Piektdiena, 5. decembris
Vārda dienas: Sabīne, Sarma, Klaudijs

Tomātu trakums virtuvē

Liene Lote Grizāne
12:53
16.09.2015
235
P9060051 1

Tomāti ir vieni no garšīgākajiem dārzeņiem. Turklāt iecienītākie ir tie, kas audzēti piemājas siltumnīcā un dēstīti īstā zemē.

Tieši tādus tomātus pieredzējušais pavārs Dzintars Zīle šoreiz bija gatavs likt dažādos ēdienos. Viņš norāda, ka tomāti visbiežāk tiek asociēti ar itāliešu virtuvi, kur tie tiek ēsti svaigā veidā, kaltēti vai pievienoti jebkurai picai.
“Šoreiz mēs picu negatavosim, bet paskatīsimies uz tomātu nedaudz citādāk. Laikam jau ierasts, ka latvietis tomātu vai nu pasniegs, pagatavojot gurķu – tomātu salātus, kas sajaukti ar krējumu, vai arī liks burciņā želatīnā,” smaidot saka Dz. Zīle, kurš nolēmis no tomātiem gatavot sacepumu, zupu un arī kūku.

Pavārs teic, tomāti, ja vien audzēti pašu siltumnīcā, ir vitamīniem bagāts dārzenis, kuru kulinārijā iespējams izmantot ļoti daudzveidīgi. Tomāti satur C, B1, B2, B6, E, K vitamīnus, nikotīnskābi, kāliju, magniju, dzelzi, cinku, kalciju, nātriju, hromu, dabīgus antioksidantus. Turklāt tomāts ir ļoti pateicīgs, lai no tā pagatavotu visdažādākos ēdienus.

“Vispirms gatavosim tomātu zupu, kuru pasniegsim ar ciabatas maizīti. Taču, lai zupa būtu gardāka, mēs varam arī šo maizi nedaudz uzlabot. Es iegādājos ciabatas maizīti, ar nazi to sagriezu rūtīs līdz apakšējai garozai. Maizē ieliek svaigus pētersīļus vai timiānu, nedaudz ķiploka un pārlej ar kausētu sviestu, tad liek cepeškrāsnī, pāris minūšu silda, tad tā būs lieliska piedeva tomātu zupai,” norāda pieredzējušais pavārs.

Viņš stāsta, ka tomātus var pasniegt kopā ar gaļu, var gatavot sacepumus, taisīt tomātu sulu vai pat tos blenderēt un saldēt ziemai.

“Ļoti ātri var pagatavot tomātu sorbetu. Galvenais, jānoblanšē tomāti. Tas nozīmē, ka tomātu ieliek verdošā ūdenī, nedaudz patur un tad novelk miziņu. Šādus tomātus sablenderē, tiem pievienojot nedaudz sāls, piparu, cukura, timiāna, bazilika un ievieto saldētavā. Šādu sorbertu (saldētas sulas gabaliņi) var pasniegt kā piedevu gaļas ēdieniem vai jebkam citam. Turklāt šādā veidā tiks saglabāta vasaras tomātu labā garša un aromāts,” bilst pavārs.

Dz. Zīle norāda, ka restorānu virtuvēs daudz tiek izmantoti saulē kaltēti vai konservēti tomāti. Bet viņš uzsver, ka, protams, visgardākais ir tomāts, kas tikko plūkts.

“Tā mēs varam sacīt par jebkuru dārzeni vai ogu. Turklāt vienmēr vajag virtuvē gatavot tos dārzeņus, kas konkrētajā brīdī pieejami dārzā, tirgū. Tomātu laiks drīz beigsies. Izdarīgākie saimnieki dažādos salātos gatavo arī zaļus tomātus. Ir saimnieces, kuras prot tomātus nogatavināt. Atceros no bērnības, kad rudenī mājā uz palodzēm sagūla zaļgani tomāti, kuri pamazām kļuva sārti,” stāsta pavārs un norāda, ka ir ļoti daudz dažādi konservi, salāti, kuros tomātus sagatavot ziemai.

