisīt ar kanēli. Būs ļoti gards saldais ēdiens,” stāstīja J. Sausiņa. Lauris atzina, ka banānu līdzīgi ir cepis. Tikai viņš folijā tinis nomizotu banānu un to pārlējis ar iebiezināto pienu. Arī tā varot tikt pie debešķīga deserta.

“Galvenais, dodoties pārgājienā vai piknikā uz mežu, ir labi sagatavoties. Ja izdomāts, ko gatavos mežā, visu mājās jau var sagriezt, salikt mazākos trauciņos, lai mežā atliek tikai gatavošana. Arī gatavojot meža burgerīšus, mājās jau var sagriezt šķēlēs dārzeņus – tomātus, gurķus. Gaļu var sagatavot tā, lai tā būtu tikai jāapcep. Visātrāk izcepsies vistas gaļa, bet nebūt nav jābaidās no cūkgaļas. Arī to var lieliski pagatavot ugunskurā,” pieredzē dalījās “2Locals” vadītāja. J. Sausiņa teica, ka dabā gatavots ēdiens vienmēr garšos citādāk un pat īpašāk, tādēļ katram kaut pāris reižu vasarā vajag saņemties, lai to izbaudītu, kaut, protams, ērtāk ir rosīties pa savu virtuvi un gatavot jau ierastus un ģimenē iecienītus ēdienus.

Aktīvi darbojās un gatavoja ēst arī abi jaunsargi, kuri atzina, ka iemācījušies patiešām divas labas, lietderīgas un gardas receptes. Puiši atklāja, ka šos ēdienus noteikti vēl pamēģinās pagatavot kopā ar draugiem vai kādā jaunsargu nometnē.

Garšīgās ugunskura burgermaizītes

Cepot ugunskurā, var pagatavot dažāda veida burgeru maizītes. Tajās var būt vistas vai cūkas gaļas pildījums, kā arī laša fileja. Tā var pagatavot trīs dažāda veida burgerus katra gaumei.

Vistas filejas šķēles nedaudz iegriež ar nazi un ar rokām izveido plācenīša formu. Tādu pat plācenīša formu var pagatavot no samaltas cūkgaļas masas, pievienojot klāt piparus, sāli, sagrieztus sīpolus, tomātu vai vēl ko citu. Tad šādus plācenīšus liek uz restītēm grilā vai, meža variantā, no zaļa koka zariņiem uzpītas restītes. Gaļu var šādi uzcept arī, ietinot folijā vai no folija uztaisot tādu kā panniņu, kas sacaurumota. Nedaudz izdomas, un to visu var izdarīt.

Kad gaļa uzcepta, ugunskurā apcep arī burgera maizes pusītes. Tad atliek tikai visu kārtot. Maizes apakšā ieliek salātu lapu, ko var pat aizstāt ar svaigu skābenes lapiņu. Tad var pasmērēt nedaudz tomātu mērci, tad likt uzcepto gaļu vai laša šķēlīti. Tad liek ripiņās sagrieztus tomātus, svaigu vai marinētu gurķi. Var ielikt siera šķēlīti, kas var būt ugunskurā uzsildīta. Tad uzliek otru maizes šķēlīti, un burgers gatavs.

Tas pavisam noteikti smaržos pēc piknika un dabas. Arī garšos lieliski.

Cepti āboli gardā meža desertā

Ābolus var sagriezt ripiņās vai daiviņās. Tās vienkārši apcep ugunskurā vai nu uz iesmiņa vai ietītus folijā. Pavisam garšīgi būs tad, ja iepriekš mājās sagatavosiet karameļu mērci.

Karstā pannā izkausē cukuru, labāk izvēlēties brūno cukuru. Kad tas uz pannas izkusis un palicis vijīgs, pievieno saldo krējumu. Visu samaisa, un izveidojas garšīga karameļu mērce, ar ko ugunskurā ceptos ābolus var pārliet. Ja vēl šādu desertu papildina ar kādām odziņām – zemenēm, avenēm, mellenēm vai ko citu -, sanāk pavisam garšīgs deserts. Turklāt ugunskurā ceptiem āboliem būs īpašs aromāts un arī meža garša. Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ilze Liepa - kopš piecu gadu vecuma teātrī

05:51
04.12.2025
140

“Cēsu Mazais teātris” sevi pieteica 2019.gadā ar iestudējumu “Antālija”. Latvijā jaunu profesionālu mazās formas teātri izveidoja aktrise Ilze Liepa, kura līdz tam bija redzama uz Valmieras teātra skatuves. Aktrise piepildīja pirms kāda laika radušos ideju par savu teātri. Ilze pastāsta “Druvai” gan par Cēsu Mazā teātra aktu­alitātēm, gan pakavējas atmiņās par tapšanas vēsturi un savu […]

No Kanādas atgriežas uz dzīvi Cēsīs

05:03
03.12.2025
632
1

Liene Sestule pēc 15 gadu ilgas prombūtnes Kanādā atgriezusies dzimtajā Cēsu novadā. Viņa “Druvai” atzīst, ka, atgriežoties pēc tik ilga laika, esot sajūta, ka viss atkal dzīvē jāsāk no jauna. Daudz šo gadu laikā esot mainījies, piemēram, banku sistēma. “Es it kā ne mirkli nepārtraucu kontaktus ar Latviju un katru gadu braucu šurp. Tomēr, kad […]