Vieni no vienkāršākajiem salātiem, kurus var pagatavot katra saimniece un ziemā pasniegt pie makaroniem, kartupeļiem vai gaļas ēdieniem, ir šādi: “Sarīvētus burkānus liek lielā katlā, aplej ar eļļu un sautē, līdz tie kļūst pusmīksti. Tad pievieno sīpolus un atkal sautē, kamēr sīpoli kļūst zeltaini. Liek klāt rupji sagrieztus tomātus, kuriem ir novilkta miziņa, un visu uzvāra. Pieliek sāli, cukuru, piparus, pievieno tomātu mērci un vāra apmēram stundu. Gatavos salātus liek burciņās un noslēdz ar vāciņu.”

Interesanti ir arī tomātu – pupiņu salāti ziemai. To pagatavošanai nepieciešami 3 kg mīkstu tomātu, 2 kg burkānu, 2 kg sīpolu, 10 sarkano saldo piparu, 4 ēdamkarotes sāls, 300 g cukura, kg pupiņu.

Lai pagatavotu šos salātus, vispirms nepieciešams pupiņas izmērcēt 12 stundas un tad novārīt līdz gatavībai. Dārzeņus sasmalcina – burkānus sarīvē, nemizotu papriku un tomātus sagriež. Paprikas un tomātu miziņas netraucē, jo vāroties izšķīdīs. Sasmalcinātos dārzeņus pievieno izvārītajām pupiņām un 1,5 stundu sutina uz lēnas uguns. Karstu masu pilda dezinficētās burkās, aizvāko, ietin biezā segā un patur 12 stundas.

Rudenīgi īpaša tomātu biezzupa

Nepieciešams (1 porcijai):
5 svaigi tomāti
1 mazā kārba konservētu tomātu savā sulā
3 burkāni
3 ķiplokdaiviņas
2 kāti selerijas
Sīpols
Sāls, pipari, buljons
Eļļa

Tomātus pārgriež uz pusēm, sakārto uz cepešpannas, pārkaisa ar sāli, pipariem un liek cepeškrāsnī nedaudz apcepties. Tomātu starpās var ielikt pa ķiploka daiviņai un uzlikt timiāna zariņu.

Kamēr tomāti cepas, katliņā ielej nedaudz eļļas un iegriež tajā sīpolu, burkānus un nedaudz apcepina. Pievieno tomātus savā sulā, kā arī tos, kas apcepušies cepeškrāsnī. Pievieno nedaudz iepriekš vārīta buljona vai buljona kubiņu, visu samaisa un tad sablenderē viendabīgā masā.

Zupu lej bļodiņā un pasniedz, pārlejot nedaudz skābā krējuma. Ja zupu pasniedz pieaugušajiem, to var gatavot stiprāku, pievienojot vai nu Tabasko piparu vai Vusteršīras mērci.

Dārzeņu sacepums ar tomātiem

Nepieciešams:
Kartupeļi
Baklažāns
Cukini
Tomāti
Sīpols
Ķiploks
Garšvielas
Sviests

Vispirms uz pannas sviestā apcep zeltaini brūnas kartupeļu ripiņas. Pēc tam apcep sīpolu ripiņas un ķiploku daiviņas, baklažānu. Tomātus un cukini atstāj sagrieztus svaigā veidā.

Tad visus dārzeņus kārto cepešpannā – kartupeļus, sīpolus, ķiplokus, cukini, baklažānu un tomātus. Nedaudz pārlej tomātu mērci. Būtu labi, ja tā būtu pašu pagatavota – blanšētus tomātus bez mizas sablenderē, pievienojot sāli un piparus.

Dārzeņu sacepumu liek cepeškrāsnī cepties 180 grādos 20 minūtes. Beigās var pārkaisīt Parmazana sieru. Var pasniegt kā pamatēdienu vai kā piedevu gaļai.

Veselīgā tomātu kūka

Nepieciešams:
400 g pilngraudu miltu
2 tējk. cepamā pulvera
2 tējk. sodas
3 tējk. kanēļa
2 šķipsniņas sāls
100 g gaišā brūnā cukura
6 sarkanie plūmju tomāti (blanšēti)
150 ml olīveļļas
3 ēd. k. ābolu etiķa

Vispirms bļodā samaisa visas sausās izejvielas – pilngraudu miltus, sodu, cepamo pulveri, kanēli, cukuru un sāli. Citā traukā blanšētus tomātus (bez miziņas) sagriež kubiciņos, pievieno olīveļļu un ābolu etiķi. Kad tas izdarīts, tomātus ar piedevām pievieno sausajai masai, ar rokām visu lēnām iecilā, lai izveidojas viendabīga un mitra masa.

Kūkas mīklu kārto siera kūkas formā, kas izklāta ar cepamo papīru un nedaudz iesmērēta ar sviestu. Mīkla būs nedaudz mitra, bet irdena. Kūku cep 185 grādos apmēram 25 līdz 30 minūtes. Kūka iznāks drupana. To var pasniegt ar jau pieminēto tomātu sorbetu.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ilze Liepa - kopš piecu gadu vecuma teātrī

05:51
04.12.2025
140

“Cēsu Mazais teātris” sevi pieteica 2019.gadā ar iestudējumu “Antālija”. Latvijā jaunu profesionālu mazās formas teātri izveidoja aktrise Ilze Liepa, kura līdz tam bija redzama uz Valmieras teātra skatuves. Aktrise piepildīja pirms kāda laika radušos ideju par savu teātri. Ilze pastāsta “Druvai” gan par Cēsu Mazā teātra aktu­alitātēm, gan pakavējas atmiņās par tapšanas vēsturi un savu […]

No Kanādas atgriežas uz dzīvi Cēsīs

05:03
03.12.2025
632
1

Liene Sestule pēc 15 gadu ilgas prombūtnes Kanādā atgriezusies dzimtajā Cēsu novadā. Viņa “Druvai” atzīst, ka, atgriežoties pēc tik ilga laika, esot sajūta, ka viss atkal dzīvē jāsāk no jauna. Daudz šo gadu laikā esot mainījies, piemēram, banku sistēma. “Es it kā ne mirkli nepārtraucu kontaktus ar Latviju un katru gadu braucu šurp. Tomēr, kad […]

Tieši drūmākajā gadalaikā spēt ieraudzīt dzīves skaistumu

05:00
02.12.2025
147

Ceļā uz veikalu iepirkties “Druva” sastop amatieti Anitu Daiju. Uz vaicājumu, kā klājas, Anitai nav citu domu, kā ar azartu teikt: “Ļoti labi!” Izrādās, viņa tikai pirms nepilna mēneša devusies pelnītā pensijā un vēl ir kā apreibusi no brīvības sajūtas. Anita aizvadītos gadus strādājusi par sētnieci, tīrījusi Ģikšu pagasta centru, visus galvenos celiņus. “Esmu ļoti […]

Ceļā pretim gaismai un brīnumam

05:55
01.12.2025
247

Svētdien Pirmā Advente. Sākas pārdomu laiks un ceļš pretī Ziemassvētkiem, pretī gaismai. Par notikumiem apkārt, sevis meklējumiem, atvērtību saruna ar evaņģēliski luteriskās baznīcas Vecpiebalgas, Jaunpiebalgas un Apšu – Lodes draudžu mācītāju Andri Vilemsonu. -Par Adventi, Ziemas­svētkiem jau krietnu laiku skandē lielveikali, reklāmas, atgādina dažādas labdarības akcijas. -Tā bijis vienmēr. Mana dzīves filozofija – vislabākā diena […]