Tieši drūmākajā gadalaikā spēt ieraudzīt dzīves skaistumu

05:00
02.12.2025
147

Ceļā uz veikalu iepirkties “Druva” sastop amatieti Anitu Daiju. Uz vaicājumu, kā klājas, Anitai nav citu domu, kā ar azartu teikt: “Ļoti labi!” Izrādās, viņa tikai pirms nepilna mēneša devusies pelnītā pensijā un vēl ir kā apreibusi no brīvības sajūtas. Anita aizvadītos gadus strādājusi par sētnieci, tīrījusi Ģikšu pagasta centru, visus galvenos celiņus. “Esmu ļoti […]

Ceļā pretim gaismai un brīnumam

05:55
01.12.2025
247

Svētdien Pirmā Advente. Sākas pārdomu laiks un ceļš pretī Ziemassvētkiem, pretī gaismai. Par notikumiem apkārt, sevis meklējumiem, atvērtību saruna ar evaņģēliski luteriskās baznīcas Vecpiebalgas, Jaunpiebalgas un Apšu – Lodes draudžu mācītāju Andri Vilemsonu. -Par Adventi, Ziemas­svētkiem jau krietnu laiku skandē lielveikali, reklāmas, atgādina dažādas labdarības akcijas. -Tā bijis vienmēr. Mana dzīves filozofija – vislabākā diena […]

No notīm līdz emocijām

05:35
28.11.2025
43

Dainis Skutelis un viņa lielākā radošā loma Pirmo reizi Latvijā ir skatāms Franca Lehāra meistardarbs, operete “Džudita”, mīlas stāsts par kaislīgu satikšanos un šķiršanos, kad Džuditas mīļotais Oktāvio dodas karā. Operete atklāj kaisles, likteņa, mīlestības un arī nodevības spēku. Lai gan darbu iestudējusi starptautiska komanda, operetes teksti un dziesmas ir latviešu valodā. Izpirkta un skatītāju […]

Aukstajam laikam šuj siltas segas

06:32
27.11.2025
449

“Milzīgs paldies mammai Skaidrītei, kas mani vienmēr atbalstījusi, un māsai Ingai, viņa man ir bijusi paraugs un palīdzējusi virzīties uz priekšu,” sarunā par uzņēmējdarbību šuvējas arodā būtiskāko uzsver Ilvija Tīrone-Gabrānova, akcentējot, ka ģimenes atbalsts vienmēr ir bijusi viņas stiprā aizmugure. Ilvija dzīvojusi un dzīvo Cēsu novadā, izņemot periodus, kad mācījās Rīgā un kādu brīdi mitinājās […]

Tautas balss

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
29
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Ielas daļa joprojām tumsā

08:29
24.11.2025
42
1
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Lenču ielā, garš posms joprojām tumšajā diennakts laikā nav apgaismots. Ja jau tur nav iespējams pievadīt elektrību, varbūt pašvaldība var izvietot gaismekļus, kas izmanto saules enerģiju. Privā­tajās teritorijās tādi mēdz būt. Ielu laternas, protams, tie neaizvietos, tomēr būs daudz patīkamāka sajūtu gan gājējiem, gan braucējiem,” ieteica Lenču ielas apkaimes iedzīvotāja.

Ja nav savas automašīnas

08:29
24.11.2025
31
Līgatnes iedzīvotāja raksta:

“Ja nav sava transporta, mums, līgatniešiem, nav iespējas aizbraukt uz koncertu vai izrādi Cēsīs. Pēdējais autobuss uz mūsu pusi nāk astoņos vakarā, bet arī ar to var aizbraukt tikai līdz Augšlīgatnei, ne pilsētai. Tātad var teikt, ka kultūras pasākumi pilsētā mums nav pieejami. Kā to varētu mainīt?” jautāja Līgatnes iedzīvotāja.

Veidenbauma prēmijai jāatgriežas Liepā

08:27
23.11.2025
35
Literatūras cienītāja raksta:

“Izlasīju “Druvā”, ka Eduarda Veidenbauma prēmiju šogad pasniegs Cēsīs, ne Liepā, kā tas bijis tradicionāli. Uzskatu, ka tas nav pareizi. Tieši tas, ka pagodinājuma pasniegšanas ceremonija gandrīz 60 gadu notiek dzejnieka dzimtajā pagastā Liepā, ir īpašā pievienotā vērtība. Tā ir kā visu Veidenbauma novadnieku novērtējums literātam, Veidenbauma prēmijas saņēmējam. Cēsīs un Cēsu Izstāžu namā notiek […]

Atbildība arī gājējam

08:26
22.11.2025
29
Cēsniece V. raksta:

“Agrāk bērniem skolā mācīja satiksmes noteikumus. Atceros, ka teica: “Pirms šķērsojiet brauktuvi, vispirms paskatieties pa kreisi, pēc tam pa labi, vai nebrauc kāda automašīna. Tikai pēc tām ejiet pāri ielai.” Un tas attiecas ne tikai uz vietām, kur nav gājēju pārejas, bet arī tur, kur tās ir. Taču tagad bērni un jaunieši vispār neskatās, vai […]

Sludinājumi