No notīm līdz emocijām

05:35
28.11.2025
43

Dainis Skutelis un viņa lielākā radošā loma Pirmo reizi Latvijā ir skatāms Franca Lehāra meistardarbs, operete “Džudita”, mīlas stāsts par kaislīgu satikšanos un šķiršanos, kad Džuditas mīļotais Oktāvio dodas karā. Operete atklāj kaisles, likteņa, mīlestības un arī nodevības spēku. Lai gan darbu iestudējusi starptautiska komanda, operetes teksti un dziesmas ir latviešu valodā. Izpirkta un skatītāju […]

Aukstajam laikam šuj siltas segas

06:32
27.11.2025
449

“Milzīgs paldies mammai Skaidrītei, kas mani vienmēr atbalstījusi, un māsai Ingai, viņa man ir bijusi paraugs un palīdzējusi virzīties uz priekšu,” sarunā par uzņēmējdarbību šuvējas arodā būtiskāko uzsver Ilvija Tīrone-Gabrānova, akcentējot, ka ģimenes atbalsts vienmēr ir bijusi viņas stiprā aizmugure. Ilvija dzīvojusi un dzīvo Cēsu novadā, izņemot periodus, kad mācījās Rīgā un kādu brīdi mitinājās […]

Tautas balss

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
29
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Ielas daļa joprojām tumsā

08:29
24.11.2025
42
1
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Lenču ielā, garš posms joprojām tumšajā diennakts laikā nav apgaismots. Ja jau tur nav iespējams pievadīt elektrību, varbūt pašvaldība var izvietot gaismekļus, kas izmanto saules enerģiju. Privā­tajās teritorijās tādi mēdz būt. Ielu laternas, protams, tie neaizvietos, tomēr būs daudz patīkamāka sajūtu gan gājējiem, gan braucējiem,” ieteica Lenču ielas apkaimes iedzīvotāja.

Ja nav savas automašīnas

08:29
24.11.2025
31
Līgatnes iedzīvotāja raksta:

“Ja nav sava transporta, mums, līgatniešiem, nav iespējas aizbraukt uz koncertu vai izrādi Cēsīs. Pēdējais autobuss uz mūsu pusi nāk astoņos vakarā, bet arī ar to var aizbraukt tikai līdz Augšlīgatnei, ne pilsētai. Tātad var teikt, ka kultūras pasākumi pilsētā mums nav pieejami. Kā to varētu mainīt?” jautāja Līgatnes iedzīvotāja.

Veidenbauma prēmijai jāatgriežas Liepā

08:27
23.11.2025
35
Literatūras cienītāja raksta:

“Izlasīju “Druvā”, ka Eduarda Veidenbauma prēmiju šogad pasniegs Cēsīs, ne Liepā, kā tas bijis tradicionāli. Uzskatu, ka tas nav pareizi. Tieši tas, ka pagodinājuma pasniegšanas ceremonija gandrīz 60 gadu notiek dzejnieka dzimtajā pagastā Liepā, ir īpašā pievienotā vērtība. Tā ir kā visu Veidenbauma novadnieku novērtējums literātam, Veidenbauma prēmijas saņēmējam. Cēsīs un Cēsu Izstāžu namā notiek […]

Atbildība arī gājējam

08:26
22.11.2025
29
Cēsniece V. raksta:

“Agrāk bērniem skolā mācīja satiksmes noteikumus. Atceros, ka teica: “Pirms šķērsojiet brauktuvi, vispirms paskatieties pa kreisi, pēc tam pa labi, vai nebrauc kāda automašīna. Tikai pēc tām ejiet pāri ielai.” Un tas attiecas ne tikai uz vietām, kur nav gājēju pārejas, bet arī tur, kur tās ir. Taču tagad bērni un jaunieši vispār neskatās, vai […]

Sludinājumi